Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ајде питање уопште није наивно аналитичар често пита, осим свемогућег Бога Јехову, колико их имате још на списку?

Na spisku nemamo niti jednog Boga doli Jehove kojem se klanjamo i kojem služimo. Bogovima služe oni koji vjeruju u Trojstvo, jer imaju tri boga, a ne jednoga.
Koliko je to u skladu sa Biblijom - zna se.

сутра правац у дворану да ти се опростте греси које си написао у овом посту.
Стајићу СТИДИ СЕ, нико овде вас није ружио лично као ви нас.
ми смо критиковали ваше учење човече.

Vi ste kritizirali nas, a ne naše učenje, pošto se ono temelji na Bibliji. U stvari, niste ni svjesni da ste govorili protiv Svetog pisma, a on je napisan putem svetoga duha. I zato pazite, da vam se ne uračuna kao hula na sveti duh ! :whistling:

Itekako zna...
Jerohinac je jedan od najboljih poznavalaca Svetoga pisma ovdje..:)

Što ti znači poznavalac? Ti si se izlupetao sa pljuvanjem po prijevodu Novi svijet od Jehovinih svijedoka, a sami bibličari su priznali, vrlo nerado, da je najtočniji prijevod upravo prijevod Novog svijeta.
Cijelo ispitivanje je provedeno u Velikoj Britaniji, pod medijskim pokroviteljstvom BBC-a (koji su inače neskloni Jehovinim svijedocima) i na način da su uspoređivali neimenovane prijevode sa originalnim spisima koji se čuvaju u Vatikanu (od Vulgate, masoretskih spisa do Kumranskih spisa) i ustanovili su da je jedan prijevod najkvalitetniji. kada su ustanovili da je to prijevod Jehovinih svijedoka - htjeli su se povuć, ali bješe kasno.

STAJIC
Re: Jehovini Svedoci-Ko su oni? U sta veruju?

I konačno spade tvoja maska finog i učitivog...Ne boli tebe stajiću to što se ja razmahujem stihovima iz biblije,VEĆ TE BOLE CITIRANI STIHOVI...A što se tiče mog razumevanja biblije,javno te pozivam na temu biblija da se suočimo u vezi znanja o bilo čemu iz biblije.Inače nisam arogantan ali jesam ponosan i držim do sebe.
Nisam vernik ali kao Srbin ću uvek biti na pravoslavnoj strani kada se radi o izboru izmedju pravoslavlja i bilo kojeg drugog sektaškog učenja.A potpuno je tačno da nikada nisi vodio ozbiljniju konverzaciju samnom ali je to zbog toga što nikada nisi imao biblijske argumente u tom smislu.FALSIFIKOVANIM stihovima iz biblije možeš prevariti nekoga u misionarenju ali ne i mene stajiću.I to ti znaš stajiću.Ti si svestan toga i to te boli stajiću.A što se tiče toga da me na ovoj temi niko ne uzima za ozbiljno,verujem ti da me ti i JS ne uzimate za ozbiljno a što je i logično stajiću.A ono što si napisao najbolji je pokazatelj da istina koje si duboko u sebi svestan ume i da ...boli.
felix.gif

To što si ponosan je ključ tvojega spasenja ili propasti, razmisli malo o tome !

A što se tiče sučeljavanja na temelju PISMA, možeš se okušati, čekam te ! :rtfm:

a sta je sa gresima koje svakodnevno tovarimo , kako ih cistite?
mislim nema ispovesti, nema posta , nema dobrih dela, nema pricesca, nema molitava, nema nicega?

Prvo postavljaš pitanje, a onda sam zaključuješ. Za oprost grijeha treba molitva Bogu putem iskrenog kajanja i žaljenja svoga srca. Do Boga dolaziš putem Krista, a ne čovjeka, ne zaboravi ! :bye:

A kako se ti ispovjedaš za svoje grijehe ??? :manikir:

Primetite, naglasak je na "uskoro". To "uskoro" čekamo već dve hiljade godina, jer Isus lepo kaže svojim savremenicima "Tako i vi kad vidite ovo da se zbiva, znajte da je blizu carstvo Božije. Zaista vam kažem da ovaj naraštaj neće proći dok se ovo sve ne zbude."

