Јовица Станишић и Франко Симатовић осуђени у Хагу на по 15 година затвора

Ratovala je JNA (državna vojska Jugoslavije koja je sve vreme bila u BiH i Hrvatskoj, dakle i pre rata - dobijala je samo pojačanja iz drugih republika tokom najtežih bitaka), a nakon povlačenja JNA ratuju samo krajiški i bosanski Srbi.
Arkanovci su ratovali u Hrvatskoj sve do 1993. godine i Maslenice pa vjerojatno i nakon toga. Tako da ne stoji tvoja teza da su nakon "povlačenja JNA" ratovali samo krajiški i bosanski Srbi.
 
Đubre jeste, ali nije kriv ni za što, jer mu se nije dokazala bilo kakva krivnja, niti se imao kad izjasniti o krivnji. :mrgreen:

201306071455101171_Page_01.jpg
Jeste li ti normalan? Hrvat si a nazivaš Tuđmana đubretom. Čovika koji je obnovio hrvatsku državu nakon 1000 godina, pobijedio u domovinskom ratu, organizirao Bljesak i Oluju, oslobodio nas od srpskih okupatora i terorista.
 
Jeste li ti normalan? Hrvat si a nazivaš Tuđmana đubretom. Čovika koji je obnovio hrvatsku državu nakon 1000 godina, pobijedio u domovinskom ratu, organizirao Bljesak i Oluju, oslobodio nas od srpskih okupatora i terorista.
mislim da je to prije 1941. učinio dr ante pavelić na italijanskom kamionu
 
Jeste li ti normalan? Hrvat si a nazivaš Tuđmana đubretom. Čovika koji je obnovio hrvatsku državu nakon 1000 godina, pobijedio u domovinskom ratu, organizirao Bljesak i Oluju, oslobodio nas od srpskih okupatora i terorista.
Ma daj, Tuđman je bio bolesna individua. Vjerojatno je imao više mentalnih bolesti. Dovoljno je vidjeti onaj njegov luđački pogled, način kako je govorio i što je govorio pa da se primjeti kako nešto nije bilo u redu s njime. Samo sreća što je bio lud, jer samo se luđak na čelu Hrvatske mogao othrvati istim takvim kolegama na drugoj strani. Zamisli da je netko normalan kao Josipović bio tada predsjednik. :fdlan: Danas ne bi bilo Hrvatske! Jedino nas je on mogao spasiti od agresije i zato je do 1995. godine bio odličan izbor. Nakon te godine trebao je odstupiti i otići nekamo na liječenje. Mentalno. :kafa:
 
Drugim rečima, vi zaista jeste izvršili agresiju na BiH, ali kao rezultat političkog kurvanja, političari iz BiH su odbili da podnesu zvaničnu tužbu protiv vas.
I tebi je sad to krivo, jer se bojiš da BiH hoće i može podnijeti službeno tužbu protiv Srbije koja je izvršila agresiju na BiH. Tako nešto? :kafa:
 
I tebi je sad to krivo, jer se bojiš da BiH hoće i može podnijeti službeno tužbu protiv Srbije koja je izvršila agresiju na BiH. Tako nešto? :kafa:
Jedini način na koji BiH ili Hrvatska mogu da traže ratnu odštetu je da napadnu i okupiraju Srbiju. Pošto za tako nešto nemate mogućnosti, ostaje vam dobra stara taktika kmečanja i glumljenja žrtve, u nadi da će neka strana sila naterati korumpirane srpske političare da to sami učine.
Đubre jeste, ali nije kriv ni za što, jer mu se nije dokazala bilo kakva krivnja, niti se imao kad izjasniti o krivnji. :mrgreen:

201306071455101171_Page_01.jpg
Nije se ni Hitleru, ni Staljinu, ni Musoliniju, ni Titu dokazala bilo kakva krivica na sudu. Da li su onda i oni nedužni?
Srbija je još od 1918. godine smatrala Jugoslaviju za samo proširenu Srbiju, tako da sve to što ti tvrdiš pada u vodu. Politička elita je oduvijek tvrdila da je cijela Jugoslavija "zapravo" Srbija i da su svi slavenski narodi "zapravo" Srbi, "samo što to još ne znaju". To je bio opći stav političke elite u Srbiji. Iz takvog konteksta, neosnovano je vjerovati da su oni promijenili svoje mišljenje između 1980. i 1990. godine.

