Јелена Гускова: Битка за Балкан између Запада и Русије улази у завршну фазу

Nataša Rostova

Buduća legenda
Poruka
36.120
Guskova je baš guska.
Bitka za Balkan je završena.
Članice NATO na Balkanu:
Bugarska, Rumunija, Grčka, ALbanija, Hrvatska, Crna Gora.
Nato trupe prisutne na samoproglašenom "Kosovu", u BiH, Makedoniji (koja uskoro pristupa).
Srbija potpisuje novi IPAP.

Case closed.
NATO has won Balkans.

Centralne teritorije nisu ... malo više pameti ne bi ti škodilo , što ti želim u 2020-toj - zdravlje naravno, na prvom mestu

Pozz
 

buudala

Legenda
Poruka
66.229
Centralne teritorije nisu ... malo više pameti ne bi ti škodilo , što ti želim u 2020-toj - zdravlje naravno, na prvom mestu

Pozz
Situacija ko za vreme Hitlera.
...al posle se to sve promeni...
 

Nataša Rostova

Buduća legenda
Poruka
36.120
Situacija ko za vreme Hitlera.
...al posle se to sve promeni...

Malo bolja ... veća je Srbija ... zahvata i celu BiH ... jer ma kako podeljena BiH bila deli sudbinu Srbije

Što znači bolje smo odigrali 1991 nego 1941 ...šta god ko mislio
 
Poruka
24.669
Ima on i eksplicitnije istupe.


To što je govorio o Šojguu i nepotizmu je u suštini populistička priča jer ni američkom ministru odbrane žena i sin ne rade u komunalnom.

Što se izdaje i vrbovanja tiče mislim da je to prenaglašena retorika svakako inicirana ličnom gorčinom.

Mislim da je pukovnik čovek na mestu koji je jednostavno ogorčen.
 

buudala

Legenda
Poruka
66.229
Ima on i eksplicitnije istupe.


To što je govorio o Šojguu i nepotizmu je u suštini populistička priča jer ni američkom ministru odbrane žena i sin ne rade u komunalnom.

Što se izdaje i vrbovanja tiče mislim da je to prenaglašena retorika svakako inicirana ličnom gorčinom.

Mislim da je pukovnik čovek na mestu koji je jednostavno ogorčen.
Mislim da nije jedini.
Puno je ogorčenih i u RF iu USA , a svet je pred velikim izazovima.
 

dragan10

Veoma poznat
Poruka
14.644
https://srbin.info/politika/jelena-...izmedju-zapada-i-rusije-ulazi-u-zavrsnu-fazu/

Јелена Гускова: Битка за Балкан између Запада и Русије улази у завршну фазу

Европска унија се игра са земљама Балкана. И у тој игри главни циљ није чланство балканских земаља у ЕУ, већ слабљење утицаја Русије у том региону, рекла Гускова

Pogledajte prilog 628379

20:43 24.12.2019


Србија, централна земља Западног Балкана, већ низ година суочава се са притисцима Запада, који захтева од ње да стави тачку на косовско питање, признавши независност своје јужне покрајине Косово и Метохија. У којој фази се налази решење косовског проблема и шта може да се очекује у скоријој будућности када је реч о преговорима између Београда и Приштине?


– Преговарачки процес између Београда и Приштине је зашао у ћорсокак. Ми знамо да су за то криви Албанци. Дуго година Срби су пристајали на уступке, не добивши ништа заузврат. Чак мале договоре о заштити српског становништва на Косову Албанци не желе да испуне. Зато одмах желим да кажем да без учешћа Русије у преговорима биће врло тешко померити проблем са мртве тачке. Зашто управо Русије? Зато што, као прво, ми немамо личне интересе на Косову и не постављамо странама никакве услове, а као друго, Русија је одавно позната као присталица објективности у међународним односима. Њено учешће отворило би могућност за постизање договора који би одговарао обема странама.


Решење косовског питања важан је показатељ зрелости и самосталности српских политичара. И Брисел и Вашингтон су стално вршили притисак на Београд, везујући решење косовског питања час са ступањем у ЕУ, час са финансијском подршком Србији, и, коначно, са политичком стабилношћу земље. Србија је пристајала на такве уступке косовским Албанцима да је одавно већ требало да добије награду за мир.


