Jod reguliše vitalne procese u organizmu

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
368.850
Lomljivi nokti, hladne šake i stopala, depresija, otežano gutanje, preosetljivost na hladnoću, bolovi u grlu, suva koža i kosa, umor, promuklost, višak kilograma,
loše pamćenje i koncentracija, nepravilni menstrualni ciklusi, neplodnost... sve to mogu da budu simptomi nedostatka joda u organizmu.
Ljudsko telo ne može da zadrži niti da stvori jod, već on mora svakodnevno da se unosi hranom i vodom. Dnevne potrebe za jodom, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, iznose od 150 do 300 mikrograma, u zavisnosti od uzrasta, pri čemu deca do dvanaeste godine života, treba da unose do 120 mikrograma dnevno.

Jod je neophodan za sintezu hormona tiroksina (T4) i trijodtironina (T3), koji utiču na metabolizam, razvoj mozga kod fetusa i dece, održavanje telesne temperature i funkcije srca.Štitasta žlezda skladišti oko 70-80 procenata ukupnog joda u telu, što ukazuje na njegovu centralnu ulogu u endokrinom sistemu.
Jod je otkriven 1811. godine tokom eksperimenata sa morskim algama. Japanci, poznati po dugovečnosti, unose više joda od mnogih drugih nacija, baš zbog velike potrošnje algi.

Nedostatak joda u organizmu

Jod je važan mineral koji je potreban za pravilno funkcionisanje štitaste žlezde i proizvodnju hormona koji regulišu mnoge telesne procese. Ako ne unosite dovoljno joda kroz ishranu, javiće se različiti zdravstveni problemi, kao što je gušavost. To je vidljivo kao izbočina na vratu, a dešava se kada štitna žljezda pokušava da nadoknadi nedostatak joda i proizvede više hormona. Usled nedostatka ovog minerala u organizmu dolazi i do gubitka kose, problema sa pamćenjem i koncentracijom, nepravilnih menstrualnih ciklusa, gojaznosti.

Jodirana so je uvedena u ishranu kako bi se sprečila gušavost u populaciji. U Srbiji je od 1953. uvedeno obavezno jodiranje soli.
Hrana sadrži vrlo malo prirodno prisutnog joda, a budući da so nije zdrava u većim količinama, treba se okrenuti drugim, zdravijim prirodnim izvorima.
Naročito je važno jod uzimati iz hrane tokom trudnoće i dojenja, kako bi se obezbedio pravilan razvoj nervnog sistema bebe. Trudnicama se preporučuje i do 250 mikrograma joda dnevno.

Nedostatak joda dovodi i do neplodnosti i komplikacija u trudnoći, uključujući pobačaj ili rađanje deteta sa kongenitalnim anomalijama. Deca majki koje nisu unosile dovoljno joda tokom trudnoće mogu imati teškoće sa sluhom i govorom, dok u najtežim slučajevima deficit joda uzrokuje zaostajanje u fizičkom i mentalnom razvoju.Kada je nivo hormona štitne žlezde jako nizak zbog nedovoljnog unošenja joda, može doći i do miksedema, odnosno oticanja lica, ruku i nogu, usporenog disanja, niskog krvnog pritiska, niske telesne temperature, kome i na kraju, smrti.

Suviše joda vodi do autoimunih bolesti

Kao i u svemu, i u uzimanju joda se ne sme preterati. Iako je jod neophodan, njegov višak, takođe, može da bude štetan i izazove probleme poput hipertireoze ili autoimunih bolesti štitaste žlezde, kao što je Hašimotov tireoiditis.Neki od simptoma povišene koncentracije joda u organizmu mogu da budu i promene na koži (akne i osipi), dijareja, povraćanje, bolovi u stomaku, glavobolja, povišena temperatura, mučnina, metalni ukus u ustima, ali i često kijanje...
U ovakvim slučajevima treba izbegavati hranu koja sadrži jod, kao i jodiranu so.
Redovno praćenje nivoa joda u organizmu je važno za optimalno zdravlje, jer je on ključan za metaboličke procese u telu, kažu stručnjaci.

