Jeftino i otrovno

Дон

Buduća legenda
Poruka
29.456
Prekjuče mi beše Slava, sv. Jovan, pa pošto je padala na petak, bila je posna. I kupujući ribu za Slavu pade mi na pamet da bi trebalo otvoriti ovu temu. Naime, radi se o sledećem:

Verovatno su mnogi od vas primetili u prodavnicama izuzetno jeftinu ribu, pa još i filetiranu, pa se ni ne oseti na mulj, kako to moja tašta voli da kaže. Samo ne znam kako kod morske ribe oseti mulj, al' 'ajde... moja tašta je čudo. z:mrgreen:
Idealno za siromašnog i lenjog srpskog potrošača. Jeftino, i još ne mora da se bakće sa čišćenjem.

Pogađate, reč je o panagsiusu iliti panagi iliti vijetnamskom somu.

Neko će se upitati, pa gde je tu nepravda. Nepravda je u tome što se srpskom potrošaču potura riba lošeg kvaliteta, zagađena, otrovna, nehigijenski obrađena, koja sa cenom konkuriše domaćoj i ostaloj ribi, te se potrošač navodi da baš nju odabere prema svom skromnom budžetu, a da nije prethodno obavešten šta kupuje. U stvari, ne bi trebao ni da dođe u priliku da je kupi, jer uvoz tog smeća ne bi smeo biti dozvoljen.
U EU je zabranjen. Pitam se kako to mi, koji u svemu kopiramo EU, baš tu propuštamo da ih sledimo, i svesno trujemo svoju naciju?
Čuo sam danas na tv-u podatak da je u ishrani ribom panagsius u Srbiji zastupljen 40% u odnosu na sve ostale vrste ribe. Srećom, žalosno je reći, pa Srbi jedu jako malo ribe. Inače, da je jedemo kao Francuzi ili Španci, a da nam je 40% od toga ovaj otrov, bili bismo ozbiljno ugrožena nacija.

Pangsius u Srbiju stiže iz Vijetnama. Uzgaja se u delti reke Mekong, jedne od deset najzagađenijih reka u svetu. Obrada, odnosno čišćenje i filetiranje te ribe, vrši se odmah na obali reke, gde se ista ta voda koristi u tom procesu. Zbog toga su na mesu te ribe pronađene i razne vrste bakterija. Naravno, pronađene su u analizama EU laboratorija, koje su vršile kontrolu za njihovo tržište. Analize srpskih laboratorija su pokazale da je to sasvim ispravna riba. Ja se pitam ko se to neopravdano naziva stručnjakom, evropljani ili Srbi. Mislim da odgovor nije teško pronaći, jer sasvim je dovoljan podatak koji sam već naveo, jedna od deset najzagađenijih reka na svetu.

Pored zagađenosti i nehigijenske obrade, sumnja se da se u ishrani te ribe koriste zabranjeni hormoni. To je teško dokazivo čak i laboratorijskim putem, ali sumnje nisu bez osnova kada se vidi da ti uzgajani panagsiusi rastu mnogo brže i na mnogo veću meru od istih riba koje žive van uzgajališta, a u istoj reci.
Pretpostavlja se da taj neutralan ukus ili kako to moja tašta kaže, ne oseti se na mulj, a ona pod tim podrazumeva da se ne oseti na ribu, dolazi upravo od tih hormona.

I nije na odmet da se pomene još jedna vrsta prevare, kada je ta riba u pitanju. Potrošači kupovinom te ribe plaćaju oko 50% riblje meso, a oko 50% vodu po ceni ribe. Smrzavanje tih fileta se radi posebnom tehnologijom u dve faze, kojom voda probija meso ribe i tu se zadržava smrzavanjem, a onda u drugoj fazi se prska voda raspršena u sitne čestice, gde se pri samom dodiru sa ribom ledi, i ostaje (ne sliva se) na ribi, te tako dobijemo debeo sloj leda preko ribe.
Kada potrošač pogleda te filete u prodavnici stiče utisak da su to lepi komadi mesa, jer se debljina leda stvorenog na gore opisani način ne primećuje lako golim okom. Ali, kada se odmrzne, tek tada se vidi da vam je ostalo tek oko 50% od onoga što ste mislili da je meso ribe.

Ja sam kao špediter imao priliku da radim uvoz raznih vrsta filetirane ribe iz Rusije, pa sam uvek i dobijao po paket-dva od raznih vrsta da nosim kući. Ni jedna vrsta nije imala toliko leda na sebi, iako se koristi ista tehnologija smrzavanja raspršivanjem vode. To zbog toga što je dovoljan sasvim tanak sloj leda da zaštiti ribu od kvarenja, a u Rusiji je strogo propisano da voda u bruto masi ne sme da pređe 20%. Dok u Vijetnamu ne postoje ograničenja, pa ovi duvaju vodu dok se ne stvori preko 5 milimetara leda sa obe strane, a o vodi koja je prisutna u samoj ribi da ni ne govorimo.

