Kako Krist vodi svoje sljedbenike
Prije nego što je uzašao na nebo, uskrsnuli Isus Krist pojavio se svojim učenicima i povjerio im važan zadatak. Rekao je: ”Idite dakle i načinite učenike od ljudi iz svih naroda.“ Tom im je prilikom njihov predvodnik također obećao da će biti s njima dok ispunjavaju taj zadatak, rekavši im: ”Evo, ja sam s vama u sve dane do završetka sustava stvari. U kom je pogledu Isus Krist sa svojim sljedbenicima u ovom vremenu završetka sustava stvari?
Pomoćnik, sveti duh, kojeg će Otac poslati u moje ime“, rekao je Isus, ”on će vas poučiti svemu i dozvati vam u sjećanje sve što sam vam ja rekao“. Sveti duh, koji je poslan u Isusovo ime, vodi nas i jača. Duhovno nas prosvjetljuje i pomaže nam da razumijemo čak i ”duboke stvari Božje“. Osim toga, bogougodne osobine ”ljubav, radost, mir, dugotrpljivost, dobrohotnost, dobrota, vjera, blagost, samosvladavanje“ jesu ”plod duha“. Uz pomoć svetog duha mi možemo razvijati te osobine.
Dok proučavamo Bibliju i trudimo se primjenjivati ono što učimo, Jehovin duh pomaže nam da rastemo u mudrosti, razboru, razumu, znanju i sposobnosti prosuđivanja. Sveti duh također nam pomaže da podnosimo iskušenja i kušnje. Kršćane se potiče da se ’očiste od svake prljavštine tijela i duha, usavršavajući svetost‘. Zar bismo bez pomoći svetog duha mogli živjeti u skladu s Božjim zahtjevom da budemo sveti, odnosno čisti? Isus, između ostalog, koristi sveti duh da bi nas vodio, a za to ima ovlaštenje svog Oca, Jehove Boga.
Postoji još netko putem koga Krist vodi današnju skupštinu. Govoreći o svojoj prisutnosti i završetku sustava stvari, Isus je rekao: ”Tko je zapravo vjerni i razboriti rob kojeg je njegov gospodar postavio nad svojim slugama, da im daje hranu u pravo vrijeme? Sretan je taj rob ako ga njegov gospodar, kada dođe, nađe da tako radi! Zaista vam kažem: Postavit će ga nad svom svojom imovinom“. Taj ”gospodar“ je Isus Krist. ”Rob“ je grupa pomazanih kršćana na Zemlji. Tom razredu roba povjereno je upravljanje Isusovom imovinom na Zemlji i da daje pravovremenu duhovnu hranu. Mala grupa osposobljenih nadglednika iz ’vjernog i razboritog roba‘ čini Vodeće tijelo, koje služi kao predstavnik razreda roba. Oni nadgledaju svjetsko djelo propovijedanja o Kraljevstvu i daju duhovnu hranu u pravo vrijeme. Krist tako vodi skupštinu putem duhom pomazanog ’vjernog i razboritog roba‘ i njegovog Vodećeg tijela.
Nadalje, Krist očituje svoje vodstvo i putem ’darova u ljudima‘ — kršćanskih starješina, odnosno nadglednika. Dao ih je ”s ciljem ispravljanja svetih, za djelo služenja, za izgradnju Kristovog tijela“. O njima se u Hebrejima 13:7 kaže: ”Sjećajte se onih koji među vama preuzimaju vodstvo, koji su vam govorili Božju riječ, i dok promatrate kakav je ishod njihovog vladanja, oponašajte njihovu vjeru.“ Starješine predvode u skupštini. Budući da oponašaju Isusa Krista, njihova vjera vrijedna je oponašanja. Svoju zahvalnost za starješine možemo pokazati tako da budemo poslušni i podložni tim ’darovima u ljudima‘.
Da, Isus Krist danas vodi svoje sljedbenike putem svetog duha, ’vjernog i razboritog roba‘ i skupštinskih starješina. Da bismo hodili kao što je Krist hodio, trebamo razumjeti kako on pruža vodstvo i podložiti se tom vodstvu. Isto tako, trebamo hoditi kao on. ”Na taj ste put pozvani“, napisao je apostol Petar, ”jer je i Krist trpio za vas, ostavivši vam uzor da točno slijedite njegove stope“.