John Petrucci

shreddlord:
iskljucivo po sluhu,nego da se vratimo na petrucci-ja
Slušao si LTE2, sad, šta sam pročitao na omotu...nekad. Baš Petrucci kaže:
-Za sam početak projekta nam ja bila potrebna neka jača numera, seo sam i za dva sata sam je napisao. Uzeli smo instrumente, uvežbali i to je bolo to :"acid rain"
Veruješ li da je napisana za dva sata, zvuči neverovatno?

Petrucci je svakako u samom gitarskom vrhu, pored koga su i Satriani(koji je najveci talenat-najbolji sluh), njegov ucenik Steve Vai, Malmsteen...Petrucci za razliku od ostalih ima zavrsenu muzicku akademiju...i zamislite koji odsek-jazz, koji je naravno najtezi odsek...te veoma dobro svira jazz...al' od toga se ne zivi...koje gledao njegove koncerte svakako je video njegovo umece...kad se vec spominje Malmsteen, preporucujem njegov "Concerto for electric guitar & orchestra"...prvi ozbiljniji projekat te vrste...

Da sazmem odgovor na poslednjih 10-tak postova,

naravno da brzina nije presudna u kvalitetu, ima udela svakako.
Medjutim, pominjao sam skole/jazz akademije iz razloga sto se tamo uci i harmonija, koju ja ne vidim kod vecine danasnjih novih mladih metal muzicara. Izivljavanje na gitari i rad sam na brzini nista samo po sebi ne znaci. Dinamika sviranja , takodje jako bitna stvar, ima tu jos dosta stvari koje jednog gitaristu cine posebnim, naravno i neki svojevrsni pecat je presudan, svirati vec nesto vidjeno i neinventivno , samao jos jedan iz gomil, nista vise od toga.
Kao potvrda da je obrazovanje i teorija bitna jeste sto je i sam taj Pertucci otisao na najprestizniju JAZZ akademiju nasvetu, ne da bi tamo gluvario nego da bi nesto naucio sto ne moze sam vezbajuci 10-12 sati dnevno da nauci, a to sam i pomenuo, harmonija, itd.....
Ne znam koliko vas zna onog naseg nisliju, Pedju Stojanovica, neverovatno talentovan momak, skoro je bio i ovde na forumu , momak svira sve, od metala, bluesa, itd.....ali je posle usavrsavanja u Londonu otisao u ceveni Berklee i zavsrio godinu dana na jazz odseku.

Sto se tice Malmstina, sjajan gitarista, ali ne mislim zato sto je brz sto je neko ovde pomenuo kao osnovnu njegovu vrlinu, njega izdvajam zbog toga sto covek vuce korene iz klasike, pretpostavljam da ovde metal znalci znaju da je on od 5-te godine ucio da svira uz svoju sestru koja ima klasicno muzicko obrazovanje i svirao je Baha, Mozzart-a, Bethoven-a, itd..... opet se vracamo na klasicno obrazovanje!

Kakve ima veze da li je neko zavrsio muzicku akademiju, ucio kod kuce da svira, svirao jazz ili ne, kada je poenta svega ono sto ti dolazi iz SRCA.
Svaka cast Petrucciu sto je zavrsio akademiju, ali i to moze da predstavlja izvestan problem jer samim obrazovanjem kod umetnika, dobrim delom se sputava njegova sopstvena kreativnost i individualni izrazaj. Sa druge strane, lepo je primeniti znanje koje je pokupljeno na akademiji, ali ne volim, prosto ne volim ucenu nam gospodu koja ja morala da trazi "produzenu ruku" svog talenta.
Ja sam zato i okrenut toliko tim prirodnim gitaristima sa Michael Schenkerom na vrhu, koji se prosto razmahao u pravcu u kome je on HTEO jos od malih nogu i bilo kakva akademija bi mu samo sputala njegovu kreativnost. Isto vazi i za njegovog starijeg brata koji nije zeleo da Michael ide na bilo kakvo muzicko usavrsavanje jer je covek prosto video genija u njemu i prepustio mu mesto solo gitariste u bandu.
Ulrich Roth takodje.
Yngwie Johan Malmsteen isto. Covek je prosto jednog dana krenuo u skolu u Finsham, Stockholm, i vratio se, bacio torbu, uzeo gitaru i uz apsolutnu podrsku svoje majke i sestre poceo da svira.
Ironije radi, to je bilo bas na dan kada je Hendrix umro.

Glup je taj Petrucci...da je samo imao ovakve pametnjakovice da mu daju savete pre nego sto je upisivao akademiju...ne bi covek izgubio tolike godine, uceci...a jos mu steti...

@klika
Klika:

...Nesto mi cudno zvuci kako to da svi metalci kazu kako su oni jos kao mali svirali jazz bez po muke i da je to tako neka prosta igra na gitari.
Mozes li mi nabrojati neke jazz gitariste koje si slusao i da mi kazes sta i kako oni sviraju. Jer pre nego sto pocnemo da poredimo neke stvari trebalo bi da poznajemo obe strane.

Ja sam slusao davnih godina sve ove metal idole kada vecina prisutnih na forumu nije ni znala sta je muzika. Znas kako, nemam ja nista protiv heavy metala , sve je to ok, on ima svoej mesto u nekom periodu razvoja moderne muzike, ima publiku, sve to stoji, kao klinac sam se i ja palio na Satrianija, Vai-a kojeg sam i gledao davne `88 na Donington Monster Of Rock festivalu (nekada nejaveci metal festival u svetu, vise ne postoji) dok je kratko vreme svirao sa David Lee Roth-om, itd......da ne idem u detalje.

