Judo pojasevi

Bojan_BRT

Buduća legenda
Poruka
26.827
Ovako,poceo sam opet da treniram Judo,ali su se kriterijumi izgleda dosta izmenili od mog poslednjeg treniranja.
Naime,dok sam ja trenirao,na polaganje za zuti pojas se cekalo preko godinu dana,i za svaki sledeci najmanje godina,godina ipo.
Sad krenem na treninge,deca koja treniraju 2 godine vec uveliko nose zeleni i cekaju polaganje za plavi.Nije mi jasno kako je ovo moguce,sad skoro sam bio na jednom turniru,klinci koji imaju plafon 10 godina vec imaju plavi pojas?
Meni cale kaze,on kad je trenirao,do crnog mu je trebalo oko 10 godina treniranja,sad se to smlati u 3-4 godine plafon.Ima neko objasnjenje zasto je to tako?

Mislim da to najviše zavisi od kluba tj trenera. Po godina dana do zelenog i nije nemoguće, već posle toga je nerealno. Kod nas neka deca i narandžasti nose po dve godine. Moj sin, zeleni pojas nosi evo drugu godinu i tek za godinu dana će možda da polaže za plavi (trenira 6 godina). No kao što rekoh to zavisi najviše od trenera ali ne u smislu da on sada "poklanja" poajaseve da bi impresionirao nečijeg roditelja ili nekog drugog. Već je to više kao motivacija da se neko dete zadrži u klubu. Nije isto vreme kao kad je trenirao tvoj ćale i sada. Sad klubovi (većina) žive i opstaju isključivo od članarina. A neka lažana ubeđenja u svoje poznavanje tehnika zbog tamnijeg pojasa rešava jedan turnir.

Mislim da to najviše zavisi od kluba tj trenera. Po godina dana do zelenog i nije nemoguće, već posle toga je nerealno. Kod nas neka deca i narandžasti nose po dve godine. Moj sin, zeleni pojas nosi evo drugu godinu i tek za godinu dana će možda da polaže za plavi (trenira 6 godina). No kao što rekoh to zavisi najviše od trenera ali ne u smislu da on sada "poklanja" poajaseve da bi impresionirao nečijeg roditelja ili nekog drugog. Već je to više kao motivacija da se neko dete zadrži u klubu. Nije isto vreme kao kad je trenirao tvoj ćale i sada. Sad klubovi (većina) žive i opstaju isključivo od članarina. A neka lažana ubeđenja u svoje poznavanje tehnika zbog tamnijeg pojasa rešava jedan turnir.

Ja ipak mislim da je u pitanju klasično podilaženje roditeljima i njihovoj "najtalentovanoj" dečici!?

- Bože, Bože, zar moj extra talentovan sinčić da se opasuje belim-žutim pojasom!? Treneru jel` može trampa!?
- Ja darujem klubu par strunjača, sredim da iz bojlera teče i vruća voda, a ti središ da za šest meseci mom sinčiću poplavi pojas"!!!:mrgreen:

P.S. U davna-prošla vremena trenirao sam džudo jer sam voleo taj sport, i način organizacije treninga. Koloritom pojasa se nikada nisam opterećivao.

Pojasevi i nisu bitni,u sustini,eto ja nisam trenirao 10 godina,stao na tatami i dodje lik sa plavim pojasem,ne moze da me pomeri u borbi.A na medjunarodnom takmicenju osvojio srebro.
Dobro,bavim se i sa MMA vise od godinu ipo dana,imam dosta snage i kondicije.
Pa se pitam na kom je nivou danasnji Judo kada se tako olako dobijaju pojasevi a znanje je upitno

Ja ipak mislim da je u pitanju klasično podilaženje roditeljima i njihovoj "najtalentovanoj" dečici!?

- Bože, Bože, zar moj extra talentovan sinčić da se opasuje belim-žutim pojasom!? Treneru jel` može trampa!?
- Ja darujem klubu par strunjača, sredim da iz bojlera teče i vruća voda, a ti središ da za šest meseci mom sinčiću poplavi pojas"!!!:mrgreen:

P.S. U davna-prošla vremena trenirao sam džudo jer sam voleo taj sport, i način organizacije treninga. Koloritom pojasa se nikada nisam opterećivao.

Verovatno da ima i toga samo onda se dešava ovo što kaže Bojan. Takav neko ne može ni randori na treningu da odradi, a kamoli neki turnir.