На срећу, формула „уступити и изгубити покрајину“ изазвала је бурну реакцију у народу, међу опозиционим политичким странкама. И то се подударило са политичким несугласицама међу косовском врхушком. Појавила се неочекивана, али веома потребна пауза у преговарачком процесу која ће омогућити пре свега Београду да још једном размисли о својој коначној позицији.


Русија доследно подржава територијалну целовитост Србије, што је било потврђено и за време последње посете Александра Вучића Сочију и његовог састанка са Владимиром Путином. При томе Путин је подвукао да Москва може да подржи компромисно решење за Косово, ако такво буде достигнуто између Београда и Приштине. Не противречи ли тај став томе што се Русија залаже за оне решење косовског питања које ће бити у оквирима резолуције 1244 СБ УН?


– Русија нема конкретни план решења косовског проблема, али она је против поделе покрајине или размене територија између Косова и Србије. И председник Руске Федерације и министар иностраних послова више пута су подвлачили да су спремни да подрже свако решење које ће задовољити интересе и Приштине, и Београда. Али важан моменат је то што је свако решење могуће само у пољу међународног права, и такво решење не може да буде изузетак из правила. О томе често воле да говоре амерички политичари. Да подсетим, тако они говоре о признању независности Косова – као о изузетку из правила. Постоји Савет безбедности, чије су одлуке обавезујуће за све земље. И нико није укинуо резолуцију 1244, која је и данас важећа. Зато Русија сматра да трагање за решењем косовског питања не треба да излази ван оквира ове резолуције. А у њој се потврђује позив који садрже претходне резолуције поводом остваривања суштинске аутономије и реалне самоуправе за Косово.


Недавној посети Александра Вучића Русији претходио је низ инцидената и оптужби на рачун Русије у српској штампи, почев од „шпијунског скандала“, па до изјава о томе да се посланик Државне думе и новинар Јевгениј Примаков мешао у унутрашње ствари Србије. О чему говоре овакве информационе „акције“ и могу ли оне да баце сенку на руско-српске односе?


– Битка за Балкан између Запада и Русије улази у завршну фазу. Претходних година су покушавали да нас истисну из тог региона разним средствима: преко управљања медијима, преко делатности невладиних организација у Србији које раде од западног новца, преко фаталних услова који су следили инвестиције или новчаним улагањима Запада и слично. Али испоставило се да је то мало. Хистерија поводом јачања руског присуства на Балкану захтевала је нове покушаје да се Москва дискредитује. И овде су сва средства дозвољена – од припреме балканских „Мајдана“ до шпијунских скандала. На пример, новинар и посланик Думе Јевгениј Примаков је послужио у прозападним српским медијима као пример мешања Русије у унутрашње ствари Србије, када је узимао интервју од председника Александра Вучића. Сам Јевгениј је назвао нападе српских медија потпуном измишљотином. Али из неких разлога те исте новине нису су удостојиле да напишу да је Примаков возио на Косово хуманитарну медицинску помоћ која је била заустављена на граници између Косова и Србије… Али, ако говоримо о појави видео-снимка на којем тобоже врбују српског пензионера, бившег официра, у корист наше верзије о умешаности САД у припрему скандала говори следеће. Као прво, извор појаве видео-снимка није јасан (то је или Бугарска или Румунија), као друго, нико не може да потврди време снимка и његову идентичност, али су сви једногласно тумачили садржај као предају новца српском агенту. Касније су почели да говоре да није у питању српски официр, него бизнисмен, о тиме да је снимак снимљен пре годину дана и слично.


Али овде је важно нешто друго – Западу није пошло за руком да сакрије задатак који је себи поставио – да унесе раздор између Русије и Србије уочи потписивања споразума о сарадњи у области борбе против тероризма и организованог криминала између министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића и секретара руског Савета безбедности Николаја Патрушева, као и да уочи састанка Вучића и Путина поткопа међусобно поверење две земље, да обустави војну сарадњу. Ипак треба приметити да су западне специјалне службе, када су припремале ту провокацију, лоше знале српски менталитет. Током историје се усталило да се код Срба сарадња са Русијом, чак са њеним специјалним службама, сматра не издајом националних интереса, већ радом у корист Отаџбине.


