Quantcast

Јога

svesnaglista

Legenda
Poruka
56.763
''Joga (sanskrit: योग - jedinstvo) je drevna tehnika fizičkih vežbi - Asana i vežbi disanja Pranayama, koja je nastala u Indiji gde se smatra sredstvom ka prosvetljenju, tj. postizanjem jedinstva sa samim sobom i univerzumom Brahman. U sadašnje vreme, mnogi ljudi, naročito na zapadu vežbaju Jogu iz različitih pobuda; jedni vežbaju radi fizičkog zdravlja, drugi radi razvijanja koncentracije, neki iz određenih filozofskih ubeđenja, a drugi da bi postigli unutrašnji mir i ravnotežu. Joga vežbama se može postići mnogo ukoliko se vežba redovno i uporno. Rezultati joge se razvijaju prirodno i postepeno.
Joga kao sredstvo ka prosvetljenju je veoma bitna za hinduizam, budizam i đainizam, kao i mnoge druge religijske i duhovne prakse širom sveta.

Četiri osnovne vrste joge su:

* Bakti joga, najpopularniji oblik joge u Indiji, jeste način poštovanja božanstva. Ona se ispoljava u neprestanom ponavljanju okultnog imena, mantre.

* Karma joga je put službe, koja je privlačna ljudima koji su naklonjeni ka delatnoj aktivnosti.

* Džnana joga je put znanja, koja dovodi ljude do gurua, radi rukovođenja, ali i put izučavanja svetih spisa Hinduizma.

* Radža joga je put konteplacije, koja uključuje brojne načine meditiranja, u kojim čovek koji vežba, mora naučiti da disciplinuje telo i um, da bi tako zadobio samadhi (zajednicu sa Apsolutom).

Na zapadu se najviše upražnjava Hatha joga, koja se često smatra gimnastičkim vežbama, pa čak i načinom za zaradu.''

Каже Википедија...z;)

Ја ћу написати понешто о карма и бакти јоги...:D
 

antoniusss

Domaćin
Banovan
Poruka
3.886
Postoji još mnogo vrsta ili kako se to pravilno kaže PRODUŽENJA joge :
To su: Nada joga – joga koja se bavi usredsređivanjem na unutrašnji zvuk – Nadu; Krija joga - podrazumeva provlačenje svesti kroz psihičke kanale i energetske centre, sinhronizovano sa dahom i bliska je taoističkim meditacijama; Mantra joga – koristi zvuk kao metod pročišćenja uma i oslobađanja od potisnutih impresija (samskare). Mantra je za Bhakte ime Boga; Jantra joga – usredsređivanjem na mistične dijagrame (geometrijski iskazane kosmičke sile), budimo energije u sebi, proširujemo svest i stapamo se sa kosmičkom svešću, čije je ustrojstvo iskazano putem Jantre; Kundalini joga nastavak je Hatha joge, jer nastoji da svojim tehnikama otvori energetske centre – Čakre, izbalansirane energije preusmeri u središnji energetski kanal – Sušumnu, i individualnu svest rastvori u apsolutnoj svesti. Hatha, Krija, Mantra, Jantra i Kundalini joga ulaze u sastav veoma sveobuhvatnog i bogatog sistema - Tantra joge.
z:plez::sanke:z:dm:
 

svesnaglista

Legenda
Poruka
56.763
''Бакти јога је стварна, исконска потрага за Богом, потрага која почиње, траје и завршава се Љубављу. Један једини тренутак луде љубави за Богом доноси нам потпуну слободу...
.....Једна од највећиг предности Бакти јесте што је она најлакши и најприроднији пут да се достигне узвишени божански циљ, њен велики недостатак јесте што су у својим нижим облицима често дегенерише у омражени фанатизам. Групе фанатика међу хиндусима, муслиманима и хришћанима, скоро увек су обнављале своје чланство у овим нижим плановима Бакти. Искључивост при везивању за вољени објекат, без које ниједна искрена љубав не може да расте, веома често представља узрок жигосања свега осталог. У свакој религији или земљи постоје слаби или неразвијени умови који познају само један начин вољења свог идеала, а то је мржња према свим осталим идеалима....''

