Jesu li Adam i Eva osnivaci svijeta umrlih predaka na nebu?

zenzen

Obećava
Poruka
84
Dakako da nisu. Božji nasum je nešto posve drugo.

Zamislite kako ste započeli gradnju neke važne i velike gradjevine, kuće primjerice. Načinili ste izvanredne temelje. Zajedno sa svim projektima, dozvolama, certifikatima, prilaznim putovima i dr., ti temelji su vas koštali gotovo polovinu ukupnog iznosa za izgradnju gradjevine.
Upravo kad ste završili sa temeljima i kad ste htjeli započeti dalju gradnju, netko je prouzročio probleme koje morate riješiti. Temelji i sve ostalo na izvjesno vrijeme će mirovati, dok se ne riješe ti problemi.
Želim reći kako se iz biblijske knjige Postanka može razumjeti da je Bog stvaranjem svijeta i čovjeka, položio savršen temelj za vječni život na zemlji u raju sličnim okolnostima. Pročitajmo knjigu Postanak.
Zapazi kako je Bog pripremio zemlju u šest posebnih stvaralačkih razdoblja.
Zapazi kako je po završenom stvaranju otpočinuo od djela stvaranja i konstatirao da je sve što je stvorio zapravo savršeno – «dobro veoma».
Možeš li si predočiti koliku težinu ima konstatacija samog Suverena svemira da je sve stvoreno «dobro veoma». Pogledaj kako je položio savršen temelj za vječni život ljudske obitelji na zemlji. Adamu i Evi zapovjedio je da se plode i cijelu zemlju ispune svojim potomstvom.
Da li je to potomstvo trebalo umrijeti? Ne naravno. Adam i Eva imali su potencijal da žive vječno. Taj potencijal trebali su prenijeti na svoje potomstvo.
To je Božji naum sa čovječanstvom. On nije sakriven nikakvim dogmama i filozofijama.

Zapazi da su Adam i Eva bili stvoreni besmrtni. Primjećuješ li konfuziju u vezi predodžbe da je Bog unutar ljudi koji nisu trebali umrijeti, ugradio besmrtnu dušu koja je povezana sa smrću. Primjećuješ li da je to tek filozofski koncept nastao kao stravično sućeljavanje čovjeka sa smrću.
Kako bi to izgledalo da je Bog ljudima predvidio vječni život na zemlji, zapovjedio im da se plode i množe na njoj, a istovremeno im ugradio neki unutarnji bitak uvijek spreman na odvajanje od tijela koje je moguće jedino poslije smrti. Taj način razmišljanja vodi zaključku da je stvorivši ih, Bog ljude pripremio za umiranje.

Da tu nelogičnost približimo jednom neobičnom usporedbom. Predočimo si da je sam Bog napravio zrakoplov. Budući da je načinjen od strane svemočnog i sveznajučeg Boga taj zrakoplov je nepokvarljiv i neoboriv. Ono što je tom zrakoplovu potpuno nepotrebno jest sjedište za izbacivanje pilota za slučaj kvara. Sve što je potrebno je to da se pilot pridržava jednostavnih uputa za korištenje. Krojenje vlastitih pravila o korištenju uređaja dovest će do kvara. A to kad se desi pilot neće nastaviti živjeti viseći o konce padobrana iz sjedišta za izbacivanje pilota, nego će se razbiti o ledinu. Kada bi vam Bog rekao: «Evo ovo je moj savršeni zrakoplov», a vi primijetili instalirano sjedište za izbacivanje pilota, grizao bi vas crv sumnje u svezi te savršenosti a i nakanom.
Ima li mjesta pitanju što je to Bog naumio s ljudima kad imaju unutar sebe nešto što se ima odvojiti poslije smrti?

Neke druge predodžbe prenose misao o ponovnim rađanjima ili reinkarnaciji, dok neka vjerovanja, može biti da ne zastupaju ideju o besmrtnoj duši, ali budućnost čovjeka ipak vide na nebu.