Pa ako biblija govori uskoro, tko smo mi da je prekrajamo?

Onaj naraštaj kome je Isus govorio je davno prošao, i posle njega još jedan, i još jedan, i još stotine je prošlo i još hiljade će tek proći, a od Isusa ni traga ni glasa....

Da je prošao, kako ti sugeriraš, već bi živjeli u Novom svijetu, sa Božjim uređenjem, ovako...

Neko je ovde izgleda obmanuo vernike.

Nije.

Ako ima onih koji misle da on ipak samo što nije došao, nek mi sad kažu koliko još vremena treba da prođe, pa da, ako se opet ne pojavi, znaju da tu nešto ne štima? Mislim, dve hiljade godina je ipak više od jedne generacije.... Koliko ćete ga još milenijuma čekati?

U Bibliji ti lijepo piše da samo Jehova zna kada će doći vreme kraja. Mi smo našu šansu, da uživamo, prokockali s Adamom.

dokazali smo da ste falsifikati...:)

Gdje ste to dokazali? Reći da je nešto falsifikat bez dokaza je objeda.

a falsifikat ne vrijedi pišljiva boba..:manikir::manikir::manikir:

Falsifikat je učenje koje se, konstantno, kroz katekizam, protura ljudima. Kao i katolička crkva tako i SPC ne temelje svoja učenja na Bibliji nego na "tumačenjima" koja su postavljena kao dogma i samim tim su neupitna.

IZVRTANJE SVETOG PISMA

Jehovini svedoci koriste Bibliju i citiraju je, ali isključivo koriste njihov prevod Biblije, šire poznat kao "NOVI SVET".

Nije istina, do 1993. se koristio prevod Daničić - Karadžić.
Ovaj prevod je netačan, i nikada nije prihvaćen od priznatih teologa i stručnjaka za Sveto pismo - stare spise.

Nije istina, najpoznatiji bibličari su priznali da je prijevod Novi svijet najkvalitetniji.
Da bi uspeli da dokažu sve svoja učenja, Jehovini svedoci se služe svojim novim prevodom Svetog pisma, koji je po njima "najtačniji" prevod. U ovom prevodu neke reči i interpunkciju, oni navode onako kako to odgovara njihovom shvatanju. Stihovi su po pravilu uzeti izvan konteksta Svetog Pisma samo da bi potkrepili njihova uverenja.

NIje istina, jer Jehovini svijedoci temelje svoja uvjerenja na Bibliji kao Riječi božjoj, a ne obnuto kako ti sugeriraš (iako mislim da je ovo čisti copy past, a ne tvoje osobno mišljenje)

Oni prevode prvi stih Jovanovog evanđelja tako da "Reč", koja predstavlja Isusa koja je bila sa Bogom, po njihovom prevodu nije Bog nego "bog".

Titula i funkcija nisu jedno te isto.
U svim tekstovima Evanđelja, kako u grčkom originalu, tako i u svim ranijim prevodima, iznesen je razgovor raspetog Hrista i razbojnika dok su još viseli na krstu. Razbojnik koji se kajao, kaže: "Isuse, seti me se kad dođeš u carstvo svoje! I reče mu: Zaista, kažem ti: Danas ćeš sa mnom biti u Raju." (Lk. 23:42-43). Pošto ove reči Hristove govore direktno protiv njihove tvrdnje da ne postoji duša ni zagrobni život, oni su tu "malo" promenili interpunkciju, tako da u njihovom prevodu - tumačenju Hristov odgovor glasi: "Zaista, kažem ti danas: 'Sa mnom ćeš biti u raju'." (Božje hiljadugodišnje kraljevstvo se približilo, str. 22; V. A. Špajzer, Na pragu novog doba, str. 200.) Sada je smisao ovog stiha na osnovu njihovog tumačenja sledeći: "Danas, kad su me ljudi raspeli i odbacili, ja ti svedočim da ćeš sa mnom biti u raju, u dan sveopšteg vaskrsenja".

