Quantcast
  • Dragi prijatelji, obaveštavamo vas da smo spojili forume "Košarka", "Fudbal", "Tenis" i "Ostali sportovi" u novi forum "Sport" koji se nalazi u kategoriji "Život".

Jemencima dosta trodecenijske diktature

markons82

Elita
Poruka
16.804
Kupao sam se jucer i dobro sam se namirisao i bio sam lijep a i danas sam zgodan.Inace Jemenci su isti muslimani kao i mi Bosnjaci tako da i oni peru zadnjicu i kupaju se petkom.A kad imaju izljev sjemena tada se okupaju dodatno.

Ja sam se kupao i danas i juce, kao i prekljuce, a kupacu se i sutra. Ustvari ja se kupam svaki dan. Tako da lepo mirisem uvek a ne samo jedan!!! Ne zaudaram ispod pazuha kao da mi je crkao tvor a na nogama nemam gljivice, jer se kupam svaki dan.
 

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
Abdest

Abdest je vjersko čišćenje muslimana prije molitve. U islamu ima više načina da se očisti:
al-wudu (arapski: الوضوء) je uobičajeni abdest prije klanjanja, gdje se određeni dijelovi tijela operu čistom vodom
tejemum je abdest čistom zemljom kad nema čiste vode
gusul (arapski: غسل) je puno čišćenje, tj. kupanje.
Riječ abdest je inače perzijska riječ što znači pranje ruku.
Čišćenje
Čistoća je propisana Kur'anom i Sunnetom:
...a ako ste džunupi, onda se okupajte! (Kur'an 5:6)
...i haljine svoje očisti! (Kur'an 74:4)
Allah zaista voli one koji se često kaju i voli one koji se mnogo čiste. (Kur'an 2:222)
Allahov poslanik,s.a.w.s. kaze:
Namaz nece biti primljen bez(prethodne)cistoce. (hadis bilježi Muslim)
Čistoća se ostvaruje uklanjanjem nečistoćā čistom vodom sa odjeće onog koji klanja, tijela i mjesta gdje se klanja i da se bude pod abdestom ili gusulom, a u slučaju da nema vode, pod tejemmummom.
Čime se postiže čistoća?
Čistoća se postiže sa dvije stvar:
Prirodnom vodom, ona ima sve prirodne osobine tako da sa njom nije pomiješano bilo šta što se u njoj obično ne nalazi, svejedno bilo to nečisto ili čisto. U takvu se ubrajaju: bunarska voda, voda sa izvora, kišnica, riječna voda, otopina snijega i morska slana voda. To je navedeno u Kur'anu:
I mi s neba čistu vodu spuštamo. (Kur'an 25:48)
Allahov poslanik,s.a.w.s,je rekao:
Voda je čista, osim ako se uprlja nečim nečistim pa promijeni miris, okus i boju.
Čistom površinom zemlje, tj.čistim zemljinim tlom u vidu praha,pijeska,kamena i slanace(onog sto se racuna kao zemlja),jer je Allahov Poslanik,s.a.w.s,rekao:
Čistom zemljom musliman bi se mogao čistiti i kad ne bi imao vode deset godina. Kada nađe vodu, neka se njom opere.
Osnovno čišćenje se ostvaruje uklanjanjem fizičke prljavštine (materije koje su sa šerijatskog stanovišta nečiste) čistom vodom sa odjeće, tijela i mjesta gdje se klanja. Vjersko čišćenje od apstraktne nečistoće, tj. onog što je tako šerijatski definisano (džunupluk, vršenje velike i male nužde, itd.) postiže se uzimanjem abdesta ili kupanjem.
Vrste Vode

Ovdje treba napomenuti da sa šerijatskog stanovišta imamo više vrsta vode, tj. čista voda (fonol. tahuur):
izvorska voda
kišnica
tekuća voda
otopina od snijega
stajaća voda
bunarska
morska slana voda.
Sva ulema je suglasna (idžmaa) da su ovo čiste vode da se njima postiže šerijatska čistoća.
Posebni objekat ili prostorija u okviru džamijskog ili tekijskog kompleksa koji je namijenjen za uzimanje abdesta zove se abdesthana.
 

