Jeremić: Ponosni na Pokret nesvrstanih

Poruka
17.960
BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je danas da je Srbija srećna što će u septembru ove godine u Beogradu biti održana ministarska konferencija nesvrstanih, povodom 50. godišnjice Prvog samita, kojim je obeležen "početak jedne svetle ere u međunarodnim odnosima naše zemlje".

Uloga naše zemlje i njeno angažovanje u Pokretu nesvrstanih predstavlja zenith međunarodnog ugleda i uticaja naše države, rekao je Jeremić, prilikom osnivanja Društva srpsko-egipatskog prijateljstva. Trebalo bi da budemo ponosni na tu ulogu i srećni zbog toga što je na Koordinacionom birou Pokreta nesvrstanih u Njujorku odlučeno da se u Beogradu obeleži godišnjica od Prvog samita nesvrstanih, rekao je Jeremić. Ministarskom konferencijom u Beogradu, prema njegovim rečima, predsedavaće ministar inostranih poslova Egipta Ahmed Geit, koji je sada predsedavajući Pokreta nesvrstanih.


Predsedavanje Egipta u Beogradu će biti prirodan nastavak odnosa koji smo gradili u decenijama iza nas, istakao je Jeremić.On je naglasio da u odnosima Srbije i Egipta nema ni jedne jedine mrlje, već odnos punog političkog razumevanja i podrške, koji se ogleda i u bliskim ekonomskim, kulturnim i turističkim vezama.


Naša zemlja ima posebnu istoriju prijateljstva sa arapskom svetom, podsetio je Jeremić, "u neku ruku možda smo i jedina evropska država koja ima isključivo istoriju prijateljstva sa arapskim svetom".
Mi smo bili prva država Evrope koja je arapskom svetu pružila ruku prijateljstva i imala aktivan angažman u procesu oslobađanja i uspostavljanja nezavisnosti i državnosti značajnog broja arapskih država, rekao je Jeremić.


On je, zajedno sa ambasadorom Egipta u Beogradu Ali Galalom Basijunijem, počasni predsednik Društva srpsko-egipatskog prijateljstva.

Blic

Posle Tita, Jeremic ! Eto alternative kome se ne ide u EU ....
 

Back
Top