Jeresi u pravoslavnoj crkvi

Nema u islamu ljubavi.To su lukavci.Ne slušajte mene već Svetoga Savu....procella....provalicu ko si kad tad....Ti si presvukla nick

Teskoca saradjivanja sa drugima dolazi uvek od nedostatka molitve i ljubavi...
Starac Siluan bi govorio da se moze desiti da uprkos najrevnosnijoj molitvi,napredovanje bude otezano.
Ipak,kada uspemo da kroz molitvu Isusovu stalno zivimo sa jednom licnoscu,u stanju smo
da zivimo sa milionima drugih ljudi koji su ta licnost.
Govorila sam o coveku,a ne o islamu,sledeci zapovest o ljubavi prema bliznjem.
Da,ja vaistinu sledim Svetoga Savu!

Nema u islamu ljubavi.To su lukavci.Ne slušajte mene već Svetoga Savu....procella....provalicu ko si kad tad....Ti si presvukla nick

Protiv islama zaista nemam nishta.Mogu protiv choveka kao pojedinca.

Patrijarh Pavle je dao novac od svoje ushtedjevine za obnovu dzamije u Beogradu,posle onog incidenta.

Kad god vidim Jusufspahica uvek poziva na mir i ljubav.Kada je preminuo premijer,videla sam ga na opelu u Crkvi Sv.Marka.

Monaški redovi, koji rade na direktnom kontaktu crkve sa narodom i pomažu ''nevoljnima'' su po tebi jeretički.I pritom su odobreni od ''Svete stolice'' dakle imaju approval od zvanične strukture crkve....Glupo:|

Pa i inkvizicija je radila sa blagoslovom Rimokatolichke crkve,pa gde je posle zavrshila.
Ne bih da ulazim u ispravnost odluke brace rimokatolika posle velike shizme 1054godine.
Ali uzecu jedan primer:Vaskrs u Jerusalimu.
Zashto se plameni oganj nikad nije spustio na papu?!?Nego svaki put na Vaseljenskog patrijarha?!

Ne znam da li znash za informaciju, da je jedne godine papa bio unutra i molio se i molio i nishta,...a patrijarh se molio ispred hristovog groba(jer samo jedan sme da udje).Stub je pukao i plameni oganj se spustio na patrijarha,a ne na papu .

Ali kao shto rekoh zaista nemam nishta protiv ni islama ni brace Rimokatolika.

Teskoca saradjivanja sa drugima dolazi uvek od nedostatka molitve i ljubavi...
Starac Siluan bi govorio da se moze desiti da uprkos najrevnosnijoj molitvi,napredovanje bude otezano.
Ipak,kada uspemo da kroz molitvu Isusovu stalno zivimo sa jednom licnoscu,u stanju smo
da zivimo sa milionima drugih ljudi koji su ta licnost.
Govorila sam o coveku,a ne o islamu,sledeci zapovest o ljubavi prema bliznjem.
Da,ja vaistinu sledim Svetoga Savu!

Svaka chast moj omiljeni starac pored starca Pajsija Svetogorca.

Monaški redovi, koji rade na direktnom kontaktu crkve sa narodom i pomažu ''nevoljnima'' su po tebi jeretički.I pritom su odobreni od ''Svete stolice'' dakle imaju approval od zvanične strukture crkve....Glupo:|

Prvo velika većina ovih jeretičkih učenja koja se pominju datiraju od pre velike šizme 1054.
Na znam koliko su živa danas.

A pošto je tema jeresi u pravoslavlju (manimo se ''političke korektnosti'') od 1054 najbrojniji su rimski papisti, sa svim tim monaškim redovima
inkvizicijom, jezuitima, ''Opus Dei'' itd.

O ostalim tzv. protestanskim crkvama koje su iznikle iz rimske od vremena reformacije, Lutera,
Kalvina..........do nekih novijih poput mormona, Jehovinih svedoka, .....da i ne govorim.
To ''niđe veze'' sa pravoslavljem nema.