Ljudi su zgriješili, a biološka načela o prenošenju osobina s roditelja na potomstvo – genetika, uvjetovali su da je nesavršenstvo i smrt postala svojstvena svim Adamovim potomcima. Znaci li to da je u njih, sada smrtne, instaliran medij koji omogućuje «život» poslije smrti. Nije li to već samo po sebi proturječno; 'život poslije smrti'.

Temelji njegovog divnog nauma sa čovječanstvom su tu. Neophodno je samo da se otkloni onaj koji je prouzročio probleme u daljoj gradnji.
Da li je moguće da je onaj koji je prouzročio probleme u gradnji glavni krivac i za zamagljivanje Božjeg nauma sa zemljom?

Bog je savrseno dosljedan samome sebi.
Grijeh Adam i Eve nije promjenio njegov naum. Pomutio bi u tom slučaju vlastita mjerila o pravednosti i dosljednosti.
Grijehom ljudi Bog je prepustio da njegovo upozorenje rezultira umiranjem. Zapravo to je nadasve logično jer prkošenje prirodnim zakonima,isto tako vodi u smrt.

Bog dakle njihovim grijehom nije promijenio svoj sveti naum sa zemljom i čovječanstvom.

«Ovako govori Jahve Stvoritelj nebesa, pravi Bog, koji je sazdao Zemlju i stvorio je, On koji j je učvrstio, koji je nije stvorio uzalud, koji j u je oblikovao da bude nastanjena: ja sam Jahve i nema drugoga» ( Izaija 45:18)

«Tako će biti riječ moja kad izadje iz mojih usta; neće se vratiti k meni prazna, nego će učiniti što mi je drago i sretno će svršiti na što je počaljem» (Izaija 55:11)

Bilbija neprekidno govori o obnovi raja. Govori o početku čovječanstva i mjestu odakla je čovječanstvo trebalo razmnožavajući se ciljelu planetu postepeno pretvoriti u Edenu slično mjesto.. Zbog grijeha ljudi, jednu malu mrvu vremena (spram vječnosti), provedba tog djela je zaustavljena.
Isus je rekao: «Sretni su krotki jer će naslijediti zemlju» (Mt 5:5)
Učeći svoje učenika o tome koji su prioriteti u molitvi Isus je rekao i «...neka bude volja Tvoja na nebu kao i na zemlji.» Pavao ukazuje na nastanjenu zemlju koja će doći (Herb 2:5). Osebujna vizija Otkrovena prenosi misao o svećenicima i kraljevima koji će vladati nad zemljom, (Otkr 21:1-5 i 22:1) Da li nad pustom zemljom?
Da ste starozavjetnom Židovu pokušali objasniti nadu da će Bog obnoviti život na nebesima on bi bio posve zbunjen. (Psalam 37:11)

POzdrav

MaranAta, niko te ne tera da čitaš duge postove i ovakve komentare slobodno zadrži za sebe. Bolji je jedan sadržajan tekst nego 30 tupavih jedna-rečenica-postova. Za tu komunikaciju postoji ICQ i messenger-i.

Christadelphian, o ovome sam već pisao i ne sećam se zadovoljavajućeg odgovora: ako je zaista Bog stvorio ljude da budu besmrtni i da se množe, kako je predvideo da zaustavi njihov rast kada preplave našu malu planetu ako ih ne pomori? Ili, što je mnogo verovatnije, pisac Biblije nije znao zakon geometrijske progresije?

Potpuni apsurd, zar ne?

Sizif:
MaranAta, niko te ne tera da čitaš duge postove i ovakve komentare slobodno zadrži za sebe. Bolji je jedan sadržajan tekst nego 30 tupavih jedna-rečenica-postova. Za tu komunikaciju postoji ICQ i messenger-i.

Christadelphian, o ovome sam već pisao i ne sećam se zadovoljavajućeg odgovora: ako je zaista Bog stvorio ljude da budu besmrtni i da se množe, kako je predvideo da zaustavi njihov rast kada preplave našu malu planetu ako ih ne pomori? Ili, što je mnogo verovatnije, pisac Biblije nije znao zakon geometrijske progresije?

Potpuni apsurd, zar ne?