Srbija je nepotrebno stvorila i organizirala ratove u Jugoslaviji te je nepotrebno bacila svoje Srbe u Hvatskoj u unaprijed izgubljenu bitku, zapravo ih žrtvujući bez ikakva smisla i razloga. Sve je već bilo riješeno i gotovo 1992. godine. Već tada je bilo jasno utvrđeno da se Jugoslavija raspala i da više ne postoji, sukladno međunarodnom pravu provedeno je pravilo "uti possidetis", kojim se priznaju unutrašnje granice kao međunarodne u trenutku raspada višenacionalne tvorevine, upravo kako bi se spriječilo da neka od strana krene na silu mijenjati granice, i Hrvatska i BiH su primljene u članstvo Ujedinjenih naroda. Čemu svi sukobi i borba nakon početnih mjeseci 1992. godine, kada je sve bilo završeno. Granice se nisu mogle mijenjati na silu, Jugoslavija se nije mogla vratiti na silu, Srbija se nije mogla proširiti na silu. Čemu onda prolongiranje rata do 1995. godine?

Srbija je financirala i podržavala "RSK" i Srpsku. Da su one uspjele u svojim zločinačkim težnjama, sigurno Srbija ne bi rekla hvala nećemo se ujediniti u Veliku Srbiju.

Srbija je podržavala i "RSK" i Srpsku, čekajući što može izvuči iz toga. Nisu Srbi slučajno napali i okupirali Zapadnu Slavoniju. Na tom mjestu su namjeravali potpuno odvojiti Slavoniju od ostatka Hrvatske. Nisu slučajno okupirali ni Liku, ni napali Dubrovnik. Namjera je bila odvojiti te krajeve, a onda postupno zauzeti cijelu Dalmaciju. Točno po planu Velike Srbije. Sada kada je plan neslavno propao, odričete ga se, jer vas čini nesposobnima pa se kao lisica oko grožđa na neuhvatljivoj visini pravite kako tobože ionako niste htjeli Veliku Srbiju. Smiješno.
Ovo je najobičnija laž koja se toliko već odomaćila kod vas da je nažalost i mnogi Srbijanci prihvataju ne shvatajući mentalitet prekodrinskih Srba.
Naime, razlog dizanja oružane pobune bosanskih i krajiških Srba je pre svega odbrana od onoga što su preživeli od 41 do 45. Tada su mnogi od njih bili spremni da priznaju vlast ndh, i kao rezultat na desetine hiljada ih je poklano kada su nenaoružani dočekali novu vlast. Nema šanse da bi dozvolili da im se opet isto ponovi 50 godina kasnije. Zato i RSK i RS služe isključivo kao politička organizacija prekodrinskih Srba u cilju samoodbrane i opstanka, a ne ko nekakav "velikosrpski projekat".
 
Vi svuda vidite veliku Srbiju. Po čemu tačno su Karađorđevići ili bar Aleksandar I bili velikosrbi?
A tebi je krivo što ste raskrinkani. :kafa:
Dakle bili više antisrbi jer su hteli gašenje srpskog naroda a ne velikosrbi. Mada ta ideja nije nešto čudna ili unikatna, na sličan način su nastale nemačka, italijanska, francuska i slične nacije, tj. ujedinjenjem manjih a srodnih naroda.
Nisu oni nimalo bili antisrbi. Njima je Jugoslavija poslužila kao proširena koža za širenje srpstva, samo pod drugim imenom. Sadržaj isti, ambalaža drugačija.

Ostale nacije nisu imale dovoljno razvijene partikularne identitete te su se uspjele ujediniti u jedinstvene nacije, iako i danas unutar nekih od njih postoje autonomaški pokreti i želje za odcjepljenjem (Alzas i Lorena, Južni Tirol, Bavarska, sjeverna Italija, Veneto...). U trenutku stvaranja jugoslavenske države bilo je već prekasno stvarati jugoslavensku naciju, jer su Hrvati, Srbi i Slovenci već imali razvijene nacionalne identitete, a i ostali su bili vrlo blizu punoj afirmaciji svojih partikularnih nacionalnih identiteta. Zato tvoja usporedba ne stoji.
Izvor?

