"Jer plemenitoj duši bogat dar, bez ljubavi pružen - ništavna je stvar."

U stvari, evo ti malo...

kažeš učiteljici ovako:

Amlet je drevna islandska priča iz 10. veka, koju je zabeležio danski istoričar Sakso Gramatik u Danskoj istoriji (naziv dela)
Ona je štampana 1. put u Parizu u 16.veku. Hamlet je, u stvari, prerada prve engleske drame.

tumačenje lika:

Hamlet je jedan od besmrtnih likova poezije i umetnosti.
Tumačenja njegovog lika su brojna, različita i oprečna.
Veoma je mnogo raspravljano zašto H. okleva da se osveti i da li je on duševno zdrav ili ne.
E, sadE..
1. Okleva iz moralnih obzira, savesti dakle

2. Hamlet je najmoralnija i najčistija ljudska duša, ali nema snagu živaca, što bi danas rekli - labilan je, i zato ne može da postane heroj (ovo gledište potiče od Getea)

3. Hamlet je slabić, nejak poput Vertera
on je melanholik protkan osećanjem gađenja prema životu, to uključuje i gađenje koje oseća prema sebi.
ovo gledište potiče od A.Č. Bredlija i ja sam saglasan
 
Sad cu da vas gnjavim. :)

Tragedija je ona knjizevna vrsta koja nas najvise potresa. Nju najvise interesuju pitanja zivota i smrti. U njoj se najaktivnije vodi borba za istinu ljudske sudbine.
Sekspir je od onih tragicara, kojeg nista drugo sem istine, cele jezive istine, nece zadovoljiti, a za njegovo stvaralastvo je receno da je "kao svet, kao zivot", a svet u njegovim delima okrutan i nerazumljiv istovremeno. Okrutan u svojim problemima, podsmesljiv prema osecanjima. Ali sama ljubav je takodje luda...Priroda je luda, kao i zakoni i obicaji. Sekspir se cesto podsmeva osecanjima, poretku, odlukama.

Zasto su ova tragedija i sam Hamlet tako omiljeni u svetskoj knjizevnosti?

Lepo je rekao Aristotel, najlepsa tragedija izaziva sazaljenje i strah. Kod ljudi sazaljenje izaziva onaj koji nezasluzeno pati, koji ne pada u nesrecu radi svoje zloce. Strah izaziva onaj koji je je slican nama samima , onaj koji nije savrsen u svojoj vrlini.

Kakav je Hamlet?

Sta kaze Ofelija?

"...zenica dvoranina, mac vojnika,
beseda ucenjaka; cvet i nada
drzave lepe; uzor pristojnosti,
ukusne nosnje odraz, predmet paznje
za sve sto oci imaju;..."

I onda dodaje: "taj plemeniti, uzviseni um"!

Kako on sam govori o sebi?

"Ja licno sam koliko- toliko posten, pa ipak bih sebe mogao da optuzim za takve stvari da bi bolje bilo da me majka nije ni rodila. Ja sam veoma ohol, osvetoljubiv, vlastoljubiv..."

Vecina Sekspirovih likova jeste takva da im karakter nije dosledan. Pored vrlina, junaci imaju mana. To je ono kljucno i novo kod Sekspira sto ga izdvaja od prethodnika, njegovi likovi nisu crno-beli. Pozitivni likovi, kao i negativci imaju vise dimenzija, slozeni su. Jel' se seca neko Kornejevog Rodriga koji je jednostavan u svojim razmisljanjima i postupcima? Sekspirovi likovi su nalik nama, pravim ljudima koje srecemo u svakodnevnom zivotu. Hamlet ima sklonost ka introspekciji, samokritici. Onaj ko poznaje sebe, bolje spoznaje svet oko sebe. Zato su znacajni oni odeljci gde on poima covekovu bedu i slabost.

Ako vam kazem da sam se zaljubila u Hamleta jos davno, to nije zato sto je on bio lud, on je igrao ulogu ludaka. U pozoristu se daje predstava, neka vrsta savremenog Hamleta, nije na odmet pogledati. Ja sam ga gledala davno, igrao ga je Lecic. :) Koliko je on sam aktuelan kao lik, govori i sama cinjenica sto se Sekspirova radnja lako moze prebaciti u savremeno doba, postoji film novijeg datuma "Hamlet", a radnja se odvija danas, u svetskoj prestonici Nju Jorku.


Aaaaa, vracam se, tek sam pocela. ;)
 
HeBePoBaTaH_:
Ah, taj depresivni Danac...
Sama radi domaće i divlje zadatke :wink:


however, hvala ti. :)

kako da razumem: "Ja sam lud samo kad duva sevro-severozapadni vetar, akad duva jug, ja razlikujem sokola od caplje"? I onaj ep o pogibiji prijamovoj, koji recituje glumac.
shvatam da aludira na podmuklog klaudija i bestidnu gertrudu?
hvala vama na pomoci, ne radi se o domacem i divljem:) zadatku, vec o zelji da ispitam sekspira i njegova dela. vi ste male dobre vile, pomagaci. :D
 

Back
Top