Junake naše mladosti oterali primitivci

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
Umesto da dan počnu druženjem sa Mikijem Mausom ili nekim drugim popularnim crtanim junakom, a potom odgledaju kvalitetan obrazovni program, danas klinci u jutarnjim satima najčešće mogu da vide Slavicu Đukić-Dejanović i ostale parlamentarce kako se raspravljaju u Skupštini Srbije.
96944_mjuziklnaslovonaslovo01b_f.jpg

Junaci generacija koje su rasle 70-ih i 80-ih godina prošlog veka danas ne postoje. Njih su zamenili primitivci, čike i tete koje se svađaju i vređaju što u parlamentu, što u nekoj od kuća ili na farmi nadomak Beograda.

Većina građana Srbije i danas se sa osmehom seća Učiteljice i Seljaka (Priče iz Nepričave), Branka Kockice, Zlatka i Duška (Metla bez drške), Raše Pronalazača (Fazoni i fore)... Uz njih su učili, razvijali maštu i družili se sa drugarima. Današnja deca sigurno nisu mnogo drugačija, a njima se nude tek pokoji crtani ili igrani film, i to uglavnom vikendom. Radnim danima ne postoji gotovo ništa. Nema čak ni onog crtaća u 7.15 pred polazak u školu.

Nekada smo gledali
- Kockica
- Priče iz Nepričave
- Na slovo, na slovo
- Laku noć, deco
- Metla bez drške
- Muzički tobogan
- Fore i fazoni
- Poštar Aca
- Neven
- Putokaz
- Kolariću paniću
- Opstanak
- S one strane duge

Situacija je takva pošto jedino RTS, kao javni servis, ima zakonsku obavezu da proizvodi dečji program. Često se čuje kako se takav program ne isplati, kako nije komercijalan, pa su televizije sa nacionalnim frekvencijama u terminima koji su pre 20 godina bili isključivo rezervisani za mališane ubacile one isplative programe - rialiti program ili tok-šou emisije sa raznim estradnim “zvezdama”.

Na RTS-u kažu da su najveći problemi termini, i to što je dečji program proteran na Drugi kanal, čija šema zavisi od skupštinskih zasedanja. Nataša Drakulić, urednica dečjeg programa na RTS, kaže za “Blic” da nije sve tako crno i najavljuje nove sadržaje za decu, uključujući i novo “Na slovo, na slovo”.

Danas gledamo
- Dizni na RTS
- Ben 10
- Ruske bajke
- Sunđer Bob Kockalone
- Telmo i Tula
- Šumska škola
- Spajdermen
- Brodić Elijas

- Aćim je malo drugačiji jer treba pomiriti nas nostalgične roditelje i decu. Njegovog najboljeg druga glumi Svetislav - Bule Gončić, a pojaviće se i plejada drugih glumaca. Trenutno vodimo rat za “Štrumpfove”, a od januara će krenuti “Nulti razred”, u kojoj će lutka zajedno sa voditeljem rešavati dečje probleme. Radićemo i nešto slično legendarnoj emisiji “Laku noć, deco” na osnovu knjige “Verka, čarobna i zlatna”. Tu se radi o zlatnoj ribici koja ispunjava želje - kaže Drakulićeva.

Psiholozi upozoravaju da televizija, koju deca gledaju i po nekoliko sati dnevno, loše utiče na njih jer je program pun sadržaja koji nije primeren deci.

- Danas se glavni junaci samo tuku, a natprirodna snaga je ono što ih karakteriše. Filmovi su agresivni i šematizovani, a drugačiji pristup ne postoji. Timoti Bajford je, na primer, Jovana Jovanovića Zmaja obradio na odličan način. “Neven” ili “Metla bez drške” su podsticali maštu i kreativnost kod dece, a ne destrukciju. Deca su razvijala smisao za humor, a te emisije su slale i jaku vaspitnu poruku - kaže za “Blic” Biljana Lajović, dečji psiholog.

Čudno je da u vremenu velikog izbora izbor ne postoji, za razliku od onog zlatnog doba 80-ih, kada se na daljinskom stizalo tek do broja dva. Tada su se znali termini, danas i ono malo što ima beži po programskoj šemi. Dečji psiholog Vesna Janjević-Popović navodi da je ranije odnos prema mališanima bio drugačiji, ali upozorava da se nisu samo televizije promenile, već i deca.

