Jer se tako mora...

Slazem se ja potpuno. Upravo i kazem da je svako od nas pre ili kasnije prilagodio sebe nekoj drustvenoj normi, za koju smo zakljucili da nam ne smeta ili da nas ne ogranicava.
Shodno tome, sa godinama se menjaju prioriteti, shvatanje zivota, pa i norme koje prihvatamo kao nesto sto nas vise ne sputava i nije nam mrsko, kao kad smo bili u nekoj drugoj fazi zivota ili kad smo bili puno mladji.
A neke opet, ne prihvatamo i dalje, bez obzira sto ih nasa generacija smatra prihvatljivim i uobicajenim.
Samo je malo nerealno reci da ne priznajemo sve te norme i ocekivanja i da uvek i svuda radimo kako mi hocemo.
samim tim da bi bio dio nekog drustva potrebno je da se odreknes djela licne slobode i iza svakog prava stoji neka obaveza
mozes da promjenis drustvo i imas druge zakone koje treba postovati
svaki izbor donosi posledicu
ali van te zakonske obaveze, jedino sto uslovljava je sam opstanak, ne drustvo

ne ides na posao radi drustva, niko te ne tjera
ides radi novca
a novac ti, opet, ne treba radi drustva vec radi sebe

Lepo je biti svoj, ustvari to je ono najlepshe, slushati svoj glas iznutra...Ali lepo je i kada drugi " cuju " taj glas i razumeju.Na zalost namecu nam se neke norme , da kazem, norme zivota kao tipa "shta cekash , shto nemash decka", "hocesh li se ti udati", "kad cesh radjati ako necesh sada"...A sve je do nas samih, do jacine nashe snage kojom se borimo, ili ne borimo, protiv nekog ukalupljenog zivota u kojem se nalazimo kao Alisa u zemlji cuda, u kojem zivimo, a kao da ne pripadamo tu.
Rodila sam sa 23, ne zato shto sam morala, vec kao ja htela, niko me nije ni zaustavljao ni terao, mislila sam tako treba, kasnije shvatih da ne treba, ali niko nije rekao, mlada si , ima josh vremena, zivot je pred tobom...Moglo je i malo posle...Ne, ne zalim, imam dva divna deteta, volim ih do bola, sve bih dala za njih, ali mislim da sam mogla josh sacekati...opet ispunila sam zelju muzu, roditeljima, svekrvi i svekru...bila divna zenica, snaha, cerka...i sada sam sve to, ali na svoj nacin, svoja, samo svoja...Godinama se stice zivotno iskustvo koje te nauci da plivash u tom zivotu, koje te nauci da ispunish sve te "kalupe" onako kako treba, ali te nauci da poshtujesh sebe, da znash gde ti je mesto, koliko vredish na poslu kao radnik, u kuci kao zena, kao majka, kao ljubavnica, nauci te da drzish glavu gore zato shto si zena i zato shto treba da poshtujesh sebe vishe nego ikoga na svetu jer ispuniti sva njihova ocekivanja i ostati svoja zasluzuje medalju...

..ja mislim da to niko nikada ne moze da kaze za sigurno,
kao i da se svaki chovek to pita kada razmishlja o deci i sa 20 i sa 30 i sa 40..
..takodje, to nije trenutak u kom se shvati neshto, to je proces koji traje ceo zivot..

Onda sa mnom nesto nije bilo kako treba...Mene su sa 20 zanimali izlasci, drustvo, provod, zezanje...Uopste nisam mislila o tome niti sam sebe tada smatrala sposobnom se staram o detetu,da se zarobim udajom i sl. stvarima.

Poslednja izmena:
Onda sa mnom nesto nije bilo kako treba...Mene su sa 20 zanimali izlasci, drustvo, provod, zezanje...Uopste nisam mislila o tome niti sam sebe tada smatrala sposobnom se staram o detetu,da se zarobim udajom i sl. stvarima.

..pa ok je da se ne osecash sposobnom..bilo kad..poshtujem..
..ali je teshko reci "e sad sam sposobna", a da to i bude tako..to chovek ne moze da zna..

