Jesu li hriscani adventisti ili nisu?

...Сви се ми држимо Библије, проблем је у тумачењу.
Drzite se kzes ?
U redu,daj mi onda reci kako ti licno tumacis 4-tu Bozju zapovest:

2 Mojs.20,8-11:
"...Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga..."

Drzite se kzes ?
U redu,daj mi onda reci kako ti licno tumacis 4-tu Bozju zapovest:

2 Mojs.20,8-11:
"...Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga..."
Да сам живео у то доба онда наравно да би поштовао суботу као дан Господњи, али и сад се поштује субота јер није укинуто да је Бог у тај дан починуо, али јел живимо ми сада у временима старине СЗ или живимо у времену НЗ. 😎

Ево, рецимо ти и ја, Роби и Боки, ми смо хришћани из паганства који смо поверовали у Антиохији у времену када је тамо проповедао а.Павле, и појавила се нека браћа из Цркве који причају, е ови Роби и Боки не могу да се спасу ако се не обрежу и не држе закон Мојсијев, и шта ће мо ми јадни да чинимо, ће се обрежемо ил нећемо. :think:

Да сам живео у то доба онда наравно да би поштовао суботу као дан Господњи, али и сад се поштује субота јер није укинуто да је Бог у тај дан починуо, али јел живимо ми сада у временима старине СЗ или живимо у времену НЗ. 😎
A kakve veze imaju normative iz 4-te Bozje zapovesti sa istorijskim kontekstom ?
Mislim da je kljucni tvoj problem sto izostavljas RAZLOG zbog kojeg je Bog vernima nalozio da svetkuju subotu A TO JE STVARANJE !!!
Naime,Bog je nalozio da ljudi aktivno rade u toku 6 radnih dana i da tada svrsavaju sve njihove poslove i ovo je prvi najbitniji elemenat ove zapovesti !!!
Nazalost ljudi koji ne znaju ili ne postuju Boga tendenciozno izbacuju ovaj elemenat i fokusiraju se iskljucivo na najlaksi deo te zapovesti i to bas na onaj neradni kada ljudi trebaju odmarati
sto nam daje za prava da pomislimo da iza toga ozbiljno stoje neki istaknuti crnogorci !!!

Ево, рецимо ти и ја, Роби и Боки, ми смо хришћани из паганства који смо поверовали у Антиохији у времену када је тамо проповедао а.Павле, и појавила се нека браћа из Цркве који причају, е ови Роби и Боки не могу да се спасу ако се не обрежу и не држе закон Мојсијев, и шта ће мо ми јадни да чинимо, ће се обрежемо ил нећемо. :think:
A sto je bitno sta ljudi kazu,ja cu im potraziti konkretne dokaze iz Pisma pa ako ih daju prihvaticu,sto da ne ali ukoliko dokaze nema - onda cu njihove tvrdnje kategoricki odbaciti !!!
Tako su radili prvi hriscani pa tako bih i j radio !

A kakve veze imaju normative iz 4-te Bozje zapovesti sa istorijskim kontekstom ?
Mislim da je kljucni tvoj problem sto izostavljas RAZLOG zbog kojeg je Bog vernima nalozio da svetkuju subotu A TO JE STVARANJE !!!
Naime,Bog je nalozio da ljudi aktivno rade u toku 6 radnih dana i da tada svrsavaju sve njihove poslove i ovo je prvi najbitniji elemenat ove zapovesti !!!
Nazalost ljudi koji ne znaju ili ne postuju Boga tendenciozno izbacuju ovaj elemenat i fokusiraju se iskljucivo na najlaksi deo te zapovesti i to bas na onaj neradni kada ljudi trebaju odmarati
sto nam daje za prava da pomislimo da iza toga ozbiljno stoje neki istaknuti crnogorci !!!

A sto je bitno sta ljudi kazu,ja cu im potraziti konkretne dokaze iz Pisma pa ako ih daju prihvaticu,sto da ne ali ukoliko dokaze nema - onda cu njihove tvrdnje kategoricki odbaciti !!!
Tako su radili prvi hriscani pa tako bih i j radio !
Историјски рецимо зато што је дато само једном изабраном народу, зато је и СЗ, сада историјски не само једном него свим народима, зато је НЗ, зар и сами појмови, старо - ново, не указују на одређену промену.

Историја је и да је тек са Мојсијевим законом почела субота као дан одмора људи и слављења у тај дан Бога који је створио све дане и починуо у тај дан суботе, али пре Мојсија они који су веровали у Бога ко је од њих славио посебно суботу, и то је исто историја.