Рекао Свами Вивекананда

Наставак следи...:sanke:
 

antoniusss

Domaćin
Banovan
Poruka
3.886
Tantra Joga
Tehnike koje koriste u jogi i tantri su iste, ali ima razlika. Ne u izvodjenju tehnika vec u pristupu njima. Okviri i pozadina je ono sto cini razliku izmedju razlicitih pritupa i istih tehnika.
U jogi je osnova put volje. U tantri je put predaje.
Za jogu.. volja vam je slaba.. zato ste rastrzani..
Za tantru.. imate volju i zato imate i ego.. i zato patite.
Joga porucuje da volju dovedete apsolutnog savrsenstva i bicete oslobodjeni. Tantra kaze da potpuno odbacite volju i to ce biti vase oslobodjenje. Obje su u pravu.Tantra nikada nije privlacna u pocetku. Tantra je privlacna samo na visim stepenima. .. (Anahata chakra.. – chakra predaje i ljubavi.. i na ostalim visim stepenima) – kod onih koji su dugo godina radili na sebi.. kod onih koji su se zaista borili.. i razumili prirodu borbe. U pocetku tantra vas uopste nece privuci.. ili ako vas privuce, privucice vas potpuno krivi razlozi. A bas to je ljepota tantre.
Tantra vas nece privuci jer trazi da se predate, ne da se borite. Trazi da plutate, ne da plivate. Trazi da se krecete strujom a ne protiv nje. Joga je borba sa strujom vode.. a tantra je prepustanje toj struji. Ona kaze da je priroda dobra.. vjerujte prirodi. Ne borite se protiv nje. Vjerujte joj, sljedite je, tecite u nju – ne borite se. Ne – borba je ucenje tantre. Tecite i dopustite sebi da se krecete sa strujom koja vas vodi. Tu nema ispunjenja ega. Vec na samom prvom koraku trazi predaju.
Joga to trazi isto, ali na samom kraju. Ne na pocetku. Joga prvo trazi da ego procistite.. a kada ga procistite .. ego nestaje. On ne moze ostati.. ali to je ono posljednje u jogi... kod tantre je to na prvom mjestu.z:dm::sanke:
 

antoniusss

Domaćin
Banovan
Poruka
3.886
Vjeruju Šaivitske Hinduističke Religije

1.
Svi obožavaoci Šive VERUJU da je Gospod Šiva Bog čije Apsolutno Biće, Parašiva, (Šiva kao neuobličena Apsolutna Stvarnost) prevazilazi vreme, oblik i prostor. Jogi (Onaj ko primenjuje jogu) nečujno izjavljuje: ''To nije ovo. To nije ono.'' Vaistinu, tako nedokučiv Bog je Bog Šiva. Om.


2.
Svi obožavaoci Šive VERUJU da je Gospod Šiva Bog čija suštinska priroda ljubavi, Parašakti (Šiva kao sveprožimajuća energija i svest), predstavlja osnovu, prvobitnu sadržinu ili čistu svest koja se rasprostire kroz sve oblike i pojave kao energija, postojanje, znanje i blaženstvo. Om.


3.
Svi obožavaoci Šive VERUJU da je Gospod Šiva Bog čija suštinska priroda je Prvobitna Duša, Vrhovni Mahadeva, Paramešvara, koji je stvorio Vede i Agame, tvorac, održavalac i razoritelj svega što postoji. Om.


4.
Svi obožavaoci Šive VERUJU u Mahadevu Gospoda Ganešu, sina Šive-Šakti, i prvo treba njemu da se pomole pre početka bogosluženja ili bilo kakvog rada. Njegov način vladanja je samilostan. Njegov zakon je pravedan. Pravda je sam njegov um. Om.


5.
Svi obožavaoci Šive VERUJU u Mahadevu Kartikeju, sina Šive-Šakti, čiji vel milosti raskida ropstvo neznanja. Sa telom ukočenim u položaju lotosa, jogi obožava Murugana. Tako obuzdan, njegov um postaje spokojan. Om.


6.
Svi obožavaoci Šive VERUJU da je svaka duša stvorena od strane Gospoda Šive i da je istovetna sa Njim, kao i da će sve duše u potpunosti spoznati tu istovetnost kada Njegovom milošću bude uklonjeno robovanje anavi, karmi i maji. Om.


7.
Svi obožavaoci Šive VERUJU da postoje tri sveta: gruba ravan – Buloka, u kojoj duše prisvajaju fizička tela; suptilna ravan – Antarloka, u kojoj duše preuzimaju astralna tela; i kauzalna ravan – Šivaloka, u kojoj duše prebivaju u svom samosjajećem obliku. Om.


8.
Svi obožavaoci Šive VERUJU u zakon karme – da čoveku moraju da se vrate posledice svih postupaka i događaja koje je prouzrokovao – i da svaka duša nastavlja da se reinkarnira (ponovo utelovljuje) sve dok sve karme nisu razrešene i uklonjene i dok nije dostignuta mokša, oslobođenje. Om.