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
ali_abdullah_saleh.jpg


Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh, suočen s narodnom pobunom, rekao je da se neće koristiti ustavnim amandmanom koji bi mu omogućio da se ponovo kandidira.

U govoru u parlamentu Saleh, koji je na vlasti već 32 godine, najavio je i odgodu parlamentarnih izbora sazvanih za 27. aprila, čijem se održavanju opozicija protivi zbog izostanka političkih reformi, prenosi Hina.

"Nisam za doživotni mandat i nisam za prijenos vlasti unutar porodice", rekao je Saleh pred zastupnicima. Parlament treba 1. marta raspravljati o izmjeni ustava kojom bi se omogućio doživotni predsjednički mandat. Opozicija ga usto optužuje da vlast želi prenijeti na starijeg sina Ahmeda. Saleh je održao govor dan uoči "dana gnjeva" koji se na poziv opozicije organizira u četvrtak.

metro
 

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
Recite mi sta bi bilo da je Tito ukinuo dozivotni mandat i da je vlast predao Edvardu Kardelju ili Aleksandru Rankovicu.Da li bi se tada Jugoslavija raspala i da li bi bilo problema?Mislim da je za Titovog zamjenika bio pogodniji Edvard Kardelj koji je bio slican Titu i bio je pomalo demokratican i liberalan dok je Rankovic vise bio za neku policijsku diktaturu.
 

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
Sukob pristalica i protivnika vlade u Jemenu
Politika - Pre 55 minuta
SANA - Više desetina hiljada protivnika i pristalica jemenskog predsednika na kratko se danas sukobilo na demonstracijama u glavnom gradu Sani.

Tuču i bacanje kamenica na rivalske demonstrane prekinula je policija razdvojivši dve strane, a u sukobu nije bilo povređenih.

Ovi sukobi ukazuju na duboke podele u državi koju administracija u Vašingtonu smatra jednim od ključnih partnera u borbi protiv islamskog ekstremizma, ocenjuje agencija AP.

Protesti u Egiptu i Tunisu inspirisali su jemensku opoziciju koja je u prestonici i drugim gradovima organizovala proteste s do sada nezabeležnim brojem učesnika, zahtevajući odlazak dugogodišnjeg predsednika Alija Abduleha Saleha.

"Trideset godina obećanja i trideset godina laži", pisalo je na jednoj paroli, dok su demonstranti uzvikivali: "Dole, dole režim".

Procenjuje se da je na antivladinim demonstracijama bilo nekoliko desetina hiljada učesnika, dok je pristalica režima bilo manje, a među njima je bilo i zaposlenih u državnim službama.

Saleh je juče pokušao da ublaži proteste obećanjem da se neće ponovo kandidovati pošto mu mandat istekne 2013. godine i da neće dozvoliti da ga nasledi sin. Demonstranti su međutim poručili da ne veruju Salehu i zahtevali da odmah siđe s lasti.

Dok su SAD oštro reagovale u slučaju Egipta, oprezno su pozdravile obećanja o reformama u Jemenu. Portparol Stejt departmenta je pozdravio Salehovu "pozitivnu izjavu".

Saleh se smatra sve značajnijim partnerom SAD, pošto je dozvolio napade bespilotnih letelica na al-Kaidu u toj zemlji, a pojačao je saradnju u borbi protiv terorizma. Njegova vlada je suočena i sa secesionističkim pokretom na jugu i pobunjenicima na severu.
 

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
800pxyementopography.png

Reljefna mapa Jemena

Yemen-map.png

Politicka mapa Jemena

Jemen je jedna slatka zemlja koja zeli uspostavu slobode i Islamske demokracije.Kao sto mozete vidjeti na ovoj mapi na zapadu Jemena je uzvisina i ima jedna planina i u tom podrucju je naseljen predeo dok na istoku zemlje preovldava pustinja ali ima i naseljenih mjesta i gradova.Nekada je Jemen bio podijeljen u dvije drzave i sada je ona jedinstvena drzava i moze se vidjeti odmah da Jemen ima potencijala da bude razvijena drzava i da funkcionira turizam i crpljenje nafte.Mislim da Jemen mora promijeniti rukobodstvo jer jedino tako se moze uvesti reforma u drzavi Jemen i steci uslovi da Jemen bude jedna razvijena drzava koja ce imati potencijala da od prodaje nafte napuni budzet novcem.Inace zivio bih u Jemenu i bio bih zadovoljan drzavom u kojoj zivim jer Jemen je sacuvao svoju arhitekturu i Sana je jedan predivan grad.
 
