Jurica Pečnik iz Donje Pušće autorizovao pravo na grb NK Hajduk

RainbowSix

Veoma poznat
Poruka
10.717
Beskrupulozni Hrvat na korak do dobivanja ekskluzivnog prava na korištenje amblema splitskog kluba

Jurica Pečnik iz Donje Pušće: Hajduci,
prodat ću vam Hajdukov grb za tri milijuna kuna!

Sve što nisu napravile brojne Hajdukove uprave, napravio je Jura iz Pušće koji će moći tužiti sve koji bi koristili grb mimo njegova dopuštenja.

GRB02.jpg

Potpuno nepoznata tvrtka Moj video iz sela Donja Pušća kod Zagreba i njezin vlasnik Jurica Pečnik krajem prošle godine podnijeli su zahtjev za zaštitu originalnog Hajdukova grba i, zbog propusta nekoliko prijašnjih klupskih uprava, gotovo sigurno dobit će pravo njegova korištenja i komercijalne upotrebe u idućih deset godina.

Hajduk se, naime, u posljednjih dvadesetak godina jednostavno nije sjetio zaštititi obilježje pod kojim je prije 98 godina osnovan, pa je tu mogućnost u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo iskoristio Pečnik.

Kako doznajemo u ovoj instituciji, zahtjev za zaštitu podnesen je u studenome prošle godine, prijava je službeno objavljena u ožujku ove godine na web stranicama Zavoda, a u propisanom roku od tri mjeseca nitko nije podnio prigovor.

Nakon toga, čerupanje Hajduka može početi:

- Moj video moći će na teritoriju Hrvatske bez naknade koristiti klupsko obilježje i sudskim putem tražiti naplatu od svakoga tko ga upotrijebi mimo dozvole - uključujući i od samog Hajduka!
Ako plati, gotovo je

- Ako je gospodin platio pristojbe, što još ne znamo, on samo čeka na službenu objavu registracije i više ne postoji mogućnost izbjegavanja te mogućnosti.

Jedino sredstvo koje Hajduku preostaje jest podnijeti službeni zahtjev za poništenje, jer je ovaj grb vrlo sličan onome koji je klub davno registrirao, no do tada će, nažalost, oba biti važeća. Po logici stvari, morao bi uslijediti nekakav dogovor između dviju strana - kazano nam je u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo (DZIV).

U samome Hajduku potvrdili su nam da su upoznati s ovim problemom, no vršitelj dužnosti predsjednika Joško Svaguša, koji se u klubu nalazi tek dvadesetak dana, odbio je komentirati slučaj.

Nije želio potvrditi ni neslužbenu informaciju, koju je povjerio svojim suradnicima, da je u Split već stigla ponuda za otkup prava na originalni grb za astronomskih tri milijuna kuna.

Klupski odvjetnik Vinko Radovani, pak, kaže da nije sporno kako je zaštićeni znak u stvarnosti grb Hajduka, te tvrdi kako niti jedan sud neće prihvatiti drugačiju argumentaciju.

- Nešto sam čuo o tom problemu prošle godine, u vrijeme preoblikovanja kluba, no nisam imao nikakve kontakte niti obavijesti o odobrenoj zaštiti - kazao nam je Radovani.

- Očito, ovo je potez nekoga tko s Hajdukom želi trgovati - dodaje on.

Zanimljivo, zahtjev tvrtke Moj video u DZIV-u su zaprimili samo devet dana prije prve, osnivačke skupštine Hajduka kao dioničkog društva, no nova klupska garnitura s Matom Perošem na čelu svejedno nije uložila prigovor u zakonskom, tromjesečnom roku.
Kasno je, kasno

Fredi Fiorentini, “vječni” Hajdukov direktor, na upit o ovom slučaju odgovorio je s riječima: “Kasno me to pitate”.

Na upit zašto se u deset godina direktorskog staža nije sjetio zaštititi klupska obilježja, ponudio je još nevjerojatniji odgovor: Nemam pojma, pitajte nekog drugog.