Kao da MaranAta nema dugih postova, pa mu sada eto to smeta. Ej, MaranAtice...
U pravu si kada kazes da je apsurdno da je Bog stvorio ljude besmrtne i rekao im je da se mnoze.
Jos nesto iz price o Adamu i Evi meni bode oci. Ako je Eden mesto na Zemlji, gde se on sada nalazi? I gde su sada heruvimi koji stite pilaz drvetu zivota? Bar je danas na ovom nivou razvoja moguce otkriti takvo mesto i proveriti koliko je i ova Biblijska prica istinita.

quote="Sizif"]
rdeki:
Ako je Eden mesto na Zemlji, gde se on sada nalazi?
Tačno. Takođe, gde su ostaci famozne Nojeve barke na planini Ararat? Prekopaše je i pretražiše uzduž i popreko, ali od barke ni traga ni glasa.
A kako bi samo lepo bilo da su bar nešto našli... vašem veselju ne bi bilo kraja.[/quote]

Za razliku od legendi i mitova Biblija govori o dogadjajima koji su jasno definirani u struji vremena, geografskoj lokaciji i akterima dogadjaja. (umjesto fraza kojim se služe bajke, poput: bio jednom neki čovjek, nekad davno na jednom mjestu i sl). Biblijski izvještaji imaju karakter preciznog izvještavaja gotovo novinarskog.
Tako znamo i lokaciju Edena. Jasno se spominju četiri rijeke od kojih je jedna Eufrat a druga Tigris. Što je se desilo sa Edenom? Jednostavno je nestao u potopu. Nema niti traga od njega a niti te tragove očekujemo.
O ostacim Arke nebih ništa govorio jer su u domenu špekuliranja. Imao sam prilike gledati neke dokumentarne filomove o tome i nešto pročitati, Medjutim zaista se radi o nagadjanjima. Pa ipak arka nije jedina stvar kojoj nije moguće ući u trag a potiće iz drevne prošlosti.
Što se tiče prepunjavanja zemlje,na to sam več odgovorio. Moguće je i u vezi toga stvoriti razumne pretpostavke.

Christadelphian:
Rdeki
čini se ti Hereuvimi baš to uspešno rade kad se drvo ne vidi !!!
Sizife
Ararat nisu baš toliko uspeli da ispitaju jer Turska ne dozvoljava opštu potragu a da li je baš taj Ararat (velika planina) taj koji tražimo?

Da, heruvimi bas dobro mlataraju svojim plamenim macevima da je nemoguce videti i njih, a kamoli Edenski vrt.
Sta mislis, ako nije moguce nacinesto tako veliko i opipljivo, staro nekoliko hiljada godina, kako je moguce naci kostice stare nekoliko miliona godina?

Christadelphian:
Prijatelju
druga dimenzija , koju mi ne poznajemo .
Tako ti ne vidiš Heruvime ali oni tebe vide !
Zar andjli nisu oko nas a mi ih ne vidimo?

Cekaj. Te heruvime su Adam i Eva mogli da vide, a mi ih ne vidimo? Opet, da li je i Eden u drugoj dimenziji? Jesu li to Adam i Eva ovozemaljska bica ili bica iz neke druge dimenzije?
A sta cemo sa Nojevom barkom? Onolika barketina u koju su stali Noje, njegovi sinovi sa svojim porodicama, i sve kopnene zivotinje pa nestade tako bez ikakvog traga. Da nije i ona zavrsila u drugoj dimenziji?
I na kraju, sta mislis zasto bi Bog imao interesa da krije istinu od nas? Ako zeli da verujemo da je on Bog i da je on na takav nacin kakav je opisan u Bibliji stvorio Zemlju i ljude, zasto bi on dokaze sakrivao?

rdeki:
Christadelphian:
Prijatelju
druga dimenzija , koju mi ne poznajemo .
Tako ti ne vidiš Heruvime ali oni tebe vide !
Zar andjli nisu oko nas a mi ih ne vidimo?

