Ju Tu (U2)

Lada

Legenda
Poruka
52.216
U2 je irska rok grupa. Bend čine: Bono (Pol Hjuson , rođen 10.maja 1960.), kao vokal, usna harmonika i povremeno gitara,
Edž (Dejvid Evans) gitara i klavijature, povremeno vokal i bas, Adam Klejton (Adam Clayton) kao basista i Lari Malen (Larry Mullen, Jr.) bubnjar.
u200.gif

Grupa je formirana u Dablinu 25. septembra 1976. Četrnaestogodišnji Lari Malen Junior objavio je na srednjoškolskoj oglasnoj tabli da traži muzičare za svoj bend. Ubrzo su imali prvu probu u Larijevoj kuhinji.

Grupu, tada poznatu kao „Bend Larija Malena“, činili su Malen na bubnjevima, Adam Klejton na bas gitari, Pol Hjuson (Bono) kao vokal, Dejv Evans (Di Edž) na gitari, njegov brat Dik Evans i Malenovi drugovi Ajvan Makormik i Piter Martin na gitarama. Nakon nekoliko sedmica su i Martin i Makormik izbačeni iz grupe jer su bili suviše mladi da bi svirali na ugovorenim nastupima po barovima. Kasnije su ime promenili u Feedback. Iako su poznati kao irski bend, dva člana, Edž i Adam Klejton su Britanci po rođenju.

Hjuson je dobio nadimak „Bono Voks“ po nazivu reklamne kampanje kompanije koja je prodavala slušne aparate (vox bona na latinskom znači „dobar glas“). Naime, jedan njegov drug je rekao da on peva toliko glasno da nagluvim neće trebati slušni aparati. The Edge (en:- ivica ili oštrica) je dobio nadimak od Bonoa koji je smatrao da je ovaj uvek „na ivici“ zbog situacije u svijetu. Bono je takođe mislio da je „oštrica“ najbolji opis Edžovog oblika glave.

Nakon 18 meseci proba promenili su ime benda iz Feedback u The Hype. Kada su 1978. nastupali na jednom festivalu primetio ih je jedan od sudija – Džeki Hajden (Jackie Hayden) koji je bio producent „CBS Records“-a. Osvojili su prvu nagradu i 500 funti, a Hajden im je dao na raspolaganje studio kako bi snimili svoj prvi demo.

Dik Evans (Edžov brat) najavio je odlazak iz grupe marta 1978. nakon čega su održali oproštajnu svirku. U maju je Pol Makginis postao njihov menadžer.
Nisu bili zadovoljni imenom "The Hype". Neko je rekao: "Kako vam zvuči U2? To je ime podmornice i špijunskog aviona a i dvoznačno je ( you too – i ti; i ja tebe)". To se poklapa i sa njihovom filozofijom da i publika učestvuje u stvaranju muzike i da ste „i vi“ (U2) deo muzike.
 

Back
Top