- Ranije su bili obuhvaćeni različiti aspetki dečje radoznalosti. Kockica je, na primer, decu učio životnim stvarima, odnosima među ljudima, među decom. Odnos prema deci je bio takav da su oni podsticani da uče, istražuju. Danas je problem jer su deca kada gledaju televiziju uglavnom pasivna, ne razmišljaju o onome što gledaju, ne donose zaključke - kaže Janjević-Popović. Ona podeseća da su se mnoge generacije vaspitavale i kroz đački bioskop, odnosno filmove koji su prikazivani tokom raspusta i da su upravo ti filmovi uticali na profilisanje ukusa. Danas na ukus utiču Ekrem Jevrić, Vendi, Jelena Karleuša...

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/221558/Junake-nase-mladosti-oterali-primitivci

Стварно,јунаке цртаћа су заменили кретени.А кретени који праве ТВ програм сматрају да их место на којем се налазе аболира од обавезе да не малтретирају децу у Србији.Кретени код нас расту свуда а највише на ТВ.у.

Било је и раније гомила албума и сличица али су цртачи анимираних ликова били креативнији а ликови животни и занимљиви:Том и Џери,Инспектор Радиша,Душко Дугоушко,Пера Детлић...да не набрајам.Скоро сви данашњи ликови цртаћа изгледају деформисано и ретардирано,као што је и Свет данас.Можда је и боље тако,можда данашња деца немају право на лепо,на разум и хуманост,што је често била и тематика цртаћа.

ko ima malu decu zna da su danasnji crtani (i te televizije) direktno povezani sa praznjenjem dzepova roditelja, tu su odmah igrackice, skuplje i jeftinije, albumi - placas slicice????

kao da je neka decija mafija na delu

Pa nije valjda da bi deci uskratio tu radost igranja sa igračkama i sakupljanja sličica?

Inače, ova tema se uklapa u celokupnu priču odnosa Srbije prema svojim mladima.

Pa nije valjda da bi deci uskratio tu radost igranja sa igračkama i sakupljanja sličica?

Inače, ova tema se uklapa u celokupnu priču odnosa Srbije prema svojim mladima.
Сличице мање утичу на децу а много више коцкасте чике као што је Тијанић и она булумента шљама која је њега поставила на место директора.Битни су проценти,директори,тендери,браћа и рођаци,приватне фирме а деца немају право на свој свет на ТВ-у него право на улицу.

Било је и раније гомила албума и сличица али су цртачи анимираних ликова били креативнији а ликови животни и занимљиви:Том и Џери,Инспектор Радиша,Душко Дугоушко,Пера Детлић...да не набрајам.Скоро сви данашњи ликови цртаћа изгледају деформисано и ретардирано,као што је и Свет данас.Можда је и боље тако,можда данашња деца немају право на лепо,на разум и хуманост,што је често била и тематика цртаћа.

iznenadio bi se i recnikom koji klinci pamte iz tih crtanih

nesto kao `skupljam dnk`(klinac u flasicu skupljao latice cveca, vodu. pa `ukljucujem fazu sledece dimenzije`. ostalo mozes i da zamislis

nisam protiv decije zabave i radosti, ali sam protiv da se sa decom pravi `biznis`. obicno je to neki reziski proveren `biznismen`

neka se bivsi mod brine o svojoj deci kao ja o svojoj, i uzivace

Сличице мање утичу на децу а много више коцкасте чике као што је Тијанић и она булумента шљама која је њега поставила на место директора.Битни су проценти,директори,тендери,браћа и рођаци,приватне фирме а деца немају право на свој свет на ТВ-у него право на улицу.

Sada je malo drugačija situacija od one kad smo mi bili klinci u tome što sada postoji puno veći broj kanala koji su dostupni svim uzrastima. Postoje stanice na kojima po čitav dan idu dečiji programi. Mislim da bi to bio jedan od odbrambenih argumenata cara Tijanića.
No, ja shvatam ulogu javnog TV servisa primarno kao informacionu i obrazovnu. Tijanić se hvali kada neku od utakmica (o neproporcionalnoj zastupljenosti sporta na javnom servisu ne treba ni trošiti reči) prati milion građana, a sport uopšte ne treba da ima toliku ulogu na programu. I ovo kažem kao neko ko uživa u sportu.