Poslednja izmena:

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
110203004.jpg

Foto: AP

Protesti i u Jemenu
Na ulicama Sane 20.000 ljudi traži promjene u vladi

Više od 20.000 demonstranata izašlo je danas na ulice jemenske prijestonice Sana zahtijevajući promjene u vladi.


Demonstranti okupljeni na mitingu nazvanom "Dan bijesa" smatraju da ustupci koje je juče objavio predsjednik Ali Abdulah Saleh nisu dovoljni.

Organizatori demonstracija saopštili su da će nastaviti sa planiranim maršom uprkos Salehovim ustupcima, među kojima je i najava da se po isteku mandata 2013. godine neće ponovo kandidovati, čime će biti okončana njegova tridesetogodišnja vladavina.

Jemenski predsjednik je u pokušaju da umiri sve veće nezadovoljstvo u zemlji objavio i da neće prenositi funkciju na sina, ali je od opozicije zatražio da se uzdrži od protesta.

On je i ranije nudio slične, manje ustupke o ograničenju predsjedničkog mandata i najavio povećanje primanja državnim službenicima i vojnom osoblju za oko 47 dolara mjesečno, što nije mali iznos u zemlji u kojoj oko 40 odsto stanovništva živi od manje od dva dolara dnevno.

Prema trenutnim pravilima u Jemenu, Saleh bi trebalo da podnese ostavku po isteku mandata 2013. godine. Međutim, pojedini članovi njegove vladajuće stranke su predložili ukidanje tog ograničenja, što je izazvalo negodovanje opozicije.

Najveća opoziciona stranka "Islah" saopštila je juče da su ustupci predsjednika Saleha pozitivni, ali da će ipak održati veliki miting.

"Smatramo da je ta inicijativa pozitivna i očekujemo sljedeće konkretne korake. Što se tiče naših planova za miting, oni i dalje ostaju i mi ćemo organizovati proteste", rekao je podsekretar islamističke stranke "Islah" Muhamed al Sadi.

Današnji miting nazvan "Dan bijesa" u organizaciji opozicije trebalo bi da bude pokazatelj volje naroda Jemena da prati primjere Egipta i Tunisa u zahtjevu za promjenu vlasti.

(SRNA)
 

velke712

Elita
Poruka
24.630
страшно какве ствари се овде могу прочитати... мсм стварно тек сад стичем представу у каквом окружењу се налази израел. свака им част, без шале.

него, мингец, јел би ви пристали да сви остали назидају зид према вама са бодљикавом електричном жицом, где год живе муслимани попут тебе, а ви заузврат добијете право да радите шта хоћете у тој вашој империји од марока до ирана и од јемена до турске? ви лепо добијете вашу џамахиријску шеријатску државу, остали добију мир. и без икакве сарадње, јер је евидентно не може бити. сви срећни, ви живите по вашим правилима и можте слободно да се разносите ако хоћете, остали живе по својим правилима.
 

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
Moze da se sagradi zica izmedju Izraela i Islamskog svijeta samo kad se stvori Palestinska drzava i kada se Izraelci povuku sa Palestinskih teritorija.Muslimani nece oprostiti Zidovima to sto su im oteli zemlju i sto su ih otjerali sa svojih ognjista tako da mi muslimani imamo svoja pravila i tih pravila u zivotu se necemo odricati jer nas je tako naucio Muhammed s.a.v.s.Izrael moze tada napraviti zicu prema Islamskom svijetu ako zeli a istocni Jerusalem bitce Palestinski dio i tada neka se prave zidovi i neka se ogradjuju Zidovi ako hoce.Mi muslimani imamo svoje pravilo u zivotu i Muhammed s.a.v.s. nas je ucio da se nasim postupcima razlikujemo od ostalih ljudi i da budemo po cistoci posebni u svijetu jer mi smo pravovjerni i mi sirimo Islam putem misije Islama.

