Jel se to vratio Kadija?

• Začetnik teme Začetnik teme unit
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da bi se sprovodile sudske odluke postoji izvrsni postupak i izvrsni sudija sto je do prosle godine bilo u okviru ministarstva pravde.Prosle godine je donesen zakon o Izvrsenju i obezbedjenju koji ima novinu da moze da se osnuje firma za izvrsenja, zakon je toliko jasan i odredjen da je , recimo, telekom osnovao firmu "Izvrsitelj Djoka" koji nije nista drugo nego uterivac dugova telekoma za sitnu nadoknadu od 3900 dinara po odluci i koliko uzme od duznika. Ovo je direktno zaobilazenje pravosudja tako da Telekomova "azurna" dokumentacija Telekomu, preko privatnog izvrsitelja moze da ti dodje i zaplenjuje stvari za recimo 1500 dinara.
Primeri: http://www.smedia.rs/spress/vest/17...elji-mogu-da-vam-oduzmu-i-platu-namestaj.html
http://forum.mojepravo.net/viewtopic.php?f=147&t=4158

I da, sad vidim da si ti iz bgd-a, hocu da kazem obavestena.

Poslednja izmena:
Ja ovakvu gomilu gluposti ne videh na jednom mestu.

Daj bar malo uzmi taj zakon koji pominjes, de procitaj pa mi reci gde stoje odredbe u kojima "moze bilo ko da otvori firmu za uterivanje dugova" i kada su to izvršitelji bili pod ingerencijom ministarstava?

Za prvi link komentar - jadno je drustvo koje ima problem da odgovori na trivijalno pitanje: da li duznik treba da plati svoj dug?
Drugi link je smesan.

Moram priznati da pored ovakvo ustrojenog sudstva nekada i kadija izgleda kao dobro resenje. Bar presece brzo i istrpis nepravdu, ides dalje. Ovako agonija se nastavlja u nedogled, a na kraju isti epilog.

Ja ovakvu gomilu gluposti ne videh na jednom mestu.

Daj bar malo uzmi taj zakon koji pominjes, de procitaj pa mi reci gde stoje odredbe u kojima "moze bilo ko da otvori firmu za uterivanje dugova" i kada su to izvršitelji bili pod ingerencijom ministarstava?
Na prethodno necu da ti odgovorim.
Za prvi link komentar - jadno je drustvo koje ima problem da odgovori na trivijalno pitanje: da li duznik treba da plati svoj dug?
Drugi link je smesan.
Da, na ovo pitanje ima odgovor. Duznik treba da plati svoj dug. U pravu si da je bolesno drustvo gde ljudi nemaju para da prezive i zavise od toga sta ce neki pipak ili repic vlasti da mu uradi dok uci kako da otima kada se uspuze u hijerarhiji vlasti.
Takodje, bolesno je drusvo gde su cinovnici, pa cak i najsitniji toliko oholi da ne vide kada narod nema para pa mu skidaju kozu s ledja, a kada se izvuku oko pola 5 iz mracnog mesta svoga sefa postaju sami taj isti narod, ali saosecaju samo sa sobom.
Moram priznati da pored ovakvo ustrojenog sudstva nekada i kadija izgleda kao dobro resenje. Bar presece brzo i istrpis nepravdu, ides dalje. Ovako agonija se nastavlja u nedogled, a na kraju isti epilog.

Sudstvo je ovako ustrojeno, kao i svi ostali drzavni aparati, jer vasi roditelji klanovski nastrojeni imaju potrebu da sistem ne radi da bi vas, svoju ambicioznu, nesposobnu decu negde udomili. Kao sto vidis, ne vredi kopirati ni jedan zakon, ako moras da se ponasas klanovski iz prostog razloga licnih nesposobnosti pojedinaca naviknutih da im tata sve resava, po maminoj direktivi.

De, de nemoj se srditi, popij koju tabletu za smirenje. Vidis da ne umes da potrefis ni "quote".

Kad to zavrsis onda probaj da napises koji je konkretno tvoj problem. U suprotnom ce tema otici u lock jer je besmislena.