Prirodni izvori joda
Da biste uneli optimalnu količinu joda putem hrane, obogatite jelovnik morskom ribom (bakalar, tuna, losos), račićima, školjkama, algama i drugim plodovima mora.Namirnice bogate jodom su i jaja (posebno žumance), mleko i mlečni proizvodi, meso, tofu sir i soja sos.

Brusnice, maline, banane, krompir, pasulj, samo su neke od namirnica bogate jodom.
Iskoristljivost joda u organizmu ometaju sirovi kupus, kelj, karfiol, kikiriki i pojedini lekovi. U slučaju nedostatka joda, uz saglasnost lekara, neophodno je uzimati multivitaminske preparate, odnosno jod u tabletama i suplementima.

Lugolov rastvor
Lugolov rastvor je rastvor joda i kalijum-jodida u vodi, koji se koristi kao lek za razne zdravstvene probleme, prvenstveno kod nedostatka joda u organizmu. Lugolov rastvor se uzima na različite načine, po protokolima, u zavisnosti od cilja i stanja organizma.
Uzimanje kapi ili tableta Lugolovog rastvora koristi se za lečenje hipotireoze, gušavosti, fibrocističnih dojki, policističnih jajnika i drugih stanja povezanih sa nedostatkom joda.Postoji i protokol uzimanja Logolovog rastvora, kada se on koristi za lečenje parazita, bakterija, gljivica i virusa u organizmu.

Narodni eliksir od mladih oraha

Nedozreli, zeleni orasi, poznat su recept narodne medicine u slučaju deficita joda.
Mlade orahe prelijte domaćim medom, kako biste im suzbili gorčinu. Konzumirajte ih svaki dan i sprečićete nedostatak joda u organizmu.
J---orasi-u-medu-Printscreen-Ig.jpg

link

Lomljivi nokti, hladne šake i stopala, depresija, otežano gutanje, preosetljivost na hladnoću, bolovi u grlu, suva koža i kosa, umor, promuklost, višak kilograma,
loše pamćenje i koncentracija, nepravilni menstrualni ciklusi, neplodnost... sve to mogu da budu simptomi nedostatka joda u organizmu.
Ljudsko telo ne može da zadrži niti da stvori jod, već on mora svakodnevno da se unosi hranom i vodom. Dnevne potrebe za jodom, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, iznose od 150 do 300 mikrograma, u zavisnosti od uzrasta, pri čemu deca do dvanaeste godine života, treba da unose do 120 mikrograma dnevno.

Jod je neophodan za sintezu hormona tiroksina (T4) i trijodtironina (T3), koji utiču na metabolizam, razvoj mozga kod fetusa i dece, održavanje telesne temperature i funkcije srca.Štitasta žlezda skladišti oko 70-80 procenata ukupnog joda u telu, što ukazuje na njegovu centralnu ulogu u endokrinom sistemu.
Jod je otkriven 1811. godine tokom eksperimenata sa morskim algama. Japanci, poznati po dugovečnosti, unose više joda od mnogih drugih nacija, baš zbog velike potrošnje algi.
Imama kucu u Spaniji gdje je jako povisena koncentracija joda u vazduhu zbog slanih jezera ljubicaste boje, sasvim slucajno, vise ljudi sam sreo koji upravo samo na tom mjestu traze kucu, koji imaju problema sa reumom,asmom,copd,koznim bolestima, ocima i uvijek mi je bila smijesna ta prica. Izgleda da ima i neke istine.

Dnevne potrebe za jodom, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, iznose od 150 do 300 mikrograma,
ovde treba biti striktan, tacno u ovom opsegu ga treba unositi, jer ako se pretera
Kao i u svemu, i u uzimanju joda se ne sme preterati. Iako je jod neophodan, njegov višak, takođe, može da bude štetan i izazove probleme poput hipertireoze ili autoimunih bolesti štitaste žlezde,
dakle, zena je unosila 1800 mikrograma joda preko neke dijete, gde je smesa od 60 grama davala 1800 mcg
*The daily dose was 60 g, containing about 1800 μg iodine.
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4216876/

Thyroid dysfunction following a kelp-containing marketed diet​

ja isto uzimam kelp neke tabletice, ali ne svaki dan, recimo da pise na bocici

250 Tablets, 225mcg Each​

to znaci da sa svakom unosim 225 mikrograma joda, i ako bih uzimao po 8 svaki dan kao ta zena, napravio bih sebi problem kao i ona; ona je istina uzimala u prahu, na merenje, a moja poenta je da mora da se racuna tacno, ili kao ja, samo po 1 tableta, a ni nju ne uzmem bas svaki dan

dakle, ovde sam se javio jer nije isto kao c vitamin na primer, koji moze da se uzima vise od preporucene doze, znaci mogu i mega., ali opet 1 mega tableta, ovde ne sme da se premasuje doza na neki rok, zena se razbolela za 10 dana samo!

