Jeste li nekada bili zavidni

Pa zavist je put ka mrznji druge strane. Ne bi volela na pr da joj se slomi stikla, onoj koju je izabrao umesto tebe? Ili da dobije proliv tokom prvog seksa? Ili da njemu ne moze da se digne od frke, koji te je odbio?

Neeee !!!

Nikako. Kod mene zavist ne ide sa željom da se slomi štikla, da bude loše toj koju je izabrao umesto mene. Zaista, nimalo. Nego im prosto zavidim ! tj volela bih da ja to imam. Ali nema tog negativnog dela.

Neeee !!!

Nikako. Kod mene zavist ne ide sa željom da se slomi štikla, da bude loše toj koju je izabrao umesto mene. Zaista, nimalo. Nego im prosto zavidim ! tj volela bih da ja to imam. Ali nema tog negativnog dela.
Mene bi boleo djon. Vudu bi im uradio a onda bi se ova vratila meni i odbio bih je. I bio bih miran i ispunjen. Dopamin na mojoj strani.

Кад имаш негативне мисли или осећања према ономе ко је успешан.
Jel? Mislim da je to više zloba.
Позитивна љубомора даје подстицај да и сам урадиш нешто.
naravno.

no razlika ljubomore i zavisti je u tome što ljubomora se više vezuje za neku osobu, a zavist je generalnija. Bila neka tema na Psihologiji o tome, pa sam to naučila. :D
Ali kako se ispoljavaju zavisi od karaktera čoveka.

Godinama učim sebe da ne zavidim nikome. Teška je to i otrovna emocija, kako god okreneš, ako si ljubomoran i zavidan, želiš nešto što neko drugi ima. "Ne poželi ništa tuđe, svi smrtni gresi u tom su grehu..."
U mlađim godinama sam umela da budem ljubomorna, ali nikad na seks, više na neke druge nematerijalne stvari...

Jel? Mislim da je to više zloba.

naravno.

no razlika ljubomore i zavisti je u tome što ljubomora se više vezuje za neku osobu, a zavist je generalnija. Bila neka tema na Psihologiji o tome, pa sam to naučila. :D
Ali kako se ispoljavaju zavisi od karaktera čoveka.

То је то. Мораш да видиш конкретан успех одређене особе.

Apsolutno zavist uopšte ne mora da ima veze sa negativnim emocijama ili zlobom, tipa primer.

Moja dobra drugarica koju volim i želim joj dobro mi recimo priča kako su iznajmili stan i cele noći su se sexali, pričali, pili nešto lepo, nisu ni zaspali koliko su bili uzbuđeni.

I meni je drago zbog nje, ali sam jako zavidna što sam ja za to vreme spavala ili puštala neke moje račune itd.. Tj baš se loše osećam zbog toga što mi je vreme prošlo bezveznije. Taj njihov "uspeh" ogoljuje to da ja nemam to. Što želim. To je zavist, nego šta je.

Apsolutno zavist uopšte ne mora da ima veze sa negativnim emocijama ili zlobom, tipa primer.

Moja dobra drugarica koju volim i želim joj dobro mi recimo priča kako su iznajmili stan i cele noći su se sexali, pričali, pili nešto lepo, nisu ni zaspali koliko su bili uzbuđeni.

I meni je drago zbog nje, ali sam jako zavidna što sam ja za to vreme spavala ili puštala neke moje račune itd.. Tj baš se loše osećam zbog toga što mi je vreme prošlo bezveznije. Taj njihov "uspeh" ogoljuje to da ja nemam to. Što želim. To je zavist, nego šta je.

Мало си више дала по "бедаку". 🙂
Не мора да се лоше осећамо, довољно је да нас пример успеха другог потакне на акцију.

Мало си више дала по "бедаку". 🙂
Ne razumem. Naravno da je bedak. Šta sam malo više dala?
Ne volim sebe da tešim niti imam mehanizme odbrane tipa kiselo je grožđe itd.. stvari nazivam svojim imenom.

Не мора да се лоше осећамо, довољно је да нас пример успеха другог потакне на акцију.
ti se osećaj kako hoćeš .

što se neko drugi seksa, a vi ne? :D

Ako da, u kom rangu je ta zavist, da li u rangu sa zavisti što neko ima 100k eura, slabije, jače? ;)
nisam nikada bila zavidna ni na čemu osim na dužim nogama.
ja sam uvek mogla da se seksam kad god sam htela
ako nema muškarca u blizini dildo me uvek čeka u fioci umotan u svilenu maramu :heart:
zove se po potrebi Džon, Žorž, Eric... i problem je rešen bez potrebe za izvlačenjem loših ljudskih osobina na svetlost dana

Ono što te sprečava da osećaš zlobu ili mržnju je to što su umešane druge emocije, to je tvoja drugarica, voliš je, želiš joj dobro, zaštitnički si nastrojena prema njoj, jer je tvoja. Ali vidi, da je to neko drugi, da je slučaj čist bez emocija s tvoje strane prema akterima, zavist je negativna emocija izazvana nemanjem onoga što želimo, što nam treba ili što mislimo da zaslužujemo. I zavist je uvek negativna emocija, nekad prema osobama, nekad prema događaju, kao kod tebe sad, kao kod mene to nekad. Mislim, ne bih u detalje o čemu je reč, ali treba otvoreno priznati sebi makar.

Back