A ti ces da mi ga resis? Ako ti ne vidis problem, decace, ima ozbiljnih ljudi koji znaju sta je problem kada se jednim papirom ljudima ulazi u kucu.
Nego kad se vec k:urcis, koji je tvoj problem kad ti smeta tema o nepravdi?

Da zadovoljim tvoju radoznalost, mene licno ne pogadja sto drzava prava gradjana prodaje da izmiri finansijske obaveze prema pravosudju i kompanijama, jer, prosto, nepravo i sila je vec manjak intelegencije, kao i casti i vrlo je lako izaci na kraj s takvim delom "vlasti".

Poslednja izmena:
Na netu sam nasla Zakon o izvrsenju i obezbedjenju Republike Srbije i u petom delu pod nazivom "Posebni postupak za namirenje potrazivanja po osnovi komunalnih i slicnih usluga" u cl. 251- 256 je propisano da predlog za izvrsenje na temelju verodostojne isprave se podnosi izvrsitelju a ne sudu, na temelju cega izvrsitelj donosi zakljucak o predlogu za izvrsenje.
U smislu cl.18. istog Zakona, verodostojne isprave su menica, cek, izvod iz poslovnih knjiga i dr. Dakle, po mom misljenju, sto se tice tih dugovanja, sud je nadlezan samo ako duznik podnese prigovor.

Na netu sam nasla Zakon o izvrsenju i obezbedjenju Republike Srbije i u petom delu pod nazivom "Posebni postupak za namirenje potrazivanja po osnovi komunalnih i slicnih usluga" u cl. 251- 256 je propisano da predlog za izvrsenje na temelju verodostojne isprave se podnosi izvrsitelju a ne sudu, na temelju cega izvrsitelj donosi zakljucak o predlogu za izvrsenje.
U smislu cl.18. istog Zakona, verodostojne isprave su menica, cek, izvod iz poslovnih knjiga i dr. Dakle, po mom misljenju, sto se tice tih dugovanja, sud je nadlezan samo ako duznik podnese prigovor.
Bez odluke i pravosnažne presude svi "dokazi" su rekla kazala.
Mogućnost grešaka pri unošenju podataka u te iste knjige je moguća.
Znači jedino je sud merodavan za donošenje odluke o prinudnoj naplati.
Privatni izvršitelji ili u žargonu nazavani "haračlije" postupaju isključivo po odluci suda.
Po uvodnom postu,proističe da dužnik nema prava žalbe na nalog naplate prema poveriocu?

"Haraclije" mogu postupati i po svom zakljucku koji su doneli na temelju verodostojne isprave. Pre toga verovnik mora pismeno pozvati duznika da plati dug. Duznik ima pravo prigovora na taj zakljucak nadleznom sudu. Ako ne prigovori, ispada: "Kadija te tuzi, kadija ti sudi!"

Svaki post predstavlja tvoje elementarno neznanje i nekulturu. Bilo bi dobro da procitas taj zakon kao sto sam ti gore sugerisao. A i ne smeta ti u pamet, dzaba bi citao.

Mnogo se ti razumes u pravo, pravdu i zivot, a verovatno si ga ucio iza mamine suknje. Napisi nisu preterivanje i ja ne pisem bez razloga. Kao sto znas salterski pacovi koriste i najsitnije nedorecenosti, pa u zakonu pise da imas pravo zalbe sudu u roku od osam dana na zakljucak Kadije, koji, dilberu, sam donosi i sam odlucuje o prigovoru pre nego ga dostavi sudu u roku od 5 dana. Ako vec nista nisi naucio besplatno je bilo da naucis da citas sta pise. Jer to sto pise se zove Kadija odlucuje sta je dokaz, pa je dokaz i kopirana uputnica nadjena na ulici, ako to odgovara Kadiji i isto tako pise da prigovor ne odlaze resavanje, a to znaci, dilberu, da Kadija uvek moze da pribavi pecat suda za ono sto je napisao sam.

