Izvrsitelji ili Kadija te tuzi, Kadija ti sudi, ali imas pravo zalbe Kadiji.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ja ovakvu gomilu gluposti ne videh na jednom mestu.
Daj bar malo uzmi taj zakon koji pominjes, de procitaj pa mi reci gde stoje odredbe u kojima "moze bilo ko da otvori firmu za uterivanje dugova" i kada su to izvršitelji bili pod ingerencijom ministarstava?
Na prethodno necu da ti odgovorim.
Za prvi link komentar - jadno je drustvo koje ima problem da odgovori na trivijalno pitanje: da li duznik treba da plati svoj dug?
Drugi link je smesan.
Da, na ovo pitanje ima odgovor. Duznik treba da plati svoj dug. U pravu si da je bolesno drustvo gde ljudi nemaju para da prezive i zavise od toga sta ce neki pipak ili repic vlasti da mu uradi dok uci kako da otima kada se uspuze u hijerarhiji vlasti.
Takodje, bolesno je drusvo gde su cinovnici, pa cak i najsitniji toliko oholi da ne vide kada narod nema para pa mu skidaju kozu s ledja, a kada se izvuku oko pola 5 iz mracnog mesta svoga sefa postaju sami taj isti narod, ali saosecaju samo sa sobom.
Moram priznati da pored ovakvo ustrojenog sudstva nekada i kadija izgleda kao dobro resenje. Bar presece brzo i istrpis nepravdu, ides dalje. Ovako agonija se nastavlja u nedogled, a na kraju isti epilog.
De, de nemoj se srditi, popij koju tabletu za smirenje. Vidis da ne umes da potrefis ni "quote".
Kad to zavrsis onda probaj da napises koji je konkretno tvoj problem. U suprotnom ce tema otici u lock jer je besmislena.
Privatni izvršitelji isključivo deluju po pravosnažnoj presudi suda.
Bez odluke i pravosnažne presude svi "dokazi" su rekla kazala.Na netu sam nasla Zakon o izvrsenju i obezbedjenju Republike Srbije i u petom delu pod nazivom "Posebni postupak za namirenje potrazivanja po osnovi komunalnih i slicnih usluga" u cl. 251- 256 je propisano da predlog za izvrsenje na temelju verodostojne isprave se podnosi izvrsitelju a ne sudu, na temelju cega izvrsitelj donosi zakljucak o predlogu za izvrsenje.
U smislu cl.18. istog Zakona, verodostojne isprave su menica, cek, izvod iz poslovnih knjiga i dr. Dakle, po mom misljenju, sto se tice tih dugovanja, sud je nadlezan samo ako duznik podnese prigovor.
Svaki post predstavlja tvoje elementarno neznanje i nekulturu. Bilo bi dobro da procitas taj zakon kao sto sam ti gore sugerisao. A i ne smeta ti u pamet, dzaba bi citao.
Mislim da ne trebate placati troskove, jer opomena nije stigla i nije bilo uvjeta za donosenje zakljucka, dakle, niti za izvrsenje.
Jos uvek nisi napisao ni slovo iz Zakona o izvrsenju i obezbedjenu. Time jasno pokazujes da si zlonameran, da ti nije stalo do argumentovane diskusije. Samo nastavi da istrajavas na svojim glupostima. Jos i pokusavas da vredjas al ni to ne ide koliko si infantilan.
@Piano020
Niko tebi nije duzan da salje opomenu pred utuzenje. Dobijes racun. Na racunu stoji valuta/rok placanja 8 dana. Nakon toga si u docnji i mozes biti tuzen. Nije da ne znas kada je dospela tvoja obaveza. Dobra je volja svakog poverioca sto te opominje za dug kako bi spor resio vansudski. Dakle dovoljan je samo ispostavljen racun i na osnovu njega se donosi resenje o izvrsenju. Za sve javne usluge za koje je predvidjen jednogodisnji rok zastarelosti (struja,voda,komunalije,telefon,grejanje...) postupa iskljucivo privatni izvrsitelj kao lice na koje je drzava prenela pravo da vrsi javna ovlasecnje i cini deo pravosudja. Dakle on odlucuje po predlogu za izvrsenje samo na osnovu jednog podnetog racuna i predloga da se dug naplati. Ako duznik prigovori onda tek dolazi do sudske zastite tako sto se predmet upucuje sudu, odnosno vecu od 3 sudija.
Nazalost, nije mi poznata praksa u Srbiji, ali po slovu Zakona u cl. 252. st. 2. potrebna je i opomena.
"Uz predlog za izvršenje iz stava 1. ovog člana, pored priloga propisanih u članu 35. ovog zakona, izvršni poverilac je dužan da dostavi i pismeni dokaz da je pre podnošenja predloga za izvršenje opomenuo izvršnog dužnika da izvrši obavezu"
Slicna je situacija i kod nas u Holandiji. Naravno, za takvu jednu novu instituciju je potrebno vreme za uhodavanje.