Evo interesantnog članka o pangasiusu, kako se i čime uzgaja, kakva se sve smeća ubrizgavaju u ženke matičnjake, i kakvim se sve smećem hrane, što dodatno doprinosi štetnosti mesa te ribe, kao da nije dovoljno što se uzgaja u jednoj od najzagađenijih reka na svetu.

Pa, Srbijo, prijatno!

Poslednja izmena:
Pročitao sam tvoj zanimljiv post !
Sve oni to znaju što si napisao.
Ali,tu odlučuje - zarada,a minimalni troškovi države.
Briga njih za zdravlje naroda.
Za njega brinu samo u okolnostima muvanja sa vakcinama i citostaticima.
Da "ošamare" procente kod ugovaranja.
---------------------
Posle ovih tvojih zapažanja ogadila mi se riba.
Izgleda da će sve ređe biti na mom jelovniku...
Na žalost !

Poslednja izmena od moderatora:
Pročitao sam tvoj zanimljiv članak !
---------------------
Na žalost !

Ma, ne, Grofe... Slobodno ti jedi ribu, samo nemoj to đubre iz Vijetnama. Npr, naš domaći šaran ima ogroman procenat nezasićenih masnih kiselina, i jedno je od najkvalitetnijih ribljih mesa na svetu. Čitao sam nedavno kako je neki profesor u Kanadi izlagao na nekom skupu da je šaran vrlo zdrava i jestiva riba, i da bi ga trebalo uvrstiti u ishranu. To zbog toga što Kanađani, i Anglosaksonci uopšte, smatraju šarana prljavom ribom, jer se hrani sa dna u mulju, pa ga uopšte ne jedu. Oni od slatkovodnih riba jedu samo grabljivice (štuka, som, smuđ, bas...), a ciprinide smatraju prljavim. Budale... Grabljivice jesu ukusne, ali im je kvalitet mesa daleko ispod mesa ciprinida.

Ma, ne, Grofe... Slobodno ti jedi ribu, samo nemoj to đubre iz Vijetnama. Npr, naš domaći šaran ima ogroman procenat nezasićenih masnih kiselina, i jedno je od najkvalitetnijih ribljih mesa na svetu. Čitao sam nedavno kako je neki profesor u Kanadi izlagao na nekom skupu da je šaran vrlo zdrava i jestiva riba, i da bi ga trebalo uvrstiti u ishranu. To zbog toga što Kanađani, i Anglosaksonci uopšte, smatraju šarana prljavom ribom, jer se hrani sa dna u mulju, pa ga uopšte ne jedu. Oni od slatkovodnih riba jedu samo grabljivice (štuka, som, smuđ, bas...), a ciprinide smatraju prljavim. Budale... Grabljivice jesu ukusne, ali im je kvalitet mesa daleko ispod mesa ciprinida.

Мало грешиш, ја сам, док сам живео на Кипру ишао на језера где сам пецао шаране, смуђеве, басове и пастрмке. Та су језера акумулациона, брдско-планинска, вода је кристално чиста и у њима је строго забрањено купање и вожња чамцима. Шаран дивљак кога сам тамо пецао је врхунска риба.
После повратка у Србију ужелео сам се шарана и одем на пијацу да купим једног лепог, живог.
Вратим се кући, ставим двокилаша у рерну и после сат времена у тепсији затекнем кости, кожу и литар уља (истопљене масти). Ето, то је тај товљени шаран. Никад више га нисам купио.
Ипак су смуђ, пастрмка и бас далеко лепше рибе са квалитеним месом. Па и штука. :)

Pročitao sam tvoj zanimljiv post !
---------------------
Na žalost
!

ŽIVELO TO ŠTO PECAM!!! :D

Мало грешиш, ја сам, док сам живео на Кипру ишао на језера где сам пецао шаране, смуђеве, басове и пастрмке. Та су језера акумулациона, брдско-планинска, вода је кристално чиста и у њима је строго забрањено купање и вожња чамцима. Шаран дивљак кога сам тамо пецао је врхунска риба.
После повратка у Србију ужелео сам се шарана и одем на пијацу да купим једног лепог, живог.
Вратим се кући, ставим двокилаша у рерну и после сат времена у тепсији затекнем кости, кожу и литар уља (истопљене масти). Ето, то је тај товљени шаран. Никад више га нисам купио.
Ипак су смуђ, пастрмка и бас далеко лепше рибе са квалитеним месом. Па и штука. :)

Pa, ti sad pišeš o nečem sasvim drugom. Da, tovljeni šaran je masan, ali mu meso nije nekvalitetno. Ja tu podrazumevam nezasićene masne kiseline. A, ja kada u ribarnici kupujem šarana nikada ne tražim tikreša, nego isključivo divljaka. Znam da su i ti divljaci tovljeni, da nisu pravi divljaci, ali ipak imaju manje sala od tikreša. I po mogućnosti uvek kupujem u ribarnicama koje imaju bilećkog šarana.

