JHVH Jehova - jedini pravi Bog

Dopisao Isus Navin ili Jezdra ili je Mojsiju u proročanstvu otkriveno.
pa zasto onda ides da je sam sve napisao
postanak isto adam prvi pa eva od rebra je jedan izvor, a drugi da su zajedno stvoreni musko i zensko
onda genealogija koja se ne poklapa, eto nadji nam objasnjenje otaca za to
Book of Genesis was compiled from its Jahwist and Priestly sources.[9][10]
da ne kopiram, ne ispadne lepo skica, 2 genelogije
https://en.wikipedia.org/wiki/Genea...sis contains,then continued in later chapters.

pa ne prihvatam je ni ja, ali mojsije nije mogao da napise celu toru, - o svojoj smrti na primer, neko je to kasnije jos dopisivao, a i upisivao njemu jahvu, tad je bio el shaddai, nema sansi da i jakov kaze jehovo,. jahvo BOGU, a ovamo mojsije prvi cuo za to "ime" - to je naknadno ubaceno, zapatilo se, ali Hristos ga je izignorisao 'ladno, tog jahvu, nema sansi da je on neki faktor za nas, a da ga ni ne pomenu, osim ako nije djavo, covekoubica otac onima koji ga raspese, nacionalni hibru kult plus ona astarot/astarta, kraljica nebeska kojoj levaju kolace, a koja se seksa sa jahvom
Ti znaš da Jahve osuđuje svetkovanje Astarote u SZ?

pa zasto onda ides da je sam sve napisao
postanak isto adam prvi pa eva od rebra je jedan izvor, a drugi da su zajedno stvoreni musko i zensko
onda genealogija koja se ne poklapa, eto nadji nam objasnjenje otaca za to
Book of Genesis was compiled from its Jahwist and Priestly sources.[9][10]
da ne kopiram, ne ispadne lepo skica, 2 genelogije
https://en.wikipedia.org/wiki/Genealogies_of_Genesis#:~:text=Adam's lineage in Genesis contains,then continued in later chapters.
Jer je "neko je dopisao Mojsijevu smrt" i "Petoknjižje je zbirka prerađenih mitova i legendi drugih naroda napisana hiljadu godina nakon opisanih događaja" dosta različito jedno od drugog.

Još kad bi uvidio da pravoslavni hrišćani ne mogu nikako prihvatiti dokumentarni hipotezu kao tačnu jer se kosi sa Hristovim direktnim riječima da je Mojsije pitao Toru a ne JEPD izvori.
https://en.wikipedia.org/wiki/Genesis_creation_narrative
dva narativa J i E, znaci jasno se razlikuju
In the first, Elohim (the Hebrew generic word for god) creates the heavens and the Earth in six days, then rests on, blesses, and sanctifies the seventh (i.e. the Biblical Sabbath). In the second story God (now referred to by the personal name Yahweh) creates Adam, the first man, from dust and places him in the Garden of Eden. There he is given dominion over the animals. Eve, the first woman, is created from Adam's rib as his companion.

Poslednja izmena:
Ti znaš da Jahve osuđuje svetkovanje Astarote u SZ?
pazi, EL SHADAI ili EL ELYON osudjuje, pa je posle neko ubacio/prepravio da JAHVE osudjuje, ali arheologija dokazuje da mu je ona bila druzbenica, kada to ne kriju svedoci, ne mogu da sakriju, onda nemoj ni ti da negiras, evo ti dokazi

A New Analysis of YHWH's asherah

Jehovah had a wife the ancient Israelites also worshiped ...

Jehovah's Witness Discussion
https://www.jehovahs-witness.com › topic › jehovah-ha...

Aug 31, 2018 — Known in the Bible by the name Ashtoreth, Astarte is the queen of heaven. Idols made in her honor were called astaroth (plural of Ashtoreth).

Autori Biblije su ljudi, ali sveti ljudi koji su pisali po nadahnuću Svetog Duha. Nije Biblija sišla sa neba i nije zapisivana slušanjem sa magnetofonske trake ili diktiranjem od strane anđela. Starozavetna crkva je određene spise proglasila za svete, a isto tako i novozavetna crkva. Neki od takvih svetih spisa su izgubljeni prilikom stradanja Izraela u ratovima i progonima.

Autori Biblije su ljudi, ali sveti ljudi koji su pisali po nadahnuću Svetog Duha. Nije Biblija sišla sa neba i nije zapisivana slušanjem sa magnetofonske trake ili diktiranjem od strane anđela. Starozavetna crkva je određene spise proglasila za svete, a isto tako i novozavetna crkva. Neki od takvih svetih spisa su izgubljeni prilikom stradanja Izraela u ratovima i progonima.
Bog je autor jer su ljudi samo zapisivali Bozje misli.

