Južni Sudan izglasao nezavisnost

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
110130006.jpg

Foto: AP

S više od 99 posto glasova
Južni Sudan izglasao nezavisnost

Više od 99 posto odraslih stanovnika Južnog Sudana glasali su za otcjepljenje od sjevera, pokazali su prvi cjeloviti rezultati referenduma o nezavisnosti provedenog u ovom dijelu Sudana.Preciznije, za nezavisnost se izjasnilo 99,57 birača, čime je Južni Sudan stekao sve uvjete da postane nova svjetska nacija. Zvanični rezultati bit će objavljeni početkom februara.

Stotine dužnosnika i diplomata okupili su se u gradu Jubi na grobu pobunjeničkog vođe, Johna Garanga, čekajući objavu prvih rezultata referenduma. Garang je poginuo u avionskoj nesreći nekoliko dana nakon potpisivanja mirovnog sporazuma u januaru 2005. čime je završio sukob koji je trajao više od 20 godina između kršćanskog juga i arapskih muslimana na sjeveru.

"Čekali smo na ovo 55 godina. Blagosiljajte ime naše nove zemlje", rekao je sveštenik Daniel Deng.

Prema podacima s web-stranice izborne komisije, 3.851.994 ljudi je glasalo tokom jednosedmičnog referenduma u Južnom Sudanu, javio je BBC.

(Sarajevo-x.com)
 
Bas mi je zao,a Sudan je tako lepa muslimanska zemlja,narocito kad je cela da je u njoj milina ziveti.Eto,i meni hriscaninu je zao sto se pocepala,a kad se nesto pomislim bas me i qratzz zabole.:)

Koliko podržava, mašu Hrišćansku braću u Južnom Sudanu toliko je fer da napomenem da nam je muslimanski Sudan bio prijatelj i da je osudjivao i agresiju na SRJ i bio je zakleti protivnik nezavisnosti Kosova.
 
Sudan je jedna fantasticna zemlja tako da je meni iskreno zao sto se ona dijeli na juzni i na sjeverni dio.Ipak Krscani su mogli potraziti svoje pravo u jedinstvenom Sudanu i tako steknu pravo koje je predvidjeno manjinama.Mislim da su Krscani prebrzo odlucili da naprave secesiju Sudana i mislim da nisu trebali ovako reagirat.Mogli su zivjeti u jednoj prelijepoj muslimanskoj zemlji Sudanu koji bi bio velik i sladak tako da mislim da se juzni Sudan mora okrenuti Kartumu jer Kartum je jedan lijepi grad u kome ima puno muslimana i puno Dzamija.
 
Poslednja izmena:
apsouthernsudanreferend.jpg


Slavlje na ulicama glavnog grada Južnog Sudana, 30. januar, 2011.

U glavnom gradu Južnog Sudana je izbilo slavlje, kada je Južnosudanska referendumska komisija potvrdila da su glasači odlučili da se otcepe od severnog dela zemlje. Komisija je saopštila da je na ovomesečnom istorijskom referendumu 98,8 odsto učesnika glasalo za otcepljenje.
Navodi se da je svega 16 hiljada od tri miliona i 800 hiljada birača, glasalo za ujedinjeni Sudan. Već su i preliminarni rezultati nagovestili ovakav rezultat, ali su danas prvi put objavljeni kompletni rezultati.
Lider Južnog Sudana, Salva Kir, odao je priznanje sudanskom predsedniku Omaru al-Baširu koji je 2005. prihvatio sporazum kojim je završen građanski rat i otvoren put ka referendumu.
On se istovremeno uzdržao od proglašenja nezavisnosti, rekavši da jug Sudana mora da poštuje sporazum, na osnovu kojeg nezavisnost može da se proglasi 9. jula.

VOANews
 

Back
Top