Pa nije mnogo drugacije. Drustveni pritisak zapravo je teznja da se priklonimo nekoj opste prihvacenoj normi. Neko ko takav pritisak prenosi na nas, cesto bude individua, neko iz bliskog okruzenja, roditelj, prijatelj, supruznik ili sl.
Naravno da ih ne prihvatamo sve, ali please, ovde ispade da vrvi od ljudi koji zive van svih tih groznih stega koje duboko preziru.
ali pliz na krstarici si, masa super sam odgovora su ocekivani. zasto? mozda zbog virtuelnog drustvenog pritiska? :lol:

ne slazem se. jedno je postovati neka drustvena pravila, praviti odredjene kompromise koji nas stvarno ne ugrozavaju i nisu u suprotnosti sa nama samima dip daun. kao sto rece unsaie.

drugo je PRITISAK narocito drustveni. sam izraz sugerise primoranost da osoba cini nesto sto je u suprotnosti sa njenim zeljam stavovima i sl. ili ne stize da ih izgradi usled snaznog uticaja celog drustva (ok slazem se sa delom da ga prenose ljudi oko nas individue, ali je stvar mnogo veca od saveta)

jedno je kada te posao obavezuje da nosis odredjenu vrstu garderobe, a drugo kad te okruzenje osudjuje (na ovaj ili onaj nacin) zbog licnih izbora.

nije poenta da se niko nikad ne uda/ozeni i onda napise "na mene ne uticu drustveni pritisci", nije poenta da svi koji su se izjasnili da drustveni pritisak ne utice na njih zive "van stega" na najekscentricniji moguci nacin, vec da sta god uradio to nije iz primoranosti.

to sto drust. pritisci uvek postoje samo se kroz vreme menjaju ne znaci da je to ok i da je to nacin na koji se zivi ako ne zivis van sveta...

mislim da su fine razlike u pitanju.

ali pliz na krstarici si, masa super sam odgovora su ocekivani. zasto? mozda zbog virtuelnog drustvenog pritiska? :lol:

ne slazem se. jedno je postovati neka drustvena pravila, praviti odredjene kompromise koji nas stvarno ne ugrozavaju i nisu u suprotnosti sa nama samima dip daun. kao sto rece unsaie.

drugo je PRITISAK narocito drustveni. sam izraz sugerise primoranost da osoba cini nesto sto je u suprotnosti sa njenim zeljam stavovima i sl. ili ne stize da ih izgradi usled snaznog uticaja celog drustva (ok slazem se sa delom da ga prenose ljudi oko nas individue, ali je stvar mnogo veca od saveta)

jedno je kada te posao obavezuje da nosis odredjenu vrstu garderobe, a drugo kad te okruzenje osudjuje (na ovaj ili onaj nacin) zbog licnih izbora.

nije poenta da se niko nikad ne uda/ozeni i onda napise "na mene ne uticu drustveni pritisci", nije poenta da svi koji su se izjasnili da drustveni pritisak ne utice na njih zive "van stega" na najekscentricniji moguci nacin, vec da sta god uradio to nije iz primoranosti.

to sto drust. pritisci uvek postoje samo se kroz vreme menjaju ne znaci da je to ok i da je to nacin na koji se zivi ako ne zivis van sveta...

....rekla bih da je ovo suština.....

.. :ok:

....kad bi svela račune, a bolje da ih ne svodim....mislim da sam najmanje
ugađala sebi...nego drugima:(
...od malena sam bila baš poslušna, moja deca srećom nisu baš u toj meri,
i hvala Bogu na tome...ali stvarno mi je drago što su drugačije.....:heart:
...srednju upisala po njihovoj volji, "da se ne mučim", završila, upisala, fax
opet po njihovoj volji..mada im volju nisam do kraja ispunila...stigla samo
do više...a i to je mnogo koliko je nisam volela:(želela sam sasvim suprotno:sad2:
...onda se udala, izrodila decu, pa morala da naučim da kuvam, perem, peglam,
što opet ne volim, ali radim, i kažu dobro, neki su čak oduševljeni, a ja eto
otaljavam, šta ću kad neće niko drugi:eek:
...e to zadnje nikad nisam radila protiv svoje želje i volje, to je valjda jedino
gde sam maksimalno bila svoja, može samo onda kad sam JA raspoložena,
i smatram da je to moje pravo...i da me boli glava, i da me mrzi, i da sam
ljuta.......i šta god....:manikir:

Kao da si opisala mene... Samo što su poslednja dva pasusa bar što se mene tiče netačni. Nisam udata, devojka sam, za koju godinu postajem baba - devojka...I tako, sve kako drugi hoće...