Procitao sam jedan zakljucak tog istog Kadije i dok su se setili da me pitaju proslo je 10 dana. Kadija je uvazio kao dokaz da nije primljena opomena upucena duzniku, koji je izmedju te opomene, ne znajuci za nju, uplatio jedan od dva duga koja je pristigao, cim je za njega saznao, drugi dug mu je stigao u medjuvremenu. Za to vreme, sam Telekom ga je vec zaduzio tarifom za Izvrsitelja od 3900 dinara, a Izvrsitelj dodatno za jos najmanje 1500 dinara tako da duznik unapred sve placa i to bez valjanog dokaza.
Postoji jos gomila elemenata koje opravdavaju dugovanje. Znaci, Djura d.o.o uposli pravnika koji polozi tezak ispit za Izvrsitelje osnuje nezavisnog Izvrsitelja koji za njegov racun uteruje dugovanja prema nahodjenju Djure, a uz pecat Ministarstva pravde Republike Srbije.
Tvrdim da je Kadija vise morao da razmislja o ispravnosti svojih odluka tj. zakljucaka, nego sadasnji Djura.

Poslednja izmena:
Jos uvek nisi napisao ni slovo iz Zakona o izvrsenju i obezbedjenu. Time jasno pokazujes da si zlonameran, da ti nije stalo do argumentovane diskusije. Samo nastavi da istrajavas na svojim glupostima. Jos i pokusavas da vredjas al ni to ne ide koliko si infantilan.

@Piano020
Niko tebi nije duzan da salje opomenu pred utuzenje. Dobijes racun. Na racunu stoji valuta/rok placanja 8 dana. Nakon toga si u docnji i mozes biti tuzen. Nije da ne znas kada je dospela tvoja obaveza. Dobra je volja svakog poverioca sto te opominje za dug kako bi spor resio vansudski. Dakle dovoljan je samo ispostavljen racun i na osnovu njega se donosi resenje o izvrsenju. Za sve javne usluge za koje je predvidjen jednogodisnji rok zastarelosti (struja,voda,komunalije,telefon,grejanje...) postupa iskljucivo privatni izvrsitelj kao lice na koje je drzava prenela pravo da vrsi javna ovlasecnje i cini deo pravosudja. Dakle on odlucuje po predlogu za izvrsenje samo na osnovu jednog podnetog racuna i predloga da se dug naplati. Ako duznik prigovori onda tek dolazi do sudske zastite tako sto se predmet upucuje sudu, odnosno vecu od 3 sudija.

Jos uvek nisi napisao ni slovo iz Zakona o izvrsenju i obezbedjenu. Time jasno pokazujes da si zlonameran, da ti nije stalo do argumentovane diskusije. Samo nastavi da istrajavas na svojim glupostima. Jos i pokusavas da vredjas al ni to ne ide koliko si infantilan.

@Piano020
Niko tebi nije duzan da salje opomenu pred utuzenje. Dobijes racun. Na racunu stoji valuta/rok placanja 8 dana. Nakon toga si u docnji i mozes biti tuzen. Nije da ne znas kada je dospela tvoja obaveza. Dobra je volja svakog poverioca sto te opominje za dug kako bi spor resio vansudski. Dakle dovoljan je samo ispostavljen racun i na osnovu njega se donosi resenje o izvrsenju. Za sve javne usluge za koje je predvidjen jednogodisnji rok zastarelosti (struja,voda,komunalije,telefon,grejanje...) postupa iskljucivo privatni izvrsitelj kao lice na koje je drzava prenela pravo da vrsi javna ovlasecnje i cini deo pravosudja. Dakle on odlucuje po predlogu za izvrsenje samo na osnovu jednog podnetog racuna i predloga da se dug naplati. Ako duznik prigovori onda tek dolazi do sudske zastite tako sto se predmet upucuje sudu, odnosno vecu od 3 sudija.

Nazalost, nije mi poznata praksa u Srbiji, ali po slovu Zakona u cl. 252. st. 2. potrebna je i opomena.

"Uz predlog za izvršenje iz stava 1. ovog člana, pored priloga propisanih u članu 35. ovog zakona, izvršni poverilac je dužan da dostavi i pismeni dokaz da je pre podnošenja predloga za izvršenje opomenuo izvršnog dužnika da izvrši obavezu"

Slicna je situacija i kod nas u Holandiji. Naravno, za takvu jednu novu instituciju je potrebno vreme za uhodavanje.

