Još jedan misteriozni nestanak kineskog milijardera: Nazvao je Sija klovnom i samo je iščezao

Tvin Konza

Elita
Banovan
Poruka
18.996
Nestanak Bao Fana, vodećeg poslovnog brokera u tehnološkoj industriji, prošlog meseca ponovo je podstakao interesovanje javnosti za kineski fenomen "nestajanja milijardera".

Bao je osnivač investicione banke China Renaissance Holdings, koja je poslovala sa internet gigantima kao što su Tencent, Alibaba i Baidu, i smatra se liderom u kineskom tehnološkom sektoru, piše Index.hr.

Njegov nestanak išao je dobro utabanim putem: nestao je nekoliko dana pre nego što je njegova kompanija objavila da „sarađuje sa istragom određenih vlasti u Narodnoj Republici Kini“. Kao što je takođe postalo uobičajeno, još uvek nema reči o tome koja vladina agencija vodi istragu, o čemu se radi, niti gde se Bao trenutno nalazi.

Slučaj dolazi nakon što je nekoliko kineskih poslovnih lidera nestalo poslednjih godina, uključujući šefa Alibabe Džeka Ma. Istovremeno, bilo je i slučajeva nestanaka kineskih državljana koji su učestvovali u antivladinim protestima ili kampanjama za ljudska prava, ali je tim slučajevima privučeno mnogo manje pažnje od nestanaka milijardera.

Vlasnik engleske Premijer lige nestao 2015. godine

Najnoviji nestanak milijardera podstakao je spekulacije da je to jedan od načina na koji predsednik Si Đinping pooštrava kontrolu nad kineskom ekonomijom. Planovi za najveći remont kineskog finansijskog regulatornog sistema u dugo vremena objavljeni su ove nedelje u okviru godišnjeg Nacionalnog narodnog kongresa (NPC).

Planirano je da se uspostavi novi supervizor koji će nadgledati većinu finansijskih sektora. Vlasti su objasnile kako će se time zatvoriti trenutne rupe koje su izazvale više agencija koje prate različite aspekte kineske industrije finansijskih usluga vredne trilione dolara.

Samo u 2015. nestalo je najmanje petoro direktora, uključujući Guo Guangčanga, predsednika konglomerata Fosun International, koji je na Zapadu najpoznatiji po vlasništvu nad engleskim premijerligašem Vulverhemptonom. Guo je nestao u decembru 2015. godine, a njegova kompanija je nakon njegovog ponovnog pojavljivanja rekla da pomaže u istragama.

Gde je osnivač Alibabe još uvek nije poznato

Dve godine kasnije, kinesko-kanadski biznismen Ksiao Jianhua odveden je iz luksuznog hotela u Hong Kongu. Bio je jedan od najbogatijih Kineza, a prošle godine je završio u zatvoru zbog korupcije. U martu 2020, milijarder i tajkun nekretninama Ren Zhikiang nestao je nakon što je Sija nazvao „klovnom“ zbog njegovog rukovanja pandemijom.

Kasnije te godine, Ren je nakon jednodnevnog suđenja osuđen na 18 godina zatvora zbog optužbi za korupciju. Najistaknutiji milijarder koji je nestao bio je osnivač Alibabe Džek Ma. Tada najbogatija osoba u Kini nestala je krajem 2020. godine nakon što je kritikovala finansijske regulatore u zemlji.

Uprkos tome što je donirao skoro 10 milijardi dolara Zajedničkom fondu za prosperitet, Ma nije viđen u Kini više od dve godine. Takođe nije optužen ni za kakve zločine. Još uvek nije jasno gde se Ma nalazi, iako je bilo izveštaja da je viđen u Japanu, Tajlandu i Australiji poslednjih meseci.
3A592B9B-3D32-4FB5-92C0-525571DB856B.jpeg

https://nova.rs/vesti/svet/jos-jeda...era-nazvao-je-sija-klovnom-i-samo-je-iscezao/
To je ta kineska utopija koju pristalice multipolarnog sveta žele.
Logori, prisluškivanja, skok kroz prozor.
Šta mislite ko će pobediti, čovečanstvo ili Komunistička partija
 

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
68.159
sloboda za kineze je šta???
da rade opet za zapad???

Данас сви кинези раде за запад.

Скоро све фабрике за производњу роба широке потрошње за запад су лоциране у Кини, јер вредне ручице малих кинеза најповољније и најбрже праве робу широке потрошње за запад, тако да нема потребе за масовним и скупим фабрикама на западу.
 

Tvin Konza

Elita
Banovan
Poruka
18.996
Данас сви кинези раде за запад.

Скоро све фабрике за производњу роба широке потрошње за запад су лоциране у Кини, јер вредне ручице малих кинеза најповољније и најбрже праве робу широке потрошње за запад, тако да нема потребе за масовним и скупим фабрикама на западу.
Svi dobijaju.

Kineska lica se nalaze u podrumima, gde vredno sklapaju produkte za ljude u drugim zemljama.
 

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
68.159
Svi dobijaju.

Kineska lica se nalaze u podrumima, gde vredno sklapaju produkte za ljude u drugim zemljama.

не раде то само Кинези.

И код нас има фабрика за мотање каблова.

Наши људи поштено мотају каблове и праве пресвлаке за седишта, попут Кинеза, а ти каблови ће бити уграђени у аутомобиле које ће возити људи са Запада.
 

Top