Него?
Самој ти све пало на памет, никад те у току одрастања нису учили да нешто тако треба, да је неко понашање друштвено пожељно? Увек све радиш само због себе, никад и због других? :confused:

rodjena kao mladje dete u porodici u kojoj se starije povinovalo..

bila crna ovca, a uopste nisam radila neprimerene stvari..

skoro nikada u svojim naumima podrzavana,uglavnom sputavana..

tek kada bih realizovala uz tesku muku zamisljeno, dozivljavala podrsku i priznanje..kasno, a tako mi je bilo potrebno..
naucili me da ni na koga ne mogu da se oslonim i u isto se sto puta uverila..
kada se osvrnem, stvari sam uglavnom radila drugacije, ali to sam ja..
smatram da jesam uspela..sa posledicama..
skolovala se, pa prekinula na pola puta ka visokom obrazovanju..uz uzas mojih..da bih u ono najgore vreme radila posao koji je bio astronomski placen..i ne kajem se..
postavila sopstveni privatan posao..opet osporavana i sputavana - ``da li ces ti to moci``?
udala se, postala majka..i radila..posle 15 god se razvela..nedavno samostalno preuzela jos jedan partnerski zapocet posao, posle bahatosti nekorektnog partnera..
u trenutku kad mi je trebala samo verbalna podrska, saplela se o ``ti to neces moci!``

tada mi je pukao film!!!!:evil:

``dosta bre vise!!!
ako ne mozete da pomognete, ne odmazite! nisam vas pitala da pomognete, samo trazim da me podrzite..ne da me na glas pitate odakle ti tolika energija, vec da kad vidite da mi kolena pokleknu samo kazete -mozes ti to, kao i sve ostalo sto si uradila do sada.
i meni je dovoljno!``

Poslednja izmena:
Него?
Самој ти све пало на памет, никад те у току одрастања нису учили да нешто тако треба, да је неко понашање друштвено пожељно? Увек све радиш само због себе, никад и због других? :confused:

Ne mrsti se.

citirala si pa si rekla da i sopstvene pritiske i ono shto mi odlucimo,neke nashe odluke zasnivamo na onome kako su nas ucili bliznji,cime se ja slazem ali verujem da neke stavri ipak ostaju netaknute zeljama drustva..

Ono shto drustvo ocekuje od mene ne nimalo ne dotice...al' ono shto ocekujem od sebe same..

ali npr ja....moj san je da budem glumica,ja to zelim od devete godine,ja znam da sam za to rodjena,i nijedan posao drugi me nikada ne moze zadovoljiti i osecam kako mi neshto uzasno fali...bez ozbira shto cu ja ovde pokushavati za Akademiju,ove godine prvi put,jer prosle mi je bilo premalo vremena da spremim,i shto cu pokushavati i sledece { ako ne upadnem } i one posle te i te posle te itd.....Ja mozda ne budem primljena { shto ne znaci da nemam talenat,ja sam ubedjena u njega,i bicu glumica sa ili bez nashe Akademije,jer je to moj cilj }. I ja sam,zarad toga,upisala da studiram nehsto vezano za putovanja { mogla sam izabrati bilo shta drugo,gde bih bila deset puta uspesnija } samo da bih shto pre izasla iz ove zemlje u neku gde donekle ima prosperiteta da se bavim glumom,i tamo da ostanem. I u jednom trenutku cu najverovatnije napustiti moj posao,ovaj za koji sada studiram,da bih bila glumica. I taj potez moj je dakle bio isplaniran. I nervira me shto cu ja morati neke cetiri godine,tri josh da cekam u ovoj zemlji dok ne dobijem neku stipendiju. I tek kad ja odem u tu zemlju tad pocinje moj pravi zivot,moj pravi poziv od nule,dakle u polovini moje mladosti i na pola od tridesete ja cu tek tada poceti moj zivot i pravu borbu shto me nevijdeno frustrira. I nevidjeno me frustrira shto ja ne mogu u ovoj zemlji da se bavim onim za shta sam rodjena,jer nemamo drzavne fakulete tipa PR, i nije nam ta industrija razvijena..tako kao na Zapadu ili neke druge zemlje. I onda mi ljudi kazu,opusti se,ima vremena za sve u zivotu:roll: Pa nema,ja ne mogu tako.

