Jugoslavenska unija

Pozdrav,

Prijedlog premijera Luksica o nekoj Balkanskoj uniji nije bas logican ali dobro je sto postoje takvi ljudi koji razmisljaju o uniji. Spoj Jugoslavena i Albanaca je nemoguc i to se pokazalo i u bivsoj SFRJ. Nije moguca unija izmedju Jugoslavena i Albanaca. Ako se to desi Albanci ce uvijek biti remetilacki faktor.
Najlgocinije je da se osnuje savez Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije (bez Kosova) i da se osnuje jedna kompaktna drzava sa jednim jezikom i jednom kulturom. To je pogodna stvar za sve i za pravoslavce i za muslimane i za katolike i mogu se stvoriti uvjeti za povratak krajiskih Srba u Hrvatskoj. Naravno, podrazumijava se povratak svih na svoja ognjista i tada pojam bosanskih entiteta bi bio ukinut.

:))))))
da se jos bar jednom pokoljemo oko toga koji ce to JEDAN jezik i JEDNA (ne)kultura biti.
daleko bilo, nedalboze ni sanjati!

U Srbiji još nije još prevazidena
žeđ za teritorijalnim širenjem i
asimilacijom drugih radi
proširenja vlastite biološke
mase.

Nije to u Srbiji želja za teritorijalnim širenjem,ustupala je Srbija svoje teritorije i zarad Jugoslavije.Eto i u famoznoj Kraljevini Jugoslaviji,prije stvaranja K SHS ustvari,srpski narod u Bosni,Dalmaciji i Hercegovini je bio za spajanje te teritorije za Kraljevinom Srbijom.Ipak kao bi se sačuvali Hrvatska i Slovenija od moguće okupacije Austrogarske ili Italije (tada Srbi i Hrvati nisu imali ratova međusobnih,a ideja o južnoslovenskom bratstvu je bila jaka i svježa),Srbija (doduše mislim i zbog veće teritorije) stvara zajednicu sa Hrvatskom i Slovenijom.Banovina Hrvatska nastala krajem 30-ih,imala je u svojoj vlasti i Srbe koji su se već bili izjasnili da bi željeli da pripadaju Srbiji.
I na zasjedanju AVNOJ-a druge Jugoslavije,da je Srbija stvarno željela svoje širenje (kao republike),imala je osnova da uzme dijelove navedenih teritorija (BiH,dio Hrvatske),ali nije,čak je i odbijen prijedlog da Srbi u Hrvatskoj imaju autonomiju,a stvorena je SR BiH kao republika Srba i Hrvata tada različitih vjeroispovjesti.
Mislim svako ove činjenice istorijske može tumačiti drugačije,kao što to obično i biva,ali sam htio da ti kažem da i "širenje Srbije" koje se spominje ako RS nekada postane dio "Velike Srbije",je glupost.Zašto? Zato što upravo narod u RS ne želi da biva izlagan pritisku bošnjačkih političara i njihovih nacionalista,i dosta je ljudi u RS koji bi željeli da RS bude u nekakvoj zajednici sa Srbijom,ne zbog širenja Srbije da bi se drugi asimilovali,već zato što tu srpski narod vjekovima živi :)

Jeste, odnosno, nikada nije ni bila dovoljno jaka. Seti se 91-ve i propale moblizacije. Da su Srbi zaista verovali i zeleli Veliku Srbiju, masovno bi se odazivali na pozive. Zivis u proslosti.....

Nije da živim u prošlosti.
koliko smatram lošim da
se ta prošlost stalno
ponavlja. Dosta je bilo 1918.
i 1945. Težimo biti dobri
susjedi, jer nikada nećemo
biti dobri sustanari.