9.
Svi obožavaoci Šive VERUJU da su sprovođenje čarje, čestitog načina života, krije, bogosluženja u hramu i joge, koja vodi ka Parašivi milošću živućeg satgurua, apsolutno neophodni za sticanje đnane, mudrosti. Om.


10.
Svi obožavaoci Šive VERUJU da ne postoji suštinsko zlo. Ne postoji uzrok zla, ukoliko se ne pretpostavi da je njegov uzrok samo neznanje. Šaivitski hinduisti su iskreno saosećajni, pošto znaju da u krajnjoj liniji ne postoje ni dobro ni zlo. Sve je Šivina volja. Om.


11.
Svi obožavaoci Šive VERUJU da je religija harmonično zajedničko funkcionisanje tri sveta i da ta harmonija može da bude ostvarena putem bogosluženja u hramu, tokom kojeg bića iz sva tri sveta mogu da komuniciraju. Om.


12.
Svi obožavaoci Šive VERUJU u Pančakšara Mantru, to jest u pet svetih slogova ''Namašivaja'', kao u osnovnu i suštinsku mantru šaivizma.

OBIČAJI


Panča Nitja Karme znači ''pet stalnih dužnosti''. Ove tradicionalne religijske obaveze, kada se propisno sprovode, dovode čoveka u blizinu svetih stopala našeg Uzvišenog Boga Šive i ispunjavaju osnovnu dužnost koju imamo prema svojoj religiji i sebi samima. Evo njihovog objašnjenja:.
1.
Upasana: Bogosluženje u kućnom svetilištu i hramu
Deca se podučavaju svakodnevnom bogosluženju u porodičnoj sobi sa oltarom – obredima, disciplini, duhovnim pesmama, jogama i religijskom izučavanju. Ona uče da su zaštićena zahvaljujući pobožnosti i molitvi u kući i u hramu, i pri tom nose tradicionalnu nošnju, podstiču u sebi ljubav prema Božanskom i pripremaju svoj um za spokojnu meditaciju.


2.
Utsava: Praznici
TDeca se podučavaju da učestvuju u hinduističkim svetkovinama i praznicima u svom domu i u hramu. Uče da budu srećna zahvaljujući nežnoj prisnoj vezi sa Bogom prilikom tih blagotvornih proslava. Utsava uključuje post, odlazak u hram ponedeljkom ili petkom, i obe ležavanje ostalih blagdana..


3.
Darma: Čestit život
Deca se podučavaju da se u životu pridržavaju dužnosti i lepog ponašanja. Uče se da budu nesebična tako što će pre svega brinuti o drugima, biti puni poštovanja prema roditeljima, starijima i svamijima, slediti božanski zakon, a naročito ahimšu (ahimsa), mentalno, emotivno i fizičko nepovređivanje svih stvorenja. Na taj način se rešavaju karmi.


4.
Tirtajatra: Hodočašće
TDeca se uče značenju i važnosti hodočašća i barem jednom godišnje se vode na daršan (darshan) svetih ljudi, hramova i mesta, bilo da su oni blizu ili daleko. Deca uče da budu nevezana i nepristrasna, tako što odlažu u stranu svetovne stvari i tokom ovih putovanja se usredsređuju isključivo na Boga, Bogove i gurue.


5. Samskara: Običaji vezani za etape života
Deca se podučavaju da se pridržavaju mnogih obreda koji obeležavaju i osvećuju nove etape njihovog života. Uče da budu tradicionalna putem proslavljanja svečanosti rođenja, dobijanja imena, brijanja glave, prvog čvrstog obroka, bušenja ušiju, početka obrazovanja, punoletstva, venčanja i smrti.
Jame i Nijame:
Hinduistički kodeks ponašanja


Deset uzdržavanja, JAME
1.
Nepovređivanje, ahimša: Ne nauditi drugim bićima mišlju, rečju ili delom.

2.
Istinoljubivost, satja: Uzdržavati se od laganja i izneveravanja obećanja.

3.
Neprisvajanje ničeg tuđeg, asteja: Ne krasti, ne zavideti i ne zaduživati se.

4.
Bogougodno ponašanje, bramačarja: Obuzdavati požudu putem čednosti dok se ne stupi u brak, što vodi ka vernosti u braku.