Зато смо и ми сада у некој новој историји када поштујемо и суботу и славимо недељу у који је дан Бог васкрсао, и ако је Васкрење суштина вере онда је логично да славимо дан у коме је побеђена смрт и трулежност.

Па, на конкретно из Писма сам се и позво, ДА 15 глава, и Апостолски сабор у Јерусалиму где је одлучено да за спасење није потребно обрезање и држање Мојсијевог закона, у СЗ је било потребно за спасење, у НЗ ипак није.

Историјски рецимо зато што је дато само једном изабраном народу, зато је и СЗ, сада историјски не само једном него свим народима, зато је НЗ, зар и сами појмови, старо - ново, не указују на одређену промену.
Pa jesu li samo oni trebali raditi sest dana a da svi ostali budu crnogorci ? :D
...i hajde mi molim te pojasni za koga je to Bog BLAGOSLOVIO i POSVETIO sedmi dan na kraju stvaranja kada jevreja jos uvek nije bilo ?

Dokle da ponavljas budalaštinu lažne proročice Elejne? Jer sem te njene budalaštine, nemaš nikakav dokaz da je bilo ko od Jevreja svetkovao subotu od Adama pa sve do Mojsija i predaje zakona na Sinaju.

To što nije niko od Jevreja zabeleženo svetkovao subotu je još i najmanje ali što je ni jedan drugi narod i religija starog veka nije svetkovala. Adam i Eva su prarodjtelji svih ljudi na Zemlji i ako njima dato, morali su preneti bar nekima od mnogih potomaka raznih naroda. Da se prenosi bar kao neka poluzaboravljena tradicija. Ali nema... Ne postoji, niti je postojala, sem u glavi lažne proročice.

Dokle da ponavljas budalaštinu lažne proročice Elejne? Jer sem te njene budalaštine, nemaš nikakav dokaz da je bilo ko od Jevreja svetkovao subotu od Adama pa sve do Mojsija i predaje zakona na Sinaju.

To što nije niko od Jevreja zabeleženo svetkovao subotu je još i najmanje ali što je ni jedan drugi narod i religija starog veka nije svetkovala. Adam i Eva su prarodjtelji svih ljudi na Zemlji i ako njima dato, morali su preneti bar nekima od mnogih potomaka raznih naroda. Da se prenosi bar kao neka poluzaboravljena tradicija. Ali nema... Ne postoji, niti je postojala, sem u glavi lažne proročice.
Kao prvo, tema nije subota.
Vi ne zbate nista drugo osim subote.
I Noje je pozivao 120 god na pokajanje pa niko nije dosao.

3. Mojsijeva 19,30Držite subote moje, i svetinju moju poštujte. Ja sam Gospod.

Kako da nema?

Samo izmisljas bez da trepnes.
Jer ti je takva vera.
Vera ne vera.

Sam Isus i sam Bog Otac kazu da su subotu dali prvim ljudima.

Istorija potvrdjuje da su subotu svetkovali sve do 3 veka kada pocinje nedelja dan boga sunca da se ubacuje kao dan odmora.
I tada pocinje borba.

Sve je to ovde na forumu argumentovano i ti ponovo lazes i blefiras?

Istorija Etiopske crkve.
S 87,88
Kada su Portugalci oplovili Afriku, zacudjeno su ustanovili da su Etiopljani bili Hriscani..
Osim toga jako ih je zbunilo da ovaj narod ne svetkuje nedelju vec subotu sedmi dan sedmice. (SABAT SUBOTU)

Kada je jedna Etiopska delegacija 1534 pne. na kraljevskom dvoru u Lisabonu bila upitana o tome, dali du sledeci odgovor:
Posto je Bog posle stvaranja sam pocinuo na Taj dan (subotu) i proglaso ga svetim.
Ne postovanje tog dana bi bilo protivno bozjoj volji i njegovoj zapovesti.
Koji bi pre pustio da propadne nebo i zemlja nego njegova rec.
Jos pored toga, Isus nije dosao da unisti zakon vec ispuni.
Dakle ne radi se o tome da se imitiraju jevreji. Vec iz poslusnosti prema Hristu i apostolima postujemo ovaj dan. (Subotu)
Dr. Geddes, Church History of Ethiopia, S. 87, 88)

Kako su Etiopljani hriscani i ko ih je naucio da slave subotu a ni traga od nedelje nije bilo kod njih dok im i nedelju nisu nametnuli?