Nije to u Srbiji želja za teritorijalnim širenjem,ustupala je Srbija svoje teritorije i zarad Jugoslavije.Eto i u famoznoj Kraljevini Jugoslaviji,prije stvaranja K SHS ustvari,srpski narod u Bosni,Dalmaciji i Hercegovini je bio za spajanje te teritorije za Kraljevinom Srbijom.Ipak kao bi se sačuvali Hrvatska i Slovenija od moguće okupacije Austrogarske ili Italije (tada Srbi i Hrvati nisu imali ratova međusobnih,a ideja o južnoslovenskom bratstvu je bila jaka i svježa),Srbija (doduše mislim i zbog veće teritorije) stvara zajednicu sa Hrvatskom i Slovenijom.Banovina Hrvatska nastala krajem 30-ih,imala je u svojoj vlasti i Srbe koji su se već bili izjasnili da bi željeli da pripadaju Srbiji.
I na zasjedanju AVNOJ-a druge Jugoslavije,da je Srbija stvarno željela svoje širenje (kao republike),imala je osnova da uzme dijelove navedenih teritorija (BiH,dio Hrvatske),ali nije,čak je i odbijen prijedlog da Srbi u Hrvatskoj imaju autonomiju,a stvorena je SR BiH kao republika Srba i Hrvata tada različitih vjeroispovjesti.
Mislim svako ove činjenice istorijske može tumačiti drugačije,kao što to obično i biva,ali sam htio da ti kažem da i "širenje Srbije" koje se spominje ako RS nekada postane dio "Velike Srbije",je glupost.Zašto? Zato što upravo narod u RS ne želi da biva izlagan pritisku bošnjačkih političara i njihovih nacionalista,i dosta je ljudi u RS koji bi željeli da RS bude u nekakvoj zajednici sa Srbijom,ne zbog širenja Srbije da bi se drugi asimilovali,već zato što tu srpski narod vjekovima živi :)

Djelomično se slažem s
tobom. Problematičan mi je
dio " ,imala je osnova da uzme dijelove navedenih teritorija (BiH,dio Hrvatske)..."

Djelomično se slažem s
tobom. Problematičan mi je
dio " ,imala je osnova da uzme dijelove navedenih teritorija (BiH,dio Hrvatske)..."

Lupa gluposti, nije imala osnova. Medjutim 1915-te su Srbiji londonskim ugovorom obecane teritorije koje danas popularno nazivamo "Velika Srbija". Na kraju rata se Aleksandar ipak odlucio za Jugoslaviju..... to ti valjda nesto govori.

Poslednja izmena:
Lupa gluposti, nije imala osnova. Medjutim 1915-te su Srbiji londonskim ugovorom obecane teritorije koje danas nazivamo "Velika Srbija". Na kraju rata se Aleksandar i srpsko rukovodstvo ipak odlucilo za Jugoslaviju.....

Dakle Englezi su mjerodavni u tome da necije teritorije nekom obecavaju i dijele? Ti Englezi su u tom perijodu kao nudili svima svasta pa sto je od toga na kraju bilo? Nudili su kao motivaciju za rat.

Na kraju nikakav Aleksandar nije nista odlucio nego Americki predsjednik. Stalno se gura ta prica da je Aca nesto izabrao sto nije tocno.

I na kraju krajeva zasto bi tadasnja Europa od svih naroda u Europi bas Hrvatima napravila tako nesto da ih unisti? Dali si se ikad zapitao tako nesto? Jedini narod u Europi kojeg bi podijelili izmedju 3-4 drzave. Dakle unistenja Hrvata, jedini narod kojeg bi podijelili izmedju vise drzava da bi dobili sto? Stabilnost, mir? Dali ti ovo djeluje realno? Ako bi se ti Hrvati podijeljeni medju 3-4 drzave bunili sto bi bilo? Rekla bi Europa gazite ih, ubijajte ih sto se bune?

Aha,možda je tu i greška što sam rekao osnov.Htio sam reći da je Srbija htjela stvarno da se proširi (Velika Srbija,i ono asimiliranje),da je mogla vršiti bilo kakav pritisak zbog tamošnjih Srba ...ali nije.I naravno za nekog ko je napisao za partizanski pokret,KPJ je bila protiv bilo kakvog hegemonizma,i ideja bratstva i jedinstva je bila u prvom planu,te podržavala "borbu ugnjetenih naroda".Zato je Jugoslavija i bila podijeljena na onakav način,jer poenta te federalne jednakosti je u tome da niko ne može ostvariti prevlast,a Srbija da je uzela te dijelove tada (koji bi bili značajan dio cjelokupne teritorije FNRJ),sigurno bi neki Hrvat komunista ili Slovenac,bili obrušeni na takvu "ravnopravnost"...I na kraju,najveći broj Jugoslovena je upravo pripadao srpskom etničkom korpusu,dakle ideje o VS tu se vidi nije bilo.

Slazem se, ali da bi bili dobri susedi moramo imati ciste i pre svega iskrene odnose. Pomirenje je neophodno!

Pomirenje ne može biti
iskreno dok obje strane
ne prihvate postojeće
realitete:
1. Jugoslavije više nema,
2. San o Velikoj Srbiji je
mrtav,
3. Hrvatska je samostalna
država,
4. BiH je samostalna država,
5. Crna Gora je samostalna
država,
6. Makedonija je samostalna
država.

:D A daj zašto,pa mislim,mogli su srpski političari da im je bilo stalo reći,pa tu živi srpski narod,može biti Srbija,eto to na primer.

