JMBG previše otkriva o nama da li je došlo vreme da ga zameni lični broj

Добро дошли

Buduća legenda
Poruka
27.006
05. februar 2023. 08.58 | Izvor: RTS
BEOGRAD - Jedinstveni matični broj neponovljiva je oznaka svakog građanina u našoj zemlji već gotovo pola veka. Od 1976. kada je uveden dobijaju ga svi na rođenju. Previše otkriva, sve češće upozoravaju zaduženi za zaštitu ličnih podataka, a sve češće se čuju i ideje da bi ga trebalo zameniti nekim drugim, manje ličnim brojevima.

Malo šta toliko govori o nama kao 13 cifara jedinstevnog matičnog broja. Iako bi trebalo da u njega uvid imaju samo institucije, često ga zatraže i oni koji na to nemaju pravo.
"Svako može znati kada ste rođeni, dan, mesto, godina, kada ste rođeni, kog ste pola, čak i koji ste upisani po redu u matičnim knjigama", kaže Milan Marinović, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Ana Toskić Cvetinović iz organizacije "Partneri Srbija" upozorava da sa matičnim brojem nekog lica možete da napravite lažna dokumenta, da osnujete firmu na tuđe ime, da pravite lažne identitete, kao i da je sada to posebno pojednostavljeno u onlajn svetu.

Zbog mogućih zloupotreba, ali i uskađivanja sa propisima Evropske unije, jugoslovenskog nasleđa – JMBG-a prva se odrekla Hrvatska. Zamenila ga je ličnim identifikacionim brojem 2009. godine.

"To je jedan dugotrajan proces. Hrvatska je u njemu bila preko 10 godina, uz sve pripreme i paralelnu upotrebu i matičnog broja i tog osobnog broja koji podrazumeva nasumičan red cifara, koji opet podrazumeva identifikaciju svakog pojedinca, ali ne ukazuje na lična svojstva", objašnjava Toskić Cvetinovićeva.
https://rtv.rs/sr_lat/drustvo/jmbg-...lo-vreme-da-ga-zameni-licni-broj_1415009.html
Разлози због којих треба укинути ЈМБГ и увести некакав другим ЛИБ (лични идентификациони број) а препоручују их Повереник за информације од јавног значаја и Ана Тоскић-Цветиновић, нису баш убедљиви.
Кажу: ,Svako može znati kada ste rođeni, dan, mesto, godina, kada ste rođeni, kog ste pola, čak i koji ste upisani po redu u matičnim knjigama", kaže Milan Marinović, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti'' и ,,....da sa matičnim brojem nekog lica možete da napravite lažna dokumenta, da osnujete firmu na tuđe ime, da pravite lažne identitete.
Као да се са новим ЛИБ-ом то све не може сазнати и кривотворити у сврху неке личне користи. Пре ће бити копирање Хрвата који су то већ некако учинили, мада су и они ЈМБГ и даље задржали и користе га у неким случајевима.
ЈМБГ је јединствен, непоновљив и лако памтљив број који сваког човека прати током целог живота. Зато га не треба дирати.

1024

Poslednja izmena od moderatora:

tab503

Tabana po forumu
Administrator
Poruka
97.897
ЈМБГ је Жиг Сатане
to jer ima 13 cifara? :rotf:

a posle se pitamo sto smo svi shebani u ovoj zemlji a mi od rodjenja markirani baksuznim brojem :D

treba JMBG da se promeni na 14 cifara i da vidis kako ce skociti plate..bice ko u nemackoj :D
samo taj baksuzluk da rasturimo

Poslednja izmena:

Pacho Herrera

Iskusan
Poruka
6.043

a posle se pitamo sto smo svi shebani u ovoj zemlji a mi od rodjenja markirani baksuznim brojem :D

treba JMBG da se promeni na 14 cifara i da vidis kako ce skociti plate..bice ko u nemackoj :D
samo taj bajsuzluk da rasturimo
ne daju dušmani eno sad ukrainu napali i prave masu genocida nad mirnim pučanstvom.

Poruka
6.235
Ana Toskić Cvetinović iz organizacije "Partneri Srbija" upozorava da sa matičnim brojem nekog lica možete da napravite lažna dokumenta, da osnujete firmu na tuđe ime, da pravite lažne identitete, kao i da je sada to posebno pojednostavljeno u onlajn svetu.

Bolje da se zabrane žene sa dva prezimena, pre bih to uradio
....a sve to kao sa tim drugim brojem neće moći?!

Da li su oni prirodno glupi ili misle da smo mi to isto, ili se samo dobro zavitlavaju sa nama?!

FDDD

Iskusan
Poruka
6.638

samo taj bajsuzluk da rasturimo
Izopačene bode to što se "vidi pol". Oko toga cela ova priča

sasasta

Buduća legenda
Poruka
32.080
Ako mislis da te ne kontrolisu na druge nacine sem jmbg-a ti si naivan.Pa vecina nas poseduje smartfon koji belezi sve i salje kome treba,ona tzv. selfi kamera nije zato napravljena sigurno, nego da se vidi vlasnik telefona u realnom vremenu,a tu su i nadzorne kamere svuda po gradu,u automobilima...
pre neki dan gledam, decko testira kako ga telefon prisluskuje, izgovara * narandzasta macka*

odmah pocinju da mu izlaze reklame i klipovi sa narandzastim mackama

AbsolutelyNotMan

Aktivan član
Poruka
1.628
frka ti da vide koliko imas godina? :D

ma dajte ljudi.. gloopost.. svi ti podaci koji su vide su "bas me briga" sto ce neko to videti..

bas smo postali drustvo paranoika.
drustvo paranoise to se slazem
mada jmbg zaista previse otkriva licima kojima ne treba takav podatak
sa druge stranw u koji god broj ili sta god drugo da se promeni misljenja sam da je u danasnjem svetu jmbg najmanji problem
cipovani smo odavno mislim