Још мало о влади...коју и жути пљују (то смо данас установили)

vracaracc

Buduća legenda
Poruka
38.315
Dragutinović: Deo Telekoma za dug
10. decembar 2010. | 12:47
Pošaljite komentar

Budžetski deficit je neizbežan u narednim godinama da bi se podsticao privredni razvoj, a ne treba očekivati probleme u otplati javnog duga, kaže Dragutinović.

Deo duga biće finansiran i iz kredita Svetske banke, koja će ukupno Srbiji iduće godine kako se očekuje nameniti kredite od 800 miliona do jedne milijarde dolara, kao i novcem prikupljenim od prodaje državnih zapisa.


"Za sada ministarstvo finansija odoleva izdavanju evro obveznica i smatramo da je bolje da se zadužujemo izdavanjem dinarskih obveznica, indeksiranih u skladu sa rastom inflacije", rekla je Dragutinovićeva na promociji novog broja Kvartalnog monitora koji izdaje Fond za razvoj ekonomske nauke (FREN).

Porez na imovinu maksimalno 0,4 %

Sadašnji zakon o porezu na imovionu je nepravedan i regresivan, jer veća poreska oslobađanja imaju vlasnici imovine veće vrednosti, kazala je ministarka finansija Srbije. Ona je naglasila i da prihod od poreza na imovinu ide u kase lokalnih samouprava tako da one imaju mogućnost da smanjuju poresku stopu koja će biti utvrđena na maksimalno 0,4 odsto vrednosti imovine, ukoliko procene da po toj stopi poreski obveznici neće moći da izmire svoje obaveze.Glavni urednik Kvartalnog monitora Pavle Petrović je ocenio da bi bilo dobro da se izbegne izdavanje evro obveznica kako bi se što više smanjilo učešće evra u plaćanjima i podstaklo finansiranje razvoja iz domaće štednje.

Redovna otplata javnog duga, prema rečima profesora Ekonomskog fakulteta Milojka Arsića imala bi pozitivan uticaj na jačanje kredibiliteta zemlje i privlačenje stranih investitora.

Govoreći o predlogu budžetu za sledeću godinu, ministarka finansija je kazala da je planirani budžetski deficit za 2011. godinu u skladu sa zakonom utvrđenim fiskalnim pravilima i da će iznositi 4,1 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Dragutinovićeva je navela da je izrada predloga budžeta u završnoj fazi i da će tim dokumentom biti predviđeno da se plate i penzije u januaru povećaju za dva odsto.

Takođe, transferi opštinama će biti za 25 odsto veći nego u 2010. godini, subvencije privredi biće zamrznuti u iznosu iz ove godine, a predviđeno je i značajno smanjenje subvencionisanja kredita. Za kapitalne rashode obezbeđeno je 27 milijardi dinara.

Prema njenim rečima, zajedno sa predlogom budžeta za 2011. godinu skupštini će biti dostavljen i predlog izmena Zakona o porezu na imovinu kako bi se više oporezovala imovina veće vrednosti.

Ona je najavila i da će za nekoliko dana Ministarstvo finansija Skupštini Srbije predložiti kandidata za člana Fiskalnog saveta, a obaveza je da se to telo koje će imati tri člana formira do kraja ove godine.

Prema njenim rečima, druga dva člana fiskalnog saveta treba da predlože predsednik Srbije i guverner Narodne banke Srbije.


http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=478361#hrono
 
Prodati PROFITABILNU kompaniju i tim novcem otplacivati zelenaske kamate!
Gde si ti ucila ekonomiju-u Disneylandu?
(lopove u zatvore, 10. decembar 2010 14:03)

# Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.
Sta bi sa onom pricom da se nista od novca dobijenog od prodaje Telekoma nece koristiti za pokrivanje dugova??

Potomci ce Vas se gnusati zbog prodaje strateskih kompanija i ovakvog vodjenja drzave!
(mhm, 10. decembar 2010 13:42)

# Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.
Evo je opet licnost godine,sa 2.5 godine uspela da podigne dug zemlje sa 54% GDP-a na 78% GDP-a ,to je stvarno uspeh..nikom pre nje nije uspelo nista slicno u tako kratkom periodu.Naravno sad treba prodati stvari iz kuce da bi se dug vracao.
(Dzoni, 10. decembar 2010 13:33)

# Link komentara
Preporučujem (0)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
Meni se čini da su rekli da novac ide na infrastrukturu...U stvari vidi se već sada gde će ići novac, da se zakrpe rupe u budžetu, da se finansira skup državni stranački aparat. STOP PRODAJI TELEKOMA!!!
(Tomislav, 10. decembar 2010 13:33)

# Link komentara
Vaš glas je zabeležen - hvala na trudu.
Da prodam srebrninu da bih pokrio dug? Zalosno !!!
Mislimmm pa vi stvarno hocete 2012 da izgubite na izborima.
(Perica, 10. decembar 2010 13:29)

# Link komentara
Preporučujem (0)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
znaci vi ste deo telekoma POJELI. ok, prijatno vam bilo. ali problem je sto biste vi i DALJE tako!
(sai baba, 10. decembar 2010 13:26)

# Link komentara
Preporučujem (0)
Ne preporučujem (0)
Šta je ovo
A sta cemo kada se i te pare potrose? Cime cemo onda otplacivati dug?
(Srecko, 10. decembar 2010 13:22)
 

Back
Top