Nema ALI,ako jeste dobro pitanje hajdemo ga odgovoriti pa onda idemo dalje...
Pa jel ima konkretnih zapisa da je za te ljude bila obavezujuca recimo treca Bozja zapovest ?
I jel pise recimo da im je zoofilija bila zqbranjena ???
Jel pise kako su uopste znali koje su zivotinje ciste a koje neciste za zrtvu PRE NEGO sto je Mojsije detaljno objasnio / nalozio jevrejima ???
Kako to mislis da nema kada nam apostol izricito kaze da je subotnji odmor i dalje obaveza Bozjeg naroda ?
Evo ti dokaza pa se jos jednom proracunaj:
Jevr.4,4-9:
"... Jer negdje reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od sviju djela svojijeh.
I na ovom mjestu opet: neće ući u pokoj moj.
Budući pak da neki imaju da uđu u njega, i oni kojima je najprije javljeno ne uđoše za neposlušanje;
Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po tolikom vremenu, kao što se prije kaza: danas ako glas njegov čujete, ne budite drvenastijeh srca.
Jer da je Isus one doveo u pokoj, ne bi za drugi dan govorio potom.
Daklem je ostavljeno još subotno počivanje narodu Božijemu..."
Kao sto se jasno vidi,subotno pocivanje je i dalje obaveza Bozjeg naroda a uvreme NZ-ta su to hriscani !
Nije bila obaveza SAMO za jevreje, u SZ imamo jasne Bozje instrukcije i obecanja za sve ljujde / narode sirom sveta,dakle uskopljenike koji bi hteli sluziti Bogu,evo dokaza:
Isa.56,3-7;
"...I neka ne govori tuđin koji pristane uz Gospoda: Gospod me je odlučio od svoga naroda; i neka ne govori uškopljenik: gle, ja sam suho drvo.
Jer ovako veli Gospod za uškopljenike: koji drže subote moje i izbiraju što je meni ugodno, i drže zavjet moj,
Njima ću dati u domu svom i među zidovima svojim mjesto i ime bolje nego sinova i kćeri, ime vječno daću svakome od njih, koje se neće zatrti.
A tuđine koji pristanu uz Gospoda da mu služe i da ljube ime Gospodnje, da mu budu sluge, koji god drže subotu da je ne oskvrne i drže zavjet moj,
Njih ću dovesti na svetu goru svoju i razveseliću ih u domu svojem molitvenom; žrtve njihove paljenice i druge žrtve biće ugodne na oltaru mom, jer će se dom moj zvati dom molitve svijem narodima..."
Ne mozes radni dan ciniti neradnim i obrnuto,Bog se slavi tako sto se priznaje Stvoriteljem za svega sto se vidi i nevidi na ovom svetu i to bas onako kako je On to izveo u toku stvaranja,sestodnevnim aktivnim radom i pocinkom nakon toga u sedmom !!!
Sve sto je drugacije od ovog,koje god namere bile u deklarativnom smislu - sve je to klasicni prekrsaj 4-te Bozje zapovesti !
Сва остала питања су директ везана за то питање суботе.
Онда је логика ствари, ако су знали за трећу заповест, ако су знали за зоофилију, ако су знали за чисте и нечисте животиње, зашто се онда стриктно не помиње и заповест о поштовању суботе као у то време вероватно једне од најважнијих заповести, знали су за многе друге које су по важности мање од суботе али за суботу нису знали и зато се нигде и не помиње, то са суботом би ваљда по следу ствари требало да буде толико јасно и гласно наглашено јер је субота једна од највећих заповести. А практично је нема нигде до Мојсија.
Ја стварно не знам како ти разумеш ово што си поставио Јевр. 4, 4-9, зар не видиш да пише :
"Јер да је Исус оне довео у покој, не би за
други дан говорио потом."
Значи има први дан покоја у коме Бог почину (видиш да а.Павле не каже да је то субота по имену, него каже седми дан), али има и један други дан који помиње цар Давид и који дан се тиче Исуса, и на крају а.Павле закључује за тај дан Исуса :
"Да се постарамо, дакле, ући у тај покој (дан), да не упадне ко у ону исту гатку неверства."
Значи овде јесте остављено почивање народу Божијем тј. нама хришћанима, старим Јеврејима у дан суботе починка Божијег, нама хришћанима у покој Његов који је дан Исусов, који ипак није субота.
Да је тако, то су потврдили Апостоли и Јерусалимкса црква на сабору у Јерусалиму, одлука овог Сабора јесте да за спасење није потребно обрезање и држање закона Мојсијевог. итд.
Онда ово што си навео од Ис. 56, 3- 7, исто као ово горе стихови од а.Павла, ја стварно не знам како читаш, али видиш шта се каже, туђин и ушкопљеник прво пристане уз Господа и самим тиме престане да буде припадник народа у коме је живео пре него што је поверовао и пристао уз Господа, и шта онда постаје, па постаје сличан народу Јеврејском, јер пише да ће такве туђинце које поверују у Господа, пише да ће такве Господ довести у свој молитвени дом где ће моћи да приносе жртве паљенице и друге жртве и које ће само у тамо у том дому бити угодне Богу.
Слично се догађа као и са Јеврејима који су имали сличне жртве паљенице, зато и на крају стоји :
"Господ Господ говори, који сабира прогнанике Израиљеве: Још ћу му сабрати осим оних који су сабрани."
Разумеш све ово, видиш како је туђинце које су поверовали у Бога присајединио вери изабраног народа Божијег, што је и нормално јер је Израиљ веровао у истинитог Бога и сваки народ у времену СЗ који би хтео да верује у Бога морао је да има исту веру као Израиљ, и зато се и помиње да и они треба да држе суботу и Божији завет.
Али, рецимо Ноје и Аврам исто су веровали у истинитог Бога као и Израиљ, чак је и обрезање кренуло од Аврама, и опет нема суботе код њих двоје, има код Аврама обрезања и нема суботе, по твоме испада да без суботе нема обрезања, а видимо да има вере у истинитог Бога са обрезањем и без суботе.
Зашто бре онда тражиш за нас хришћане суботу, нема потребе, када се сада Бог слави на сваком месту и у сваком времену и у свим данима, то је НЗ за све народе који поверују у Бога.