Nisu Jehovini svijedoci promjenili ovu rečenicu, nego sinod. PRevoditelji iz Betela su prevodili sa verodostojnih sarih zapisa, umjesto da se drže dogmatskih prijevoda kvazikršćana.
Jehovini svedoci umeju i da izbace deo citata iz Svetog pisma ako im to ne odgovara. Evo karakterističnog primera. Apostol Pavle, dokazujući Jevrejima da je Hristos kao Sin Božji i kao pravi Bog, veći od svih anđela, poziva se na Sveto pismo Starog zaveta citirajući Psalme. On navodi reči koje govore o Bogu Ocu i Bogu Sinu: "Tvoj presto, Bože, stoji u sve vekove i žezlo pravosti je žezlo tvoga carstva. Zavoleo si pravednost i omrzao si bezakonje; zato te, o Bože, Bog tvoj pomaza uljem radosti više nego tvoje drugove." (Jev. 1:8-9). Očigledno je, da se ovde Sin Božji dvaput naziva Bogom. Međutim, pošto Jehovini svedoci negiraju Božansku prirodu Isusa Hrista, u njihovom prevodu i tumačenju ovaj stih glasi ovako: "Za Sina Božjeg kaže Biblija: Omilela ti je pravda, i omrzao si na bezakonje. Zato ga je Njegov otac naročito blagoslovno uzvisivši ga za Kralja Božjeg Kraljevstva". (Istina koja vodi do večnog života, štampano u Nemačkoj, bez imena pisca, str. 131.) Naravno, kada se ovako tumači "Sveto pismo", onda u njemu nema ničeg od Hristove Božanske prirode.

Ovo ostavljam Harecu jer nisam poznavatelj grčkog jezika, a i ne bih htjela da navedem krivi podatak, pa da me onda razapnete ovdje na forumu jer dajem, pod fol, krive citate. Koliko me sjećanje služi radi se o falsifikatu RKC koju su kasnije preuzele sve kršćanske denominacije, u Kuranu je također izbačena kao falsifikat.

U Matej 28:19-20, Hristove reči izričito spominju sva tri lica Svetog Trojstva, i izričito tvrde da će Hristos biti sa svojom Crkvom stalno, do svršetka veka, a ne tek od 1914. godine kako je to "prorekao", njihov osnivač Čarls Rasel. Oni odbijaju da prihvate bilo šta od ove tvrdnje koju je rekao Hristos, onda njihov citat istog mesta glasi ovako: "... učinite sve narode mojim učenicima krsteći ih." (Božje hiljadugodišnje kraljevstvo se približilo, str. 30.)

U prijevodu Biblije Novi svijet nigdje ne piše da je kraj 1914. Lupaš gluposti. Nigdje u Bibliji se ne spominju Bog, Isus i Sveti duh kao trojedinstvo - to je paganski običaj koji su preuzeli "RKC oci" oko 400.g.n.e. kako bi pridobili okolne narode.

Kako to da onda u mojoj Bibliji, koja je, gle vraga, prijevod Novi svijet, piše: "Zato idite i načinite učenike od ljudi iz svih naroda, krsteći ih u ime Oca, Sina i svetog duha, učeći ih da drže sve što sam vam zapovijedio!"
Veruju da se Isus već vratio na zemlju ali u nedivljivom obliku. To je u suprotnosti sa onim što govori Otkrivenje (Otk. 1:7), gde kaže da će Isusa pri njegovu drugom dolasku "videti svako oko"

Nije istina, Jehovini svijedoci ne vjeruju da je Isus došao 1914. nego da je postao Kralj na nebu, a Sotona je zbačen na zemlju.

Osim lažnih insinuacija i pretpostavki koje ne piju vodu, iznio si hrpu teksta koji samo krči ovu temu i ne doprinosi stvarnom razjašnjavanju stavova i uvjerenja koje imaju Jehovini svijedoci.

Poslednja izmena:
Jalovo prepiranje i svađa nije hrišćanski čin. Svi ogranci hrišćanstva su ravnopravni. Naravno koji ispovedaju iskrenu veru Bogu i ne propagiraju zlo i nasilje, nego ljubav. Nema sekti, nema odpadnika, nema ekumena, nema jedino pravih, nema krivih... Svi su ravnopravni i jednaki pred Bogom. Zato će uskoro na čitavoj Zemlji biti samo jedna hrišćanska Crkva. To je zajednički stav većine hrišćanskih vernika, kao i njihovih poglavara, a nije tajni akt zavereničkih vladara iz sjenke da bi tim činom ukinuli hrišćansku religiju na Zemlji. Kasnije, u nekoj doglednoj budućnosti, sve religije će se fuzirati u jednu.