Управо зато овај сиже није изазвао у Србији такав одјек који је Запад очекивао. И преговори двојице председника су протекли у пријатељској атмосфери.


Друга земља региона са великим процентом српског становништва – Босна и Херцеговина, више од годину дана после одржавања последњих избора добила је шансу да формира нову владу након достигнутог компромиса међу лидерима три главне националне партије Бошњака, Срба и Хрвата. Колико је за будућност Републике Српске опасан компромис на који се одлучио Милорад Додик и значи ли документ који ће бити послат у НАТО да Република Српска полако мења своју непомирљиву позицију поводом чланства Босне и Херцеговине у алијанси?


– Ми знамо да је претходних година у Босни и Херцеговини централна власт била неспособна на управља земљом, пошто је постизање компромиса постало главни проблем у Председништву Босне и Херцеговине или у влади. Сада, када је постигнут општи договор о саставу владе, има наде да ће она моћи да постане нормалан, функционалан орган у овој балканској земљи. Треба ипак истаћи да многи будући министри који су утврђени на дужностима немају никакве стваралачке планове, програме своје делатности, што значајно отежава делатност будућег Савета министара. То поново може да постане дестабилишући фактор за Босну и Херцеговину. Опет може да се појави вишепартијско неслагање. Зато још једном желим да подвучем: време је показало да је Република Српска најстабилнија компонента Босне и Херцеговине. У тој републици формирани су сви нивои власти, и они раде стабилно и без потреса, независно од власти у Сарајеву.


Документ Председништва Босне и Херцеговине под називом „Програм реформи Босне и Херцеговине“ је озбиљан документ на 21 страницу који треба да буде предат НАТО-у. У њему има неколико поглавља – о политичким и економским аспектима реформи у Босни и Херцеговини, о принципима безбедности и војним питањима, као и о низу других. У њему се говори о побољшању односа са НАТО-ом у циљу очувања мира и стабилности у земљи, али нема речи о чланству у тој организацији. А став Милорада Додика по том питању остаје непромењен: питање чланства у НАТО-у треба да се решава искључиво на референдуму. Ми знамо да су Срби у Републици Српској категорично против НАТО-а. Тако да ћемо очекивати наредне кораке власти и у Босни и Херцеговини, и у Републици Српској.


Европска унија, на инсистирање Француске, до краја текуће године није отворила преговоре о придруживању Македоније и Албаније, мада се Македонија ради тога одлучила на озбиљан компромис са суседном Грчком. Да ли ће ЕУ ревидирати своју политику проширења на територију такозваног Западног Балкана?


– Европска унија се игра са земљама Балкана. И у тој игри главни циљ није чланство балканских земаља у ЕУ, већ слабљење утицаја Русије у том региону, јачање зависности Србије, Црне Горе, Македоније, Босне и Херцеговине од ЕУ и НАТО-а. Њихово зближавање треба да постане неопозиво. Има и других циљева – умерити тежњу Србије и Босне и Херцеговине ка спровођењу самосталне политике, васпитати у њима осећај захвалности према ЕУ, жељу за испуњењем свих захтева и ултиматума ове организације без поговора и с ропском покорношћу, ослабити тенденцију ка словенском јединству и на крају – прекинути историјску везаност словенских народа на Балкану за Русију. Ипак, како нам се чини, питање ступања Србије, Македоније, Црне Горе и БиХ у ЕУ у скорије време неће бити разматрано. Политичка мотивација карактеристичка на пријем земаља Источне Европе сада није толико актуелна, а проблеми у самој ЕУ су врло озбиљни. Тако да ће Балкан морати да причека повољнија времена.
НЕТ РОССИИ!
Pogledajte prilog 628382
mrs lojavo gvdo,ti ces u ime srba izjavljivati NJET RUSIJI?
 
Poruka
24.669
Mislim da nije jedini.
Puno je ogorčenih i u RF iu USA , a svet je pred velikim izazovima.
Apsolutno, bez obzira što je reč o najvećim svetskim silama siromah čovek i onde strada kao i ovde a ima i puno nepravde na prizemnom nivou.