5.
Postojanost, driti: Prevazići manjak izdržljivosti, strah, neodlučnost i prevrtljivost.

6.
Strpljenje, kšama: Suzbiti netrpeljivost prema ljudima i nestrpljenje u bilo kakvim okolnostima.

7.
Saosećanje, daja: Nadvladati ružna i bezdušna osećanja prema svim bićima.

8.
Čestitost, iskrenost, arđava: Uzdržavati se od obmanjivanja i nanošenja nepravde.

9.
Umeren apetit, mitahara: Ne jesti previše, i ne jesti meso, ribu, živinu ni jaja.

10.
Čistoća, šauča: Izbegavati nečistoću tela, uma i govora.

Deset praksi, NIJAME
1.
Kajanje, hri: Biti smeran i pokazati stid zbog rđavih dela.

2.
Zadovoljnost, santoša: Težiti u životu ka radosti, vedrini i spokojstvu..

3.
Davanje, dana: Plaćati svoje troškove i velikodušno davati bez pomišljanja na nagradu.

4.
Vera, astikja: Čvrsto verovati u Boga, Bogove, gurua i stazu koja vodi ka prosvetljenosti.

5.
Štovanje Gospoda, Išvarapuđana: Negovati pobožnost putem svakodnevnog bogosluženja i meditacije.

6.
Posvećivanje pažnje svetim spisima, sidanta šravana: Proučavati verske pouke i slušati mudre osobe iz svoje duhovne loze.

7.
Saznavanje: Unapređivati duhovno htenje i intelekt uz guruovo vođstvo.

8.
Sveti zaveti, vrata: Verno izvršavati religijske zavete, propise i običaje.

9.
Usmeno ponavljanje, đapa: Svakodnevno ponavljati mantre.

10.
Uzdržljivost, tapas: Sprovoditi sadanu, pokoru, tapas i prinošenje žrtve.

z:lol:
 

<amplituda>

Zainteresovan član
Poruka
324
U Hrvatskoj postoji neka škola joge, Yoga Centar , imaju razne kurseve :
Osnove života i Yoge
Prosvetljenje/Probuđenje
Preporađanje (Rebirthing)
Sve vodi neki Swami Brahmajnanananda

Kod nas ovako nešto ne postoji. Eto ideje za biznis...Najpre treba potegnuti veze sa istoka...

:grudvanje:
 

svesnaglista

Legenda
Poruka
56.763
U Hrvatskoj postoji neka škola joge, Yoga Centar , imaju razne kurseve :
Osnove života i Yoge
Prosvetljenje/Probuđenje
Preporađanje (Rebirthing)
Sve vodi neki Swami Brahmajnanananda

Kod nas ovako nešto ne postoji. Eto ideje za biznis...Najpre treba potegnuti veze sa istoka...

:grudvanje:
Како бре не постоји. Постоји.. ал нећу да их рекламирам.. нису ми платили...z:lol:
 

<amplituda>

Zainteresovan član
Poruka
324
Како бре не постоји. Постоји.. ал нећу да их рекламирам.. нису ми платили...z:lol:
Aha tako, pa ništa ja reko da predložim ako je neko hteo ideju za bisnis, ali nema veze...
Pa znači može i da se zaradi na reklami , eto kako ne razmišljam, a ja za dzabe reklamirala onez:hm:
:dash:
 

antoniusss

Domaćin
Banovan
Poruka
3.886
Aha tako, pa ništa ja reko da predložim ako je neko hteo ideju za bisnis, ali nema veze...
Pa znači može i da se zaradi na reklami , eto kako ne razmišljam, a ja za dzabe reklamirala onez:hm:
:dash:
Pa ajde da se dogovorimo. Ti navataj mušterije i nađi prostor,ja svakako imam veliku bradu,a i počeo sam da sedim,10 godina sam se zaluđivao radža jogom,znam sve finese. Samo da obučem neki sari i našminkam čelo i predstavi me kao Šri Satjananda Maheš gurua. Nećemo se osramotiti,a pare 50-50% z;)z:poz:
 

mnemozina

Aktivan član
Poruka
1.653
Pre izvesnog vremena /x godina/ joga mi je izgledala interesantna. Kupim knjigu i pocnem da se 'obrazujem', ubrzo uvidim da to nije moj element i ostavim se za mene uzaludnog posla. Najvisi nivo koji sam 'dosegla' je bio rekreativna joga a i tu se nisam bas isticala :(
 

vcbccbc vcbcvb

Ističe se
Poruka
2.100
Vjeruju Šaivitske Hinduističke Religije

1.
Svi obožavaoci Šive VERUJU da je Gospod Šiva Bog čije Apsolutno Biće, Parašiva, (Šiva kao neuobličena Apsolutna Stvarnost) prevazilazi vreme, oblik i prostor. Jogi (Onaj ko primenjuje jogu) nečujno izjavljuje: ''To nije ovo. To nije ono.'' Vaistinu, tako nedokučiv Bog je Bog Šiva. Om.
Dakle, da se vratim na temu, sankia jogu zovu saznanjem, a karma jogu - akcijom, a zapravo sve, vaše, prakticno, akcije su u zamci teorije o karmi (navodno sudbini, a u stvari reinkarnaciji), a na drugoj strani, sva vaše saznanja su u zamci neaktivnosti, tj. meditacije.