Etiopija je jedna od najstarijih hrišćanskih država u svetu. Etiopska orijentalno-pravoslavna crkva je drevnoistočna crkva i najbrojnija je u čitavoj zemlji, a bila je deo koptske orijentalno-pravoslavne crkve sve do 1959.

Zapisano je da je Matej Jevanđelista, jedan od dvanaestorica apostola umro u Etiopiji.[4]

примивши Светог Духа Матеј је проповедао Јеванђеље у Партији, Мидији и Етиопији. У Етиопији га је погубио кнез чију је жени и сина крстио, но покајавши се после вађења оловног ковчега са телом апостола Матеја из мора, кнез се и сам крстио и примио име Матеја.

Mnogi veruju da je Jevanđelje stiglo ranije u Etiopiju, a kraljevski zvaničnik je opisao kako je kršten od strane Filipa jevanđeliste, što stoji u osmom poglavlju knjige Dela apostolska

Znaci jevandjelje su Etiopljanima doneli sami apostoli, a sa time i subotu, vise nego ocigledno ne nedelju..

Pa jesu li samo oni trebali raditi sest dana a da svi ostali budu crnogorci ? :D
...i hajde mi molim te pojasni za koga je to Bog BLAGOSLOVIO i POSVETIO sedmi dan na kraju stvaranja kada jevreja jos uvek nije bilo ?
То је добро питање, али на то се надовезују нека друга питања, зашто за праведнике и оце пре Мојсија није била посебно обавеза суботе, и зашто нема посебно обавезе суботе у НЗ, и зашто онда само за Јевреје посебно обавеза суботе. Пада ми на памет за Јевреје, можда зато што пише за њих да су били врло тешког карактера за веру, како пише, тврдоврати и необрезани срцем, и онда мора и тврда заповест о баш посебном дану када ће цели дан да буде посвећен Богу, нема посла и забаве, и ко не поштује, беше казна смрт.

А пошто је НЗ закон благодати и духовне слободе, онда сваки дан је за нас посвећен Богу, док суботу и недељу славимо као празнике посвећене Божијим делима и стварању.

То је добро питање, али
Nema ALI,ako jeste dobro pitanje hajdemo ga odgovoriti pa onda idemo dalje...
на то се надовезују нека друга питања, зашто за праведнике и оце пре Мојсија није била посебно обавеза суботе,
Pa jel ima konkretnih zapisa da je za te ljude bila obavezujuca recimo treca Bozja zapovest ?
I jel pise recimo da im je zoofilija bila zqbranjena ???
Jel pise kako su uopste znali koje su zivotinje ciste a koje neciste za zrtvu PRE NEGO sto je Mojsije detaljno objasnio / nalozio jevrejima ???
и зашто нема посебно обавезе суботе у НЗ,
Kako to mislis da nema kada nam apostol izricito kaze da je subotnji odmor i dalje obaveza Bozjeg naroda ?
Evo ti dokaza pa se jos jednom proracunaj:

Jevr.4,4-9:
"... Jer negdje reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od sviju djela svojijeh.
I na ovom mjestu opet: neće ući u pokoj moj.
Budući pak da neki imaju da uđu u njega, i oni kojima je najprije javljeno ne uđoše za neposlušanje;
Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po tolikom vremenu, kao što se prije kaza: danas ako glas njegov čujete, ne budite drvenastijeh srca.
Jer da je Isus one doveo u pokoj, ne bi za drugi dan govorio potom.
Daklem je ostavljeno još subotno počivanje narodu Božijemu..."

Kao sto se jasno vidi,subotno pocivanje je i dalje obaveza Bozjeg naroda a uvreme NZ-ta su to hriscani !

и зашто онда само за Јевреје посебно обавеза суботе. Пада ми на памет за Јевреје, можда зато што пише за њих да су били врло тешког карактера за веру, како пише, тврдоврати и необрезани срцем, и онда мора и тврда заповест о баш посебном дану када ће цели дан да буде посвећен Богу, нема посла и забаве, и ко не поштује, беше казна смрт.
Nije bila obaveza SAMO za jevreje, u SZ imamo jasne Bozje instrukcije i obecanja za sve ljujde / narode sirom sveta,dakle uskopljenike koji bi hteli sluziti Bogu,evo dokaza:

Isa.56,3-7;
"...I neka ne govori tuđin koji pristane uz Gospoda: Gospod me je odlučio od svoga naroda; i neka ne govori uškopljenik: gle, ja sam suho drvo.
Jer ovako veli Gospod za uškopljenike: koji drže subote moje i izbiraju što je meni ugodno, i drže zavjet moj,
Njima ću dati u domu svom i među zidovima svojim mjesto i
ime bolje nego sinova i kćeri, ime vječno daću svakome od njih, koje se neće zatrti.
A tuđine koji pristanu uz Gospoda da mu služe i da ljube ime Gospodnje, da mu budu sluge, koji god drže subotu da je ne oskvrne i drže zavjet moj,
Njih ću dovesti na svetu goru svoju i razveseliću ih u domu svojem molitvenom; žrtve njihove paljenice i druge žrtve biće ugodne na oltaru mom, jer će se dom moj zvati dom molitve svijem narodima..."

А пошто је НЗ закон благодати и духовне слободе, онда сваки дан је за нас посвећен Богу, док суботу и недељу славимо као празнике посвећене Божијим делима и стварању.
Ne mozes radni dan ciniti neradnim i obrnuto,Bog se slavi tako sto se priznaje Stvoriteljem za svega sto se vidi i nevidi na ovom svetu i to bas onako kako je On to izveo u toku stvaranja,sestodnevnim aktivnim radom i pocinkom nakon toga u sedmom !!!
Sve sto je drugacije od ovog,koje god namere bile u deklarativnom smislu - sve je to klasicni prekrsaj 4-te Bozje zapovesti !

Poslednja izmena:
Držite li vi 'subotari', vas se najdirektnije tiče, ovu dolje Božju zapovijed?

Izl 31,15: Šest dana neka se vrše poslovi, ali sedmi dan neka bude dan posvemašnjeg odmora, Jahvi posvećen. Tko bi u dan subotni obavljao kakav posao neka se pogubi.
Evo ja cu ti umesto njega odgovoriti samo ako mi pre toga pojasnis dali vi papisti drzite sledece:

5 Mojs.17,12:
"...Ako li bi se ko upro te ne bi htio poslušati sveštenika koji ondje stoji te služi Gospodu Bogu tvojemu, ili sudije, taki čovjek da se pogubi; i izvadi zlo iz Izrailja,..."

Evo ja cu ti umesto njega odgovoriti samo ako mi pre toga pojasnis dali vi papisti drzite sledece:

5 Mojs.17,12:
"...Ako li bi se ko upro te ne bi htio poslušati sveštenika koji ondje stoji te služi Gospodu Bogu tvojemu, ili sudije, taki čovjek da se pogubi; i izvadi zlo iz Izrailja,..."

Nas kršćane ne obvezuje Stari zavjet.

Dakle,

Izl 31,15: Šest dana neka se vrše poslovi, ali sedmi dan neka bude dan posvemašnjeg odmora, Jahvi posvećen. Tko bi u dan subotni obavljao kakav posao neka se pogubi.

Која је поента :?:

Не може баш чисто историчар да се бави црквом и вером, мора да буде то мултидисциплинарно, свеобухватно, друго, онда први векови хришћанства и касније 4,5,6,7 и даље, да изузмемо тренутно ортодоксне цркве, све хришћанске струје и јереси и расколи, све када се узме на скуп и све када се мултидисциплинарно анализирају испашће да су и оне мешавине паганства и хришћанства.
Samo kada pise o vama, istoricar ne zna?😀
Ali nista ne moze da se sakrije.
Sve se na kraju pokaze i bude jos gore.

Druge crkve nemaju pagabstvo ili minimum jer se zato desio protest i reformacija.
Ocistili su se od toga.

Nas kršćane ne obvezuje Stari zavjet.
Ceeeekaj bato,stani malo - analogija ti bila da "ukoliko drzite subotu koja je bil aktuelna u vreme SZ-ta onda morte sproviditi kaznene mere za prekrsaj subote" !!!
Sta mi sad bezis kada te istom logikom pitam sledece: ukoliko imate svestenike koji su bili aktuelni u vreme SZ-ta zasto onda ne postujete / sprovodite i i kaznene mere za nepostovanje svestenika kada ste duzni da to radite ?!

Jel ces konacno priznti da ti se srusio koncept kao kulu od karata ???????? :D
Dakle,

Ne drzimo jer kaznene mere nisu sastavni deo 4-te Bozje zapovesti iz 2 Mojs.20,8-1 koje su bile zpisane na kamenim plocama koje su kao mere bile date za jevreje dok su imali teokratsko organizovano drustvo...!!!