Samo treba imati u vidu šta su kriterijumi za pojaseve. Da li je to poznavanje tehnika ili nešto drugo. Ali nikako ne treba izgubiti iz vida da se takmičarski i rekreativni džudo razlikuju poprilično.

Pojasevi i nisu bitni,u sustini,eto ja nisam trenirao 10 godina,stao na tatami i dodje lik sa plavim pojasem,ne moze da me pomeri u borbi.A na medjunarodnom takmicenju osvojio srebro.
Dobro,bavim se i sa MMA vise od godinu ipo dana,imam dosta snage i kondicije.
Pa se pitam na kom je nivou danasnji Judo kada se tako olako dobijaju pojasevi a znanje je upitno

Možda je imao slabu/malu konkurenciju u kategoriji na nekom slabom turniru.

Јам огулио 7 година до Црног у Каратеу....а сада видим да до Црног може и за 3 максимално....а изгледа да брзина добијања појаса зависи
1) Да ли тата од клинца има кинте и да ли тренер може да га гуљи за разноразне глупости
2) Да ли тренер има афинитета према мами клинца
3) треће не постоји

Јам огулио 7 година до Црног у Каратеу....а сада видим да до Црног може и за 3 максимално....а изгледа да брзина добијања појаса зависи
1) Да ли тата од клинца има кинте и да ли тренер може да га гуљи за разноразне глупости
3) треће не постоји

:D To je taj rad!

3) треће не постоји

potpisujem...:ok:

ja sam radila 10 godina do crnog pojasa...iako sam bila prvak SFRJ i imala bronzu na Evropskom,morala sam da sačekam sa polaganjem za zvanje majstora....
i zaista mi je nelogično da su danas majstori sa 10,12 godina deca...gde je tu psihološka zrelost i sve ostale važne stvari za zvanje MAJStORA????????
meni je to zaista nehumano,jer se stvara lažna predstava dostignuća...

Evo,danas videh da devojka koja ima 18 godina i dve godine treniranja uskoro dobija braon pojas.Nekad si za zuti trebao toliko da treniras.
Bas sam se razocarao u ova 'vrednovanja' i sve sam blizi odluci da me ovakav sistem Judoa nece videti.Ja ne zelim za dve godine da imam crni pojas a da moje znanje bude upitnog karaktera.
To je dovelo do toga,da neki caletovi drugari koji i dan danas treniraju,a imaju 60ak godina i dalje uspevaju da izadju na kraj sa momcima od 25-30 sa istim zvanjem.

pojasevi su dosadni u dzudo . Pre svega da bi jedan dzudista bio uspesan ne treba mu puno tehnike . Dovoljno je da zna desetak tehnika i da nauci pravilno da se krece i da bude jak ko stoke i svi mogu da mu ga poduvaju. Ja sam beli pojas i mogu da namlatim od devedest posto sa crnim pojasom .

Evo,danas videh da devojka koja ima 18 godina i dve godine treniranja uskoro dobija braon pojas.Nekad si za zuti trebao toliko da treniras.
Bas sam se razocarao u ova 'vrednovanja' i sve sam blizi odluci da me ovakav sistem Judoa nece videti.Ja ne zelim za dve godine da imam crni pojas a da moje znanje bude upitnog karaktera.
To je dovelo do toga,da neki caletovi drugari koji i dan danas treniraju,a imaju 60ak godina i dalje uspevaju da izadju na kraj sa momcima od 25-30 sa istim zvanjem.

To je stvarno poražavajuće i za nevericu :dash::dontunderstand:. Generalno kolorit i ne znači mnogo ali ipak ne treba praviti cirkus od svega. Ali za dve godine doći do predmajstorskog zvanja je sprdačina samo takva. Baš bi voleo da vidim njen džudo i njene demosntracije tehnika :eek:

P.S. pa i da je trenirala 6x nedeljno po 3 sata, prebrzo je!

Generalno je po svim borilačkim veštinama i sportovima tako opao kriterijum i povećana brzina napredovanja da je to strašno. Čast izuzecima!!!

Ja razlog tome vidim u komercijalizaciji svega oko nas. Prvo, što više majstora trener "okači na zid" to će veće poverenje ulivati budući članovima tako da je svima jasno da je to više parica. Drugo, mladež mahom neće da trenira da bi se bavila sportom nego da nauči da se bije i prebija. Niko neće ostati da trenira 10 godina da bi mogao da sebi kaže u ogledalu da je majstorčina tamo nečega i da sasda može da se fajta sa kim hoće, svi bi to za sitno godina, ako može i meseci. Polagali bi svake nedelje samo da sebi dižu ego...