Zashto se plameni oganj nikad nije spustio na papu?!?Nego svaki put na Vaseljenskog patrijarha?!
:lol: :lol: :lol:
Joj ovo nije prvi put da sam čuo ovaj argument....
Pa, bre, svi isto koristite:)
A da te ja pitam....Ko je dozvolio pravoslavnim HRIŠĆANIMA da koriste deo crkve oko svetog groba.....
Taj deo je, za tvoju informaciju oslobođen u jednom od krstaških pohoda i velikodušno dat na korišćenje pravoslavnima......Toliko.....
Ja, zaista, nema ništa protiv pravoslavnih, to nije poza kao kod mnogih......Ako ti deliš tolerantan stav, super......

:lol: :lol: :lol:
Joj ovo nije prvi put da sam čuo ovaj argument....
Pa, bre, svi isto koristite:)
A da te ja pitam....Ko je dozvolio pravoslavnim HRIŠĆANIMA da koriste deo crkve oko svetog groba.....
Taj deo je, za tvoju informaciju oslobođen u jednom od krstaških pohoda i velikodušno dat na korišćenje pravoslavnima......Toliko.....
Ja, zaista, nema ništa protiv pravoslavnih, to nije poza kao kod mnogih......Ako ti deliš tolerantan stav, super......

:D

Pa dobro ajde sad,skoro svi sasudi,ralikvije,moshti koje datiraju iz tog vremena su kod vas :-( .
Jedino da kazesh shto mi imamo to je na Cetinju(i sad oce ovi novi raskolnici da nam uzmu) desnica Jovana Krstitelja,i deo chasnog Krsta.
Ali zato kasnije mi imamo mnogo vishe Svetaca od vas,....utatata.....:D

Ne stvarno jesam.Ne vidim razlog zashto ne bih bila tolerantna.
Moze neko da me nervira kao pojedinac,a ne zato shto je musliman,Hrvat,katolik,...ili neshto dvadesteto.

Mada protiv protestanata imam dosta toga.Uzasno me nerviraju.Pogotovu ovi u severu Srbije.Baptisti,subotari,evangelisti,....sve bih ja to pozatvarala.
U sushtini jako je mala razlika izmedju Jehovinih svedoka i subotara.Ovi jedni se vode kao sekta,a ovi drugi shatro kao protestanti.

:D

Pa dobro ajde sad,skoro svi sasudi,ralikvije,moshti koje datiraju iz tog vremena su kod vas :-( .
.

Pa kad kradu....
Ovi iz Baria maznuše mošti Sv. Nikole, Venecijanci Sv. Marka.
A o pljački Carigrada od 1204, da i ne pričam...
Delove građevina, crkava, statua pakovali u brodove i nosili za Veneciju.
Kao pošli u IV krstaški rat protiv muslimana, pa se ''zabunili'' i opljačkali Konstantinopolj (Carigrad).
Nikada se više nije oporavio.
Mada je tako možda i bolje.... i on je počeo da klizi u materijalizam, i zaboravlja duhovne vrednosti.

Popljačkaše muslimani i zapadnajci i Aleksandrijsku i Antijohijsku i Jerusalimsku patrijaršiju.
Misle da su oni glavni.
A ne sećaju se da je bilo vreme kad su sve bile ravnopravne i u kanonskom jedinstvu.
Još Jerusalimska najznačajnija po mestu i simbolici.:(

Ali svetinje nisu ništa bez prisustva Svetog Duha.
A gde ima Svetoh Duha i Hrista ima i spasenja, bez obzira na relikvije:-D

Pa kad kradu....Ovi iz Baria maznuše mošti Sv. Nikole, Venecijanci Sv. Marka.
A o pljački Carigrada od 1204, da i ne pričam...
Delove građevina, crkava, statua pakovali u brodove i nosili za Veneciju.
Kao pošli u IV krstaški rat protiv muslimana, pa se ''zabunili'' i opljačkali Konstantinopolj (Carigrad).
Mada je tako možda i bolje.... i on je počeo da klizi u materijalizam, i zaboravlja duhovne vrednosti.

