Prizrenlija

Obećava
Poruka
57
Поштовани форумаши, нисам видео да било где постоји ова тема и желим да отворим јер је тзв. Јиричекова линија једна од основних ставки на којој се заснива савремена балканологија. Разлог је нелогичност и недефинисаност хиптезе Константина Јиричека о тзв. граници грчког и романског језичког утицаја на Балкану.

Ево шта вели српска Википедија у чланку Јиричекова линија:
Јиречекова линија је замишљена линија која пролази кроз Балканско полуострво и дели га на сфере утицаја латинског (на северу) и грчког језика (на југу) до 4. века. Полази недалеко од Љеша у данашњој Албанији и иде до Сердике (данас Софија у Бугарској) а затим прати планински венац Балкан до Црног мора. Линија је одређена према археолошким налазима са латинским односно грчким натписима. Овај концепт је први представио Константин Јиречек, чешки историчар, 1911. године.

Ту се такође може наћи и мапа

Румунска Википедија, пак, у чланку Linia Jireček, јасно говори да ова линија није тачна из разлога што има јако пуно романских народа који живе јужно од ове наводне линије, тј. у замишљеном грчком ареалу.
Totuși linia nu este exactă, existând numeroase minorități latinofone (aromâni ș.a.) în Grecia, Albania, Macedonia și Bulgaria.
То су Цинцари (Аромуни), Мегленски Власи (Миглинити) и други, који су пре стварања модерних балканских држава и асимилације заузимали велике просторе и имали значајне популације, чак и у самој Грчкој, што се може видети на овој мапи.Један од разлога отварања теме јесте и порука једног форумаша о истој, мада се не бих сложио са многим другим стварима које је изнео на тој теми.
Jel gledas te zute marlje,
pogledaj dobro,
one se nalaze na prostoru koji spada u teritoriji Istorijske Makedonije.
E, te marlje godine 1774, na osnovu putepisnih zapisa Thumana bile su mnogo vece i pokrivale su 3/4 ukupne teritorije, a na prostoru Trakije, pokrivale su 1/2 teritorije.

Да ли се неко од српских лингвиста бавио потврђивањем или оповргавањем ове теорије?
 

Back
Top