Која је поента :?:

И ако је по теби ортодоксна црква првих векова такође спој паганства и хришћанства, и ако су све црквене струје у суштини паганске, где је онда Црква за коју је Исус обећао да никада неће престати да постоји и никада неће бити поражена, где је континуитет Цркве кроз векове до данас, ко је носиоц тог континуитета, која Црква је носиоц тог континуитета кроз историју до данас, на који континуитет цркве се позивају протестанти и Вајт како би имали своју легитимност као црква, не могу сами за себе да причају да су црква :ne:, ми Православни имамо јасно позивање на историјски и духовни континуитет раније цркве кроз векове, на пример св.Иринеј Лионски као апостолски наследник је јасно набрајао историјски континуитет апостолских наследника прве апостолске Римске цркве, исто имамо и за Јерусалимску цркву од а.Јакова па надаље, итд.

Канони, предање, Оци, укратко, има ту ствари које су историјске и временске, значи имају своју функцију у одређеном времену и историји и ситуацији, али има и ствари које су догме и за сва времена, те кључне ствари се и данас држе, ове временске се прилагођавају новом времену и разним новим ситуацијама, то се зове црквена акривија и икономија, итд.

Сви се ми држимо Библије, проблем је у тумачењу.
Katolici bar priznaju svoje paganstvo koje su prekrstili u hriscanstvo i Mapravili mix.
Jer ne mogu da lazu posto gerMani vise proveravaju i ne kriju zlo kada ga otkriju.
Istocni istoricari se boje da pisu o tome i radjije prikrivaju, a zapadni pisu vise o paganstini u crkvi.
Koga stvarno intetesuje, malo progugla i naci ce sve.

Nisu sve crkve paganske.

A gde je onda crkva za koju je Isus kazao da ju vrata pakla nece nadvladati?

Takva izjaba i argument bazira na pogresno prevedenom tekstu.
Ja samo ne razumem da pored danasnjih mogucnosti vernistvo mantra tu ne istinu i ne proverava.

Tekst ne kaze PAKAO vec grob.

Da zajednicu nece unistiti vrata GROBA.

Iako ce vernici umreti oni ce opet vaskrsnuti.

To kaze tekst.

A ne da neka organizacija nece biti unistena.
Pa smatrate da sto god organizacija da kazu i rade, to je ispravno jer toboze ne mogu nikada da propadnu?
I na primer da kazu, petak je sedmi dan, onda je petak?
Jer toboze ako ne bi bio, onda bi to znacilo da su propali.
Znaci da jeste?
Alli tekst kaze da ne mogu propasti?
Dakle petak mora da je sedmi dan.

Medjutim tekst ne kaze da ih nista ne möze nadvladati.
Cak Isus 7 zajednica (crkava) kaze, ako otpadnu od istiibe da ce ih on odbaciti kao svoju zajednicu.

Dakle da postoji takav tekst da crkva nece nikada propasti, ne bi bilo potrebno da tvoja crkva za to kiristi izmanipulisani tekst.

Onda kazes KONTIUNITET?
To je sve mantra kojpm vas lazu.
Hristos nigde nije stavio kontiunitet kao znak ili uslov.
Uostalom crkva koja ima krvave ruke od krvi d3mrugih hriscana u svojoj istoroji, o kakvom kontiunitetu da govori?

Zasto drugi nemaju kontiunitet?
Zato sto su ih crkveni zapadnjaci i crkveni istocnjaci progonili i ubijali da ovi nusu mogli da prijave kontounutet.
Apostol Jovan govori o 1200 god crkve, zajednice u pustinji ne u kontiunutetu.
U vezi kontiuniteta samo da cutite ako imate obraza?

KO JE ONDA PRRAVA CRKVA?

Pogledaj kakvi akandali se desavaju i u zapadnoj i istocnoj crkvi.
Pogledaj samo podele.
koji ozbiljan covek moze da pomisli da je Bog dao licencu nekoj crkvi na zemlji?

Nisu ni pravoslavci ni katolici ni adventisti ni bapvisti ni mtodisti ni jehovisti ni ovi ni oni.

A ko je onda crkva Bozja?

To cemo videti u nastavku.

Ceeeekaj bato,stani malo - analogija ti bila da "ukoliko drzite subotu koja je bil aktuelna u vreme SZ-ta onda morte sproviditi kaznene mere za prekrsaj subote" !!!
Sta mi sad bezis kada te istom logikom pitam sledece: ukoliko imate svestenike koji su bili aktuelni u vreme SZ-ta zasto onda ne postujete / sprovodite i i kaznene mere za nepostovanje svestenika kada ste duzni da to radite ?!