Zato svi u ljubavi (a ne mržnji) ispovedajte svoju veru Bogu i ne vodite računa kojoj sekti pripadate. :heart:

Čarls Rasel, osnivač i otac njihovog pokreta, tvrdio je kako je on pouzdani stručnjak za grčki jezik, tako da su po njemu, svi dosadašnji prevodi Biblije nepouzdani.

Rassel je bio osnivač grupe koja je krenula sa proučavanjem Biblije kao svetih spisa bez dogmatskih teza.
Jehovini svijedoci se smatraju sljedbenicima Isusa Krista i Jehove Boga.

Međutim, dokazano je na sudu u Kanadi, da on uopšte nije znao čitati grčki, iako se na sudu zakleo da zna. Još jedan događaj dovodi u pitanje njegovo "hrišćansko poštenje". Raselovo "Čudesno seme žita" prodavalo se po dva dolara (tada je to realno bila mnogo veća vrednost, nego što je to danas) za kilogram a tvrdio je da ono donosi pet puta bolji rod od običnog žita. Tužio je lokalne novine i tražio odštetu od 100 000 dolara, jer su ga nazvali lažovom i prevarantom. Izgubio je parnicu kad su vladini stručnjaci utvrdili da u tom semenu nema nikakve čudesne moći. Godine 1947. Vrhovni sud u Kanadi proglasio je Jehovine svedoke "nereligijskim telom" (da nisu hrišćanska crkva).

Svjetovne vlasti u Kanadi priznaju Jehovne svijedoke kao religijsku zajednicu koja je pritom izjednačena u svojim pravima i obavezama sa RKC, mormonima, židovima i muslimanima.

Niti jedna kršćanska denominacija ne priznaje Jehovine svijedoke kao kršćane jer jedino oni ne priznaju Isusa za Boga nego ga smatraju Sinom božjim, ne priznaju Trojstvo nego je smatraju paganskim učenjem, ne priznaju Mariju kao sveticu nego je ona obična ljudska žena koja je sa mužem Josipom imala barem još 9 djece, niti smatraju da im treba posrednik u molitvi i služenju Bogu. Nemaju nikakve vjerske ceremonije i smatraju svetačke kipove i slike idolopoklonstvom koje Biblija strogo osuđuje kao smrtni greh.

Jehovini svedoci zabranjuju transfuziju krvi. Dozvoliće radije da im član porodice i umre, ako ne dobije krv. Pri tome se pozivaju na navode iz 3. Moj. 3:17, 3. Moj. 7:26-27 i 3. Moj. 17:10-14. Ti navodi, međutim, nemaju nikakve veze s transfuzijom krvi.

Ne zabranjuju je Jehovini svijedoci nego Biblija. I pri tome se ne gleda samo Starozavjetno pismo nego i Novozavjetno.
Za razliku od ostalih crkava kršćanstva Jehovini svijedoci ne odlučuju u ime svojim sukršćana niti u ime svoje obitelji nego isključivo u svoje vlastito. Ono što smo obavezni, prema Bibliji, je ukazati da su određena djela u suprotnosti sa Božjim zakonom , a ostalo je na volji pojedinca. To i je smisao slobodne volje koju nam je Jehova dao preko Adama.

Ako se pokret Jehovinih svedoka posmatra u celini, može se zaključiti da je to neki "koncentrat", ili "miks", svih prastarih hrišćanskih jeresi prožetih duhom judaizma. Takođe, treba naglasiti da su oni po svojim shvatanjima znatno bliže judaizmu nego hrišćanstvu.

Jehovini svijedoci su jedina istinski kršćanska religija na svijetu čija se uvjerenja temelje na Božjoj riječi Bibliji.

I ne samo što to ime spominju, nego oštro osuđuju Crkvu i sveopšte hrišćanstvo što ona ne upotrebljava tu istu jevrejsku reč kao oznaku, ili ime Božje.