U sudskom registru kao vlasnici anonimne tvrtke Moj video navode se 35-godišnji Jurica Pečnik i 24-godišnji Mario Kolarić, osnivački kapital iznosi tek 20 tisuća kuna, a sjedište se nalazi u privatnoj kući u Donjoj Pušći.

Tvrtka nema čak ni registrirani telefonski broj. Mario Kolarić, kojega smo uspjeli kontaktirati, uputio nas je na Pečnika i ustvrdio da on nema veze s ovim. Ovaj nam se, pak, javio nešto kasnije s njemačkog broja mobitela i ponudio zanimljivo objašnjenje:

- Koliko gostionica i kavana u Splitu i okolici ima ovaj grb? Tko kaže da je to grb Hajduka, gdje to piše? To mora znati klub, to nije moj posao - pravio se Pečnik blesav.

Sve je njihovo

Tvrtka Moj video, po podacima DZIV-a, dobit će pravo korištenja Hajdukovog grba na gotovo svim vrstama komercijalnih proizvoda: od tiskarskog materijala, olovaka, ljepila, uredskog materijala i plastične ambalaže do duhana, pribora za pušače i šibica.

Na popisu su još i proizvodi od kože (umjetne i životinjske), kovčezi, torbe, kišobrani, suncobrani, štapovi za hodanje, bičevi i sedla, posuđe i pribor za kućanstvo, češljevi i spužve, četke, pribor za čišćenje, žica za struganje parketa, stakleni, porculanski i keramički proizvodi, tkanine i tekstilni proizvodi, pokrivači za krevete, stolnjaci, odjeća, obuća, kape, igre, igračke, ukrasi za božićna drvca..

Registracija je zatražena i u posebno bitnim kategorijama “oglašavanje i reklamiranje”, “vođenje komercijalnih poslova”, “telekomunikacije”,“razonoda” te “sportske i kulturne djelatnosti”.

I Hladno pivo se zaštitilo

U Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo savjetuju svima koji su postigli neki brand na tržištu, da zaštite to ime. To su primjerice, učinili momci iz Hladnog piva, kao i redateljica Saša Broz, koja je zaštitila djedovo ime, kako bi imala ekskluzivno pravo na njegovo korištenje.

Da to nisu učinili, bilo tko bi mogao registrirati žig s njihovim imenima, pojasnili su nam u Zavodu.

- Državni zavod za intelektualno vlasništvo nije dužan po službenoj dužnosti ispitivati je li neko ime već zaštićeno ili ne. Postoje slučajevi sa svjetski poznatim brandovima tipa “Coca Cola” - za koje svi znamo, ali u načelu ne provjeravamo i nemamo tu obavezu. Osim toga, jednom mjesečno objavljujemo glasnik u kojem se navodi koja su imena taj mjesec zaštićena – pojasnili su nam u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

Pojednostavljeno, svaki pojedinac dakle, može doći u Zavod i zaštititi žig s bilo čijim imenom, pa tako i Hajdukovim, ako to već nije učinio onaj tko je trebao.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Ure...Type/ArticleView/articleId/69350/Default.aspx

Majstor, kralj, guru...:worth::worth::worth:
Idealan recept za hljeba bez motike uz pomoć tuđe gluposti!!!:super::rotf:
 
Poslednja izmena:

Vršitelj dužnosti Hajdukova predsjednika Joško Svaguša jučer nam je i službeno potvrdio da je u klub nedavno stigao prijedlog za otkup njegova vlastitoga grba, te promućurni poduzetnici doista traže milijunski iznos - oko tri milijuna kuna.

- Velikih novaca trenutno nemamo, a i da ih imamo - ne bismo dali ni kunu! Naložio sam pravnicima da ispitaju situaciju i hitno reagiraju - kazao nam je Svaguša, koji u svakom razgovoru s novinarima naglašava da “krvari od posla u klubu”.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hajduk/tabid/83/articleType/ArticleView/articleId/69487/Default.aspx
 

Back
Top