Mada, šaran kakav god da je, kvalitatniji je od tog vijetnamskog smeća.

negde je procurela vest da nesto sto u trgovinama prodaju i pise `riba list` (a cena je da se smrznes),uopste to nije,vec je to neka riba iz vijetnama prepuna otrova.
inace je za mene smudj zakon.ne zovu ga dzabe `carska riba`.od morskih kupujem skusu ili oslic,ali cele

Смуђ, штука, пастрмка...
Сомче ако није превише големо, пошто онда крене да једе и што треба и што не треба...

Сад, избор зависи од тога шта ми дође на штап (или колеги на Дрини)...
:mrgreen:
Шарана никад не купујем баш због све те масти-да хоћу масно за Бадњи дан или Велики Петак или било који други дан, узећу лепо свињче и миран! ;)

Kod nas ima dosta privatnih ribnjaka, gde se riba odgaja na sasvim adekvatan nacin, i ti ribnjaci isporucuju ribu ribarnicama.
Ne treba kupovati ribu upecanu u rekama jer u zavisnosti od ribe, moze biti jako otrovna, jer su reke zagadjene.
Sa druge strane, pitajte u ribarnici od koga nabavljaju i ako je kod nas proizvedeno, zdravije je nego bilo koja iz uvoza.

negde je procurela vest da nesto sto u trgovinama prodaju i pise `riba list` (a cena je da se smrznes),uopste to nije,vec je to neka riba iz vijetnama prepuna otrova.
inace je za mene smudj zakon.ne zovu ga dzabe `carska riba`.od morskih kupujem skusu ili oslic,ali cele

Radi se o istoj ovoj ribi. Čuo sam na tv-u da su je podvaljivali kao list. To je moguće samo u zemlji Srbiji, gde kupac nije zaštićen od prevara, i gde narod toliko retko jede ribu da nije u stanju da razlikuje slatkovodnu od morske.

Смуђ, штука, пастрмка...
Сомче ако није превише големо, пошто онда крене да једе и што треба и што не треба...

Сад, избор зависи од тога шта ми дође на штап (или колеги на Дрини)...
:mrgreen:
Шарана никад не купујем баш због све те масти-да хоћу масно за Бадњи дан или Велики Петак или било који други дан, узећу лепо свињче и миран! ;)

E, ali nema riblje čorbe bez vodene lisice, pa ti pričaj šta hoćeš. :D

što se tiče pangasiusa, mogao sam pretpostaviti...Don-e, tvoja tašta ne umišlja, fileti stvarno mirišu na mulj....Šarana ne konzumiram, nikada, bio tovljeni ili divljak, ostale rečne retko, ali sam veliki ljubitelj morskih i rečno-morskih....tamanim ih u velikim količinama, u postu i van njega....:zstidljivko:

ima film, dokumentarni, kako love smudjeve u africi, nisam gledala ali valjda je jezivo : )) i to stize u fine restorane. ali ono... evropo volimo te :I
tezak zivot tamo crnaca, ekolosko unistavanje itd

mada valjda smo ionako zagadjeni ko zna od cega

samo bajata i riba koja nije iz ribnjaka mogu da mirisu na mulj

Wrong!
Zavisi gde riba zivi. Ako zivi u relativno cistoj vodi ili u reci, nece se osecati na mulj.
Ako zivi u ribnjaku gde je dublja voda i koncetracija sarana nije previsoka, i ni tada najverovatnije se nece osecati na mulj.
Medjutim ako zivi u plitkoj vodi,ili se ulovi tokom proleca (jer veci deo zime je provela ukopajuci se u mulj) tada ima meso onako bajati ukus.
Desilo se da smo upecali krupnije sarane bas u takvim plicacima, pa smo ih kuci stavili u neko veliko korito sa cistom vodom, koju smo svaki dan menjali.
I posle nedelju dana u cistoj vodi ukus se prilicno izvukao iz ribe (mada se malo jos osecao)

Naravno, tu sam mislila na zivog sarana :D

Wrong!
Zavisi gde riba zivi. Ako zivi u relativno cistoj vodi ili u reci, nece se osecati na mulj.
Ako zivi u ribnjaku gde je dublja voda i koncetracija sarana nije previsoka, i ni tada najverovatnije se nece osecati na mulj.
Medjutim ako zivi u plitkoj vodi,ili se ulovi tokom proleca (jer veci deo zime je provela ukopajuci se u mulj) tada ima meso onako bajati ukus.
Desilo se da smo upecali krupnije sarane bas u takvim plicacima, pa smo ih kuci stavili u neko veliko korito sa cistom vodom, koju smo svaki dan menjali.
I posle nedelju dana u cistoj vodi ukus se prilicno izvukao iz ribe (mada se malo jos osecao)

Naravno, tu sam mislila na zivog sarana :D

saran je nesto drugo, to je inace riba koja zivi pri dnu u rekama i jede sve i svasta, zato i nije dobar taj sa pijace ulovljen
a ovde se uglanom peca po vecim rekama tako da...
ja sam za ribu iz ribnjaka, zbog mnogo cega, al me mrzi da pisem

Back