Materija vrši sve aktivnosti, atman nije delatelj, vec vidilac.
Komentar: Da li je ovo pozicija roba kome je omrznuo svaki rad, aktivnost, iz koga izvire želja za drugacijim uredjenjem, gde bi on bio nadglednik? Nepostojanje nikakve spone izmedju materijalnog i duhovnog (idejnog, smisaonog, motivacionog), cak ni podredjenost i nadredjenost, nikakva veza, naprotiv: svaki prezir materijalnog.

U Upanišadama je još upecatljivije kad Jagnavalkja poducava svoju ženu Maitreju:
Dokle god ima dvojstva, mi vidimo, spoznajemo ono drugo; ali kad je za prosvetljenog coveka svekolikost rastvorena u atmanu, ko je tu da spoznaje, vidja koga? Razum (svest) koji otkriva sve, ko je tu da njega otkrije, spozna? Ko je tu da spozna spoznavaoca? Atman se odredjuje kao "nije ovo, nije ono", neshvatljivo, nevezano, neprisajedinjivo.
Komentar: meditantska samodovoljnost, covek subjekat je sam sebi i objekat samoposmatranja, dedukcija svoga ega. Nije li najveci egocentrizam, proglasiti samoga sebe božanstvom, eliminacijom, ljuštenjem, samožrtvovanjem [samome sebi dela sebe]?

i malo za dodatnu nastavu https://www.quora.com/Is-the-Hindu-god-Shiva-related-to-the-god-Baʿal
 

vcbccbc vcbcvb

Ističe se
Poruka
2.100
samadhi (zajednicu sa Apsolutom).
hehehe, nemas pojma tetka
[enstaticno] samadhi - sastaviti (sama-zajedno, dhi-staviti; zaustavljanje misaone aktivnosti)
p.s. ja ne znam jel ovaj gugl meni cita misli, ali nema da mi fali sta sam pisao ihahaj davno, dok se tetkine drugarice nisu ni rodile
p.p.s. apsolut-no je jedino reklamiranje-ne, tj, vajkanje za biznis, sto citamo ovde, rec prevedenu sam vam deo, nema nikakvog apsoluta
Како бре не постоји. Постоји.. ал нећу да их рекламирам.. нису ми платили...z:lol:
 
Poslednja izmena:

Bogomolj@c

Obećava
Poruka
69
Bilo koji oblik duhovnosti, mimo Istine, ili suprotstavljen Istini, pogrešan je, i samim tim predstavlja stranputicu. Duhovni aspekt Joge temelji se na politeističkom religiji, što je zbog toga diskvalifikuje i dijametralno udaljuje od Istine.
Hristos Istiniti Vaskrsao je.
 

JA KOJI JESAM

Iskusan
Poruka
6.610
hehehe, nemas pojma tetka
[enstaticno] samadhi - sastaviti (sama-zajedno, dhi-staviti; zaustavljanje misaone aktivnosti)
p.s. ja ne znam jel ovaj gugl meni cita misli, ali nema da mi fali sta sam pisao ihahaj davno, dok se tetkine drugarice nisu ni rodile
p.p.s. apsolut-no je jedino reklamiranje-ne, tj, vajkanje za biznis, sto citamo ovde, rec prevedenu sam vam deo, nema nikakvog apsoluta

Tebi se mora vjerovati, ako je vjerovati Google-u.
 

svesnaglista

Legenda
Poruka
56.763

Ja sam bila ovde. :zkez: I snimljena sam.

Kad god poželim da igram i pevam, neko me pozove na kirtan.
Tužno je da se ta želja javlja jednom u šest meseci.

Za razliku od prethodnog kirtana, na ovom je bio prisutan učitelj.
Učitelj koji je pevao i igrao sa ljudima i između dve pesme ispriča
svega rečenicu ili dve, inspiracije radi. Nasmejan i veseo kao
malo dete. Fantastično..
 
Top