Jos jedno priznanje drzavnosti

adem_ks

Buduća legenda
Banovan
Poruka
33.624
Inace slazem se i sa Makedonijom oko zvakanja, ali i sa Bolivijom oko priznanja te drzave pod tim iemnom.

VAŠINGTON ZAČUĐEN ŠTO JE BOLIVIJA PRIZNALA MAKEDONIJU

Četvrtak, 20. Januar, 2011.| Autor: Agencija TANJUG

SKOPLJE - Ambasada SAD u Makedoniji sa čuđenjem je reagovala na informaciju da je Bolivija pre dva dana priznala Makedoniju pod ustavnim imenom, pošto je Skoplje povuklo prigovor na inicijativu La Paza da legalizije žvakanje lišća koke.

"Čudi nas odluka vlade Makedonije da povuče svoj prigovor na predlog amandmana Bolivije. Trenutak u kom je donesena ta odluka izaziva spekulacije u medijima i šire", navodi se u saopštenju američke ambasade.

SAD su protiv zahteva Bolivije da se iz Jedinstvene konvencije UN o opojnim drogama iz 1961. izbaci odredba o zabrani žvakanja lišća koke, čija je upotreba duboko ukorenjena u kulturi urođeničkih naroda na Andima.
U makedonskom ministarstvu spoljnih poslova je, s druge strane, rečeno da je ovaj potez bio sredstvo za postizanje diplomatskog cilja da Bolivija postane 131. zemlja u svetu koja je priznala Makedoniju pod ustavnim imenom.

"Podnošenje prigovora i njegovo povlačenje samo je način na koji smo postigli diplomatski uspeh u vezi sa pitanjem koje predstavlja naš najviši nacionalni interes, odnosno priznavanje Makedonije pod ustavnim imenom", rečeno je u ministarstvu.

Makedoniju je prošle godine u septembru pod ustavnim imenom priznala Sirija, a krajem prošle sedmice Zimbabve.
Grčki mediji komentarišu ta priznanja kao pripremu Makedonije da podnese zahtev u UN za priznavanje pod ustavnim imenom i za konačnu promenu privremene odrednice Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija pod kojom je 1992. godine zemlja ušla u svetsku organizaciju.

Skoplje i Atina vode dugogodišnji spor oko imena Makedonije, koju su, pod ustavnim imenom do sada priznale i SAD, Rusija, Kina i neke zapadnoevropske zemlje, kao i sve bivše jugoslovenske republike.
U saopštenju koje je danas izdala američka ambasada ističe se i da su SAD protiv zahteva Bolivije da se iz konvencije UN o opojnim drogama izbaci odredba o zabrani žvakanja lišća koke, čija je upotreba duboko ukorenjena u kulturi urođeničkih naroda na Andima, navodeći da te izmene ne bi bile dobre za "globalne napore u cilju kontrole i rešavanja problema zloupotrebe narkotika".

SAD čine najveće tržište kokaina na svetu, koji se dobija od biljke koke, i decenijama ulažu napore da se kokain iskoreni u Andima.
 

Back
Top