Jehovini svedoci?

• Začetnik teme Začetnik teme dorinda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Upravo ti dajem stihove za treću kategoriju...

7. Казаћу наредбу Господњу; Он рече мени: "Ти си син мој, ја те сад родих.

Sin nije ni sluga ni Gospodar u nebeskoj hijerarhiji. Može biti kao što rekoh...pomoćnik, sunaslednik...
Božiji Sin ili Jehovin Sin, Isus...biva pomazan na Sionu i on dobija titulu cara.

6. "Ја сам помазао цара свог на Сиону, на светој гори својој."
Kakve sad veze ima ovaj tekst sa pitanjem koliko kategorija autoriteta ima u kosmickoj hierarhiji ?
Jel ti razumes pitanje ili se pravis engleza koji "nije odavde"...?!

Što treba još da kažem. Da je Sin Otac, ili obratno, da je Hrist Jehova ili obratno?!
Ma jok,odkud ti ovo,Hriscanstvo to ne tvrdi vec se jasno zna da Otac nije Sin,Sin nije Otac a nije ni Duh Sveti ali su "oni" ipak jedno,na neki Bozanstveno ekskluzivan nacin koji mi ljudi trebamo prihvacati verom...mi ne mozemo razumeti zemaljske stvari a kamo li nebeske !?
Tako bar Isus kaze i ja Mu verujem.

Inace trebas mi odgovoriti jedino pitanje koje sam ti postavio,jel to zaista toliko tesko ?

Nebeska hijerarhiji je jasna. Otac rađa sina, Otac je pomazao svog sina za cara i učinio ga svojim sunaslednikom i svakako većim po autoriteta od anđela.
O ovome mozemo kasznije,sada imas konkretan stih kojeg sam ti dao i na osnovu njega postavio konkretno pitanje.
Kao sto rekoh,dok mi ne odgovoris na pitanje ne pomeramo se ni makac sa ove tacke diskusije.

Kakve sad veze ima ovaj tekst sa pitanjem koliko kategorija autoriteta ima u kosmickoj hierarhiji ?
Jel ti razumes pitanje ili se pravis engleza koji "nije odavde"...?!

Ma jok,odkud ti ovo,Hriscanstvo to ne tvrdi vec se jasno zna da Otac nije Sin,Sin nije Otac a nije ni Duh Sveti ali su "oni" ipak jedno,na neki Bozanstveno ekskluzivan nacin koji mi ljudi trebamo prihvacati verom...mi ne mozemo razumeti zemaljske stvari a kamo li nebeske !?
Tako bar Isus kaze i ja Mu verujem.

Inace trebas mi odgovoriti jedino pitanje koje sam ti postavio,jel to zaista toliko tesko ?

O ovome mozemo kasznije,sada imas konkretan stih kojeg sam ti dao i na osnovu njega postavio konkretno pitanje.
Kao sto rekoh,dok mi ne odgovoris na pitanje ne pomeramo se ni makac sa ove tacke diskusije.
Isus Heist je prvo biće koje je Jehova stvorio. Zato je Jehovin prvorođeni Sin. On je Arhanđel.

Po hijerarhiji ispod Jehove.
Ne može biti ni sluga ni Gospodar, kako ti kažeš.

Jehovi je Sin...tebi i meni Car...

Niti je jedan Anđeo sluga u nebeskom uređenju....iz naše zemaljske perspektive DA. Iz nebeske mogu biti samo Sinovi Božiji.

U planu spasenja čoveka od greha, Hrist biva uzvišen...pomazan za cara. I budući da nas on iskupljuje Bogu, dobija svu vlast na nebu i zemlji. Čak se i Bogom može nazvati, jer radi sve što Bog radi...Ali, ne sa moćim koju sam ima, jer Sve dobija od Oca, pa i moć. Na kraju kada ceo svet bude pokoren/poslušan kada se i zadnji neprijatelj ukloni, kada nas pomiri sa Bogom...I sam Hrist će se pokoriti svom Ocu.

I stvari će biti kao na početku.
Jehova će biti nad svima pa i nad Sinom...

Ne može biti ni sluga ni Gospodar, kako ti kažeš.
Pa ne izmisljam ja kategorija sluga i Gospodar,to su jasni Biblijski termini...
Nego, daj da dopreciziramo - ako nije Gospodar a nije ni sluga sta je onda ...!?
Molkim te nemoj nastavljati i ponavljati dodatna objasnjenja,fokusiraj se direktno na pitanje i pojasni ukoliko postoji neka 3-ca kategorja ko su pripadnici te kategorije i sta podrazumeva taj profil u smislu autoriteta - jel ima autortet sluge !??????????

