Jednostrana nezavisnost kosova izazvala bi domino efekat

ilkebgd

Primećen član
Poruka
854
jednostrana nezavisnost kosova izazvala bi domino efekat
Politika - Pre 11 sati

VAŠINGTON - Jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije, koje bi eventualno priznale SAD, izazvalo bi domino-efekat u drugim regionima, izjavio je Džefi Sajmon, analitičar u Institutu za strategijske studije, pri američkom Nacionalnom univerzitetu za odbrambena pitanja, i založio se za podelu Kosova.

"Ako dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti i ako druge zemlje, kao na primer SAD, priznaju Kosovo, postavlja se pitanje šta će se desiti u regionu. Srbi severno od Ibra - koji ni danas ne žive pod upravom kosovskih vlasti - mogli bi da proglase sopstvenu nezavisnost ili da ostanu pri tome da su i dalje deo Srbije", rekao je Sajmon za Glas Amerike.

"Šta će se u tom slučaju desiti sa MUP-om i policijom i ko će kome priteći u pomoć? Sve to sobom nosi potencijalnu opasnost. Beograd bi mogao da tvrdi da je severno Kosovo i dalje sastavni deo Srbije, a Rusija da podrži takav rasplet," smatra Sajmon.

"Domino efekat bi mogao da se oseti u Makedoniji gde je bilo problema koji su rešeni Ohridskim sporazumom 2001. Šta će se desiti ako pozamašna albanska manjina poželi da se povede za primerom kosovskih Albanaca i zatraži nezavisnost? Da li ce Srbi u Republici Srpskoj - koja ne može da se poredi sa Kosovom, ali u kojoj bi kosovski rasplet mogao da ima uticaja - možda odluciti da žele da se pridruže Srbiji? Sve su to neizvesnosti opasne po stabilnost," dodao je on.

Ova vest je vise u domenu zelje pojedinaca iz Srbije koji se jos uvek oslanjaju na "visu pravdu" ili kako vec. Svaki pojedinacni slucaj otcepljenja je specifican a nase nije da se bavimo time sta ce da se desi sa Skotskom ili Teksasom, vec sta ce da se desi sa nasom zemljom.
Kako Dikan rece, ako za otcepljenje Kosova dobijemo prisajedinjenje RS, mislim da bi smo bili u dobitku. U tom smislu da bi smo umesto x Albanaca u zemlji dobili y Srba. RS je ekonomski interesantnija kao centar regiona a ne slepo crevo kao sto je Kosovo.
I da se razumemo, ja sam protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i za odbranu i sve to, pricamo o hipotetickoj situaciji gde mene niko nista pitati nece ;)

osim pada par politicara u srbiji, i povecanja broja glasaca neke druge partije u toj istoj srbiji, nezavisnost kosova nece izazvati nikakav efekat. doduse i to ce biti [desavanja na pol. sceni srbije] kratkog daha, jer ce oni trezveni ponovo "isplivati" i srbija ce se napokon okrenuti pravim problemima i valjda povesti srbe u bolji zivot

ma da, Ademe, ti znas bolje nego ovaj americki expert :)

-pojacace delovanja svih separatistickih pokreta u svetu, ukljucujuci i baskiju,severnu irsku itd, pojacace se troristicke aktivnosti
-ohrabrice albance u makedonije da opet pokusaju ono sto su pokusali 2001. da prave nesto slicno UCK, jer ako njihovi sunarodnici na kosovu imaju pravo na otcepljenej zasto ne bi imali i oni
-isto vazi i za pojedine opstine u crnoj gori
-ohrabrice RS da trazi referendum i otcepljenje od bih
-rusija ce priznati nezavisnost abhazije, juzne osetije, pridnjestrovja
-ameri ce opet pokusati da uticu na destabilizaciju ceceniej i jos par oblasti
-skotska ce pokusati da se otcepi, premijer skotske je vec rekao da se zalaze za otcepljenje
-belgija ce se raspasti na falndriju i valoniju
-u africi ce doci do destabilizacije jer oni imaju skoro 50 slucajeva slicnih kosovu

itd, itd.

a vi stvarno verujete da samostalnost kosova znachi otcepljenje korzike il baskije :D

e ludji ste nego shto sam mislio!
Niko ovde ne govori o Skotskoj ili Korzici nego destabilizaciji okruzenja.
A je l ti stvarno verujesh da ako Kosovo ma kako dobije nezavisnost Albanci u Makedoniji i CG nece krenuti njihovim primerom?
Vetj su se bili malo zaleteli pre vremena u Makedoniji...
A i oni naravno,kao ni Albanci sa Kosova nece zeleti pripajanje matici...

A KiM je deo Srbije. Sad jasno?

Ma jok be, on to izracunao tako što je uzeo broj gradjana i u albaniji i makedoniji pa sve skupa sa kosovom bez pominjanja srbije naglasio da su u većini i to 90%! Ovaj firer od šiposa zaboravlja da je on gradjanin srbije, da je kosovo sastavni deo srbije, i nemože on računati samo deo srpsek zemlje gde su oni nastanjeni kao oni čine većinu, već mora uzeti u obzir celu državu u kojoj živi, dakle i Srbiju! Pa ondak koliko vas ima reče Bademe? Mislim na realnu činjenicu sa stanjem na celom području srbije tu spada kosovo i vojvodina Dakle koji je tvoj rezultat? Nemožeš da izbrojiš svoj narod tako? pa zato što ste velika manjina!!!

Ma jok be, on to izracunao tako što je uzeo broj gradjana i u albaniji i makedoniji pa sve skupa sa kosovom bez pominjanja srbije naglasio da su u većini i to 90%! Ovaj firer od šiposa zaboravlja da je on gradjanin srbije, da je kosovo sastavni deo srbije, i nemože on računati samo deo srpsek zemlje gde su oni nastanjeni kao oni čine većinu, već mora uzeti u obzir celu državu u kojoj živi, dakle i Srbiju! Pa ondak koliko vas ima reče Bademe? Mislim na realnu činjenicu sa stanjem na celom području srbije tu spada kosovo i vojvodina Dakle koji je tvoj rezultat? Nemožeš da izbrojiš svoj narod tako? pa zato što ste velika manjina!!!

ajde mali ne mesaj se kad odrasli govore.... ili makar trazi dozvolu za rec:lol::lol::lol:

a ti nemas pametnija posla nego da meni brojis postove i teme...

Ma pusti ga , ustaška posla! A ovaj badem još nije shvatio da je veoma neinteligentan, i previše je balav da bi poštovao starije, kao drugo ja za badema nisam mali nego ima da me zove ČIKO! Sledeći put kada Badem krene da mlati praznu slamu ima da me prvo pita: Čiko mogu li da odgovorim!:wink:

Back