Bog je autor jer su ljudi samo zapisivali Bozje misli.
A Bog malo misli na hebrejskom, pa na aramejskom, pa na grčkom...pa priča o sebi u trećem licu.

Bog: I reče Bog: Neka bude svetlost. I bi svetlost. I vide Bog svetlost da je dobra;... Bože, Bože kako sam to dobro rekao...hej...ne zapisuj to...stani...ne zapisuj ni ovo "hej stani"...jbmt...ne nije to tetragramaton...mogao sam ovo da uradim sam!

Pa kada mu se ne svidi kako je ispalo, onda preko drugih edituje i vrši redakciju teksta. :mrgreen:

A Bog malo misli na hebrejskom, pa na aramejskom, pa na grčkom...pa priča o sebi u trećem licu.

Bog: I reče Bog: Neka bude svetlost. I bi svetlost. I vide Bog svetlost da je dobra;... Bože, Bože kako sam to dobro rekao...hej...ne zapisuj to...stani...ne zapisuj ni ovo "hej stani"...jbmt...ne nije to tetragramaton...mogao sam ovo da uradim sam!

Pa kada mu se ne svidi kako je ispalo, onda preko drugih edituje i vrši redakciju teksta. :mrgreen:
Elohim točnije jako bitno nije tu Tetragramaton.

A kako drugacije.

A kako drugacije.
Recimo ovako:

Bog: Sveznajuć sam i svemoguć. To je dobro. Ali sam iz nekog razloga manje praktičan nego vila iz "Zidanje Skadra", pa sam tokom izgradnje kule Vavilonu smislio rešenje koje je dovelo do postojanja više jezika. Sada me gomila mojih ovaca ne razume...što je loše. I troše vreme na rasprave na Krstarici, umesto da recimo hrane gladne i neguju onemoćale. Kad već ja nemam vremena.

OK, umesto da pustim tamo neke šalabajzere da zapisuju, prepisuju i edituju moje misli napisaću knjigu sam...i to na ovim magičnim dijamantskim pločama. Kao nekad u kamenu. Samo što su ove praktično neuništive. I lebde. Svi mogu da ih vide.

Naravno, nisam glup da pišem pesnički, pa da ostavljam mesta za tumačenje. Zato sve što smatram da je bitno pišem u kratkim rečenicama, da svako može jednako da razume. Bravo za mene, stvarno sam Kralj (ne nisam krunisan, figura u šahu niti bivši golman...eto znao sam da moram da pazim kako pričam).

To i "Žitije Brajanovo".
+
"Smešna strana istorije", "Poslednje Hristovo iskušenje", "Deset zapovesti" i "Ben-Hur" (rimejk). ;)
što se tiče pajtonovaca nešto mi nisu, ne volim da jedan glumac glumi po deset likova, mr bin se mnogo krevelji i taj me britanski humor više nervira nego što je smešan. izdvojio bi samo "mućke".
harvi kajtel i vilijam defo pa mislim stvarno dva najodvratnija glumca u holivudu, bili drago mi simpatičniji od njih :D
a za ben hura misliš na glumca što je glumio u vampirskim dnevnicima i prvobitni?

što se tiče pajtonovaca nešto mi nisu, ne volim da jedan glumac glumi po deset likova, mr bin se mnogo krevelji i taj me britanski humor više nervira nego što je smešan. izdvojio bi samo "mućke".
harvi kajtel i vilijam defo pa mislim stvarno dva najodvratnija glumca u holivudu, bili drago mi simpatičniji od njih :D
a za ben hura misliš na glumca što je glumio u vampirskim dnevnicima i prvobitni?
Rimejk iz 1959-e.

Recimo ovako:

Bog: Sveznajuć sam i svemoguć. To je dobro. Ali sam iz nekog razloga manje praktičan nego vila iz "Zidanje Skadra", pa sam tokom izgradnje kule Vavilonu smislio rešenje koje je dovelo do postojanja više jezika. Sada me gomila mojih ovaca ne razume...što je loše. I troše vreme na rasprave na Krstarici, umesto da recimo hrane gladne i neguju onemoćale. Kad već ja nemam vremena.

OK, umesto da pustim tamo neke šalabajzere da zapisuju, prepisuju i edituju moje misli napisaću knjigu sam...i to na ovim magičnim dijamantskim pločama. Kao nekad u kamenu. Samo što su ove praktično neuništive. I lebde. Svi mogu da ih vide.

Naravno, nisam glup da pišem pesnički, pa da ostavljam mesta za tumačenje. Zato sve što smatram da je bitno pišem u kratkim rečenicama, da svako može jednako da razume. Bravo za mene, stvarno sam Kralj (ne nisam krunisan, figura u šahu niti bivši golman...eto znao sam da moram da pazim kako pričam).
steta sto nisi postojao u drevno doba pa da savetujes Boga

Back