Popljačkaše muslimani i zapadnajci i Aleksandrijsku i Antijohijsku i Jerusalimsku patrijaršiju.
Misle da su oni glavni.
A ne sećaju se da je bilo vreme kad su sve bile ravnopravne i u kanonskom jedinstvu.
Još Jerusalimska najznačajnija po mestu i simbolici.:(

Ali svetinje nisu ništa bez prisustva Svetog Duha.
A gde ima Svetoh Duha i Hrista ima i spasenja, bez obzira na relikvije:-D

Istina.....:D

E,slatko si me nasmejao. :D

Zato i nece da im se spusti plameni oganj,....njanjaanjaaanjaaa....:D

Pa kad kradu....
Znaš da je uoči IV bio veliki pokolj ''latina'' u Carigradu......''Pravoverni'' su ih sekli na komade i bacali u more.....Nije bila zabuna, već payback....Toliko.....
Pa dobro ajde sad,skoro svi sasudi,ralikvije,moshti koje datiraju iz tog vremena su kod vas .
Jedino da kazesh shto mi imamo to je na Cetinju(i sad oce ovi novi raskolnici da nam uzmu) desnica Jovana Krstitelja,i deo chasnog Krsta.
Ali zato kasnije mi imamo mnogo vishe Svetaca od vas,....utatata.....
Mogao bih još mnogo da ti reknem o broju svetaca itd, ali neću da produbljujem raspravu....
Ne, nećemo ništa da vam uzimamo:wink:
Kome još treba nešto više kad ima
sistine_chapel.jpg

Sve najbolje:cool:

Btw,...kad smo kod jeresi.Npr.ovaj prikaz je zabranjen na Saboru 1666godina.

Bog-Otac.jpg

Mada je i dalje zastupljen kod Rusa.Takodje sa moze videti kao ikona na nekim ikonostasima.
Mada na ovoj slici nedostaje Bog sin,mada je lepo objashnjeno da Sv.Duh ishodi od Oca.
Kao i trougao od oreola pokazuje da je to zaista Bog Otac.

Zabranjeno je bilo kakvo prikazivanje Boga oca.Mada kao idealno reshenje je uzeta ikona Andreja Rubljova Sv.Trojca.

10_2.jpg

Verovatno su predstavljeni isto da bi i izgled ikone potvrdio njihovu istu sushtinu.

Mada je meni skroz ok prikaz gde se Bog Otac predstavlja kao starac sa sedom bradom.Bez obzira shto ga niko nije video,a za razliku od njega Hristos nam je pokazao svoje oblichije,i potvrdio ga sam nerukotvorenim obrazom,
Bog Otac je rekao ''ko je video sina video je i mene"

Ali odoh ja malo u dogmatiku,....

Znaš da je uoči IV bio veliki pokolj ''latina'' u Carigradu......''Pravoverni'' su ih sekli na komade i bacali u more.....Nije bila zabuna, već payback....Toliko.....

Mogao bih još mnogo da ti reknem o broju svetaca itd, ali neću da produbljujem raspravu....Ne, nećemo ništa da vam uzimamo:wink:
Kome još treba nešto više kad ima
sistine_chapel.jpg

Sve najbolje:cool:

Mi se ne raspravljamo nego razgovaramo ;)

Pa onda nam vratite :D

Pa sikstinska kapela je tvoja koliko i moja :D

Ne mogu smatrati neshto mojim,ako ne idem tamo da se molim.

Pa sad necemo tu da se razmecemo arhitekturom.

Nije shto je moje,ali uvek sam vishe bila naklonjena vizantiji nego baroku.:D

pan_view.jpeg
Studenica.jpg

632_manastir_studenica.jpg

Ma Studenica moze rame uz rame uz tvoju kapelu ;)

Znaš da je uoči IV bio veliki pokolj ''latina'' u Carigradu......''Pravoverni'' su ih sekli na komade i bacali u more.....Nije bila zabuna, već payback....Toliko.....:

Ma hajte molim.
Otkud tolki Latini u Carigradu, kad se znalo da ''prokleti Bizantici'' nisu smeli da promole nos
u Rim, osim u diplomatskoj misiji.
Već su smislili neko opravdanje, za onolke pljačke i pokolj žena, dece i odraslih ljudi u Carigradu.
Verovatno im je papa dao idulgencije na revers, pa nisu brinuli.
payback:roll: Znaš li ti šta se desilo u Carigradu tada.
Turci su bili 1453 daleko civilizovaniji i milosrdniji.
I znaš li koliko je trajalo Latinsko carstvo, i koliko su dugo vasilevs i patrijarh bili u progonstvu.
Posle toga od Konstantinopolja i carstva ostala je samo bleda senka.