Odgovorio sam ti. Nas kršćane ne obvezuje Stari zavjet.

Jel ces konacno priznti da ti se srusio koncept kao kulu od karata ???????? :D

Ne drzimo jer kaznene mere nisu sastavni deo 4-te Bozje zapovesti iz 2 Mojs.20,8-1 koje su bile zpisane na kamenim plocama koje su kao mere bile date za jevreje dok su imali teokratsko organizovano drustvo...!!!

Gdje u Pismu piše da vrijede samo Božje zapovijedi s kamenih ploča?

Odgovorio sam ti. Nas kršćane ne obvezuje Stari zavjet.
Pa sto onda imate svestenike kada je to bukvalno iz SZ-ta dok u NZ svestenstvo vise ne postoji ????????
Gdje u Pismu piše da vrijede samo Božje zapovijedi s kamenih ploča?
A ko ti reko da vaze SAMO TE zapovesti ???
Vazi sve sto nije ispunjeno Hristovom zrtvom i sve sto nije u konflikt s drzvnim zakonima u drustvu gde hriscani zive !
Kaznene mere iz SZ-ta danas se ne mogu implementirati zbog toga sto vise ne postoji teolosko drzavno uredjenje Bozjeg naroda jer takve drzave danas nema dok su ujedno te mere u konflikst s postojecim zakonima drustv !

Vazi sve sto nije ispunjeno Hristovom zrtvom i sve sto nije u konflikt s drzvnim zakonima u drustvu gde hriscani zive !
Kaznene mere iz SZ-ta danas se ne mogu implementirati zbog toga sto vise ne postoji teolosko drzavno uredjenje Bozjeg naroda jer takve drzave danas nema dok su ujedno te mere u konflikst s postojecim zakonima drustv !

Tako dakle. Između Božjih zapovijedi i ljudskih zakona ti biraš ljudske zakone.

A koga treba slušati, Boga ili vas ljude, kako ono upita sveti Petar?

Tako dakle. Između Božjih zapovijedi i ljudskih zakona ti biraš ljudske zakone.
Radi se o KAZNENIM zakonima u drustvu Bozjeg naroda u vreme SZ-ta a dnas takvog drustva nemamo,jednostavno ne postoji,finito...
Naravno,ukoliko smatras da ga negde ima daj mi reci gde je i idem tamo odmah i tako cu i ja biti deo tog drustva stoga stoga biti obavezan da postujem i te regulative !
A koga treba slušati, Boga ili vas ljude, kako ono upita sveti Petar?
A sto bi vernici slusli ljude kada je jasno da se treba slusati Bog i niko drugi ?????
Ovo sto sam ti rekao jeste notorna istina iz Svetog Pisma koju moze videti cak i povrsni citalac a eto,iz nekih razloga ti ne vidis...

Nego sto mi sreco opet pobeze od onog prvog pitanja,trebas prvo konsultirati sefa ....!?? :D

A ko je onda crkva Bozja?

To je sam Hristos, njegovo ucenje i njegova zrtva.
On je vecan.

Na njemu na crkvi se svi ugradjuju ili otpadaju.

Otkrivenje 21,22I crkve ne vidjeh u njemu: jer je njemu crkva Gospod Bog svedržitelj, i jagnje.

Jovan 2,19Isus odgovori i reče im: razvalite ovu crkvu, i za tri dana ću je podignuti.
Jovan 2,20A Jevreji rekoše: četrdeset i šest godina građena je ova crkva, a ti za tri dana da je podigneš?
Jovan 2,21A on govoraše za crkvu tijela svojega.

Isus je sagradil tu crkvu ta 3 dana.
To je on i njegovo spasenje.

1. Korincanima 3,11Jer temelja drugoga niko ne može postaviti osim onoga koji je postavljen, koji je Isus Hristo

Efescima 5,23Jer je muž glava ženi kao što je i Hristos glava crkvi, i on je spasitelj tijela.

Mi kao ljudi smo deo te crkve Hrista dok smo verni.
Onog trenutka kada to nismo, ili otpadnemo od ucenja, prestajemo da budemo deo te crkve.
Dok Hristos ostaje dalje.

Da li mogu pripadnici raznih crkava da budu deo te zajednice i spaseni?
Mogu.
Kada ne znaju ili ne razumeju bolje i smatraju da cine ispravno.
Ali ako znaju istinu ali ju odbace, onda prestaje da budu deo tog tela.
Kod pravpslavnih i katolika ne mogu.
Mogu samo pravoslavni ili katolici drugi ne.
Jer smatraju da su oni crkva.
Ali crkva je Hristos.
On je temelj i glava.
To uvek ostaje.
Ostalo moze da otpadne od temelja i glave ili bude odstranjeno.