Pa ne izmisljam ja kategorija sluga i Gospodar,to su jasni Biblijski termini...
Nego, daj da dopreciziramo - ako nije Gospodar a nije ni sluga sta je onda ...!?
Molkim te nemoj nastavljati i ponavljati dodatna objasnjenja,fokusiraj se direktno na pitanje i pojasni ukoliko postoji neka 3-ca kategorja ko su pripadnici te kategorije i sta podrazumeva taj profil u smislu autoriteta - jel ima autortet sluge !??????????
Ne. Niko nije u nebeskom svodu nikom sluga.

Bog... svi ostali su njegovi Sinovi.

Kada ze iz zemaljske perspektive gleda. Onda je drugačije. Anđeli mogu biti sluge, mi ljudi takođe.

A šta je Hrist, koju titulu ima....opet zavisi iz čijeg ugla gledaš.

Jehovi je prvorođeni Sin. Pa ako je Sin, onda je i pomoćnik od početka...istovremeno i sunaslednik..ne može mu biti ni sluga ni Gospodar...

Anđelima predvodnik...

Nama na zemlji spasitelj i Car...

"Kako po Adamu svi umiru tako ce po Hristu svi oziveti"...

Ako ovo znam i priznajem, zasto ne bih bio Hriscanin?
Ako verujem u Hristovu otkupnu zrtvu...ako po njegovoj zapovesti propovedam, radosno jevandjelje Hristovo...zasto ne bi bio Hriscanin?

A zasto Jehovini Svedoci..pogledaj moj predhodni post.
Секундарна важност. Све надаље је пуно битније, следећих десетак којих објава.

Sto se tice prevoda.
Ako znamo da ni Hrist taj isti dan nije bio u raju, nije mogao biti ni raspeti pored njega.

Za mene je u ovom slucaju tacniji prevod JS...
Шта и коме значи то ,,за тебе"? Библија није ни писана ни превођена за тебе. Знаш ли грчки којим је писан Нови Завет, можеш ли да преводиш самостално? Ако не можеш, ослони се на врхунске учене филологе који су га преводили. А не на шарлатане без образовања који су писали ,,превод" Нови Свет.

Секундарна важност. Све надаље је пуно битније, следећих десетак којих објава.

Шта и коме значи то ,,за тебе"? Библија није ни писана ни превођена за тебе. Знаш ли грчки којим је писан Нови Завет, можеш ли да преводиш самостално? Ако не можеш, ослони се на врхунске учене филологе који су га преводили. А не на шарлатане без образовања који су писали ,,превод" Нови Свет.
Prevođena je upravo za mene. Zato što sam ja Božije dete.

A koliko su tvoji filolozi učeni, vidim po tome što ni znak interpunkcije ne znaju da stave na pravo mesto.

Ako nisi primetio 'uvek' citiram Karadžićev prevod. Koji je možda i najgori.
Ali sasvim dovoljan da i na njemu mogu da raskrinkamo svako lažno učenje.

Prevođena je upravo za mene. Zato što sam ja Božije dete.
Играш се речима, неозбиљно. Може свако по том шаблону да тртља како му се ћефне јер је и он божје дете. Где је онда снага твог аргумента?

A koliko su tvoji filolozi učeni, vidim po tome što ni znak interpunkcije ne znaju da stave na pravo mesto.
Класика ,,ови твоји", ко неко дете. Општи консензус међу стотинама преводилаца и теолога је тај превод, али јок, Јехова шаље исправке надахнуте Светим Духом преко свог верног роба у виду Куле стражара. Важи.
Питао сам знаш ли библијски грчки или не знаш. Тешко одговорити или избегаваш да одговориш?

Ako nisi primetio 'uvek' citiram Karadžićev prevod. Koji je možda i najgori.
Ali sasvim dovoljan da i na njemu mogu da raskrinkamo svako lažno učenje.
Шта има да ме занима Караџићев превод?
Цитираш ми превод превода док бежиш од оригинала, филозофираш и мислиш да нико не примећује.

Играш се речима, неозбиљно. Може свако по том шаблону да тртља како му се ћефне јер је и он божје дете. Где је онда снага твог аргумента?