Pokolj Latina u Carigrad:lol:
Ili venecijski dužd hteo da eliminiše trgovačkog konkurenta na mediteranu, pa malo...

A da ne pominjem pokolje grčkog stanovništva od ranije , pri osvajanju Barija od strane Normana i kasnijoj asimilaciji na Siciliji

Nego istorija je komplikovana. Zaplešćemo se ko pile u kučine.
A i to vreme ne treba se posmatrati očima današnjeg čoveka.

Otkud tolki Latini u Carigradu, kad se znalo da ''prokleti Bizantici'' nisu smeli da promole nos
u Rim, osim u diplomatskoj misiji.
Kolko znam bilo ih je i u Rimu....
Već su smislili neko opravdanje, za onolke pljačke i pokolj žena, dece i odraslih ljudi u Carigradu.
To je staro koliko i pohod......
Turci su bili 1453 daleko civilizovaniji i milosrdniji.
Fairytale:neutral:
Ili venecijski dužd hteo da eliminiše trgovačkog konkurenta na mediteranu, pa malo...

A da ne pominjem pokolje grčkog stanovništva od ranije , pri osvajanju Barija od strane Normana i kasnijoj asimilaciji na Sicili
Behu pagani to normani:roll:.....
Venecijanski dužd....Hm.....Pokolj latina.....Tačan odgovor....

Kolko znam bilo ih je i u Rimu.....
Koga.....pravoslavaca, daj goxy sredi se.

To je staro koliko i pohod......
Možda je ubio neko par desetina đenovljanskih ili mletačkih trgovaca, ne znam.
Ali to ne znači da imaš pravo, da pobiješ desetine hiljada ljudi, opljačkaš šta stigneš, pališ
siluješ, proteraš i na temelju toga naparviš Latinsko carstvo i srušiš jednu civilizaciju:roll:.

Tada su se i Bugari i Srbi morali priznali papu, tad je i Stefan Nemanjić dobio titulu kralja od njega.
I sam papa se izvinio za to kad je bio kod carigradskog patrijarha

Pa Mehmed Osvajač nije proterao i pobio sve pravoslavce , dogovorio se sa Carigradskim patrijarhom.
Nije ni pomunario crkve (najlepše i najveće jeste)
Grčka fanariotska zajednica je bila vrlo ugledna u Konstantinopolju posle toga.

Ali sadašnji raskol ne treba tražiti u tome i nebitno je šta se dešavalo.
Ja sam objasnio kako su relikvije dospevale na zapad.
Srednji vek je ipak, karakterističan

Glavne razlike su dogmatsko-verske prirode, kao i u tumačenju Svetog Pisma, Predanja.....i mnogo čega još

Ali to ne znači da imaš pravo, da pobiješ desetine hiljada ljudi, opljačkaš šta stigneš, pališ
siluješ, proteraš i na temelju toga naparviš Latinsko carstvo i srušiš jednu civilizaciju:roll:.

Tada su se i Bugari i Srbi morali priznati papu, tad je i Stefan Nemanjić dobio titulu kralja od njega.
I sam papa se izvinio za to kad je bio kod carigradskog patrijarha

Pa Mehmed Osvajač nije proterao i pobio sve pravoslavce , dogovorio se sa Carigradskim patrijarhom.
Nije ni pomunario crkve (najlepše i najveće jeste)
Grčka fanariotska zajednica je bila vrlo ugledna u Konstantinopolju posle toga.

Ali sadašnji raskol ne treba tražiti u tome i nebitno je šta se dešavalo.
Ja sam objasnio kako su relikvije dospevale na zapad.
Srednji vek je ipak, karakterističan

Glavne razlike su dogmatsko-verske prirode, kao i u tumačenju Svetog Pisma, Predanja.....i mnogo čega još

Najvece zabune su nastale oko Bogorodice.Da li je ostala devica i nakon shto je rodila Gospoda.
Mi kazemo da jeste,oni kazu da nije.

Druga velika stvar je sveti duh.

To su glavne stvari zbog kojih smo se razdvojili,i ako slazem se ima ih josh dooOoosta.
Mada mislim da takve razlike vreme pravi.