Propovijedanje Jehovinih svijedoka diljem svijeta je natjeralo Rimokatoličku crkvu da vrati Božje ime nazad u prijevode biblije koje su izbacili.
Božje ime je u Starim spisima napisano kao JHVH i poznatiji je kao pentateh i prema masoretskim prijevodima se čita JeHoVaH ili Jehova/Jahve.

Jalovo prepiranje i svađa nije hrišćanski čin.

istina, ali promicanje istine jeste kršćanski.

Svi ogranci hrišćanstva su ravnopravni.

Nisu. Niti prema kršćanskim denominacijama niti prema Bibliji.

Nema sekti, nema odpadnika, nema ekumena, nema jedino pravih, nema krivih... Svi su ravnopravni i jednaki pred Bogom.

Krivo. I isus ističe da će u posljednjim vremenima biti lažnih proroka, krivovjerja ida će mnogi biti odvučeni od istine.

Nemamo što raspravljati, sam si priznao da je vaša Biblija promijenjena..:D
A što se mojh Biblija tiče, posedujem izdanje SPC, Luja Bakotića, izdanje Zagrebačke nadbiskupije i Latinsku verziju iz Rima(2000).:)

3 Ako li je pak još pokriveno i naše jevanđelje, pokriveno je za one koji propadju;
4 za nevernike kojima je bog ovoga sveta oslepio razum, da ne vide sjaj svetlosti jevanđelja slave Krista, koji je lik boga nevidljivoga.

Ovo ti je prijevod Lujo Bakotić, na kojega se pozivaš. Na mjestu gdje piše, BOG ovoga svijeta, ti si rekao da u tvome prijevodu piše, VLADAR ovoga svijeta.

Ovo je samo jedan primjer LAŽI, koja prije ili kasnije iazađe na vidjelo dana.

Ovo je jedan primjer da riječ BOG, koja se pojavljuje i u opisu Isusa Krista, imaznačenje TITULE, a ne IMENA. Tako da je bitno zaključiti jednu važnu stvar: Riječ SVEMOGUĆ, nije prisutan niti na jednom mjestu uz Isusovo ime, ili titulu Bog, koja se u tome trenutku odnosi na njega, nego se riječ Svemoguć, JEDINO KORISTI UZ IME JEHOVA. :rtfm:

3 Ako li je pak još pokriveno i naše jevanđelje, pokriveno je za one koji propadju;
4 za nevernike kojima je bog ovoga sveta oslepio razum, da ne vide sjaj svetlosti jevanđelja slave Krista, koji je lik boga nevidljivoga.

Ovo ti je prijevod Lujo Bakotić, na kojega se pozivaš. Na mjestu gdje piše, BOG ovoga svijeta, ti si rekao da u tvome prijevodu piše, VLADAR ovoga svijeta.

Ovo je samo jedan primjer LAŽI, koja prije ili kasnije iazađe na vidjelo dana.

Ovo je jedan primjer da riječ BOG, koja se pojavljuje i u opisu Isusa Krista, imaznačenje TITULE, a ne IMENA. Tako da je bitno zaključiti jednu važnu stvar: Riječ SVEMOGUĆ, nije prisutan niti na jednom mjestu uz Isusovo ime, ili titulu Bog, koja se u tome trenutku odnosi na njega, nego se riječ Svemoguć, JEDINO KORISTI UZ IME JEHOVA. :rtfm:

Vorki, brate poznajes Bibliju svaka ti cast! Javna pohvala od mene!

:aplauz: :super: :vatromet:

Jalovo prepiranje i svađa nije hrišćanski čin. Svi ogranci hrišćanstva su ravnopravni. Naravno koji ispovedaju iskrenu veru Bogu i ne propagiraju zlo i nasilje, nego ljubav. Nema sekti, nema odpadnika, nema ekumena, nema jedino pravih, nema krivih... Svi su ravnopravni i jednaki pred Bogom. Zato će uskoro na čitavoj Zemlji biti samo jedna hrišćanska Crkva. To je zajednički stav većine hrišćanskih vernika, kao i njihovih poglavara, a nije tajni akt zavereničkih vladara iz sjenke da bi tim činom ukinuli hrišćansku religiju na Zemlji. Kasnije, u nekoj doglednoj budućnosti, sve religije će se fuzirati u jednu.