A detailed medical history revealed that 1 month before, she self-treated to weight loss for a period of 10 days by a nutrition product (Starguo Menu, Beijing Green World Nutrition Health Products Co, Ltd, Beijing, China; box 1).

Poslednja izmena:
p.s. u multivitaminima na primer ima 150 mcg joda, i sada ja ako dodam jednu kelp koja ima 225 mcg joda, to je vec maksimum da mi se ne traze slane zanimacije, i da ne presoljavam hranu sa jodiranom solju, a zena link iznad, je preterivala sa nekim kineskim dijetetskim preparatom, pa je unosila 1800 mcg - na svu srecu se izvukla, ali vam navodim samo kao primer kako ljudi mogu da se usose, jer su neobavesteni i ne znaju sta rade

μg je oznaka za mikrograme, negde pisemo i mcg npr. kod elemenata u tragovima samo, kao sto je selen, 100ili cak 200 mcg maksimalno smemo
A milligram (mg) of the object is equal to 1000 micrograms (μg).

Poslednja izmena:
Japanci, poznati po dugovečnosti, unose više joda od mnogih drugih nacija, baš zbog velike potrošnje algi.
radi se o zaveri, nama ne daju dovoljno joda preko soli, osim ako ne jedemo znatno, na 1 gram soli dobijemo samo 45 mcg joda, a to nije dovoljno, dok je pitanje da li ga u hrani ima dovoljno, e zato mi sebi nabijamo pritrisak soleci, a japanci zive jeduci alge, kelp npr. sto pomenuh - 2 tabletice kelp-a koje ja sada uzimam daju mi 450 mcg joda, a to je ekvivalent 10 grama soli - hej, pa ja ne mogu 10 grama soli, niko ne bi mogao!

oni iz malo algi dobiju joda koliko mi iz 10 grama soli, ali ko sme toliko soli da pojede? i onda preterujemo sa kolicinom hrane, matematika je ovde prosta,jednostavna, oni unesu joda 3x vise od preporucene doze od 150mcg, a mi ako unesemo i 50mcg na gram soli

Does iodized salt have enough iodine?

Iodized salt in the U.S. contains 45 micrograms of iodine per gram of salt. The recommended daily intake for adults is 150 micrograms,... a
po meni je to ni polovina, znaci mozda trecina koliko unesu japanci joda

a gugli kaze i vise! cak do 3000 mcg, mikrograma! znaci zavera koju ni ja do sada nisam otkrio! svi mi uzimamo 100 puta manje, narocito ko ne sme da dosoljava hranu!!!

Daily iodine intake of the Japanese based on 24-hour diet samples generally does not exceed 3,000 μg (3 mg)

Poslednja izmena:
znaci ove kelp 2 do 4 tablitice za da kazemo japanski minumum do 1000 μg ili 1 miligrama joda, 2 daju 2x225=450 mcg, pa i to bi bilo dovoljno, ali iz soli bi zahtevalo 10 grama soli, sto je samoubistvo.

Key points about Japanese iodine intake:
  • Range: 1-3 milligrams (mg) per day

• Main source: Seaweed

• Reason for high intake: Japanese cuisine incorporates a significant amount of different types of seaweed

• Important consideration: While this amount is generally considered sufficient, excessive seaweed consumption can lead to iodine overdose in some individuals.