Ali kako sazrevas i otkrivas neke nove strari shvatis vremenom da si jos kao zelen momcic bio u velikoj zabludi, ali sve je to deo odrastanja.

Yngwie:

Kada kazem jazz gitarista, pre svega ne misli na Frank Gambale-a, koga smatram za heavy

gitaristu ( najbolji arpedjo gitarista. Arpedja svira alterovano i sviping. izvrsio veliki

uticaj na moderno sviranje gitare. koristi Floyd Rose), Greg Howe-a, John Mc Laughlin-a (

odlican picking i super ideje), Al Di Meola-u (prvi obraca paznju na trzanje).

Nerviraju me: Benson, Montgomery, Litenour, Metheny.
Cim cujem melodijski mol, odmah se iznerviram. Izjednacili su muziku sa harmonijom, negirali
sve iz klasicne muzike, a sve zarad cool-erske svirke, gde emociji nema mesta. Pesme se

prave po principu: basista odsviraj c, a ja cu Em7, pa imamo Cmaj7/9. Ala smo pametni."

Imidz im je katastrofalan.

Isti pljuju o hevosima i ismevaju ih sto se mnogo setaju po vratu i sviraju na istim zicam a

simetricne likove ili skale, ne znajuci da je to zbog felling-a ( odrzavanje iste boje tona,

jer se sviraju iste zice i simetricnog trzanja) kao i postizanja vece brzine.

Vlatko je svojevremeno ismevao Yngwie-a. Nesto u fazoni: "Skidao sam ja Yngwie-a. On ima

lake fore, al' ih svira ultra brzo" . Ima Yngwie lake fore, ali ga nisi skidao u celosti,

jer da jesi, ne bi pricao takve gluposti.

Vecina jazzera prica kako je u pocetku sviralo heavy, pa su onda sazreli, a sve u cilju

nepriznavanja poraza, da se sakriju od heavy-a koji je tezi i zahtevniji od jazz-a.

Napomena: Vai i Satriani jesu odlicni gitaristi, jer su izvrsili znacajan uticaj na sviranje

gitare i njenoj popularizaciji, ali ne i najbolji.

Mnogo su bolji:
Yngwie J. malmsteen
Vinnie Moore
Michael Romeo
Uli Roth
Tony Macalpine ( imacete prilku da ga gledate u BG sa Steve-om Vai-om)
Jason becker
Michael Schenker
Borko Mitic ( kopira Yngwie-a i Vinnie Moor-a, ali se oseti veliki uticaj i drugih gitarosa)

Yngwie, potpuno se slazem sa tobom
Jazz-eri su presli na jazz zato sto su videli da ne mogu u potpunosti da savladaju metal.Kad ste videli da nekii jazzer koristi arpeggio, a da ne pominjnem shredd-ovanje i tapping?

Hesse:
Glup je taj Petrucci...da je samo imao ovakve pametnjakovice da mu daju savete pre nego sto je upisivao akademiju...ne bi covek izgubio tolike godine, uceci...a jos mu steti...

A ti sve shvatas bukvalno. Nisam rekao da je muzicka akademija institucija genocida, vec da nije neophodna i da cesto moze da sputa talenat. Naravno da je znanje steceno tamo izuzetno vredno, ali nije neophodno proci kroz nju. Bilo koja akademija da je u pitanju.

Hesse:
Jel ste vi normalni? "Jazz lakse svirati od metala"??? ;) ;) ;) Jel ste svesni sta pricate? ;) ;) ;)

A i m'rs sa Yngwiem sa ove teme (o Petrucciju) !

Argumentuj. Yngwie je sasvim lepo rekao, a to sto ti sve tako shvatas doslovce hvatajuci se za svaku rec, mislim da nije u redu.
Jeste ovo tema o Petrucciu, ali ga je Malmsteen ipak i ovde prestigao.

shreddlord:
Yngwie, potpuno se slazem sa tobom
Jazz-eri su presli na jazz zato sto su videli da ne mogu u potpunosti da savladaju metal.Kad ste videli da nekii jazzer koristi arpeggio, a da ne pominjnem shredd-ovanje i tapping?
Jao... nije stvar u gitarskoj tehnici nego u sazrevanju,... sazrevaš kao slušalac, kao muzičar,...uopšte!
Muzika je umetnost, i bilo kako da se muzičar (umetnik uopšte) izražava, on nastoji da svoje emocije prenese slušaocu, na papir,...nebitno gde. Znači nebitno je dal' će on u kompoziciji koristiti neke zajebane šeme ili najprostiji arpeđo, stvar je u tome da on kaže (tom muzikom) ono šta ima.
Nije stvar ko je brži, već ko ima šta da kaže. Bitno je interpretacija, naravno, ali bez dobrog sadržaja neme ni dobre interpretacije.
Jazz,... jbg, nekako više slušam jazz kalaviriste, ali... neću valjda čuti da je Malmsteen bolji i od Ala Di Meole?!

shreddlord:
Ne znam šta je sve svirao, ali na njegovom albumu (prvom valjda), tačno se čuje u kojoj stvari je koga kopirao. Ne vidim ništa njegovo osim tehnike. Da, odličan te tehničar, al' izgleda da mu nedostaje ideja, izgleda.
Da, svirao je sa Osvajačima:"teče vino crveno,..." Nije se tu nešto posebno pokazao.

Back