Ipak mislim da je politika Rusije bliža pokušaju peglanja međunarodnih odnosa zarad većeg manevarskog prostora za poboljšanja stanja u lokalu.

Trampov blok takođe to kapira i praktično je prvi preduzeo korake ka popravljanju stanja o kome pišeš no hoće li se to ostvariti zavisi od mnogo faktora.
 

Тихи

Zaslužan član
Poruka
140.475
Guskova je baš guska.
Bitka za Balkan je završena.
Članice NATO na Balkanu:
Bugarska, Rumunija, Grčka, ALbanija, Hrvatska, Crna Gora.
Nato trupe prisutne na samoproglašenom "Kosovu", u BiH, Makedoniji (koja uskoro pristupa).
Srbija potpisuje novi IPAP.

Case closed.
NATO has won Balkans.


Nista nije zavrseno *******i

Nastavljamo da se borimo protiv vas

Kad god mislite da vam je pobeda na dohvat ruke i da je gotovo vi uvek na kraju izgubite.

Cak i Srbiju da ubacite u NATO ceo balkan da zaklopite mi nastavljamo da se borimo do pobede nase a pogibije vase
 

dragan10

Veoma poznat
Poruka
14.644
jos dok CG nija usla u NATO ja sam raszmisljao: pa dobro ajde da vidim ovi nasi ludi rusofili tvrde da ce nam Rusija pomoci (ne znam samo zasto valda se sprema neki novi rat) da vidimo kako. Mozda ce leteti negde preko Bosfora pa u egej pa u jadran pa preko CG konacno u Srbiju. Sada medjutim ni CG nije vise opcija.

Onda sam mislio ajde mozda je plan da Dodik nekako otme mujama Neum pa preko Bosne makar ?!

Lako je bilo Putinu da pomogne Siriji kad je to zemlja koja izlazi na mediteran a tamo su vec i imali bazu jos iz sovjetskog doba.
sve muslije na jednommestu?
 

buudala

Legenda
Poruka
66.229
Apsolutno, bez obzira što je reč o najvećim svetskim silama siromah čovek i onde strada kao i ovde a ima i puno nepravde na prizemnom nivou.

Ipak mislim da je politika Rusije bliža pokušaju peglanja međunarodnih odnosa zarad većeg manevarskog prostora zarad pokušaja poboljšanja stanja u lokalu.

Trampov blok takođe to kapira i praktično je prvi preduzeo korake ka popravljanju stanja o kome pišeš no hoće li se to ostvariti zavisi od mnogo faktora.
O tome sam sve vreme i govorio.
Nadam se da je tako, a nadam se i faktorima na koje do sad nisu računali.
 

Srpski heroj

Zainteresovan član
Poruka
291
ТЕЛЕГРАМ:
- Велики поздрав нашој драгој браћи и сестрама Русима и Рускињама - СТОП
- Велики поздрав Патријарху Руском - СТОП
- Велики поздрав Баћушки Путину - СТОП
- Велики поздрав Војно-командном центру братске Русије - СТОП
- Велики поздрав Руском Амбасадору у Србији - СТОП
- Живела Божја Србија и живела братска и Божја Русија - СТОП
 

Srpski heroj

Zainteresovan član
Poruka
291
+++ ОД БЕОГРАДА ПА ДО МОСКВЕ, САМО ПРАВОСЛАВНА ЗВОНА ЗВОНЕ +++

Од давнина гарде непријатеља су твоју душу тугом палиле. Али разапети твој дух, да би угасили ватру, цео свет није могао. Царство Христа не силази с крста, бићемо заједно са тобом! Црни зли ветрови неће угасити ватру -- близак је наш последњи бој! Сутра је наш последњи бој. Србијо, Србијо, ти си љубав моја, ти си сестра моја, Србијо, Србијо! Лепотом чудесна, светла земља, острво православља. Господу верна, испуњена духовношћу, Божја Југославија. Мили Радивоје, златни витеже, стаћемо, брате, раме уз раме. Богатир је с тобом, исукаће свој мач, упалићемо свећу пријатељства. Долине и гребени, куполе, крстови, звоњава звона позива. Дечицу да роде, у Христу да расту, ред је на српске мајке. Много година, живела заувек, буди снажна сама у себи. Од сестре рођене, од свете Русије, Србијо, поклон теби.
 

