@klika
Klika:
...Nesto mi cudno zvuci kako to da svi metalci kazu kako su oni jos kao mali svirali jazz bez po muke i da je to tako neka prosta igra na gitari.
Mozes li mi nabrojati neke jazz gitariste koje si slusao i da mi kazes sta i kako oni sviraju. Jer pre nego sto pocnemo da poredimo neke stvari trebalo bi da poznajemo obe strane.
Ja sam slusao davnih godina sve ove metal idole kada vecina prisutnih na forumu nije ni znala sta je muzika. Znas kako, nemam ja nista protiv heavy metala , sve je to ok, on ima svoej mesto u nekom periodu razvoja moderne muzike, ima publiku, sve to stoji, kao klinac sam se i ja palio na Satrianija, Vai-a kojeg sam i gledao davne `88 na Donington Monster Of Rock festivalu (nekada nejaveci metal festival u svetu, vise ne postoji) dok je kratko vreme svirao sa David Lee Roth-om, itd......da ne idem u detalje.
Ali kako sazrevas i otkrivas neke nove strari shvatis vremenom da si jos kao zelen momcic bio u velikoj zabludi, ali sve je to deo odrastanja.
Yngwie:
Kada kazem jazz gitarista, pre svega ne misli na Frank Gambale-a, koga smatram za heavy
gitaristu ( najbolji arpedjo gitarista. Arpedja svira alterovano i sviping. izvrsio veliki
uticaj na moderno sviranje gitare. koristi Floyd Rose), Greg Howe-a, John Mc Laughlin-a (
odlican picking i super ideje), Al Di Meola-u (prvi obraca paznju na trzanje).
Nerviraju me: Benson, Montgomery, Litenour, Metheny.
Cim cujem melodijski mol, odmah se iznerviram. Izjednacili su muziku sa harmonijom, negirali
sve iz klasicne muzike, a sve zarad cool-erske svirke, gde emociji nema mesta. Pesme se
prave po principu: basista odsviraj c, a ja cu Em7, pa imamo Cmaj7/9. Ala smo pametni."
Imidz im je katastrofalan.
Isti pljuju o hevosima i ismevaju ih sto se mnogo setaju po vratu i sviraju na istim zicam a
simetricne likove ili skale, ne znajuci da je to zbog felling-a ( odrzavanje iste boje tona,
jer se sviraju iste zice i simetricnog trzanja) kao i postizanja vece brzine.
Vlatko je svojevremeno ismevao Yngwie-a. Nesto u fazoni: "Skidao sam ja Yngwie-a. On ima
lake fore, al' ih svira ultra brzo" . Ima Yngwie lake fore, ali ga nisi skidao u celosti,
jer da jesi, ne bi pricao takve gluposti.
Vecina jazzera prica kako je u pocetku sviralo heavy, pa su onda sazreli, a sve u cilju
nepriznavanja poraza, da se sakriju od heavy-a koji je tezi i zahtevniji od jazz-a.
Napomena: Vai i Satriani jesu odlicni gitaristi, jer su izvrsili znacajan uticaj na sviranje
gitare i njenoj popularizaciji, ali ne i najbolji.
Mnogo su bolji:
Yngwie J. malmsteen
Vinnie Moore
Michael Romeo
Uli Roth
Tony Macalpine ( imacete prilku da ga gledate u BG sa Steve-om Vai-om)
Jason becker
Michael Schenker
Borko Mitic ( kopira Yngwie-a i Vinnie Moor-a, ali se oseti veliki uticaj i drugih gitarosa)