Dakle mi ljudi ne mozemo da govorimo mi smo crkva.
To je greh.
Otimanje Hristo onoga sto je on.
Mi smo samo udi.
Ali koji mogu da otpadnu ili se zamene.
Marko 9,43I ako te ruka tvoja sablažnjava, otsijeci je: bolje ti je bez ruke u život ući, negoli s obje ruke ući u pakao, u oganj vječni,

Poslednja izmena:
Nema ALI,ako jeste dobro pitanje hajdemo ga odgovoriti pa onda idemo dalje...

Pa jel ima konkretnih zapisa da je za te ljude bila obavezujuca recimo treca Bozja zapovest ?
I jel pise recimo da im je zoofilija bila zqbranjena ???
Jel pise kako su uopste znali koje su zivotinje ciste a koje neciste za zrtvu PRE NEGO sto je Mojsije detaljno objasnio / nalozio jevrejima ???

Kako to mislis da nema kada nam apostol izricito kaze da je subotnji odmor i dalje obaveza Bozjeg naroda ?
Evo ti dokaza pa se jos jednom proracunaj:

Jevr.4,4-9:
"... Jer negdje reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od sviju djela svojijeh.
I na ovom mjestu opet: neće ući u pokoj moj.
Budući pak da neki imaju da uđu u njega, i oni kojima je najprije javljeno ne uđoše za neposlušanje;
Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po tolikom vremenu, kao što se prije kaza: danas ako glas njegov čujete, ne budite drvenastijeh srca.
Jer da je Isus one doveo u pokoj, ne bi za drugi dan govorio potom.
Daklem je ostavljeno još subotno počivanje narodu Božijemu..."

Kao sto se jasno vidi,subotno pocivanje je i dalje obaveza Bozjeg naroda a uvreme NZ-ta su to hriscani !

Nije bila obaveza SAMO za jevreje, u SZ imamo jasne Bozje instrukcije i obecanja za sve ljujde / narode sirom sveta,dakle uskopljenike koji bi hteli sluziti Bogu,evo dokaza:

Isa.56,3-7;
"...I neka ne govori tuđin koji pristane uz Gospoda: Gospod me je odlučio od svoga naroda; i neka ne govori uškopljenik: gle, ja sam suho drvo.
Jer ovako veli Gospod za uškopljenike: koji drže subote moje i izbiraju što je meni ugodno, i drže zavjet moj,
Njima ću dati u domu svom i među zidovima svojim mjesto i
ime bolje nego sinova i kćeri, ime vječno daću svakome od njih, koje se neće zatrti.
A tuđine koji pristanu uz Gospoda da mu služe i da ljube ime Gospodnje, da mu budu sluge, koji god drže subotu da je ne oskvrne i drže zavjet moj,
Njih ću dovesti na svetu goru svoju i razveseliću ih u domu svojem molitvenom; žrtve njihove paljenice i druge žrtve biće ugodne na oltaru mom, jer će se dom moj zvati dom molitve svijem narodima..."

Ne mozes radni dan ciniti neradnim i obrnuto,Bog se slavi tako sto se priznaje Stvoriteljem za svega sto se vidi i nevidi na ovom svetu i to bas onako kako je On to izveo u toku stvaranja,sestodnevnim aktivnim radom i pocinkom nakon toga u sedmom !!!
Sve sto je drugacije od ovog,koje god namere bile u deklarativnom smislu - sve je to klasicni prekrsaj 4-te Bozje zapovesti !
Сва остала питања су директ везана за то питање суботе.

Онда је логика ствари, ако су знали за трећу заповест, ако су знали за зоофилију, ако су знали за чисте и нечисте животиње, зашто се онда стриктно не помиње и заповест о поштовању суботе као у то време вероватно једне од најважнијих заповести, знали су за многе друге које су по важности мање од суботе али за суботу нису знали и зато се нигде и не помиње, то са суботом би ваљда по следу ствари требало да буде толико јасно и гласно наглашено јер је субота једна од највећих заповести. А практично је нема нигде до Мојсија.

Ја стварно не знам како ти разумеш ово што си поставио Јевр. 4, 4-9, зар не видиш да пише :

"Јер да је Исус оне довео у покој, не би за други дан говорио потом."

