Jedno pitanje.

Skafander

Poznat
Poruka
7.433
Kod bankomata postoji mala kutijica za odlaganje papirića sa potvrdom. Većina ljudi tu ubaci papirić – što je u redu – ali ga gotovo niko ne zgužva. Rezultat je da se kutijica vrlo brzo napuni, i onda papirići počnu da ispadaju okolo, pa se pravi đubre na sve strane.

Jednostavna stvar: ako se papirić zgužva, u tu istu kutijicu može da stane deset puta više otpada. Bukvalno sto zgužvanih papirića stane tamo gde stane deset ravnih.

Zašto je onda problem uložiti dodatne dve sekunde i zgužvati taj papirić?

Da li je to čista lenjost, navika, neobraćanje pažnje ili klasično „nije moj problem, neko drugi će“?

Meni ovo deluje kao sitnica, ali baš na takvim sitnicama se vidi koliko smo kao društvo odgovorni ili neodgovorni prema prostoru koji svi koristimo.

Šta vi mislite?

Ne uzimam papirić, imam aplikaciju gde prolaze sve transakcije.
Ja imam intezinu aplikaciju, skoro nikad ne koristim keš, ali često uplaćujem na svoj račun. Ali kao da nema dokaza ako nemam papirić. Jednom sam stavio 12.000 ali slučajno i 50 dinara koje ne prima pa progutao sve pa morao da se žalim i da dokazujem. Gde ti je lepa slika? Hehe
U svakom slučaju ponesem papirić, ali da mi ne treba zgužvao bih ga i ubacio u kutijicu ako ima mesta od nezgužvanih.

Ja imam intezinu aplikaciju,

Na samoj aplikaciji treba da vidiš stanje na računu.

Ja sam u Halk banci a verujem da je isto i u ostalim bankama: dobijam SMS kad imam priliv novca, dobijam SMS kada kupujem ili podižem novac sa kartice.

U e-bankingu vidim stanje na računu, uplaćujem sve komunalne usluge.

Nikada ne uzimam papirić sa bankomata.

... Jednom sam stavio 12.000 ali slučajno i 50 dinara koje ne prima pa progutao sve pa morao da se žalim i da dokazujem.

Имам контра пример на НЛКБ банкомату:

Једном ми је требала хиљада динара на рачуну,
и ја уместо 5х200 убацим 5х2000 !

Избацио ми је паре уз коментар да нисам убацио жељени износ.
Скоро је било, а већ сам заборавио.

Баш сам расејан ... У пм!

Prvo je vrlo diskutabilno da li bi više zgužvanih listića ili ravnih ubacenih stalo tu.
Kako si došao do zaključka da bi stalo više tih zgužvanih?
Ovako nešto.

1000483769.png

1000483768.png

Pa da, zašto su egoistični i lenji i prave haos. To pokazuje kakav smo narod i kakvo smo društvo. Zar ne treba misliti na druge i na čistoću? Kao u japanu, na primer.
Više je do toga da ljudi ne razmišalju uopšte o tom listiću. Ja to nikada ne štampam. Smatram to suvišnim, mada ima ljudi koji to rade.
Piše li išta na toj kutijici :think: ?

Kod bankomata postoji mala kutijica za odlaganje papirića sa potvrdom. Većina ljudi tu ubaci papirić – što je u redu – ali ga gotovo niko ne zgužva. Rezultat je da se kutijica vrlo brzo napuni, i onda papirići počnu da ispadaju okolo, pa se pravi đubre na sve strane.

Jednostavna stvar: ako se papirić zgužva, u tu istu kutijicu može da stane deset puta više otpada. Bukvalno sto zgužvanih papirića stane tamo gde stane deset ravnih.

Zašto je onda problem uložiti dodatne dve sekunde i zgužvati taj papirić?

Da li je to čista lenjost, navika, neobraćanje pažnje ili klasično „nije moj problem, neko drugi će“?

Meni ovo deluje kao sitnica, ali baš na takvim sitnicama se vidi koliko smo kao društvo odgovorni ili neodgovorni prema prostoru koji svi koristimo.

Šta vi mislite?
Mislim da bi trebalo ozbiljnije da se posvetis radu u borbi protiv neguzvanja papirica

Mislim da bi trebalo ozbiljnije da se posvetis radu u borbi protiv neguzvanja papirica
Ispašćeš ti "smešan".

Poenta cele priče nije jedan papirić, nego da se kao narod malo pomerimo nabolje – da budemo manje sebični, manje lenji, manje prljavi i malo odgovorniji prema prostoru i ljudima oko sebe.

Takve promene uvek kreću od sitnica.

Svaka ozbiljna promena u društvu počinje od „nebitnih sitnica“.

Baš zato nam i jeste ovako kako jeste – jer se stalno podsmevamo malim stvarima, a kukamo nad velikim.

Ako nije problem zgužvati papirić i time sprečiti đubre okolo, onda nije ni problem pričati o tome.

Mali koraci → veća kultura.

Veliki koraci bez malih → samo prazna priča.

Ako dete naučiš da pospremi svoju sobu, sutra će znati da poštuje i zajednički prostor.

Ako naučiš ljude da zgužvaju papirić, sutra će razmisliti i pre nego što bace nešto veće.

Ako svakog dana hodaš 10 minuta, za mesec dana imaš kondiciju.
Ako čekaš „veliki plan“, ostaneš na kauču.

Ako počneš da štediš 100 dinara dnevno, za godinu dana imaš ozbiljnu sumu.

Ako čekaš da imaš mnogo para da bi štedeo — nikad nećeš početi.

Ako svako pokupi jedan papirić sa ulice, grad postaje čist.

Ako svi čekaju komunalce — grad ostaje prljav.

Ispašćeš ti "smešan".

Poenta cele priče nije jedan papirić, nego da se kao narod malo pomerimo nabolje – da budemo manje sebični, manje lenji, manje prljavi i malo odgovorniji prema prostoru i ljudima oko sebe.

Takve promene uvek kreću od sitnica.

Svaka ozbiljna promena u društvu počinje od „nebitnih sitnica“.

Baš zato nam i jeste ovako kako jeste – jer se stalno podsmevamo malim stvarima, a kukamo nad velikim.

Ako nije problem zgužvati papirić i time sprečiti đubre okolo, onda nije ni problem pričati o tome.

Mali koraci → veća kultura.

Veliki koraci bez malih → samo prazna priča.

Ako dete naučiš da pospremi svoju sobu, sutra će znati da poštuje i zajednički prostor.

Ako naučiš ljude da zgužvaju papirić, sutra će razmisliti i pre nego što bace nešto veće.

Ako svakog dana hodaš 10 minuta, za mesec dana imaš kondiciju.
Ako čekaš „veliki plan“, ostaneš na kauču.

Ako počneš da štediš 100 dinara dnevno, za godinu dana imaš ozbiljnu sumu.

Ako čekaš da imaš mnogo para da bi štedeo — nikad nećeš početi.

Ako svako pokupi jedan papirić sa ulice, grad postaje čist.

Ako svi čekaju komunalce — grad ostaje prljav.
gospodine ovo je ozbiljna besmislica...

Back