Chak i kod nas sluzbe se razlikuju od eparhije do eparhije.Chak su Vladiku Jovana hteli da smene zato shto prinoshenje svetih darova vrshi naglas,i shto su vrata od oltara otvorena.

Sto ljudi sto cudi.

Taman sam pomislila doshao neko novi,a Goxy promenio avatar.

Vizantinaca, pravoslavaca whatever.....
Cena...Prava sitnica:D....
Eve vam,ovde sve lepo piše....Što ja da pričam kad ima mudrijih od mene:)
Why not orthodoxy
Taman sam pomislila doshao neko novi,a Goxy promenio avatar.
Pa, ja sam uvek nov:wink:

Crkva je na svim Vaseljenskim i pomesnim saborima,koristeci bogato nasledje vere koje je zabelezeno u Svetom Pismu i posvedoceno u sabornom iskustvu svetih Otaca,ulozila ogromne napore da izrazi bogootkrivenu istinu,odolevajuci svim talasima jeretickog ucenja.
Saborske odluke predstavljaju neiscrpan izvor vere koji se ne moze zameniti, i siguran putokaz u suocavanju Crkve sa svim pogresnim ucenjima kroz istoriju.

Rec "jeretik" u poslednje vreme,zaista su poceli zloupotrebljavati.
U pocetku je ono oznacavalo novo ucenje odvojeno od Pravoslavlja,no, naravno,malo je medju novim teorijama zaista i svesno "jeretickih" i ne treba to svakom "prilepiti".
Mi smo duzni nepravoslavne smatrati kao potencijalne sinove nase Crkve,kojima se zasad nije otkrilo Pravoslavlje.
U nepomirljiv spor stupamo samo onda,kada nepravoslavne religije napadaju na nasu pastvu ili pokusavaju da promene svetootacko ucenje.

goxy - A da te ja pitam....Ko je dozvolio pravoslavnim HRIŠĆANIMA da koriste deo crkve oko svetog groba.....
Taj deo je, za tvoju informaciju oslobođen u jednom od krstaških pohoda i velikodušno dat na korišćenje pravoslavnima......
Ovo goxy nije tačno.

VIRGINIJA - Najvece zabune su nastale oko Bogorodice.Da li je ostala devica i nakon shto je rodila Gospoda.
Mi kazemo da jeste,oni kazu da nije.
A ovo pogotovo nije tačno.

Dikan - Možda je ubio neko par desetina đenovljanskih ili mletačkih trgovaca, ne znam.
Italijansko večernje naravno da nikako ne može biti opravdanje za jedan od največih zločina u istoriji čovjećanstva (treba samo vidjeti šta arapski hroničari pišu o to događaju, pa čak je i papa Inoćentije III bio istinski užasnut pljačkom Konstantinopolja), ali i istina je da se radilo o jednom veoma "solidno" izvedenom pokolju.
Italijanskih trgovaca (sa porodicama) iz raznih gradova Italije tada je u Carigradu bilo oko 60.000.

Ovo goxy nije tačno.
Šta,postojao je neki arapski pravoslavni red koji je to čuvao......Među krstašima nije bilo pravoslavnih a oni su oslobodili ''Hristov grob''.....To je nepobitno.......
A ovo pogotovo nije tačno.
To sam i ja primetio......Čini mi se da je obrnuto:roll:
Italijanskih trgovaca (sa porodicama) iz raznih gradova Italije tada je u Carigradu bilo oko 60.000.
Eh,majstori:)

Nije postojao nikakav arapski pravoslavni red.
Nego su nakon posljednjih velikih sukoba početkom 9. v. odnosi ušli u mirnije vode, tako da su čak teolozi jedne i druge strane održavali sastanke na kojima su vodili rasprave u veoma tolerantnom tonu.

Znaš li da je jedan patrijarh dozvolio jednom seldžučkom sultanu da se okupa u patrijaršijskom kupatilu.
Takvi odnosi su bili sve do dolaska varvara sa zapada (nakon njihovog odlaska su i u manjoj mjeri obnovljeni), rijedak primjer netolerancije za to doba je bilo rušenje Crkve sv. groba (od strane Ludog kalife Hakima) 1009. koja je odmah poslije njegove smrti obnovljena uz pomoć sredstava nove arapske vlasti i Vizantijskog cara (čini mi se) Konstantina IX.

Back