Nazalost, nije mi poznata praksa u Srbiji, ali po slovu Zakona u cl. 252. st. 2. potrebna je i opomena.

"Uz predlog za izvršenje iz stava 1. ovog člana, pored priloga propisanih u članu 35. ovog zakona, izvršni poverilac je dužan da dostavi i pismeni dokaz da je pre podnošenja predloga za izvršenje opomenuo izvršnog dužnika da izvrši obavezu"

Slicna je situacija i kod nas u Holandiji. Naravno, za takvu jednu novu instituciju je potrebno vreme za uhodavanje.

Ne bi trebalo da pretpostavlja problem takvo izvrsenje, da se sve to ne desava i da to ne rade ljudi kojima slovo zakona daje vlast, a ne obavezu. Tako da taj Izvrsitelj bez sudske overe upucuje zakljucak sa pretnjom o zapleni stvari, sto znaci povredu privatnosti. U Srbiji, prijatelju, kada nekome das obavezu da nesto uradi on je odmah okrene u svoju korist kao svoje pravo. Znaci taj Izvrsitelj, sada donese zakljucak i pripreti da mu odmah uplatis 1500 dinara pored onih 3900 sto je vec uzeo od tebe preko Telekoma inace dolazim da ti oduzimam stvari. Ti napises prigovor, koji ne zadrzava izvrsenje, naravnom njemu je u interesu da ti ne naplati, pa sve trci da dokaze gresku Telekoma, koji je po ugovoru sa duznikom bio duzan da isporuci usluge, ali i kod zaostataka isplate da opomene duznika, sto je i po istom tom zakonu duzan. Izvrsitelj, je iznad zakona i , sta rece ovaj izvrsiteljski advokat, verovatno jedan od izvrsitelja, ne treba mu dokaz.
O takvim Kadijama ja pisem, kolega.

Tacno, za sve ove stvari gde je jednogodisnji rok zastarelosti treba opomena bez koje predlog za izvrsenje nije uredan te ce ga i sam privatni izvrsitelj odbaciti. Dakle to je obaveza javnih preduzeca kao davaoca usluga. Ja sam gore krenuo da pisem misleci na izvrsenje uopste, pa sam nastavio sa ovim gde se vodi posebni postupak za komunalne usluge (koje su ovde u pitanju) a ostao sam nedorecen jbg. Dakle za sve ostale stvari ukljucujuci i privredne ne treba opomena.

Tacno je da prigovor ne odlaze izvrsenje. Zaista moze da ti izvrsitelj popise stvari, proceni, proda i time zakljuci predmet, dok sud jos nije odlucio po prigovoru (mada je malo verovatno zbog rokova za prodaju). U takvoj situaciji duznik podnosi protivizvrsenje, ako uspe sa onim prigovorom, gde ce od poverioca naplatiti sve nazad, sa kamatom od dana kada je poverilac primio neosnovano nesto sto mu ne pripada. Kako se ovde spominje Telekom naplata od njega je sigurna.

Da se razumemo, da su svi fer i posteni ne bi bilo par miliona predmeta za dug samo pred beogradskim sudom. I dalje je najbolje biti duznik. Evo i ovaj gore @perafitilj sto je postovao tako tvrdi - nisi morao da placas komunalije, a bilo je i otpisivanja. Znaci budale su oni koji placaju. A svaki dug ce kad-tad doci na naplatu.

I dobro je zakonsko resenje da pravni lek ne odlaze izvrsenje. Prvo radi se o stvarima kao sto su javne usluge koje su sa velikom verovatnocom isporucene korisniku. Drugo precesto se desava da se duznik namerno zali samo kako bi prolongirao postupak i otudjio stvari koje ima ili ih prikrije. Citav problem postavljaca teme se sagledava sa njegove - duznicke strane, a niko ne gleda niti pita poverioca zasto je on propao, sto nije naplatio dug od duznika. Ko je ovde preci poverilac koji trazi pravnu zastit ili duznik koji na sve moguce nacine izbegava da plati?

Back