Npr. ko je ono preimenovao Livno u Tomislavgrad? Što bi velikosrbi promovisali hrvatsku istoriju?
Što će mi izvor? Raspravljamo o državi koja čak nije htjela potpisati konkordat s Vatikanom i omogućiti svojim građanima katoličke vjere da budu u jedinstvu s Katoličkom crkvom. Dalje, pričamo o državi čiji su srpski političari tvrdili da nema šanse da će ikada i jedan Hrvat postati predsjednik vlade. Govorimo o državi u kojoj je izbrisana svaka posebnost Hrvatske. Govorimo i o kasnijoj komunističkoj Jugoslaviji u kojoj se nametao srpski jezik, službena terminologija i slično. Srbi su nametali jugoslavenstvo kao nadnacionalni identitet čiju bi jezgru činilo srpstvo. Nadali su se da će brojnost Srba u jugoslavenskoj državi učiniti svoje, te da će ostali narodi nivelirati svoje posebne identitete i pretopiti se u jugoslavenstvo kao paravanu za srpstvo.
Ako je Srbija znala da je velika Srbija nemoguća zašto onda msiliš da je huškala Srbe na dalji rat?
Upravo sam ti naveo listu mirovnih planova koje su bosanski Srbi uz pritiske Srbije prihvatili kao i one koje nisu i pored pritisaka Srbije. Dakle Srbija je terala bosanske Srbe da prihvate planove koji su apsolutno u suprotnosti sa navodnom velikosrpskom zaverom. Zašto to ignorišeš?

Srbija nije imala apsolutnu moć nad RSK a pogotovo RS. Nije mi jasno na šta tačno aludiraš. Ili misliš da je Srbija trebala da tera RS na bezuslovnu reintegraciju u BiH, pa nema nikakve šanse da bi neko u Banja Luci to prihvatio da Srbija ne znam šta uradi.

Što se tiče Hrvatske nije bilo takvih planova za politička rešenja sve do Z4, ali nije bilo ni ozbiljnijih sukoba od kraja 1992. do sredine 1995. Međutim i oni su prihvatili i Vensov plan kao i kasnije sporazume sa Hrvatskom (Zagrebački i Gospodarki sporazum 1994).
Srbija je huškala Srbe u Hrvatskoj na daljnji rat zato što su oni za Beograd bili obično topovsko meso za koje su se nadali da će im ostvariti korist, a ako ne uspiju, opet svejedno, jer im nije nimalo bilo stalo do njih. Beograd uzima u usta prečanske Srbe samo kada nešto želi i kad mu nešto treba. U svim drugim slučajevima, Beogradu uopće nije stalo do prečanskih Srba, niti ih uopće smatra pravim Srbima. Hrvatski i BiH Srbi su im oduvijek bili moneta za potkusurivanje, kako biste vi rekli.

Svatko može, tobože nuditi i prihvaćati planove te držati figu iza leđa i raditi posve suprotno. Ne bi bilo baš da su Srbi otkrili toplu vodu po tom pitanju.


Srbija je imala potpunu kontrolu nad "RSK" i to je apsolutno dokazano haškim presudama, a to su javno izjavili i brojni hrvatski Srbi koji su pobjegli u BiH i Srbiju pa zažalili svoje odluke iz 1990-ih.
Pa nije RSK prvi slučaj separatizma, ima ih raznih i danas aktivnih. Niko od njih nije smeo da krene u separatizam, pa eto ih tu su svejedno. Mnoge zemlje su upravo i nastale separatizmom. Krajina i RS čak i nisu tipičan separatizam nego kontraseparatizam, separatistički odgovor na separatizam. I Albanci kad su krenuli u separatizam isto nisu smeli pa su svejedno krenuli, zapad ih čak i priznao iako isto nije smeo...
Nije prvi primjer separtazima, ali ako je međunarodna zajednica jasno izjavila 1992. godine da neće ni u kojem slučaju priznati bilo kakvo prekrajanje granice, onda je stvarno vlast trebala biti nenormalna i zločinačka da upire u nečemu što se nije moglo dobiti i pritom žrtvovati ne samo tuđe, već i svoje sunarodnjake.
Postoj li Abhazija ili tamo nema ničeg osim Grzije? Možemo se ovako lagati ali koja poenta. RSK je faktički postojala ali nije de jure.
"RSK" nije postojala, njeno postojanje nije priznala čak ni Srbija. Abhazija je dobila barem 2 međunarodna priznanja, tako da to nije usporedivo.
 
Čini mi se da je jedan od njih odgulio 8 godina. To bi značilo da mu ostaje 7.
ipak ne bi to značilo nego da mu ostaje 2 do prava na podnošenje zahtjeva da ga se pusti na slobodu nakon odsluženja 2/3 kazne, a potom se u pravilu pušta na slobodu... što je u osnovi trebalo onemogućiti tom tipu zločinaca...
 