Значи има први дан покоја у коме Бог почину (видиш да а.Павле не каже да је то субота по имену, него каже седми дан), али има и један други дан који помиње цар Давид и који дан се тиче Исуса, и на крају а.Павле закључује за тај дан Исуса :

"Да се постарамо, дакле, ући у тај покој (дан), да не упадне ко у ону исту гатку неверства."

Значи овде јесте остављено почивање народу Божијем тј. нама хришћанима, старим Јеврејима у дан суботе починка Божијег, нама хришћанима у покој Његов који је дан Исусов, који ипак није субота.

Да је тако, то су потврдили Апостоли и Јерусалимкса црква на сабору у Јерусалиму, одлука овог Сабора јесте да за спасење није потребно обрезање и држање закона Мојсијевог. итд.

Онда ово што си навео од Ис. 56, 3- 7, исто као ово горе стихови од а.Павла, ја стварно не знам како читаш, али видиш шта се каже, туђин и ушкопљеник прво пристане уз Господа и самим тиме престане да буде припадник народа у коме је живео пре него што је поверовао и пристао уз Господа, и шта онда постаје, па постаје сличан народу Јеврејском, јер пише да ће такве туђинце које поверују у Господа, пише да ће такве Господ довести у свој молитвени дом где ће моћи да приносе жртве паљенице и друге жртве и које ће само у тамо у том дому бити угодне Богу.

Слично се догађа као и са Јеврејима који су имали сличне жртве паљенице, зато и на крају стоји :

"Господ Господ говори, који сабира прогнанике Израиљеве: Још ћу му сабрати осим оних који су сабрани."

Разумеш све ово, видиш како је туђинце које су поверовали у Бога присајединио вери изабраног народа Божијег, што је и нормално јер је Израиљ веровао у истинитог Бога и сваки народ у времену СЗ који би хтео да верује у Бога морао је да има исту веру као Израиљ, и зато се и помиње да и они треба да држе суботу и Божији завет.

Али, рецимо Ноје и Аврам исто су веровали у истинитог Бога као и Израиљ, чак је и обрезање кренуло од Аврама, и опет нема суботе код њих двоје, има код Аврама обрезања и нема суботе, по твоме испада да без суботе нема обрезања, а видимо да има вере у истинитог Бога са обрезањем и без суботе.

Зашто бре онда тражиш за нас хришћане суботу, нема потребе, када се сада Бог слави на сваком месту и у сваком времену и у свим данима, то је НЗ за све народе који поверују у Бога.

3. Mojsijeva 19,30Držite subote moje, i svetinju moju poštujte. Ja sam Gospod.

Kako da nema?

Samo izmisljas bez da trepnes.
Jer ti je takva vera.
Vera ne vera.

Sam Isus i sam Bog Otac kazu da su subotu dali prvim ljudima.

Istorija potvrdjuje da su subotu svetkovali sve do 3 veka kada pocinje nedelja dan boga sunca da se ubacuje kao dan odmora.
I tada pocinje borba.

Sve je to ovde na forumu argumentovano i ti ponovo lazes i blefiras?
Ово што си навео из Мојсија је упућено Израиљу.

Опет, ако је дато првим људима, зашто се то и не помиње.

Нико од после апостолских ученика и наследника, и ниједан од хришћанских извора првих векова не помињу суботу, по теби то би требало јасно и много да пише у свим овим тесктовима.

Ово што си навео из Мојсија је упућено Израиљу.

Опет, ако је дато првим људима, зашто се то и не помиње.

Нико од после апостолских ученика и наследника, и ниједан од хришћанских извора првих векова не помињу суботу, по теби то би требало јасно и много да пише у свим овим тесктовима.
Hristos:
Marko 2,27I govoraše im: subota je STVORENA čovjeka ( adama) radi, a nije čovjek subote radi.

Kada je subota stvorena?
Odma po stvaranju Adama za Adama.
Jer tada ne bese drugog coveka osim Adama i Eve.

Da pogledamo kako Hristos kaze stvaranje subote:
1. Mojsijeva 2,1Tako se dovrši nebo i zemlja i sva vojska njihova.
1. Mojsijeva 2,2I svrši Bog do sedmoga dana djela svoja, koja učini; i počinu u sedmi dan od svijeh djela svojih, koja učini;

Da nam to jos Bog potvrdi.
Evo:
2. Mojsijeva 20,9Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
2. Mojsijeva 20,10A sedmi je dan subota Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.

2. Mojsijeva 20,11Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan subotnji i posvetio ga.

Back