Cekaj. Te heruvime su Adam i Eva mogli da vide, a mi ih ne vidimo? Opet, da li je i Eden u drugoj dimenziji? Jesu li to Adam i Eva ovozemaljska bica ili bica iz neke druge dimenzije?
A sta cemo sa Nojevom barkom? Onolika barketina u koju su stali Noje, njegovi sinovi sa svojim porodicama, i sve kopnene zivotinje pa nestade tako bez ikakvog traga. Da nije i ona zavrsila u drugoj dimenziji?
I na kraju, sta mislis zasto bi Bog imao interesa da krije istinu od nas? Ako zeli da verujemo da je on Bog i da je on na takav nacin kakav je opisan u Bibliji stvorio Zemlju i ljude, zasto bi on dokaze sakrivao?
Pa onomad magarc vidje andjela a čovek ne.
Vidi onaj koji treba da vidi.
Eden je tamo gde je opisan da je, kada ga nadju biće sve jasnije .
Pa ako barka nije istrulila onda je negde a ako mi ne znamo gde je ne znači da je nema !

Christadelphian:
Pa onomad magarc vidje andjela a čovek ne.
Vidi onaj koji treba da vidi.
Eden je tamo gde je opisan da je, kada ga nadju biće sve jasnije .
Pa ako barka nije istrulila onda je negde a ako mi ne znamo gde je ne znači da je nema !

Pa o tome ti i pricam. Ako ostaci prelaznih oblika nisu nadjeni to ne znaci da ih nema. Oni su zakopani negde pod slojevima zemlje, kamenja vise miliona godina. Preko njih je prelazila uzarena lava i przila ih je, i nije nista cudno ako ih je tesko naci.
A ostaci jednog ogormnog broda koji se nasukao na vrh jedne velike planine, morao bi ako nista drugo da ostane kao spomenik i opomena ljudskom rodu od opasnosti koja im preti ako su neposlusni, zli i nepokorni. Ali, ostataka takvog broda nema. A znas zasto? Pa nije ga ni bilo.
Hajde zaista, koliko je zemaljskih zivotinjskih vrsta? Pretpostavka je da su sve one nastale istog dana, a neke su vrste istrebljene u medjuvremenu. Ja ne znam tacnu brojku, ali bas bi mogli da se pozabave oni koji zele da dokazu tu tezu o Nojevoj barci, pa da izracunaju koliko bi brod koji bi prihvatio po dve jedinke od svake poznate vrste morao da bude dug. Pa bilo je potrebno spakovati i hranu i za ljude i za sve te zivotinje. A sta je sa biljkama? Biljke se uopste ne pominju? Zamisli samo prostor za po jedno stablo svake vrste drveta koje postoji na Zemlji. Pa koliko bi trebalo Noju da sve te biljke prikupi i spakuje? Morao je onda da otputuje i do Amerike, pa da spakuje jaguare, pume, sekvoje, lame..., pa do Australije da spakuje kengure, tasmanijske djavole...

zenzen:
Što se tiče prepunjavanja zemlje,na to sam več odgovorio. Moguće je i u vezi toga stvoriti razumne pretpostavke.
Ne znam gde si odgovorio, ali nije moguće.

Ako su polazne pretpostavke da je...
. 1. Bog stvorio dvoje ljudi...
. 2. ...da se kontinuirano množe...
. 3. ...na konačnoj površini planete Zemlje...
. 4. ...i da svi komplet budu besmrtni.
...onda nije moguće. Osim ako ne promeniš neku od polaznih pretpostavki ili dodaš neku začkoljicu "if" tipa.

Skupljanje je išlo s Božijom pomoću .
A Biljke su u semenju ostale u vodi i zašto bi morale biti uništene potopom?
Drugo predloženo pitanje -odovor
da li bi ti danas uz samo malo više novaca mogao skupiti sve primerke životinja u jednu srednju prostoriju? Mogao bi da je u pitanju dnk svih vrsta .
da li je barka bila doslovna iako ima meru i oblik?
Opet nam nije sve jasno ali neki oblik imamo a gde je Bog od nas i naše nauke?
Da li je nama tada Bog govorio jezikom koji mi razumemo, kao kada bi sada mi otišli u neko pleme i objašnjavali im televizor ???!!!
Da li bi pričao o kondanzatorima, talasima ili bi to jednostavno nekako uprostio kako bi bilo dostupni njihovom iskustvu?
Šta bi bilo da je Bog tada izneo neke podatke o Dnk o atomima , genima , veštačkoj oplodnji i sl.
Mislim da bi ga samo bledo gledali jer te reči nisu ni poznavali a kamo li pojmove!
Zašto sve gledati bukvalno ili iz današnjeg ugla ?
Vratimo se u ono vreme koliko možemo i zamislimo takve situacije . Zamislimo da znamo šta su tada znali . Možda bi lakše bilo imati verziju odgovora koji je moguć jer pravi i stopostotni ionako ne možemo imati ali isključivati nešto bez svih aspekata isto nije ni kritički ni analitički.