Stvorili smo vam državice, a sad lečite komplekse...
Ratuješ protiv logike, ha? :lol:

Koliko mene pamćenje služi, Srbija je pokrenula 4 rata samo da spriječi Sloveniju, Hrvatsku i BiH da se odcijepe. Samo je pustila Staru Srbiju aka Sjevernu Makedoniju niz vodu. Očito neka neobična greška u koracima. :kafa:
 
Ratuješ protiv logike, ha? :lol:

Koliko mene pamćenje služi, Srbija je pokrenula 4 rata samo da spriječi Sloveniju, Hrvatsku i BiH da se odcijepe. Samo je pustila Staru Srbiju aka Sjevernu Makedoniju niz vodu. Očito neka neobična greška u koracima. :kafa:
Koji je 4ti? Bosna nije mogla da se odcjepi bez saglasnosti Srba, a plus mirovni sporazum je potpisan od strane Srba ali ga je Alija odbio nakog sto ga je potpisao. Selektivno sjecanje i nedostatak stida su hrvatske "vrline". Za hrvatsku da ne pricam, bal vampira kojima su Srbi osigurali granice.
 
Koji je 4ti? Bosna nije mogla da se odcjepi bez saglasnosti Srba, a plus mirovni sporazum je potpisan od strane Srba ali ga je Alija odbio nakog sto ga je potpisao. Selektivno sjecanje i nedostatak stida su hrvatske "vrline". Za hrvatsku da ne pricam, bal vampira kojima su Srbi osigurali granice.
Slovenija, tzv. Devetodnevni rat.

O kakvom odcjepljenju govorimo? Jugoslavija se nakon odlaska Slovenije raspala. Jednostavno je prestala postojati.

U Hrvatsku vas nitko nije ni zvao. Sami ste došli. Rijetki u 16. stoljeću, većina u 17. i 18. stoljeću. Kad niste znali ponašati se pristojno kao svaki drugi gosti kod domaćina, dogodilo vam se da niste više dobrodošli.
 
A tebi je krivo što ste raskrinkani. :kafa:
Jbg skrivali smo se koliko smo mogli štaš :)

Nisu oni nimalo bili antisrbi. Njima je Jugoslavija poslužila kao proširena koža za širenje srpstva, samo pod drugim imenom. Sadržaj isti, ambalaža drugačija.
I dalje ne viidm kako je to gašenje srpskog išta bolje od gašenja hrvatskog naroda.


Ostale nacije nisu imale dovoljno razvijene partikularne identitete te su se uspjele ujediniti u jedinstvene nacije, iako i danas unutar nekih od njih postoje autonomaški pokreti i želje za odcjepljenjem (Alzas i Lorena, Južni Tirol, Bavarska, sjeverna Italija, Veneto...). U trenutku stvaranja jugoslavenske države bilo je već prekasno stvarati jugoslavensku naciju, jer su Hrvati, Srbi i Slovenci već imali razvijene nacionalne identitete, a i ostali su bili vrlo blizu punoj afirmaciji svojih partikularnih nacionalnih identiteta. Zato tvoja usporedba ne stoji.
Na kraju krajeva jugoslvoenstvo nigde nije ni prošlo pa nije ni bitno (više je Titu to uspelo za rukom zapravo).

Govorimo i o kasnijoj komunističkoj Jugoslaviji u kojoj se nametao srpski jezik, službena terminologija i slično.
Jezik je bio srpsko-hrvatski, tj. mešavina dotadašnjih srpskog i hrvatskog a ne samo srpskog kako misliš.
Srbija je mnogo više bila posvećenija Jugoslaviji nego Hrvatska (npr. himne u školama i sl. u Hrvatskoj je izvođena himna Hrvatske a u Srbiji himna Jugoslavije).

Srbi su nametali jugoslavenstvo kao nadnacionalni identitet čiju bi jezgru činilo srpstvo.
I dalje ne vidim kako tačno i šta tačno.

Nadali su se da će brojnost Srba u jugoslavenskoj državi učiniti svoje, te da će ostali narodi nivelirati svoje posebne identitete i pretopiti se u jugoslavenstvo kao paravanu za srpstvo.

Srbija je huškala Srbe u Hrvatskoj na daljnji rat zato što su oni za Beograd bili obično topovsko meso za koje su se nadali da će im ostvariti korist,
Šta su tačno hteli od 1992. do 1995.?

a ako ne uspiju, opet svejedno, jer im nije nimalo bilo stalo do njih. Beograd uzima u usta prečanske Srbe samo kada nešto želi i kad mu nešto treba. U svim drugim slučajevima, Beogradu uopće nije stalo do prečanskih Srba, niti ih uopće smatra pravim Srbima. Hrvatski i BiH Srbi su im oduvijek bili moneta za potkusurivanje, kako biste vi rekli.
Ovo je nažalost tačno, tj. slažem se.

