Pa moguce da danas ima i Petrusica Hrvata (kao sto ima i Hrvata ne znam Petrovica, Jovanovica, Martinovica, Mitrovica, Babica, itd) ali zna se odakle svi Petrusici vuku poreklo , originalno svi Petrusici vuku poreklo iz okoline Niksica i kao pleme poticu od sireg bratstva Ivanovica i slave Djurdjevdan.
Sad moguce da danas Petrusica ima i u Hrvatskoj, Bosni ili vec gde (da su svojevremeno izbegli iz tih krajeva CG, pogotovo za vreme Turaka), inace pricala mi je jedna rodjaka da se valjda svakog leta tamo u okolini Niksica organizuje Petrusicijada koja okuplja sve Petrusice sirom sveta, pa ima i Petrsica crnaca i Indijanaca.

Zapravo jedan nas dalji rodjak koji zivi negde preko (nisam siguran gde mislim SAD ili Kanada) ozenio crnkinju i sa njom ima decicu koja naravno nose njegovo prezime i normalno covek dosao sa zenom i decom, takodje jedan ozenio Indijanku pa ima malu devojcicu sa njom i ta devojcica onako sa dugim pletenicama , onako kao Indijanka izgleda, tako da ima Petrusica svuda ali zna se ko su i odakle vuku poreklo.