Srpski heroj

Zainteresovan član
Poruka
291
’Obama i Tramp i njegovi generali raspravljaju u Pentagonu i ne mogu da se dogovore kada je najbolje da napadnu Rusiju. Na kraju pitaju Francuze. Francuzi kažu:
- ’Mi ne znamo, ali sigurno ne na zimu. Stvar će se loše završiti‘.
Onda su odlučili da pitaju Nemce. Nemci su odgovorili:
- ’Mi ne znamo, ali sigurno ne na leto. Već smo pokušali‘. Šta da se radi?
Neko je predložio da pitaju Kineze, jer su oni progresivni i uvek imaju nove ideje. Pitali su Kineze: ’Kada je najbolje vreme da se napadne Rusija?‘ Kinezi odgovaraju:
- Upravo sada! Rusija je počela da gradi ’Snagu Sibira‘, ’Turski tok‘, kosmodrom ’Vostočni‘, most na Krimu, a u bliskoj budućnosti Rusi žele da unaprede Bajkalsko-amursku magistralu, grade nove sportske objekte za Svetsko prvenstvo u fudbalu i atletici, planiraju da proizvode naftu na Arktiku… Sve u svemu, sada im je potrebno što je moguće više zarobljenika!", odgovorio je general.
 
Poruka
24.669
O tome sam sve vreme i govorio.
Nadam se da je tako, a nadam se i faktorima na koje do sad nisu računali.
Uvek ima faktora na koje se ne računa ali sad je istorijski trenutak da se spreči novi Hladni rat u njegovom punom obimu.

Rusija jeste pobedlia vojno u Siriji onu razularenu islamističku bandu ali treba imati na umu da je Amerika glasala između ostalog i protiv maloumničkih projekata ameičkih liberala kao što je finansiranje islamističkih paravojski.

Verujem da postoji dobra volja većinskog stanovništva na obe strane da se odnosi harmonizuju koliko je to moguće ali postoji i ona druga strana koja živi od rata i kojoj počinje da gori pod nogama,

Tu se verovatno krije većina nepredviđenih faktora.
 
Poslednja izmena:

dragan10

Veoma poznat
Poruka
14.644
Guskova je baš guska.
Bitka za Balkan je završena.
Članice NATO na Balkanu:
Bugarska, Rumunija, Grčka, ALbanija, Hrvatska, Crna Gora.
Nato trupe prisutne na samoproglašenom "Kosovu", u BiH, Makedoniji (koja uskoro pristupa).
Srbija potpisuje novi IPAP.

Case closed.
NATO has won Balkans.
SRBIJA I RS nisu, sto je za srbe veoma bitno. po vama su i asad, dombas,ukrajina, sirija, venecuela,koreja ODAVNO POPADALI, NATO u moskvi, ali prc
 

Rayela

Legenda
Poruka
71.821
’Obama i Tramp i njegovi generali raspravljaju u Pentagonu i ne mogu da se dogovore kada je najbolje da napadnu Rusiju. Na kraju pitaju Francuze. Francuzi kažu:
- ’Mi ne znamo, ali sigurno ne na zimu. Stvar će se loše završiti‘.
Onda su odlučili da pitaju Nemce. Nemci su odgovorili:
- ’Mi ne znamo, ali sigurno ne na leto. Već smo pokušali‘. Šta da se radi?
Neko je predložio da pitaju Kineze, jer su oni progresivni i uvek imaju nove ideje. Pitali su Kineze: ’Kada je najbolje vreme da se napadne Rusija?‘ Kinezi odgovaraju:
- Upravo sada! Rusija je počela da gradi ’Snagu Sibira‘, ’Turski tok‘, kosmodrom ’Vostočni‘, most na Krimu, a u bliskoj budućnosti Rusi žele da unaprede Bajkalsko-amursku magistralu, grade nove sportske objekte za Svetsko prvenstvo u fudbalu i atletici, planiraju da proizvode naftu na Arktiku… Sve u svemu, sada im je potrebno što je moguće više zarobljenika!", odgovorio je general.

Kako su duhoviti ovi vicovi u kojima Putin uvek zayebe i Amerikanca, Francuza i Nemca:zcepanje:
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.