Quantcast

Jerkov: O hapšenjima i represiji u Banjaluci obavestiću komitet u Ženevi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

комшија

Buduća legenda
Banovan
Poruka
41.711
http://rs.n1info.com/Vesti/a458483/Jerkov-O-hapsenjima-i-represiji-u-Banjaluci-obavesticu-komitet-u-Zenevi.html

Jerkov: O hapšenjima i represiji u Banjaluci obavestiću komitet u Ženevi07.02.2019. |13:33

Poslanik Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković sastao se u Banjaluci sa poslanicima u Narodnoj skupštini Srbije Aleksandrom Jerkov, Balšom Božovićem i Majom Videnović, s kojima je razgovarao o poslednjim hapšenjima narodnih poslanika i građana u Banjaluci povodom protesta pokreta "Pravda za Davida".

"Mi smo svesni gde živimo i da kao građani i narodni poslanici nismo zaštićeni. Drago nam je da nas Srbija gleda, drago nam je što nas prate narodni poslanici iz Skupštine Srbije i što imamo njihovu podršku. Raduje nas što će jedna nepravda koja se ovde desila da bude upućena i razmatrana u komitetu u Ženevi", kazao je Stanivuković novinarima posle sastanka.

Poslanik Demokratske stranke Aleksandra Jerkov, koja je i predsednica Komiteta za ljudska prava poslanika u Interparlamentarnoj uniji, navela je da je prošlo više od godinu dana otkako je EU u svom izveštaju o napretku regiona na putu ka EU sve države regiona nazvala "zarobljenim državama".

"To su države u kojima se ne poštuju ljudska prava, u kojima su institucije slabe i podložne pritiscima, koje se ne mogu nazvati demokratskim, koje se ne svrstavaju u red modernih i razvijenih demokratskih država kakve su zemlje članice EU. To su države u kojima vladaju neki drugi interesi, u kojima se ne poštuje volja građana", kazala je Jerkov.

Ona je najavila da će probleme u vezi sa dešavanjima u Banjaluci izneti u komitetu u Ženevi, kako se ovakvi i slični događaji ne bi ponavljali.

Prema njenim rečima, pitanje izgradnje demokratije u svim državama regiona mora biti regionalno pitanje.

"Slike koje su obišle ceo region iz Banjaluke, kojima smo imali priliku da svedočimo, govore o tome da i ovde imamo problema sa ućutkivanjem narodnih poslanika, s onemogućavanjem da predstavljaju gradjane i da ovde baš kao u Srbiji imamo situaciju da onda kada su narodni poslanici napadnuti, institucije ne reaguju da ih zaštite, parlament ne reaguje i ne čini ništa da zaštiti one koji predstavljaju gradjane", navela je Jerkov.

Ona je dodala da problem sa ućutkivanjem narodnih poslanika nije problem opozicije već problem za građane.

"Kada pokušavate da ućutkate onoga ko predstavlja građane, vi zapravo pokušavate tim građanima da oduzmete pravo na političko predstavljanje", ocenila je ona.

Jerkov je dodala da takvo stanje postoji u celom regionu, ističući da je današnja poseta tri poslanika DS Banjaluci podrška borbi protiv takvog stanja i njihova "višedecenijska težnja da ceo region bude moderan, razvijen, demokratski, u kom će institucije biti jake, poslanici nesmetano raditi svoj posao i u kom građani neće trpeti nikakvu represiju od strane režima".


- - - - - - - - - -

ЗЛОЧИНАЧКИ РЕЖИМ У БАЊАЛУЦИ СЕ МОРА НЕПРЕКИДНО НАПАДАТИ!
 

moj drugi nalog

Primećen član
Poruka
704
Sad znamo odakle se ruši Republika Srpska - ne iz rvatske ili turske nego iz centra Beograda.

Звање магистра стекла је на студијама европских интеграција и регионализма Универзитета у Грацу. Такође је прошла неколико НДИ и ИРИ обука, као и више неформалних облика образовања, семинара и тренинга ЦИА о политичком ангажовању.
 

