Jugoslavenska unija

Ja neznam kako ti to zamisljas da je tada za vrijeme ww2 Srbija mogla birati sto ce ona sebi uzeti. Pa takve politicare koji bi krenuli sa takvim idejama bi likvidirali za par minuta. Kako bi na takve ideje reagiralo vodstvo KP Hrvatske? Rekli bi ovi su veci cetnici od onih pravih... Ili mislis da bi kp Hrvatske rekla ok radite VS. :D Alo a ljudi pod oruzjem kad bi culi za takav plan?

Ne zarmisljas kako treba jer tebi te stvari zgledaju jednostavne, kao da se radi o djecijoj igri.

Tako nešto nije se moglo
dogoditi. Tito se od samog
starta zalagao za ravnopravne
odnose među narodima, jer je
dobro shvatio da je neravnopravnost
bila glavni uzrok raspada i propasti
Kraljevine Jugoslavije.

Ma ne znam kako nikako da se sporazumimo. Upravo što si ti rekao,ja sam i mislio.Možda loše otkucano jer ti ne znaš šta sam mislio dok sam kucao,ali upravo ovaj citat je bio moja misao.Znači da je Srbija istakla takve zahtjeve,svi drugi komunisti iz drugih republika bi oštro reagovali na to i nema tu šta da se diskutuje.Rekao sam znači da bi Hrvat komunista ili Slovenac bili obrušeni na takvu "ravnopravnost",i to je to,to si ti rekao isto samo pod :kako bi reagovalo vodstvo KP Hrvatske?

Vodjstvo KP Hrvatske je iznedrilo MASPOK, koji je umalo unistio Jugoslaviju. Juga je jedva prezivela talas hrvatskog nacionalizma.

Tako nešto nije se moglo
dogoditi. Tito se od samog
starta zalagao za ravnopravne
odnose među narodima, jer je
dobro shvatio da je neravnopravnost
bila glavni uzrok raspada i propasti
Kraljevine Jugoslavije
.

Glavni uzrok raspada i propasti KJ je WWII. Da rat nije izbio, Hrvatska bi dobila Banovinu kao sto se predlagalo, i Kraljevina bi nastavila normalno da funkcionise. Bilo bi problema na KIM i u Makedoniji, ali smatram da bi se to moglo drzati pod kontrolom.

Glavni uzrok raspada i propasti KJ je WWII. Da ne bi rata, Hrvatska bi dobila Banovinu kao sto se predlagalo, i sve bi nastavilo normalno da funkcionise. Bilo bi problema na KIM i u Makedoniji, ali smatram da bi se to moglo drzati pod kontrolom.

Romantično razmišljanje.
Srpski političari dali su
Hrvatima Banovinu bas zbog
ratne prijetnje. Da je Kralj. YU
opstala, Hrvatima bi se kršila
autonomna prava, gore nego
za vrijeme Nagodbene Hrvatske.

kako bi reagovalo vodstvo KP Hrvatske?

Reagovalo bi tako da bi rekli ovi su gori od cetnika, ovi oce HR da uniste. Taj sa takvim predlogom u sred ww2 da jugoslavenskom vodstvu predlaze veliku srbiju i da rusi partizanski pokret bi vjerojatno ostao bez glave cim bi tako nesto izrekao.

Momak imao bi kaos da su se komunisti isli svadjat na taj nacin. Tko zna sto bi se sve dogadjalo, sve naoruzano a krenuli se klat srbi i hrvati partizani, tu jos imas i NDH uz hr partizane... opce ludilo i morali bi Rusi reagirat, Englezi. Opce ludilo i pokolj.

Osakatili su ih samo tako, i dan danas zale za izgubljenim teritorijama. Vi ste odlicno prosli, nemate razloga da se zalite....

Tko kaže da se Hrvati žale?
Mi smo super zadovoljni.
Mađari su izgubili 2/3 teritorija
i to je sigurno bio strašan
gubitak za njih, no ipak su
preživjeli. Takav rasplet bio
je posljedica gubitka rata, ali
i proklamacije o uspostavi
nacionalnih država u Europi.

Marin80

Ja i ti ne možemo da se razumijemo i to je pa... :D

To što sam napisao "kako bi reagovalo vođstvo KPH" nije bilo pitanje,jer to znam i ja,već sam samo u svom postu povukao paralelu između te rečenice i one moje tamo navedene,kada smo na isto mislili,a opet se nismo razumjeli.

Marin80

Ja i ti ne možemo da se razumijemo i to je pa... :D

To što sam napisao "kako bi reagovalo vođstvo KPH" nije bilo pitanje,jer to znam i ja,već sam samo u svom postu povukao paralelu između te rečenice i one moje tamo navedene,kada smo na isto mislili,a opet se nismo razumjeli.

Kuzim ali samo sam jos nadodao sto bi se u tim vremenima sve moglo dogodit da su krenule takve ideje ili zahtjevi koji su po tebi bili realni kako si prvotno bio napisao.

Nastao bi totalni kaos da je krenula takva anarhija u KPJ za vrijeme ww2. Totalni pokolj hr partizani uz ustase, protiv do jucerasnjih suboraca srba partizana... svakakve kombinacije i scenariji uz reakciju Rusa i Engleza.

Pa eto bar konačno dođosmo do zaključka na to pitanje...

A sve je krenulo sa tim što sam samo htio reći da nije Srbija išla na Veliku Srbiju i da asimilira druge,već da je upravo srpski narod na područjima zapadno od Drine htio da živi u zajednici sa Srbijom,kao što sam gdje ste se ti i HrvojeCRO složili,rekao za želju naroda tokom Prvog sv.rata,i da,postojali su prijedlozi i sporazumi oko teritorija danas nazvanog VS.Međutim,išlo se na oslobađanje južnoslovenskih naroda od svih okupacija i spriječavanja novih,jer je tada ideja Jugoslavije bila nova i mogu reći logična,obećavala je.Druga stvar što su se stvari odvijale u njoj tako kao su se odvijale :/

I da,evo pitanje i za tebe,pošto je Hrvatska povezana sa BiH teritorijalno,šta ti misliš o želji naroda u nepriznatoj Herceg-Bosni da se uejdini sa Hrvatskom?

I da,evo pitanje i za tebe,pošto je Hrvatska povezana sa BiH teritorijalno,šta ti misliš o želji naroda u nepriznatoj Herceg-Bosni da se uejdini sa Hrvatskom?

Moje misljenje je da bi bilo najbolje da stanje u BIH bude takvo da tamosnji Hrvati imaju sto veci utjecaj na politiku u toj drzavi i da rade sve da RH a onda i ti bh Hrvati od toga imaju odlican profit.

Ako bi HB izasla iz BIH i prikljucila se Rh mislim da je manja korsit RH od toga nego u prvom slucaju.

Apsolutno,svi bi trebali (i S,H,B) da teže ka ravnopravnoj BiH.Ali zbog svih dešavanja,BiH kao mala YU je vještačka tvorevina i neodrživa je sa bošnjačkim tendencijama da stvore svoju nacionalnu države od Une do Drine i Save do mora.Tvojim Hrvatima je trenutno pakleno u FBiH,i oni faktički i ne biraju svog člana predsjedništva BiH.

Korist RH je manja,ali sa ovakvom politkom koja se vodi,prvi slučaj je apsolutno nerealan.

Back