Zato svi u ljubavi (a ne mržnji) ispovedajte svoju veru Bogu i ne vodite računa kojoj sekti pripadate. :heart:

Nije ni jalovo niti svadja vec logicno i jasno razotkrivanje rituala, tradicije, nepoznavanje Pisma i izvrtanje istine od strane krivih religija kao sto su pravoslavlje, katolicizam i ostale religije nedeljnog "hriscanstva" i mnoge druge, na temelju ispravnog tumacenje istine iz Bozje reci. 2 Korincanima 13:8 kaze :" Jer nista ne mozemo uciniti protiv istine, nego samo za istinu".

Jehovini Svedoci su pouceni od Jehove da tako razgovaraju: sve tvrdnje nisu nase vec naseg Boga Jehove, zato sve ono sto kazemo potvrdjujemo stavcima iz Biblije i zivimo na temelju principa iz Bozje Reci. To nije tajna, ceo svet to vidi i zna!

:hvala: i :kpozdrav: od mene!

Sledece obelezje Jehovinih Svedoka:

Јеховини сведоци? Да, они себе тако зову. То је описно име које показује да они сведоче о Јехови, његовом положају као Бога и његовим намерама. „Бог“, „Господ“ и „Створитељ“ јесу титуле — као „председник“, „краљ“ и „генерал“ — и могу да се примене на неколицину угледних личности. Али „Јехова“ је лично име и односи се на свемоћног Бога и Створитеља свемира. То се јасно види из Псалма 83:19, где стоји: „Нек знају да си ти сам, коме је име Јехова, Свевишњи над целом земљом.“
Божје лично име на старохебрејском

Име Јехова (или Јахве, коме католичка Библија Стварност и неки изучаваоци дају предност) појављује се скоро 7 000 пута у изворним Хебрејским списима. Већина Библија не користи то име већ га замењује са „Бог“ или „Господ“. Међутим, и у таквим Библијама, лако се може видети где изворни Хебрејски текст користи Јехова, јер се на тим местима речи које се користе као замена за Божје име пишу великим словима, као на пример БОГ, ГОСПОД. Доста савремених превода користи име Јехова или Јахве. Зато Превод Бакотић/Нови свет каже у Исаији 42:8: „Ја сам Јехова, то је име моје.“

Prilozi

• Ime Jehova.jpg
    Ime Jehova.jpg
    2,2 KB · Pregleda: 33
"Zaista vam kažem : ovaj naraštaj neće proći dok se ovo sve ne zbude" (Matej 24, 34).
Grčka reč koja ovde stoji može da se prevede i kao "ovaj", i kao "taj" (neka me harec ispravi ako grešim - mada nije problem ni ako prevedemo kao "ovaj").
Iz konteksta cele 24. glave Jevanđelja po Mateju vidi se da Hristos govori o naraštaju koji će živeti u vreme dešavanja događaja koje On tu opisuje.
Znači: taj naraštaj - naraštaj koji će živeti u poslednje vreme.

Nisi odgovorila na moje pitanje, ako neko kaže da će se nešto desiti "a da ovaj naraštaj neće proći" - a naraštaj ipak prođe (i to mnogo prođe!), o čemu se onda tu radi?

Prvo moraš znati o kojem je naraštaju riječ, i kome se Krist obraća kada izgovara ove riječi.

Matej 23:36 - Zaista, kažem vam, sve će to doći na ovaj naraštaj.

O kojem naraštaju se govori u Matej 23:36 ?

Matej 24:34 - Zaista, kažem vam, ovaj naraštaj neće proći dok se sve to ne dogodi.

O kojem naraštaju se govori u Matej 24:34 ?

Koju vremensku granicu označava riječ NARAŠTAJ ???

"Zaista vam kažem : ovaj naraštaj neće proći dok se ovo sve ne zbude" (Matej 24, 34).
Grčka reč koja ovde stoji može da se prevede i kao "ovaj", i kao "taj" (neka me harec ispravi ako grešim - mada nije problem ni ako prevedemo kao "ovaj").
Ne možemo sada proizvoljno menjati reči samo zbog toga što se to predviđanje očigledno nije obistinilo.