Скроз си у праву за изглед и тематику цртаћа. Али, кад сам искоментарисао деца су ме гледала бело као и ја што сам гледао свог маторца кад је коментарисао музику коју сам слушао као клинац. Можда је то разлика у годинама, воле деца и Дизнија али и оне небулозе са картун нетворка.

iznenadio bi se i recnikom koji klinci pamte iz tih crtanih

nesto kao `skupljam dnk`(klinac u flasicu skupljao latice cveca, vodu. pa `ukljucujem fazu sledece dimenzije`. ostalo mozes i da zamislis

nisam protiv decije zabave i radosti, ali sam protiv da se sa decom pravi `biznis`. obicno je to neki reziski proveren `biznismen`

neka se bivsi mod brine o svojoj deci kao ja o svojoj, i uzivace

Kada crtani ne bi bili biznis, malo ko bi ih danas i pravio... Nusprodukt kapitalizma je taj što je sve biznis.

rezim da je pametan smanjivao bi poreze na sve, a najvise na ono sto se koristi za podizanje dece...hranu, odecu, udzbenike, igracke...

smanjenje poreza povecava potrosnju i proizvodnju, i smanjuje sivo trziste. ali to je vec domacinsko ponasanje, a ovi nisu domacini, nego losi djaci i jos gori pijani naslednici

Скроз си у праву за изглед и тематику цртаћа. Али, кад сам искоментарисао деца су ме гледала бело као и ја што сам гледао свог маторца кад је коментарисао музику коју сам слушао као клинац. Можда је то разлика у годинама, воле деца и Дизнија али и оне небулозе са картун нетворка.
Деца су табула раза и велики део њихове личности и карактера формира околина.Ако не могу да имају избор неће знати ни да препознају и разликују радње,карактере,особине,неће стећи осећај за лепо.Рецимо,једини цртаћ који је стварно добар и има радњу је Симпсонови,а то је све само не цртаћ за децу.Саут парк је политички галиматијас са јајастим униформним ликовима које ја никако не разликујем,ко зна можда деца то умеју боље од мене.

Poslednja izmena:
Приче из непричаве су биле сјајне :)
Не треба деци ТВ, имају компове. Моји клинци воле да гледају квизове и зависно од узраста од Нодија, Пепе итд.
У давнашња времена нисмо имали, бре, супер енциклопедије - књиге, папирне..Постојало је 1000 зашто 1000 зато, пар дечјих енциклопедија, оне Дизнијеве (црвена, зелена, плава)
Сада чуда праве и све може да се купи. За новац који није мали, али се сећам да се у моје време Историја света, куповала на рате.
Осталих добрих књига није ни било за децу, а тичу се историје....
ТВ јесте шљам, али постоји алтернатива и то добра.

Kada crtani ne bi bili biznis, malo ko bi ih danas i pravio... Nusprodukt kapitalizma je taj što je sve biznis.
Зато постоје лектори,коректори и уредници,да одаберу оно што одговара деци.Чини ми се да њих више нема,да је Тијанић све у РТС-у од баба сере до директора.

Umesto da dan počnu druženjem sa Mikijem Mausom ili nekim drugim popularnim crtanim junakom, a potom odgledaju kvalitetan obrazovni program, danas klinci u jutarnjim satima najčešće mogu da vide Slavicu Đukić-Dejanović i ostale parlamentarce kako se raspravljaju u Skupštini Srbije.

Nekada smo gledali
- Kockica
- Priče iz Nepričave
- Na slovo, na slovo
- Laku noć, deco
- Metla bez drške
- Muzički tobogan
- Fore i fazoni
- Poštar Aca
- Neven
- Putokaz
- Kolariću paniću
- Opstanak
- S one strane duge

.

