Naš naveći problem je odlazak mladih i školovanih ljudi u druge zemlje !
Na taj problem sam ukazivao još za vreme Miloševeća , ali bez odjeka !
Taj problem postoji jos iz vremena Nikole Tesle.
Jednostavno su se tokom 18. 19. i 20. veka druge imperijalisticke zemlje masovno obogatile dok smo mi njive orali.
Napredak nije tu u monetarnom smislu jer svi najveci brendovi stoje u drugim drzavama. A da se tu probije, da to postane
bitno, potrebno je da imamo nesto sto ce se masivno koristiti, u celom svetu. Odatle pocinje da se validira kako ce se dalje proizvoditi i na koji nacin ce se prodavati.
Sta je to sto Srbija moze da izvozi u najvecoj meri? Maline. A ljudi ovde koji prave maline hoce da odmah zarade, da se tu odmah dobije silna lova, a cim nije po volji te maline se upropaste.
Sta je to sto Srbija moze da proizvodi dalje? Restorani za turiste koji zele kvalitetnu hranu za mali novac. I otud se stvorise restorani na svakom cosku koji su modifikovani tako da izgledaju po zapadnjackim ukusima.
Srbi ni svoje racune za e. struju ne placaju na vreme, a tek ne nesto drugo da odrade "na vreme". Jednostavno su previse lenji da bi mogli da se adekvatno unaprede.
I naravno da u takvim uslovima ne postoji mogucnost ma kakvog ucenja kod nas koje se moze priznati negde u svetu sutradan.
A ja bas gledam koliko su nasi ljudi vredniji, pametniji i bolji od mnogih drugih koji se jednostavno drze zajedno i jedni druge podrzavaju. Srbi nisu takvi, Srbi ce da pre podrze stranca samo da ne kaze nesto ruzno. I to je problem. Gledamo u strance kao da su dosli iz Raja, a ne iz zemlje gde nista nisu naucili ni o svetu, ni o duhu, a ni o kulturi kao takvoj.
Zato je nama najbolje da se drzimo slavic zemalja i kulture, a svi kojima je guza zinula za americkim ili britanskim kovanicama - da odu i dovidjenja. Ne mozes da sprecis nekoga da ide nekuda gde mu srce i mozak zele.