Svatko može, tobože nuditi i prihvaćati planove te držati figu iza leđa i raditi posve suprotno. Ne bi bilo baš da su Srbi otkrili toplu vodu po tom pitanju.
Precenjuješ moć Srbije nad RS. RS je funkcionisala gotovo nezavisno i od BiH i od Srbije (nakon 1992.).
Srbija je bila pod sankcijama i htela je mirno rešenje. RS tada ide svojim putem i pokušava da odstrani Miloševića iz daljih tokova.

Srbija je imala potpunu kontrolu nad "RSK" i to je apsolutno dokazano haškim presudama, a to su javno izjavili i brojni hrvatski Srbi koji su pobjegli u BiH i Srbiju pa zažalili svoje odluke iz 1990-ih.
RSK je već zavisila od Srbije, ako ne tokom Babićeve vlasti onda sigurno tokom Marićeve.

Nije prvi primjer separtazima, ali ako je međunarodna zajednica jasno izjavila 1992. godine da neće ni u kojem slučaju priznati bilo kakvo prekrajanje granice, onda je stvarno vlast trebala biti nenormalna i zločinačka da upire u nečemu što se nije moglo dobiti i pritom žrtvovati ne samo tuđe, već i svoje sunarodnjake.
U RS i RSK su mislili drugačije kad su krenuli u separatizam a posebno nakon ratnih uspeha tokom prve dve godine ratovanja a definitivno nakon Vensovog plana.
Da li bi Srbija možda mogla da spreči rat da je htela? Možda i bi u Hrvatskoj (iako je pobuna krajiških Srba počela još nakon pobede HDZ) ali BiH je teško poverovati da bi mogla, prosto su bili duboke, nepomirljive razlike unutar same multietničke republike

"RSK" nije postojala, njeno postojanje nije priznala čak ni Srbija. Abhazija je dobila barem 2 međunarodna priznanja, tako da to nije usporedivo.
RSK nije bila priznata, tj. bila je samoproglašena nepriznata država. Ali je faktički postojala. Ako imaš odmetnutu državu sa svim odlikama državnosti (kontrala nad teritorijom, vlast, vojsku, državne instituticije onda to definitivno postoji). Međunarodno priznanje ne igra nikakvu ulogu u faktičkom postojanju. Faktičko stanje je stanje na terenu, a međuaordno priznanje je to koje vodi ka de jure statusu. Arcah isto tako de facto postoji iako nema nijednog međunarodnog priznanja.
 
Poslednja izmena od moderatora:
U presudi piše "pripoji Hrvatskoj!" a misli se "Hrvati su se branili"? :cepanje:

To ti mene ubjeđuješ.
Gdje bi smo se mi pripajali kad je naše sve do Drine a Hrvatska nam je Domovinaa.:per:O presudi trebaš pitati mjerodavnije a ne slušati guslare:hahaha:a onaj američki ustaša baš taj.
 
U presudi piše "pripoji Hrvatskoj!" a misli se "Hrvati su se branili"? :cepanje:

To ti mene ubjeđuješ.
Добили су етнички чисту АВНОЈевску границу, али зато су испушили у БиХ

Тако англоамеричка колонијална управа покушава да балансира итд.
 
Da li je neko cuo od predsenika da je rekao jednu rec za odbranu ovih ljudi.Naravno da nije.Nije se udostojio da uputi protest haskom sudu i da zastite generala Ratka Mladica koji odbrani srbe u Republici Srpskoj pa i Srbiju.Ratko nije nikoga ubio on je branio narod a sto ga je odbranio zato je kaznjen od Vucicevih mentora.
 
Vas ni malo ne dira to što su dvojica visokorangiranih državnih dužnosnika Srbije osuđena zbog odvratnih i gnjusnih zločina, nego vas eto zabavlja brojati krvna zrnca i tko je čiji svetac zaštitnik? Bravo. Ima nade za Srbiju.
Naravno da ne. Jasno je kao dan da je u pitanju "sud" koji nema veze sa pravdom, već presuđuje po političkom diktatu. Uostalom, ni vas ne dira to što ima i par Hrvata koji su osuđeni tamo, već im dižete spomenike i murale.
 
Naravno da ne. Jasno je kao dan da je u pitanju "sud" koji nema veze sa pravdom, već presuđuje po političkom diktatu. Uostalom, ni vas ne dira to što ima i par Hrvata koji su osuđeni tamo, već im dižete spomenike i murale.
Tko je to osuđen iz Hrvatske?

Tih par Hrvata se odnosi na BiH, HVO i na ono što se dešavalo tamo. Par generala iz Hrvatske je optuženo, i na kraju oslobođeno. I ne vidim razloga zašto im ne bi dizali spomenike ako nam se hoće.
 

Back
Top