Johnny Winter Blues Legenda

VanderGraaf

Primećen član
Poruka
883
"Sve sto zelim je da sviram izvorni bluz na moj sopstveni nacin, i to je ono sto ljudi nisu ocekivali". John Dawson III, ili Johnny Winter je rodjen u Teksasu i isto kao i njegov mladji brat, klavijaturista Edgar Winter, i Dzoni je rodjen sa albinizmom. Fenomenalni bluz gitarista koji je ostavio ogroman trag u istoriji muzike. Sa njegovim unikatnim i neverovatnim gitarskim umecem, opcinjujucom pojavom i jedinstvenom bojom glasa, ne postoji neko ko je i priblizan Dzoni Vinteru. Rad prstiju, tehnika kojom koristi slajder i impresivni soloi ga stavljaju u jedinstvenu klasu gitarista.

JW1.jpg


Tokom bogate karijere, Dzoni je cesto svirao sa Dzimi Hendriksom. Na Hendriksovom kompilacijskom albumu "Both Sides of the Sky" koji je izdat 2018-te, nalazi se pesma "Things I Used to Do", na kojoj solo gitaru sa slajederom svira Dzoni Vinters, dok Hendriks svira obicnu gitaru. To je ujedno i jedina zajednicka pesma Dzonija i Dzimija koja je snimljena. Sa BB Kingom, Dzoni je prvi put svirao 1962-e godine na Kingovom koncertu U Teksasu. Dzoni i Edgar, oboje albino muzicari, su bili jedini belci u sali punoj crnaca koji su dosli na koncert BB Kinga. Dzoni Vinter je srusio mnoge barijere pocetkom 60-tih izmedju crnih i belih bluz muzicara. Niko kao Dzoni nije propagirao i podrzavao crne bluz muzicare. Dobio je 3 Gremi nagrade kao producent Muddy Waters albuma i na taj nacin spasio Madijevu karijeru. Izuzetno obozavajuci bluz, Dzoni se nakon prvih rok/bluz albuma u potpunosti vratio pravom bluzu koji je svirao do kraja zivota.
"Second Winter", "Notin` but the Blues", "Guitar Slinger", "Still Alive and Well" su samo neki od njegovih fenomenalnih albuma koje je izdao tokom 50-to godisnje karijere.
Cesto opisivan kao "70 kila tezak, razroki albino sa svilenom kosom, a koji svira jedan od najhrabrijih i najtecnijih bluz gitarista koji cete ikada cuti". Dzoni Vinter je preminuo 2014-te godine tokom turneje i samo dva dana nakon zadnjeg koncerta.


Dzonijev uticaj na istoriju gitara se ne moze izmeriti. Briljantan tehnicar sa pasijom za bluz, Dzoni ce zauvek ostati legenda koja je promenila i oblikovala gitaru u muzici.

fender electric XII (12).jpg


Dzoni je vecinom svirao "Gibson Firebird V" i kasnije "Lazer" gitare. Ali pre svetske popularnosti, Dzoni je svirao gitaru koja danas spada u jednu od najpozeljnijih i najtrazenijih gitara. Cuveni 1965g. "Fender Electric XII". Gitaru sa dvanaest zica, sa prvim split magnetima i ogromnom glavom, takozvani "hockey stick". Gitara se pravila svega nekoliko godina, od 1965-e pa do 1969-te, ali je za to kratko vreme ostavila dubok trag. Jimmy Page iz Led Zepelina je pesmu "Starway to Heaven" odsvirao i snimio na ovoj Fender gitari. Pete Townshend iz grupe Who je rok operu "Tommy" takodje snimio na ovoj gitari. Mnogi drugi su koristili ovu gitaru od kojih je jedan i Dzoni Vinter koji je na svojoj Fender Electric XII gitari imao samo 6 zica, dok je ostalih 6 skinuo. Nakon prestanka proizvodnje ostalo je mnogo delova od kojih je Fender na brzinu napravio oko 800 modela Fender Maverick koji se pravio do 1972-e.
 

Back
Top