Sizif:
zenzen:

Ako su polazne pretpostavke da je...
. 1. Bog stvorio dvoje ljudi...
. 2. ...da se kontinuirano množe...
. 3. ...na konačnoj površini planete Zemlje...
. 4. ...i da svi komplet budu besmrtni.
...onda nije moguće. Osim ako ne promeniš neku od polaznih pretpostavki ili dodaš neku začkoljicu "if" tipa.
Vezati se za pretpostavke nije dobro !
Iz pretpostavke možemo ući samo u drugu pretpostavku a ne sigurno!
1. Nije protivrečno čak je po meni logičnije Pismu da je bilo drugilh ljudi a da je Adam samo izabranik za Eden. Ako pročitamo postzanje videćemo da je Bog stvorio biljke pa čoveka i ženu . a kasnije eden gde je stvorio Adama i njemu ženu pa tek onda biljke .
2. Nisu bili besmrtni tj. tu je zamka "veoma dobro" čitati savršeno a savršeno besmrtno?????
Što bi to značilo to?
3. Onda bi i životinje trebale biti besmrtne pošto su one bile načinjene "vrlo dobro" a uz to i ne sagrešiše.

Pardon
Nije čak ni stvorio Adama u Edenu već ga je "nasadio", "postavio" što bi pre bilo da je prenet iz ljudi sa ostalog dela zemlje u Eden kao izabranik.
I još jasnije da Kajin nije mogao poznati ženu čak ni po pretpostavci da su Adam i Eva imali ćerku koja se ne spominje .
Ponovo dolazimo
Do pretpostavke na pretpostavku , bitno je da nešto znamo mi jedini, a drugi su blesavi.
Bolje nego ta pitanja ostaviti otvorena da se sama pokažu "jer ako ne znam sve onda ne znam ništa" itako iz greške u grešku.
Zar nas istorija ne uči ničemu?
Sudije 11:12-40
Bog poštuje učenje iz istorije .
"Pametni se uče na tudjim greškama a ludi ni na svojim"
Pozdrav

Christadelphian:
Nije čak ni stvorio Adama u Edenu već ga je "nasadio", "postavio" što bi pre bilo da je prenet iz ljudi sa ostalog dela zemlje u Eden kao izabranik.
To ja zovem "kreativno hrišćansko tumačenje", tj. "prilagodi činjenice ako ne odgovaraju logici".

Nije bog "nasadio" Adama, nasadio je rajski vrt a u njemu namestio čoveka kog je stvorio.

Genesis 2
And the LORD God formed man of the dust of the ground, and breathed into his nostrils the breath of life; and man became a living soul; and the LORD God planted a garden eastward in Eden; and there he put the man whom he had formed.

Sizif:
zenzen:

Ovo sam već pisao.
Sizif je postavio sasvim razumno pitanje. Naime činise nemogučim da bi ljudi mogli živjeti u svu vječnost i raznnožavati se.