mislim,ne znam kako sam odgovrila na temu :lol: jer sam o sebi pisala,pravi odgovor na temu je naravno,prvo ugoditi i svojim vizijama,pa ako se one ne poklapaju sa okolinom,***..cena imati unutrasnju slobodu i sopstvo uvek je u kontri sa drustvom

pa ja iz svog primera kazem da kod mene,shto se tiche nekih stvari, nije tako :)
ne kazem da sam time bolja od drugih, ne znam kako cu zavrsiti na kraju,samo sam dala svoj primer u prilog temi.

Eno na DiPu rasprava na 20 i kusur strana o.. po o svemu i svacemu ali poenta je koje je idealno doba da se bude majka, uda itd. Podlezete li drustvenom pritisku i da li uopste imate osecaj obaveznosti i da nesto morate? Da morate da zavrsite fax jer to ocekuju roditelji, skuvate rucak jer muz nece ili ne zna da kuva, imate sex iako vam do toga nije? :rumenko::mrgreen:
Da li ste 'mimo sveta' ili se uklapate u opste prihvacene drustvene sablone i koliko vas (ne) dotice sta drugi i drustvo ocekuje od vas samih i vasih zivota?

Uklapam se... mada je teško...
Ne mogu živeti mimo sveta... nije karakterističnoo za osobe poput mene...
Dotiče me... ali ne puno...
Više me dotiče što ja sve to očekujem od sebe... :confused:

Eno na DiPu rasprava na 20 i kusur strana o.. po o svemu i svacemu ali poenta je koje je idealno doba da se bude majka, uda itd. Podlezete li drustvenom pritisku i da li uopste imate osecaj obaveznosti i da nesto morate? Da morate da zavrsite fax jer to ocekuju roditelji, skuvate rucak jer muz nece ili ne zna da kuva, imate sex iako vam do toga nije? :rumenko::mrgreen:
Da li ste 'mimo sveta' ili se uklapate u opste prihvacene drustvene sablone i koliko vas (ne) dotice sta drugi i drustvo ocekuje od vas samih i vasih zivota?

Ja mislim da ljudi cesto se pravdaju ''okolinom'' ,pa rade i ono sto im se ne radi,zure sa udajom/zenidbom,radjanjem dece i slicno....kao ''sta ce ko reci...'',a zapravo iza toga se krije njihov strah da nesto ne propuste.
Postoje naravno,medju ljudima neke godine i neki periodi koji se smatraju kao ''idealni''za zasnivanje porodice ,ali ja mislim da je to cista glupost.
Idealan period je onda,kada se osoba oseti zrelom,sposobnom,i zeljnom da to uradi.
A ne onda kada neko i neki kazu da treba.
Sve sto se radi kada se zeli,i kada se oseti da se moze na kraju u vecini slucajeva ispadne dobro.
A sve sto se radi jer se ''mora'' i jer se ''treba'' ispadne lose,u vecini slucajeva.
Bar tako sam ja do sada primetila;)

Ugadjam onima koje volim,odgovaram sebi i nekolicini za svoje postupke,odgovorna sam prema sebi i najblizima,stalo mi je do necijeg misljenja,tacnije do misljenja odredjenih osoba...sto moram prihvatim,nekada su izbori svedeni na minimum,cemu mogu da se suprotstavim-suprotstavljam se..
Odrastajuci shvatila sam da se svet ne vrti oko mene i da jednostavno ne moze sve biti kako ja hocu.Uspesno prevodim vecinu stvari na svoju vodenicu i uklapam se u norme gde se mora i ako je laksi put do cilja..
Gledajuci svoj zivot unazad uglavnom sam uspevala da budem svoja,jesam pravila kompromise i ustupke,nervirala su me neka nametnuta pravila ali sam nekako lagano to preveslavala...

Back