Slažem se da je nekad bio lep dečiji program. Gledali smo ovo...ono...s ove ili sa one strane duge....i onda su se ti fini mali "drugari i drugarice....tatatatira...itd." tako lepo poklali, da su nabijali gleve jedni drugima na drške od metle (koje su počupali), da su jedni ubijali druge uz pesmice "Laku noć deco", da su kotrljali tuđe glave niz tobogan (sad jel bio muzički to ne znam), a sve uz Putokaz ka Napričavi (jer mrtva usta ne govore), a onda smo se svi upleli gore nego u Kolariću paniću. Biće da su ipak deca iz tog perioda (kojima i ja pripadam) ipak najbolje zapamtili Opstanak gde JAČI DAVI SLABIJEG i hrani se njime. :rtfm:

p.s. ne serrite o današnjoj omladini, kad smo se mi ovako prozlili uz "Kockicu" sumnjam da će oni biti gori (ako je to uopšte moguće). :evil:

u vrticu je na ponudi 7 dana tare - 18.000 dinara

u skoli je na ponudi 7 dana rekreacione - 14.000 dinara

e, sad. dal cela cetvoroclana porodica da ode na divcibare 7 dana za te pare, a mozda da se stisne pa da sacuve za 10 dana u grckoj krajem juna

nasi biznismeni nemaju duse, to ja tvrdim. oce na deci da se naplate

Мислим да је могуће.

Sumnjam....u najgorem slučaju će biti kao i mi :neutral:
Verovao ti ili ne naš mitraljezac je uvek pre nego otvori vatru počinjao da peva:" Dal u sobi na belom jastuku il u šumi pokraj starog panja, sad pod obraz il šapu il ruku došlo vreme da se lepo sanja, laku noć, laku noć, laku noć!" a onda je sledio dugi rafal koji je mnoge poslao "na sanjanje": :bye:

Приче из непричаве су биле сјајне :)
Не треба деци ТВ, имају компове. Моји клинци воле да гледају квизове и зависно од узраста од Нодија, Пепе итд.
У давнашња времена нисмо имали, бре, супер енциклопедије - књиге, папирне..Постојало је 1000 зашто 1000 зато, пар дечјих енциклопедија, оне Дизнијеве (црвена, зелена, плава)
Сада чуда праве и све може да се купи. За новац који није мали, али се сећам да
се у моје време Историја света, куповала на рате.
Осталих добрих књига није ни било за децу, а тичу се историје....
ТВ јесте шљам, али постоји алтернатива и то добра.

:D Тих Дизнијевих има четири. Заборавио си наранџасту са Мери Попинс. А да видиш пошто су данас дечије књиге тог квалитета ( змајологија, египтологија...итд) по 3.500 до 4000, зависи где нађеш.
Мени су најготивније биле оне бајке, наше и светске, три сребрне и три златне.

Sumnjam....u najgorem slučaju će biti kao i mi :neutral:
Verovao ti ili ne naš mitraljezac je uvek pre nego otvori vatru počinjao da peva:" Dal u sobi na belom jastuku il u šumi pokraj starog panja, sad pod obraz il šapu il ruku došlo vreme da se lepo sanja, laku noć, laku noć, laku noć!" a onda je sledio dugi rafal koji je mnoge poslao "na sanjanje": :bye:
Па добро,ваљда ти клинци неће морати да ратују.Мада,кад погледам дешавања на улицама не верујем.

Slažem se da je nekad bio lep dečiji program. Gledali smo ovo...ono...s ove ili sa one strane duge....i onda su se ti fini mali "drugari i drugarice....tatatatira...itd." tako lepo poklali, da su nabijali gleve jedni drugima na drške od metle (koje su počupali), da su jedni ubijali druge uz pesmice "Laku noć deco", da su kotrljali tuđe glave niz tobogan (sad jel bio muzički to ne znam), a sve uz Putokaz ka Napričavi (jer mrtva usta ne govore), a onda smo se svi upleli gore nego u Kolariću paniću. Biće da su ipak deca iz tog perioda (kojima i ja pripadam) ipak najbolje zapamtili Opstanak gde JAČI DAVI SLABIJEG i hrani se njime. :rtfm:

p.s. ne serrite o današnjoj omladini, kad smo se mi ovako prozlili uz "Kockicu" sumnjam da će oni biti gori (ako je to uopšte moguće). :evil:

Зна се преко којих веза су се деца снимала у Коцкици, чија су деца певала у Колибрима, има ту истине о чему причаш....