Класика ,,ови твоји", ко неко дете. Општи консензус међу стотинама преводилаца и теолога је тај превод, али јок, Јехова шаље исправке надахнуте Светим Духом преко свог верног роба у виду Куле стражара. Важи.
Питао сам знаш ли библијски грчки или не знаш. Тешко одговорити или избегаваш да одговориш?

Шта има да ме занима Караџићев превод?
Цитираш ми превод превода док бежиш од оригинала, филозофираш и мислиш да нико не примећује.
Ne znam Grčki.

Izaberi prevod koji hoćeš i na njemu ću ti dokazati da tvoja crkva nije u pravu.

Zanimljivo je da se ne osvrćeš na moj komentar, da ni Hrist ni razbojnik pored njega, nisu bili taj dan u raju.

Da li se slažeš ili ne?

Zato što je naš otkupitelj.

A gde je bio dok nije seo?
Nije sa Hristom još uvek u raju. Čekamo dolazak..
vazneo se i seo s desna Ocu, i sada ces ti da Ga podizes sa tog mesta i stavljas nize Oca, ili sta mislis, kada ce da bude opet ispod, kada dodje po drugi put na zemlju?
kako ti znas da nije, cuvas raj?
ili znas da sto maki rece da vi pomerate zarez, zapetu.
danas ti kazem - jel ima to jos negde da vidimo?
"Zaista ti kažem: danas
ma original mislim i nema interpunkciju, samo da vidimo ima li igde drugde da kaze zaista ti /vam, kazem danas

ima samo ona prorocka: danas ako glas njegov cujete, a to njihovo nema nigde

Poslednja izmena:
Ne znam Grčki.
Добро.

Izaberi prevod koji hoćeš i na njemu ću ti dokazati da tvoja crkva nije u pravu.
Преводима се не доказује ништа, већ оригиналним текстом.

Zanimljivo je da se ne osvrćeš na moj komentar, da ni Hrist ni razbojnik pored njega, nisu bili taj dan u raju.

Da li se slažeš ili ne?
Не. Обојица су после смрти отишли у Ад или Хад, пребивалиште за мртве, истом оном које се у Старом Завету назива Шеол. У њему је пребивалиште спашених (верници) и пребивалиште изгубљених (неверници). Пребивалиште спашених назива се Парадисос илити Рај и раздвојено је од пребивалишта изгубљених великом провалијом. Кад се Исус узнео на небо повео је са собом све оне који су пребивали у Рају, укључујући и поменутог разбојника коме је Исус обећао да ће ући с њим у Рај и бити спашен јер је веровао.

Пређи на следећу објаву.

vazneo se i seo s desna Ocu, i sada ces ti da Ga podizes sa tog mesta i stavljas nize Oca, ili sta mislis, kada ce da bude opet ispod, kada dodje po drugi put na zemlju?
kako ti znas da nije, cuvas raj?
ili znas da sto maki rece da vi pomerate zarez, zapetu.
danas ti kazem - jel ima to jos negde da vidimo?
ma original mislim i nema interpunkciju, samo da vidimo ima li igde drugde da kaze zaista ti /vam, kazem danas

ima samo ona prorocka: danas ako glas njegov cujete, a to njihovo nema nigde
Pa nije on zdesna od vaznesenja...on je na toj poziciji i pre bio. Ali ne oduvek.. Ima početak na toj poziciji.
I nikako ne kažem ja nešto, već čitam da piše. Da će doći dan kada će se i on sam podloziti Svevišnjem Ocu Jehovi.
Naravno pričam o hijerarhiji a ne o pozicijijama sedenja...

U rajsko nebo mogu samo izabrani...za nas ostale je zemaljski...Božiji plan odavno rečen.

Добро.

Преводима се не доказује ништа, већ оригиналним текстом.

Не. Обојица су после смрти отишли у Ад или Хад, пребивалишту за мртве, истом оном које се у Старом Завету назива Шеол. У њему је пребивалиште спашених (верници) и пребивалиште изгубљених (неверници). Пребивалиште спашених назива се Парадисос илити Рај и раздвојено је од пребивалишта изгубљених великом провалијом. Кад се Исус узнео на небо повео је са собом све оне који су пребивали у Рају, укључујући и поменутог разбојника коме је Исус обећао да ће ући с њим у Рај и бити спашен јер је веровао.

Пређи на следећу објаву.
Ček ček polako...

Šta je onda sporan znak interpunkcije?

Ako je tako kao što kažeš, JS su znak stavili na pravo mesto. Mi sa tim znakom koji je na mestu imamo bolje razumevanje onoga što je Hrist rekao. A da ne pričam o tome da je rečenica gramatički ispravna.