Onima koji vjeruju u besmrtnu dušu nije potrebno odgovarati na to pitanje. Po njima čovjek treba da živi na nebu, a nebo, makar bilo i ograničeno, zasigurno pruža neizmjerno veći prostor za boravak lelujavih "duša".
No vidjeli smo da Adam i Eva ne zasnovaše svijet umrlih predaka na nebesima..
Što je onda razumna pretpostavka?
Prvo treba uočiti da Bog nije naumio prepuniti, ili pretrpati zemlju ljudskim bićima. Tako ne stoji u "Postanku".
Koliki je broj u pitanju? Ne znamo?
Jedna anegdota kaže da je neke prilike neki japanski stručnjak za agronomiju boraveći u bivšoj SFRJ oduševljen Vovjvodinom rekao:
"Dajte mi Vojvodinu, pa ću prehraniti Japan, Jugoslaviju i imati još hrane za izvoz."
Bez obzira da li je ova anegdota istinita ili ne, činjenica je da potencijal ove planete, čak i ovakve kakva je sad, više desetina puta nadmašuje sadašnju produkciju hrane. Čak i sadašnja produkcija bi mogla prehraniti svijet, jer interesi sebičnih industrija doveli su do toga da mali dio populacije živi u izobilju a dio na ivici čiste egzistencije.
Dakle u uvjetima koji bi odgovarao slici raja (nemoj samo zamišljati našto bajkovito) ovaj planet bi bez problema prehranio više desetina milijardi ljudskih bića.

Hoće li njihov tempo razmnožavanja biti takav da planeta bukvalno bude preplavljena ljudskim bićima? Naravno da neće.
Pa ipak, da li će, obzirom da je pred njima vječnost, razmnožavanje, koliko god sporo, jednog dana ipak prestati? To jednostavno ne znamo.
Ne čini se nerazumna pretpostavka da će u dalekoj budućnosti ljudi sami nalaziti načina da čine mjesta u svemiru ugodna za život. No, ljudi će se možda razmnožavati, (vjerovatno ipak značajno sporijim tempom) a da se broj ljudi u cjelini ne povećava u značajnoj mjeri. Kako to?
Da bi to razumjeo moraš shvatiti da je u proteklim tisućljećima Bog za sva vremena potvrdio da je za savršen vječni život potrebno uvažavati Njegovu suverenost. Zapravo to je osnovna tema Biblije. Da bi to potvrdio za sva vremena protekla su tisućljeća u kojima je čovječanstvo grcalo u patnji, zločinima i bolu za umrlim ljudima.
Nakon toga, u budućnosti neće morati proći tisućljeća da bi dokazivao to. Neuvažavanje Božjih mjerila savršenih, od grijeha otkupljenih ljudi imat će za posljedicu njihov nestanak – smrt ništavilo. Slobodna volja ljudskih bića jednostavno ne garantira da će oni uvijek, svi, biti poslušni roboti sa programom za obožavanje. To nisu bili Adam i Eva, a neće biti ni budući ljudi.
Imamo mogućnost da sve to saznamo. Bog je nudi na čvrstim temeljima.
Nada u život na nebu nije moja nada. Što ću tamo.

Za cristdelfiana.
Moram primjetiti da je njegovo poimanje kršćanstva ipak obojeno fiozofijom. naravno da je prvi ljudski par stvoren sa namjerom da ne umru. Čemu onda Božje upozorenje da će umrijeti ukoliko ne priznaju suverenost storitelja. Uostalom takav Bog bi bio zao, jer je stvorio biće koje je uneprijed osudio na smrt. Zašto?
Osim toga na taj način nemožeš shvatiti osnovnu biblijku doktrinu o otkupnini. Krist po svom potencijalu na zemlji bijaše jednak Adamu. Samo ovaj drugi ostao je lojalan. "Tako je i napisano, Prvi čovjek Adam postao je živa duša. Posljednji Adam postao je životodajni duh" (1.Kor.15:42)
Bog je dao kroz cijelu Biblju da se shvati načelo otkupnine. Ono što se otkupljuje mora imati jednaku vrijednost onome s čim se otkupljuje.

predložene pretpostavke sam dao da bi predočio da se može razmišljati i o tim stvarima a ne odbaciti u startu Pismu jer je nespojivo sa našim iskustvom a ne kao moje lično verovanje.
Što se Boga tiče i njegove pravednosti ni tvoja teorija baš nije zadovoljavajuća .
Pustiti sotonu da zavodi pa posle kazniti ljude?!
Ali problem je u tome što idete do tačke pitanja koje su vam postavljene od vašeg svetog tela.
Vaša doktrina se bazira na pretpostavkama i to je fakat .
Što se Hrista tiče bio je savršen karakterom a Adam telom što ne znači da nije trebao umreti.

Back