JOSIP BROZ TADIĆ

Nastjenka

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
406
JOSIP BROZ TADIĆ
Ustavni zakon i Predlog zakona o predsedniku omogućavaju Borisu Tadiću da se još dva puta kandiduje i ostane predsednik do 2018. godine!
Verovali ili ne, ali Boris Tadić, prema odredbama zakona i Ustava, može da ostane predsednik Srbije sve do 2018. godine! Ili možda čak i duže ako Ustav ponovo bude promenjen! Naime, u Srbiji je moguće ono što je nezamislivo u čitavom normalnom svetu - da se jedan čovek kandiduje za mesto predsednika čak tri ili više puta - jer se, prema Predlogu zakona o predsedniku, Tadićev aktuelni mandat više ne računa?!

I dok u Predsedništvu Srbije odbijaju da daju bilo kakav komentar na ovu temu, ministar Milan Marković, inače funkcioner DS-a, kaže da će, prema Predlogu zakona o predsedniku koji je u skupštinskoj proceduri, Boris Tadić moći da bude biran u još dva mandata!

- Posle usvajanja novog zakona, predsednikov prvi mandat biće pravno izbrisan, zbog toga što je Tadić izabran po starom zakonu i po starom ustavu. Znate kako, imate jednu ustavno-pravnu situaciju do usvajanja Ustava Srbije 8. novembra 2006, a drugu posle usvajanja novog ustava. Prema tome, shodno Ustavu, Tadić na to ima pravo... - objašnjava Marković za Press.


VEČITI PREDSEDNICI

Pored Josipa Broza Tita, koji je bio doživotni predsednik SFRJ, ovu titulu, između ostalih, imali su i predsednik Turkmenistana, kontroverzni Saparmurat Nijazov, koji je umro 2006. godine, kao i prvi čovek Haitija Fransoa Divalije, koji je vladao od 1957. do 1971, kada je nekoliko dana pred smrt preneo vlast na sina.
I Fidel Kastro će, po svemu sudeći, do smrti ostati na čelu Kube, dok predsednik Venecuele Ugo Čavez očekuje da će na referendumu 2. decembra dobiti doživotni mandat.


Sagovornici Pressa iz vlasti i opozicije različito komentarišu najave da bi predsednik mogao da se kandiduje i treći put. Jedni tvrde da je ta mogućnost potpuno legitimna, dok drugi kažu da su u pitanju samo „puste želje sadašnjeg predsednika da nasledi Jožu iz Kumrovca"!

Funkcioner DSS-a Dragan Šormaz ubeđen je da će Tadić iskoristiti mogućnost koju mu Ustav dozvoljava.

- Ovi iz DS-a ponašaju se kao da su pronašli rupu na saksiji! Istina je da Ustav omogućava Tadiću da se kandiduje još dva puta i ja sam siguran da će on to da iskoristi! Voli čovek da bude predsednik, pa to ti je! Uostalom, to je bio san i malog Jože iz Kumrovca... - kaže Šormaz.

U G17 Plus kažu da je dobro da sadašnji predsednik ima pravo na još dve kandidature.

- Tadiću to jasno omogućavaju Ustav i Predlog zakona o predsedniku, o kojem upravo raspravlja parlament - rekao je kratko funkcioner G17 Željko Ivanji.

S druge strane, lider Nove Srbije Velimir Ilić kaže da će sigurno „podići glas protiv Tadića".

- Ma, šta, bre, misli taj Tadić?! Da doživotno bude predsednik i tako postane novi Josip Broz Tito?! On bi, izgleda, da promeni ime u Josip Broz Tadić! Pa, valjda će taj DS imati i nekog drugog da kandiduje osim Tadića! Evo, ja javno obećavam da to neće proći i da ću se prvi javno pobuniti protiv toga, jer to stvarno nema smisla. Srbija mora da se dovede u red i da se ugleda na svet, gde jedan čovek može da se kandiduje maksimalno dva puta - priča Ilić.

Generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić kaže da su „to sve budalaštine", koje ne zaslužuju da se o njima govori.

- Ovo je jedna od najvećih gluposti koju sam čuo! Pazite, može Tadić sebi da namesti još pet kandidatura, ali ja sam ubeđen da će on već na ovim prvim, sledećim izborima tako da pukne od Tome Nikolića da mu više nikada neće pasti na pamet da se kandiduje - kaže Vučić.

Da Boris Tadić može još dva puta da se kandiduje, tvrdi i bivši predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić.

- Pravno gledano, Tadić bi zaista mogao da bude kandidat još dva puta. To mu omogućava Ustav, koji kaže da predsednik može da bude biran dva puta. Važno je reći da bi on i donošenjem nekog budućeg novog ustava iznova mogao da se kandiduje. Konkretno, član 18 Ustavnog zakona jasno kaže: „izbor predsednika Republike smatraće se prvim izborom predsednika Republike". Prema tome, mogu radikali i Velja sad da pričaju šta hoće, ali ja ih podsećam da su oni bili vrlo važan faktor prilikom donošenja Ustava - kaže Vučetić.

SVETLANA VOJINOVIĆ
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.