Da li ti govoriš Biblijski Grčki?

Koliko sam video u originalu nema znakova interpunkcije. Da li sam upravu?

Ček ček polako...

Šta je onda sporan znak interpunkcije?
Зато што мења смисао Исусових речи и обесмишљава постојање прилога ,,данас".

Ako je tako kao što kažeš, JS su znak stavili na pravo mesto.
Нису. Ни ондашњи говорници кини грчког ни данашњи говорници модерног грчког не би употребили такав редослед речи каквим је записан стих у ком се Исус на крсту обраћа лопову.

Mi sa tim znakom koji je na mestu imamo bolje razumevanje onoga što je Hrist rekao.
Немамо, имамо реченицу која би говорнику грчког звучала неправилно, као да је изговара/записује странац који још увек није савладао грчки.

A da ne pričam o tome da je rečenica gramatički ispravna.
Граматички могу да буду исправна оба тумачења али само једно има смисла и звучи правилно јер је такав редослед речи у стиху. Стављање запете на друго место једноставно није прихватљиво.

Da li ti govoriš Biblijski Grčki?
Да. Али је далеко битније то што су га апостоли, јеванђелисти и црквени оци говорили и сви разумели правилно Христове речи, онако како је сваки познавалац грчког на свету икад преводио, а не онако како стоји у издању Нови Свет.

Koliko sam video u originalu nema znakova interpunkcije. Da li sam upravu?
Да.

Mi imamo u Pismu niz primjera gdje Hristos Svoje poruke započinje sintagmom "zaista ti/vam kažem" i odmah nakon toga slijedi poruka.

Ciljani stih je sljedeći:
"I reče mu Isus: zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju."

Imamo sljedeće stihove. Fokus će biti samo na Luki jer je to tekst u kojem se nalazi gornji stih ali u sva 4 Jevanđelja je ista priča:
"Reče pak: zaista vam kažem: nikakav prorok nije mio na svojoj postojbini." (Luka 4:24).
"A zaista vam kažem: imaju neki među ovima što stoje ovdje koji neće okusiti smrti dok ne vide carstva Božijega." (Luka 9:27).
"Zaista vam kažem da će se zapregnuti, i posadiće ih, i pristupiće te će im služiti." (Luka 12:37)
"Zaista vam kažem: nad svijem svojijem imanjem postaviće ga." (Luka 12:44).
"I kažem vam zaista: koji ne primi carstva Božijega kao dijete, neće ući u njega." (Luka 18:17).
"zaista vam kažem: nema nijednoga koji bi ostavio kuću, ili roditelje, ili braću, ili sestre, ili ženu, ili djecu carstva radi Božijega," (Luka 18:29)
"I reče: zaista vam kažem: ova siromašna udovica metnu više od sviju:" (Luka 21:3)

Da li uopste znate kada je Isus vaskrsao nakon smrti?
Tek nakon tri dana
a zlocinac koji je umro njega ceka zemljasko vaskrsenje
tako da je netacno da on bude danas sa njim u raju jer je to nemoguce
nego danas mu je to rekao - da ce biti u raju sa njim - jednom kada dodje vreme vaskrsenja

dakle malo poznavanja pisma i lako se shvati smisao

Ne. Niko nije u nebeskom svodu nikom sluga.
Biblijski demant:

Otkr.22,8.9:
"...I ja Jovan vidjeh ovo i čuh; i kad čuh i vidjeh, padoh da se poklonim na noge anđela koji mi ovo pokaza.
I reče mi: gle, nemoj, jer sam i ja sluga kao i ti i braća tvoja proroci i oni koji drže riječi knjige ove. Bogu se pokloni..."

Kao sto se jasno vidi,andjeo je jasno i precizno rekao Jovanu da je i on sluga stoga ako ga nije slagao i ako su andjeli generalno stanovnici neba koji kad dobiju nalog idu i na Zemlju da interevenisu/prenesu neku poruku, onda to znaci da na nebu definitivno imamo sluge koje sluze Bogu Nebeskome.
...ili jos preciznije,to je dokaz da su tvoje tvrdnje konacno i nepovratno "pale u vodu".

Bog... svi ostali su njegovi Sinovi.

Kada ze iz zemaljske perspektive gleda. Onda je drugačije. Anđeli mogu biti sluge, mi ljudi takođe.

A šta je Hrist, koju titulu ima....opet zavisi iz čijeg ugla gledaš.