pricam pre neki dan sa nekim momkom iz kolumbije na temu dece kakva su bila ranije, i kakva su danas, kao i kakav je koncept obrazovanja (osnovna i srednja skola) danas a sta je bilo pre. bilo mi je zanimljivo da poredim moje misljenje sa jos nekom iz "zemlje u razvoju" :neutral: jer ljudi po evropskim zemljama uglavnom nemaju apsolutno nikakvo misljenje o tome vec uzimaju to prilicno zdravo za gotovo. i gledam kako se moje obrazovanje i odrastanje, kao i denvni obicaji, obaveze i pravila razlikovali prilicno malo od onoga sta su radili moji roditelji,a kako ljudi koji su od 3-5 godina pa nadalje mladji od mene, ko pali sa druge planete, koliko su se neke stvari promenile. e sad naravno po razlicitim evropskim zemljama se ta promena dogodila ranije, a mi sad na brzinu "upijamo" sve to ali po dobrom srpskom obicaju, samo najgore elemente :neutral: nema ovo nikakve veze sa crtacima, vec sa decom uopsteno. i dodjoh ja do zakljucka da dok je porodica imala dominantnu ulogu u obrazovanju,umesto skole gde se sada ostavljaju deca da ih skines sa grbace, i dok su se u drustvu bolje znala pravila, bez da svako ima "ljudska prava" da mu se ne svidja ovo ili ono, da su ljudi lakse pronalazili svoj put. drugi faktor je internetizacija svega, pa sto bi deca nestrpljivo cekala crtani uz tv kad jednostavno mogu da ih sve skinu sa torenta :mrgreen: covek u ponudi svih tih "sloboda" jednostavno ne zna da pliva. a sa njim ni celo drustvo. to se kod nas jos ne vidi, ali pretpostavljam kada dodje da ce se manifestovati na mnogo gori nacin nego bilo gde drugde. i onda stavi dete da odrasta u tim uslovima, a jos ako si od onih koji vole da otaljavaju posao, skola ce odraditi sve za tebe. ova zemlja gde zivim je puna dece debila, a i srbija sve vise pokazuje taj trend. ko je odgovoran nije na kraju ni bitno, crtani je najmanje bitan deo svega....i da ne nastavljam dalje, jer cu ispasti najgora konzerva, sto bas i nisam, mene jako rastuzuje kada vidim da se u ovde mamlazi do 18 ne smeju sami da izadju na ulicu, a i iza moje zgrade u beogradu ih svaki put sve manje. sta oni rade i cime se bave nemam pojma.
i zakljuci kolumbijac, koji je poslom cesto u maroku, da se odusevi svaki put kada ode u maroko, i prodje gradom a ono gomila dece na ulici vristi i igra se :neutral:

i zakljuci kolumbijac, koji je poslom cesto u maroku, da se odusevi svaki put kada ode u maroko, i prodje gradom a ono gomila dece na ulici vristi i igra se :neutral:
Ово је најбитније,али родитељи у Београду све мање и ређе пуштају децу на улицу.Град полако постаје све мање безбедан а тамо где дође страх нема људи.

Bravo Anto :klap:

Ово је најбитније,али родитељи у Београду све мање и ређе пуштају децу на улицу.Град полако постаје све мање безбедан а тамо где дође страх нема људи.
da....manijaka i pedofila sve vise, a nas zakon hvala bogu, daje skromne kazne za takve aktivnosti pa nije ni cudo sto su se manifestovale sve moguce perverzne frustracije likova koji su se krili u mraku :neutral:

edit: doduse secam se negde devedesetih, kad sam imala oko 10 godina, bila zima i ja izasla sa drugaricom da se valjamo po snegu. i sedimo nas dve pravimo ko zna sta, kad pojavljuje ti se iza zbunja skolski primer pedofila: u mantilu,bradat, sa nekom ogromnom kapom i kaze kao deco ocete bombone :zper: a mi se mislimo,vazi sto ne znamo da si pedofil :D na kraju je odustao kad je skontao da necemo njegove bombone i vratio se u svoju pritajenu jazbinu iz koje moze da drka.

Poslednja izmena:

promena opste bezbednosti se nekako ubrzala sa pocetkom demokratizacije, i pocetkom dvadesetogodisnje agresije zapada na srbiju. kriminal i droza su jedino sto je imalo rast za svo to vreme

Back