Problem je u sledećem, kao naraštaj izvorno stoji grča reč "genea", (γενεά) što upravo to i znači - jedan naraštaj = jedna generacija, otac-sin, savremenici, dakle, u pitanju je tadašnja generacija ljudi koji su živeli u tom trenutku. Apsolutno nikakve sumnje u vezi toga nema i ne može da bude, osim ako krenete da silujete rečnik.

Na kraju krajeva, ako bi smo tu reč proširili na sve buduće generacije, onda bi ispalo da smo mi ista generacija sa Julijem Cezarom, što svakako nije istina.

Što se tiče "ova" i "ta" generacija, to neću ni da komentarišem, prvo zato što rečenica ne bi imala smisla (bila bi drugačije formulisana, a ne tako nejasno), drugo u pedesetak najpoznatijih prevoda Biblije se prevodi kao "ovaj naraštaj", te na svim drugim mestima Matej koristi istu sintagmu na isti način. Ako sumnjaš u ovo što kažem, pročitaj šta kaže Matej u 16. glavi:

Jer će doći Sin čovečiji u slavi Oca svog s anđelima svojim, i tada će se vratiti svakome po delima njegovim. Zaista vam kažem: imaju neki među ovima što stoje ovde koji neće okusiti smrt dok ne vide Sina čovečijeg gde ide u carstvu svom....

Ako odavde nije jasno da misli na savremenike, onda jedino mogu pretpostaviti da neko namerno žmuri na oba oka da ne bi video istinu.

Ispovest svestenicima-ljudima je duboko necenjenje Isusove zrtve. Da bi nas Jehova cuo nema potrebe da se ispovedas coveku, obrati se direktno Jehovi i sve sto imas da kazes kazi Bogu direktno. Jehova je "slusac molitvi" (Psalam 15:29) a Isus nas je poucio kako to da radimo (Matej 6:12). Sve sto trazimo i molimo, molimo kroz Isusa Hrista (Jovan 14:14) posrednika (1 Timoteju 2:5) izmedju ljudi i Jehove. Ako pazljivo procitas sve stavke koje sam naveo, razumeces.

Izraelcima nije trebao posrednik za razgovor s Jehovom, svi su mogli da razgovaraju s Jehovom bez posrednika. Kako su Jov, Avraham razgovarali s Jehovom, David, Solomon, da li su se oni ispovedali svestenicima i da li je neko bio izmedju njih i Boga? Nije. Jehova se nije promenio. Ni danas nema posrednika medju ljudima koji ce prenositi nase molitve, Jehova je slusac nasih molitvi.

Post je totalno druga tema i od posta su svestenici ucinili ritual kao od mnogih drugih stvari kao sto su pranje nogu i slicne besmislice.

O postu cemo drugi put.

Pozdrav!D

vidi ovako, negde apostol zapoveda da ispovedamo grehe jedan drugom.

drugo, i pre su ljudi morali zrtvama cistiti grehe, nisu mogli direktno Bogu da se obrate , nego su postojali svestenici ili proroci, dakle da ti ne citiram obredne zakone itd.
onda za post , znas i sam da isus govori da ce njegovi ucenici postiti nakon njega, pa onda vidimo da su apostoli i rani hriscani bili jednodusni na molitvi i postu.
onda jos nesto nikako nisu izraelci direktno komunicirali sa Bogom , nego behu tu patrijarsi, pa mojsije pa sudije, proroci, svestenici, itd

cak i posle svega toga vidimo da se biraju svestenici, to vidimo iz dela apostolskih pa iz poslanica.
a znas i sam sta pise ; boluje li ko medju vama neka pozove prezvetere , itd, znaci nemoj da se zamajavamo, a plus pricesce.kako hoces ali citaj i vidi sam. pozdrav

Bog kada se obraćao Abrahamu je govorio o živim ljudima, a ne o materjalnim predmetima, kipovima, slikama i sl. Upravo je to najžešće osudio, tako da ti interpretacija ne stoji. Blagosiljat može jedino čovjek, a ne predmet ! :hvala:

da li samo tako ,zar ne citas kako apostol tvrdi da smo mi avramovo seme , dakle ne samo za njega nego za sve nas , a kasnije govori za crkvu, ko nju pokvari pokvarice njega Bog , a crkva sveta smo mi, dakle i oni o kojima sam govorio , jer Bog nije Bog mrtvih nego zivih.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back