Jehovi je prvorođeni Sin. Pa ako je Sin, onda je i pomoćnik od početka...istovremeno i sunaslednik..ne može mu biti ni sluga ni Gospodar...

Anđelima predvodnik...

Nama na zemlji spasitelj i Car...
Cekam konkretan odgovor na konkretno pitanje - jel Bozji Sin pre Njegovog ponizenja kada je uzeo oblicje sluge postavsi jedan od nas bio sluga i ako nije sta je onda bio po tom osnovu !?????????

Molim te bez filozofiranja,dodatnih citata,tumacenja,ovo,ono...
Konkretno pitanje - trazim konkretan odgovor...prihvaca se i da mi otvoreno kazes da mi ne zelis odgovoriti i onda nastavljamo diskusiju.

Dakle ?

Mi imamo u Pismu niz primjera gdje Hristos Svoje poruke započinje sintagmom "zaista ti/vam kažem" i odmah nakon toga slijedi poruka.

Imamo sljedeće stihove. Fokus će biti samo na Luki jer je to tekst u kojem se nalazi gornji stih ali u sva 4 Jevanđelja je ista priča:
"Reče pak: zaista vam kažem: nikakav prorok nije mio na svojoj postojbini." (Luka 4:24).
"A zaista vam kažem: imaju neki među ovima što stoje ovdje koji neće okusiti smrti dok ne vide carstva Božijega." (Luka 9:27).
"Zaista vam kažem da će se zapregnuti, i posadiće ih, i pristupiće te će im služiti." (Luka 12:37)
"I kažem vam zaista: koji ne primi carstva Božijega kao dijete, neće ući u njega." (Luka 18:17).
"zaista vam kažem: nema nijednoga koji bi ostavio kuću, ili roditelje, ili braću, ili sestre, ili ženu, ili djecu carstva radi Božijega," (Luka 18:29)
"I reče: zaista vam kažem: ova siromašna udovica metnu više od sviju:" (Luka 21:3)
Mislim da njihov problem dolazi odatle što su Oca, Sina i Svetog Duha
načisto razdvojili i zato im izgleda da ono što u Bibliji piše nije tačno, pa
menjaju u skladu sa svojom dogmom.

Rečenica koja počinje sa ''Zaista ti kažem danas..'' nema nikakvog smisla...
To bi bila čista reč viška..
U početku sam verovala da ovdašnji naučavaoci stvarno nešto o Bibliji znaju,
ali oni znaju samo kako da neke reči zanemare kao da nisu rečene ili da nekima
učitaju drugačiji smisao, da bi se u dogmu uklopilo.

Pa jel bio Isus u raju tog dana ?????????????????
Ako je bio onda je tvoja tvrdnja opravdana ali ako nije onda je to dokaz da Isusa cinis lazovom samo zatosto Ga nisi dobro razumeo i to najverovatnije zbog tih crnih ocila za svajcovanja koje ne vadis kad Bibliju citas preko-trupa,nabrzaka,reda radi...

Ako je bio onda je tvoja tvrdnja opravdana ali ako nije onda je to dokaz da Isusa cinis lazovom samo zatosto Ga nisi dobro razumeon i to najverovatnije zbog tih crnih ocila za svajcovanja koje ne vadis kad Bibliju citas preko-trupa,nabrzaka,reda radi...
Moramo li po peti put na istu temu? Već si dobio odgovor u svakom od protekla 4 puta. Isus je Bog i kao sveprisutni Bog je bio u raju sa razbojnikom taj dan.

Ako je bio onda je tvoja tvrdnja opravdana ali ako nije onda je to dokaz da Isusa cinis lazovom samo zatosto Ga nisi dobro razumeon i to najverovatnije zbog tih crnih ocila za svajcovanja koje ne vadis kad Bibliju citas preko-trupa,nabrzaka,reda radi...
Ma ko si ti da Božiju reč preispituješ? Ako tako piše, onda je tako.
Ako ne razumeš zašto je tako, do tebe je a ne do pisma.

Moramo li po peti put na istu temu? Već si dobio odgovor u svakom od protekla 4 puta. Isus je Bog i kao sveprisutni Bog je bio u raju sa razbojnikom taj dan.
Pa onda Isusa cinis lazovom jer je n rekao Mariji da jos uvek nije bio kod Oca...
I sta ce biti,ko je ovde lazov - Isus ili ti...!??
...ili sam mozda ja jer tvrdim da je Isus zaista to rekao ...!?

Back