Jesu li Zidovi Izabrani ili Prokleti narod ?

Icarus

Obećava
Poruka
96
Sta vi kazete ?
Sta kaze istorija ?
Sta kazu svete knjige ?
Jesu li Zidovi bili Izabrani Bozji narod "blagoslovljen mimo svih naroda" - dok su bili vjerni ?
Jeli proreceno da ce isto tako biti "prokleti mimo svih naroda pod nebom" ?
I u cemu se sastojao blagoslov , a u cemu je proklestvo iz gore navedenoga ?

Kastor:
Po Bibliji oni jesu izabrani narod ali oni su i pisali tu Bibliju sto ujedno i dovodi u pitanje tezu o navodnom Bozijem izboru!
:idea: Ne bih se mogao sloziti sa tobom i to iz prostog razloga, sto oni jevreji sto su bili pre nisu i oni sto su danas.I jos oni pre kao i ovi danas nemogu nista uraditi a da Bog ne zna za to.
A sto se tice Bozije teze o izboru, mislim da ovo poredjenje koje je navedeno "da li su izabran ili proklet narod" uopste ne dovodi u pitanje ispravnost Bozije odluke,(ako sam te razumeo ti si zeleo reci da ispada da je Bog pogresio)
Po meni postoje dve solucije da su od naroda drevnih oni bili najbolji, pa je shodno tome Bog njih i odabrao, drugo Bog je ostavio ljudima da sami odluce oce li prihvatiti ili ne Bozije odredjenje, on je sigurno u mogucnosti da stvori narod koji ce ga obozavati, no time ce taj narod biti lisen slobode odlucivanja.
Pozdrav!

Icarus:
Jesu li Zidovi bili Izabrani Bozji narod "blagoslovljen mimo svih naroda" - dok su bili vjerni?

Da

Jeli proreceno da ce isto tako biti "prokleti mimo svih naroda pod nebom"?

Da

I u cemu se sastojao blagoslov , a u cemu je proklestvo iz gore navedenoga?

Najlakše je to vidjeti iz 28. poglavlja 5. Mojsijeve knjige mada se može vidjeti i iz mnogih drugih dijelova Starog Zavjeta.

Back