I sam sam osetio nešto od toga... 2 godine sam nosio braon iako me je posle godinu dana trener terao da polažem za majstora. Nisam hteo da budem slika na zidu jer nisam bio za majstora. Prekinuo sam i žao mi je što nisam imao uslove da još godinu dve proguram i spremim se za majstorstvo.

Niko neće ostati da trenira 10 godina da bi mogao da sebi kaže u ogledalu da je majstorčina tamo nečega i da sasda može da se fajta sa kim hoće, svi bi to za sitno godina, ako može i meseci. Polagali bi svake nedelje samo da sebi dižu ego...

OVo je kljucno,i desava se u vecini sportova.Kod mene na MMA dolaze klinci zeljni tuce po ulici,vaze za opasne momke,udje sa tobom u sparing i plasi se udarca.Plafon odradi 2 treninga i batali se.Hoce da nauci da se bije preko noci.
Imamo jednog dzudistu na treningu,to je toliko jak covek da ja nemam reci da opisem to.Ne jak u smislu kao oni bodibilderi sto dizu lokomotive na bench i puni su hemije*ovaj ni ne ide u teretanu),vec ona prava sirova snaga.Jos kad je upari sa znanjem dzudoa postaje prava masina.
Onda dodje lik koji ima 100 kila misica i radi parter sa njim.Em ne moze da ga pomeri,em posle minut najcesce odustane zbog nedostatka kondicije.Zato je moje misljenje da je Judo najsavrseniji sport na svetu,ali u zadnje vreme mnogo unisten sistemima rangiranja i treninga.

Ja sam malopre tovario džakove šuta sa bratom od tetke koji danas ima 45, bivši džudista, svojevremeno pionirski prvak republike i ne sećam se šta još. Sve u svemu ja sam skoro 10 godina mlađi i u treningu, ali on egal diže i tovari samnom. Džudo stvarno daje neku fundamentalnu snagu koja ostaje.

Pazi,ja imam 25,a cale 60,i mene je sramota sto ne mogu da uradim neke stvari koje on moze.Kad treba nesto da se podigne i sl.Nedavno smo lomili ruke,laganica me dobio.
Pa,dovoljno da pogledas Slavka Obadova danas i sve ce ti biti jasno.Koliki je to covek.
A neki moj stric,sta mi dodje,bio je profesionalni rvac,isto ima 60ak godina,i jednom prilikom na fudbalu neki kreten mu opsuje majku.Stric ima ruku kao Svarceneger,nas petorica ga je jedva zadrzalo da ne napravi neki haos.Prvo je nas trojicu jednom rukao odgurao kao perce i tek posle smo uspeli da ga smirimo.

Sada svako moze da okaci crni pojas za godinu-dvije, ali od rezultata nista. Sta mu onda vrijedi pojas kada mu kao majstoru sa crnim pojasom borba traje 10 sekundi, imao sam priliku da takvima da se borim, najvise ih volim :D

Sada svako moze da okaci crni pojas za godinu-dvije, ali od rezultata nista. Sta mu onda vrijedi pojas kada mu kao majstoru sa crnim pojasom borba traje 10 sekundi, imao sam priliku da takvima da se borim, najvise ih volim :D

Pa nije problem hoću li ja ili bilo ko drugi dostignuti do crnog pojasa za kratko vreme. Ako već neka osoba hoće i želi da nauči treba ga na neki način nagraditi. Naravno da nisam za to da se pojasevi dele kao na pijaci, ali šta drugo da vam kažem takvo je vreme došlo. A ove rasprave tipa imam nekog trenirao ovo ili ono, ili nije uopšte trenirao ništa ali je pritom fizički jak su rasprave besmislenog tipa. Ako već treniraš neku borilačku veštinu treniraš zbog sebe, da bi osnažio svoje telo koliko toliko, a ne da se širiš na ulici. Sam pojam majstora nemoj te doslovno shvatiti - to što ti na diplomi piše majstor, ne znači da si majstor. Da bi dokazao koliki si majstor mislim da čak ni čitav život nije dovoljan da bi se opravdao sam pojam majstora.

Back