Lugolov rastvor
Lugolov rastvor je rastvor joda i kalijum-jodida u vodi, koji se koristi kao lek za razne zdravstvene probleme, prvenstveno kod nedostatka joda u organizmu. Lugolov rastvor se uzima na različite načine, po protokolima, u zavisnosti od cilja i stanja organizma.
Uzimanje kapi ili tableta Lugolovog rastvora koristi se za lečenje hipotireoze, gušavosti, fibrocističnih dojki, policističnih jajnika i drugih stanja povezanih sa nedostatkom joda.Postoji i protokol uzimanja Logolovog rastvora, kada se on koristi za lečenje parazita, bakterija, gljivica i virusa u organizmu.
njega samo ovlasceno lice, mislim da ne sme da se uzima na svoju ruku, a razlog je prevelika koncentracija
https://sh.wikipedia.org/wiki/Lugolov_rastvor
citiram:
Lugolov rastvor (lat. Iodi solutio aquosa sin. solutio Lugoli) je vodeni rastvor joda koji ima široku primenu kao antiseptik, reagens i, veoma retko, kao suplement joda.

a zasto? jer sadrzi 130 miligrama na svaki mililitar:

To je mrkocrveni rastvor koji sadrži 5% joda u 10% rastvoru kalijum-jodida, što čini koncentraciju joda od oko 130 mg/ml

prevedeno u kapima taj 1 ml, mililitar sadrzi 20 kapi, a samo 1 kap sadrzi u zavisnosti od koncetracije

how much iodine in lugol's
The (nominal) 5% solution thus has a total iodine content of 6.32 mg per drop of 0.05 mL; the (nominal) 2% solution has 2.53 mg total iodine content per drop.

to znaci da samo jedna jedina kap nas stavlja u skoro maksimalnu dozu japanaca - ja ne kazem da neki ne uzimaju, samo kazem da je preveliki rizik, ne na svoju ruku, vec ici na morsku travu i alge, pa po 2 tabletice kao ja sa cime dobijam PETINU TE JEDNE KAPLJICE

Samo zato sto sam matematicar nabo sam dozu, trebaju 3 ove tabletice, a evo prvi put i ja sa vama citam ovaj sajt, prosto mi je nevovatno da se radi o zaveri, i da ameri njeki uzimaju ovaj lugolov rastvor, koji je preveliki rizik, prevelika koncentracija, ali opet znajuci ko se sve operisao od raka... zaista sam zatecen, ...​

https://drsircus.com/iodine/iodine-supplements-and-dosages/

In 1940, the average American got 800 micrograms of iodine in their diet. In 1995 we averaged 135 micrograms, an 83% decline! The Japanese consume 89 times more iodine then Americans, due to their daily consumption of sea vegetables, and they have reduced rates of many chronic diseases, including the lowest rates of cancer in the world.

Iodine Dosages, Warnings and Contraindications - Dr. Sircus

1737192415304.jpeg
drsircus.com
https://drsircus.com › iodine

Iodine deficiency has been linked to various types of cancer in particular, breast, thyroid and prostate along with many other chronic conditions.

Poslednja izmena:
The (nominal) 5% solution thus has a total iodine content of 6.32 mg per drop of 0.05 mL; the (nominal) 2% solution has 2.53 mg total iodine content per drop.

to znaci da samo jedna jedina kap nas stavlja u skoro maksimalnu dozu japanaca - ja ne kazem da neki ne uzimaju, samo kazem da je preveliki rizik, ne na svoju ruku, vec ici na morsku travu i alge, pa po 2 tabletice kao ja sa cime dobijam PETINU TE JEDNE KAPLJICE
sta kaze americki zakoniodavac?> https://en.wikipedia.org/wiki/Lugol's_iodine#:~:text=The (nominal) 5% solution,total iodine content per drop.
Lugol's solution is commonly available in different potencies of (nominal) 1%, 2%, 5% or 10%. Iodine concentrations greater than 2.2% are subject to US regulations.[11][33][34] If the US regulations are taken literally, their 2.2% maximum iodine concentration limits a Lugol's solution to maximum (nominal) 0.87%.

The most commonly used (nominal) 5% solution consists of 5% (wt/v) iodine (I
2) and 10% (wt/v) potassium iodide (KI) mixed in distilled water and has a total iodine content of 126.4 mg/mL. The (nominal) 5% solution thus has a total iodine content of 6.32 mg per drop of 0.05 mL; the (nominal) 2% solution has 2.53 mg total iodine content per drop.

- znaci svaka kapljica japanski maksimum skoro, ali u vodi rastvorena

Potassium iodide renders the elementary iodine soluble in water through the formation of the triiodide (I−
3) ion.

Back