jeftine gitare

Jim Raynor

Početnik
Poruka
13
video sam akusticnu i elektricnu gitaru na par mesta za relativno male pare. recimo u IDEA-i je do skoro bila akustara za oko 5 hiljada. sta znam, cinilo mi se ok, ali ipak nisam pazario.
evo sad ima elektricna gitara, ali se opet libim da kupim.
e sad, zanima me je l' uopste vredi kupovati tako nesto ili ne? tek planiram da zasviram i jos nemam gitaru, ali ne bih voleo u startu da kupim neko sranje...a sa druge strane nemam gomilu para da odvajam za nesto extra kvalitetno, pa reko da l' ce ovo sluziti svrsi?
hvala ;)

sada ima mnogo jeftinih gitara koje mogu da posluže početnicima da uče da sviraju.
Opet, još uvek je velika neverica da se za jako male pare može kupiti super instrument.
Treba zaista mnogo sreće da bi se tako nešto desilo, alo ono što je poenta je da to početnik ne može da zna.

Gitara treba da bude takva da te inspiriše da sviraš, a ne da se mučiš, da te bole prsti, da se raštimava, da zvuči bez veze isl.

sad je hiperprodukcija i kinezi (korejanci i ostali) su omogućili svakome da se malo oproba, ali za svaki slučaj - najbolje je učiti na što boljem instrumentu.

sve ovo međutim ne mora da bude bitno ako ti imaš snažnu volju.
Kad se setim kakvi su krševi (pa i oni su bili malobrojni) bili da se kupe pre 20 godina..sada je raj, pa opet, i te krševe smo svirali, prilagođavali, budžili..samo da bi svirali.

Sećam se da je u Muzičkom magazinu na Terazijama, godinama stajala jedna ljubičasta gitara marke Eko i to je od prilike bio sav izbor. Ostalo se švercovalo, naručivalo..pa šta ti zapadne.

Sada je druga priča, izbor je mnogo veći, a na tebi je da probaš.
Kao kada kupuješ cipele - idi od prodavnice do prodavnice i probavaj razne gitare (iako ne znaš da sviraš).

Gledaj da li su ti udobne, da li su ti žice visoke, povedi nekoga ko zna malo više pa da proveri da li se raštimava isl.

Ako nw znaš da li bi akustičnu ili električnu, razmisli koju muziku voliš da slušaš, koje gitariste isl, pa gledaj u tom pravcu.

Čak i da kupiš neku skroz jeftinu (pa ti se vremenom dopadne) kasnije ćeš moći da odvojiš kintu za malo bolju i tako dalje..

A ako tako neiskusan, kupiš neku skuplju (pa ti se ne dopadne) onda je pitanje hoćeš li je lako prodati.

Neka ti za početak najglavniji orijentir bude vrsta muzike koju voliš.

probao sam zimus neki od 400, valjda je bio model Texas Standard

možda i jeste kineski ali je bio više nego ljudski napravljen

nije se raštimavao ni posle mnogo mnogo drndanja tremola

vrat savršeno čučao u ruci

zvuk mastan i velik ko kuća...

ma ja sam ga jurio za TS Pro , pola godine čekao da ga kao nabavi i sve mi nudio nekog crnog izakanog sa slomljenim svičem, ali je i taj svih mi bubnjeva zvučao sjuper.
Čak sam išao preko nekog lika iz hrvatske da nabavim preko bosne (tolko mi se Blejd dopao) ali..kad me niko nije zarezivao kao kupca i čoveka..pa odustadoh.

Samo, čovek priča o džitrama za 5 hiljada dindži pa..ko zna da li bi uletao u priču sa Blejdovima, a gde je pojačalo..

Back