Nataša Rostova

Veoma poznat
Poruka
11.244
:hahaha::rotf:

И то са две руке наша Александрица може да ради посо`, а не као код ваше Дее што ће онај други од сада морати да стрпљиво чека ако неће да му Деа набије куку у д.

- - - - - - - - - -Тако је браво виш` како си паметан батице ништа без Београђана, ипак смо ми метропола.
I posle kmeče kada dođe 6 lička. A komšo?
 

комшија

Buduća legenda
Banovan
Poruka
41.711
I posle kmeče kada dođe 6 lička. A komšo?
Ништа то нема везе јер је Београд на крају победио, ено им унуци шетају суботом, траже демократију и дувају у пиштаљке са кученцетом на повоцу.
 

Nataša Rostova

Veoma poznat
Poruka
11.244
Ништа то нема везе јер је Београд на крају победио, ено им унуци шетају суботом, траже демократију и дувају у пиштаљке са кученцетом на повоцу.
A ne komšiću sveže snage "6 ličke", tako oni uvek, s vremena na vreme, dođu da pročiste one predhodno naseljene, kao veter što prašinu raznese. Capire?
 

комшија

Buduća legenda
Banovan
Poruka
41.711
https://www.rtvbn.com/3939671/figaro-o-dodiku-i-dragicevicu

Figaro o Dodiku i Dragičeviću

Ubistvo studenta Davida Dragičevića 24. marta prošle godine, kao da je bila kap koja je prelila čašu za građane nezadovoljne vlastima u bh. entitetu Republika Srpska koju predvodi Milorad Dodik, prenio je list Figaro.Utorak, 05.02.2019. | 21:26

Francuski dnevnik u opširnom tekstu piše kako se "svake večeri od otmice, a potom i ubistva studenta održavaju protesti u centru Banjaluke na kojem se traži 'pravda za Davida'". Ponekad demonstranti prkose zabrani okupljanja koje su vlasti proglasile 30. decembra nakon nasilja i niza privđenja među kojima je Davidov otac, Davor, koji je od tada nestao i optužen za pokušaj državnog udara.

Figaro prenosi da je Dodik, "nekada omiljeno dijete Zapada", 2006. pokazao "pravo lice" kada je drugi put imenovan za premijera RS, a njegovo "nacionalističko i autoritarno skretanje postalo je izraženije kada je postao predsjednik RS 2010. godine".

Dodika je ruski predsednik Vladimir Putin ocijenio kao "dobrog momka", a podršku ima i od bivšeg stratega Bijele kuće Stevea Bannona, nekadašnjeg savjetnika Donalda Trumpa koji se zalaže za "suverenistički evropski koncept". Tako je "prvi čovjek RS osnažen i na svoju teritoriju je spustio olovni poklopac", naveo je Figaro.

Vlasti su najprije napadale nezavisne medije, a potom su oni koji su podigli "neprijateljski glas prema srpskom entitetu" nazvani izdajicama i plaćenicima iz inostranstva.

Politička analitičarka Tanja Topić je Figarou rekla da su napadi na nezavisne medije i optužbe na račun neistomišljenika "poznat metod kako bi se održala atmosfera stalnog straha i zabranila svaka vrsta kritike u ime 'neophodnog nacionalnog jedinstva'".

Prema njenim riječima, vlast u Sarajevu nije ta koja može Dodika da "dovede u red" jer je u sistemu države Bosne i Hercegovine, nastale Dejtonskim sporazumom, sveprisutan nacionalistički dijalog.

Figaro je naveo primjer Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića koja želi da ospori ime Republike Srpske smatrajući da to diskriminiše stanovništvo koje nije srpsko, dok istovremeno Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) želi da stvori svoj entitet, hrvatski.

Već 20 godina sve nacionalističke stranke primjenuju isti recept da bi vladale, izazivajući tenzije i igrajući na kartu straha, dodala je analitičarka za francuski list Figaro.

(Beta)
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top