- - - - - - - - - -

A joj,nemoj to samo,Srbin sam,ali ta fraza mi ide na živce ...

Srpski politicari da su trazili ovo, oni drugih nacija bi trazli ono. Nasta bi kaos i adio partizanski pokret. Poklali bi se medjusobno.

Dakle Englezi su mjerodavni u tome da necije teritorije nekom obecavaju i dijele? Ti Englezi su u tom perijodu kao nudili svima svasta pa sto je od toga na kraju bilo? Nudili su kao motivaciju za rat.

Na kraju nikakav Aleksandar nije nista odlucio nego Americki predsjednik. Stalno se gura ta prica da je Aca nesto izabrao sto nije tocno.

I na kraju krajeva zasto bi tadasnja Europa od svih naroda u Europi bas Hrvatima napravila tako nesto da ih unisti? Dali si se ikad zapitao tako nesto? Jedini narod u Europi kojeg bi podijelili izmedju 3-4 drzave. Dakle unistenja Hrvata, jedini narod kojeg bi podijelili izmedju vise drzava da bi dobili sto? Stabilnost, mir? Dali ti ovo djeluje realno? Ako bi se ti Hrvati podijeljeni medju 3-4 drzave bunili sto bi bilo? Rekla bi Europa gazite ih, ubijajte ih sto se bune?

Wilson je narodima Austro-Ugarske
dao pravo na samoopredjeljenje.
Međutim, hrvatski političari su
uvidjeli opasnost od Italije i
izabrali opciju ujedinjenja.
Da se dogodilo bilo što drugo,
Srbija bi se našla pod udarima
terorizma kao Britanci u Irskoj
ili Španjolci u Baskiji. Zar itko
misli da bi Srbija mogla mirno
vladati etnicki većinskim
hrvatskim teritorijima?

Hrvatski narod živi u
Australiji. Je li to
Hrvatska?

Nije,ali nemojmo sada ići tuda u krajnosti.Međutim Srbi su htjeli sa Srbijom 1918.godine,i te teritorije su povezane.Ono što sam gore rekao i jeste glupo,ali sam već rekao da su to mogli reći da su željeli Veliku Srbiju.

I pitanje,šta misliš o želji Hrvata u BiH,da se "Herceg-Bosna" sjedin isa Hrvatskom nekada?

Aha,možda je tu i greška što sam rekao osnov.Htio sam reći da je Srbija htjela stvarno da se proširi (Velika Srbija,i ono asimiliranje),da je mogla vršiti bilo kakav pritisak zbog tamošnjih Srba ...ali nije.I naravno za nekog ko je napisao za partizanski pokret,KPJ je bila protiv bilo kakvog hegemonizma,i ideja bratstva i jedinstva je bila u prvom planu,te podržavala "borbu ugnjetenih naroda".Zato je Jugoslavija i bila podijeljena na onakav način,jer poenta te federalne jednakosti je u tome da niko ne može ostvariti prevlast,a Srbija da je uzela te dijelove tada (koji bi bili značajan dio cjelokupne teritorije FNRJ),sigurno bi neki Hrvat komunista ili Slovenac,bili obrušeni na takvu "ravnopravnost"...I na kraju,najveći broj Jugoslovena je upravo pripadao srpskom etničkom korpusu,dakle ideje o VS tu se vidi nije bilo.

Ja neznam kako ti to zamisljas da je tada za vrijeme ww2 Srbija mogla birati sto ce ona sebi uzeti. Pa takve politicare koji bi krenuli sa takvim idejama bi likvidirali za par minuta. Kako bi na takve ideje reagiralo vodstvo KP Hrvatske? Rekli bi ovi su veci cetnici od onih pravih... Ili mislis da bi kp Hrvatske rekla ok radite VS. :D Alo a ljudi pod oruzjem kad bi culi za takav plan?

Ne zarmisljas kako treba jer tebi te stvari zgledaju jednostavne, kao da se radi o djecijoj igri.

Ne peni, Hrvatima tada niko nije zeleo zlo, Srbi ponajmanje! Tada se na Hrvate romanticno gledalo, ponajvise zbog Strosmajera i njegove plemenite jugoslovenske ideje. Da je Aleksandar izricito trazio granice koje su predlagane 1915-te, sigurno bi dobio nesto od toga. Prikljucenje Jugolsaviji je bio i vas interes, jer vam je trebala zastita od Italije, koja je tada imala jake teritorijalne pretenzije na Hrvatsku....

PS: Madjarska je prosla znatno gore, gubitak WWI ih je kostao 2/3 teritorije!

- - - - - - - - - -

Pomirenje ne može biti
iskreno dok obje strane
ne prihvate postojeće
realitete:
1. Jugoslavije više nema,
2. San o Velikoj Srbiji je
mrtav,
3. Hrvatska je samostalna
država,
4. BiH je samostalna država,
5. Crna Gora je samostalna
država,
6. Makedonija je samostalna
država.

Sve na mestu, nemam nista da dodam!

Niko u Srbiji vise ne negira da su pocinjeni strasni zlocini nad hrvatskim stanovnistvom 90-tih. Velika vecina te zlocine ostro osudjuje, medjutim, suocavanje sa prosloscu je tezak i bolan proces. Ne ide to preko noci.....

Poslednja izmena:
Nije,ali nemojmo sada ići tuda u krajnosti.Međutim Srbi su htjeli sa Srbijom 1918.godine,i te teritorije su povezane.Ono što sam gore rekao i jeste glupo,ali sam već rekao da su to mogli reći da su željeli Veliku Srbiju.

I pitanje,šta misliš o želji Hrvata u BiH,da se "Herceg-Bosna" sjedin isa Hrvatskom nekada?

Herceg-Bosna nije u sastavu
Hrvatske vec više od 600 godina.
Pravni osnov se odavno izgubio,
nema više poveznice, a sama
činjenica da tu žive u većini
Hrvati, ne znaci da taj prostor
pripada Hrvatskoj. Mi se držimo
državnog i povijesnog prava, a
ne načela (oprosti na izrazu)
zapišavanja teritorija.

Wilson je narodima Austro-Ugarske
dao pravo na samoopredjeljenje.
Međutim, hrvatski političari su
uvidjeli opasnost od Italije i
izabrali opciju ujedinjenja.
Da se dogodilo bilo što drugo,
Srbija bi se našla pod udarima
terorizma kao Britanci u Irskoj
ili Španjolci u Baskiji. Zar itko
misli da bi Srbija mogla mirno
vladati etnicki većinskim
hrvatskim teritorijima?

Neki valjda iz mrznje prema Hrvatima razmisljaju na takav nacin. Opet ponavljam kraj je ww1 i odluce velike sile da jedino Hrvate uniste, da ih podijeli izmedju 3-4 drzave. Kome su tako nesto napravili? Zasto bi to i sa kojim ciljem napravili? Sto bi dobila Europa od toga? Dobila bi mir, stabilnost...?

Te drzave bi dobile pravo da te Hrvate koji bi protestirali kada bi dosli u takvu situaciju da protjeruju na Madagaskar? Da ih mlate, ubijaju? Tako nesto nisu Englezi napravili niti africkim plemenima ali ocito neki misle da bi tako nesto bili napravili Hrvatima.

Neki valjda iz mrznje prema Hrvatima razmisljaju na takav nacin. Opet ponavljam kraj je ww1 i odluce velike sile da jedino Hrvate uniste, da ih podijeli izmedju 3-4 drzave. Kome su tako nesto napravili? Zasto bi to i sa kojim ciljem napravili? Sto bi dobila Europa od toga? Dobila bi mir, stabilnost...?

Te drzave bi dobile pravo da te Hrvate koji bi protestirali kada bi dosli u takvu situaciju da protjeruju na Madagaskar? Da ih mlate, ubijaju? Tako nesto nisu Englezi napravili niti africkim plemenima ali ocito neki misle da bi tako nesto bili napravili Hrvatima.

Madjarskoj!:rtfm:

Ja neznam kako ti to zamisljas da je tada za vrijeme ww2 Srbija mogla birati sto ce ona sebi uzeti. Pa takve politicare koji bi krenuli sa takvim idejama bi likvidirali za par minuta. Kako bi na takve ideje reagiralo vodstvo KP Hrvatske? Rekli bi ovi su veci cetnici od onih pravih... Ili mislis da bi kp Hrvatske rekla ok radite VS. :D Alo a ljudi pod oruzjem kad bi culi za takav plan?

Ne zarmisljas kako treba jer tebi te stvari zgledaju jednostavne, kao da se radi o djecijoj igri.

Ma ne znam kako nikako da se sporazumimo. Upravo što si ti rekao,ja sam i mislio.Možda loše otkucano jer ti ne znaš šta sam mislio dok sam kucao,ali upravo ovaj citat je bio moja misao.Znači da je Srbija istakla takve zahtjeve,svi drugi komunisti iz drugih republika bi oštro reagovali na to i nema tu šta da se diskutuje.Rekao sam znači da bi Hrvat komunista ili Slovenac bili obrušeni na takvu "ravnopravnost",i to je to,to si ti rekao isto samo pod :kako bi reagovalo vodstvo KP Hrvatske?

Back