Hvala Allahu sto se Jemen digao u demonstracije i sto trazi ostavku diktatora tako da se nadam da ce Jemenski predsjednik uskoro dati ostavku i da ce Jemenom prodefilovati puno demosntranata koji su za smjenjivanje Jemenskog predsjednika.Inace Jemen treba da postane Islamska drzava i da postane drzavom koja ce se voditi Islamom.
 
Poslednja izmena:

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
Mislim da Jemen mora ustati i da mora jasno reci svom predsjedniku da ne moze vise vladati toliko godina Jemenom jer Jemen zeli slobodu i zeli Islamsku vlast koja ce biti ustanovljena u drzavi Jemen.Inace Jemen je jedna lijepa drzava i ona se samo moze zamisliti sbvojom ljepotom jer Jemen je jedan cvijet Arabijskog poluotoka koji cvrsto sjedi na svojim temeljima.Jemen je stoga jedna lijepa drzava za zivot i ja bih zivio u Jemenu jer mi se dopada to sto u toj zemlji zive svi muslimani.Jemen se mora osloboditi diktature i mora da jasno kaze Al Salehu da ne moze vise ostati na vlasti i da je mandat do 2013 godine suvise dug za narod Jemena jer narod Jemena zeli promijene koje ce biti temeljite i koje ce se bazirati na Islamu i na Serijatu.
 

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
Inace u Jemenu zivi 100% muslimana a nekada je zivjelo puno Zidova koji su se nakon stvaranja Izraelske drzave iselili za Izrael i tako ostavivsi svoju domovinu Jemen.Jemenci su po svojoj prirodi veliki ratnici jer oni su jedna ratnicka elita u Arapskom narodu i oni su ponosni na svoju historiju tako da mi je pricao jedan Bosanac da je u odrijedu El Mudzahid u Bosni bilo Jemenaca koji su bili strasni borci i koji su bili tako uporni da ne mozete shvatiti kakvi su to borci na terenu.Inace Jemen kao i sve ostale drzave trebaju da se osvjeze i trebaju da ekonomski uzdignu jer Jemen ne moze se razviti na obvaj nacin jer predsjednik Jemena zeli dati ostavku tek po zvrsetku mandata 2013 godine.Jemen mora da se ekonomski oporavi i mora da bude jedna jaka sila jer Jemen ima potencijala da bude jedna jaka ekonomska sila jer imaju naftu i mogu kao prodavati tu naftu u inostranstvu i tako napuniti budzet novcem.Mozda ste primjetili da su Jemenci jedni slatki ljudi koji zele promijene i da su oni Arapi koji su imali veliku historiju Sabe tako da svakome Jemencu je ponos reci da je musliman jer Jemen je prvi primio Islam nakon obkave Islama i Jemen je primio Islam u vrijeme Muhammedovog s.a.v.s. zivota.Sada poslije svega u Jemenu se moraju desiti promijene a to je vrlo bitno da se drzavno uredjenje usaglasi sa Islamom i da svaki predsjednik ima svoj mandat jer bi u tom slucaju vladala Islamska demokracija.Vrlo je vazno da se makne predsjednik Jemena sa vlasti jer Jemenci ce biti veoma veseli i mogu da od Jemena naprave Katar ili UAE.Pogledajte dobro mapu Jemena kako je na zapdnoj strani uzvisina i kako Jemen na tu stranu ima neke planine gdje se bas nalazi Sana a Sana je na velikoj nadmorskoj visini dok je Aden na nivou mora a ostali gradovi na istoku su prisutni ali ima i nekih pustinja na sjevero-istoku.Mnogo lijepa zemlja i mnogo ponosna zemlja tako da je svakom muslimanu ponos zivjeti u toj zemlji punoj blagosti i Islama koji vlada u drustvu.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.