- Poruka
- 369.429
Da se umesto jednog sveca slavi drugi i da li je to u duhu pravoslavlja ?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
ako si prizetko, ali obeležiš i svoju.Da se umesto jednog sveca slavi drugi i da li je to u duhu pravoslavlja ?
Славе и други само што славе славу града. Као што ми имамо славу, други православци тако прослављају светитеља заштитника свог града. Или имендан, то је лични светитељ у односу на дато име.Мислиш у духу Светосавља? Од свих Православаца само ми Срби и бивши Срби (Македонци и Црногорци) је славимо. Није неопростив грех али наравно да је крајње непотребно мењати ако за то не постоји добар разлог и јак мотив. А чак је може се рећи и непоштовање према оцу и ђеду од којих је слава наслеђена.
Да ли је ово новинарски коментар ? Личи да јесте.Slavski obred sastoji se iz prethrišćanskih, hristijanizovanih i hrišćanskih elemenata, što skupa učvršćuje religijski i nacionalni identitet i podržava kulturnu raznolikost.
https://www.rts.rs/lat/magazin/zanimljivosti/1763577/srpska-slava-na-uneskovoj-listi.htm
i?Да ли је ово новинарски коментар ? Личи да јесте.
Vas dvoje, za žene to važi pa čak i u današnje vreme.I vera se menja i uzima partnerova slava
Greh je napustiti slavu.Mozes i da ne slavis ko ti brani,je ne znam koju slavu mi je otac slavio ako je uopste imao a s majcine strane deda sveti sava,znaci tek treba da je izaberem
Nisam ni mislio na tebe nego na tvog pretka (otac, deda, ko već) jer ti ne znaš ni koja ti je slava.Nemam koju slavu da napustim nije je majka uzela od dede
Отац је сигурно имао славу али се заборавило. Па баш леп празник, ето Свети Сава ти може бити славаMozes i da ne slavis ko ti brani,je ne znam koju slavu mi je otac slavio ako je uopste imao a s majcine strane deda sveti sava,znaci tek treba da je izaberem
Zašto je greh? Gde u kojoj crkvenoj knjizi se spominje slava da treba ili ne treba da se slavi? Moja porodica od kako ne slavi bilo nas krenulo, posle je moj otac ponovo počeo da slavi slavu i propio se i postao alkoholičar pod stare dane.Greh je napustiti slavu.
Šta ti teško 1 dan godišnje?
Nekad kad su se porodice selile menjala se slava. Smatralo se da stari svetac nije zaštitio kuću i porodicu i uzimala se nova slava u novom kraju, tako da jedan deo familije kod nas je slavio svetog Nikolu, a drugi svetog Arhangela, mada potpuno nepotrebno i najobičnije rasipništvo i bacanje para.Bez sveštenika nema promene slave. Ništa bez sveštenikovog blagoslova. Ako ne bi trebalo pitati i vladiku.
Имендан и слава су две различите ствари, први је личан, а други генерацијски (од Светог Саве, који је оснивач Србских СЛАВА, до данас)Славе и други само што славе славу града. Као што ми имамо славу, други православци тако прослављају светитеља заштитника свог града. Или имендан, то је лични светитељ у односу на дато име.
Само тоталној будали свеци могу бити хоштаплери...ako su srbina krizanske sile naterale da odbaci Svetovida, Svarozica,Moranu i da poprimi ove hostaplere za svoju slavu, verujem da imaju pravo i da ga menjaju (ovaj put dobrovoljno)
У Законоправилу светог Саве...Zašto je greh? Gde u kojoj crkvenoj knjizi se spominje slava da treba ili ne treba da se slavi?
Sumnjam da Srbi znaju za tu knjigu ili da ih zanima. To što pišu smrtnici je nevažno, idolatrija nije po bibliji.У Законоправилу светог Саве...
То је основна књига о Хришћанској пракси и канонима код Срба, чудно да ви Бугари то не знате...
Свети Сава је бесмртник и светитељ, а не небитноћа ко ти несрећни...Sumnjam da Srbi znaju za tu knjigu ili da ih zanima. To što pišu smrtnici je nevažno, idolatrija nije po bibliji.