Evo nesto "vatreno"za jutarnju teolosku "gimnastiku".
Sam naslov teme je kontraverzan jer sadrzi opciju koja se stavlja pod znak pitanje kao mogucnost za vernike, kategoriju ljudi koji bi po pravilu trebali imati veoma jasne pozicije i u startu sve to pausalno odbaciti...
E sad dali vecinu nas ovde koji se deklarisemo vernicima imamo dovoljno podataka da bi mogli odbraniti te nase pozicije kad nam, u tom kontekstu,postave neko veoma logicno pitanje a jos vise ukoliko se kojim slucajem, i sami nadjemo u neku takvu situaciju...?
Hajde ako smo u braku to je vec jasno ali sta ako nismo i eto nas kako stojimo siroko otvorenih ociju kad nam neka zaista lepa i mlada zena odjednom prosto skoci u krevet ?
Sta cemo tad,dali cemo semo se prepustiti slucaju i nagonima ili cemo nekako situaciju drzati pod kontrolom dok ne uradimo neke provere i koje ?
Da ne bi previse lutali u teoloskom smislu,evo jednog izvestaja koji nam daje jednu upravu takvu scenu koja prosto "vristi"od erotskiog potencijalai:
Ruta 3,7-13:
"...A Voz jedavši i pivši i proveselivši se otide te leže kod stoga; a ona dođe polako, podiže pokrivač s nogu njegovijeh i leže.
A kad bi oko ponoći trže se čovjek i obrnu se, a gle, žena ležaše kod nogu njegovijeh.
I on joj reče: ko si? Odgovori: ja sam Ruta sluškinja tvoja; raširi krilo svoje na sluškinju svoju, jer si mi osvetnik.
A on reče: Gospod da te blagoslovi, kćeri moja; ova potonja milost koju mi pokazuješ veća je od prve, što nijesi tražila mladića, ni siromašna ni bogata. .
Zato sada, kćeri moja, ne boj se; što god rečeš učiniću ti; jer zna cijelo mjesto naroda mojega da si poštena žena.
Jest istina, ja sam ti osvetnik; ali ima jošte bliži od mene.
Prenoći ovdje; pa sjutra ako te htjedbude uzeti, dobro, neka uzme; ako li ne htjedbude uzeti, ja ću te uzeti, tako živ bio Gospod! Spavaj do jutra..."
Pitanje je na prvi pogled veoma lako jer se radi o drasticno razlicitim vremenskim prilikama ali Vas pozivam da se fokusiramo na detalje - zasto je ovako tekao sam dogadjaj,koji su bili pravi razlozi zbog kojih je ta noc u tom krevetu gde su se strasti mogle zaista rasplamtiti - za Voza i Rutu i dalje ostala mirna i tiha noc samo za spavanje...!?
Koje su poruke iz proslosti i ono najbitnije - dali mozemo izvuci neke pouke za sve nas danas a narocito za nas koji se deklarisemo da smo vernici !???
Poslednja izmena od moderatora: