Jedna valuta za Srbiju

Lex et Honor

Primećen član
Poruka
748
U Srbiji je de facto prisutan bivalutni sistem koji je pogodan za inflaciju,a poguban za uvoz i izvoz.
Smatram da se u Srbiji treba implementirati promet samo jedne valute. Nije normalno da banke daju kredite u jednoj valuti, a plate su u drugoj. Nekretnine, automobili, sve se to placa u evrima. Ja kad ovde u Americi pricam ljudima o monetarnom sistemu u Srbiji, ljudi se krste i levom i desnom.

Odbacujem uvodni post i anketu kao neobjektive. :nono3:

Predlazem: uvesti jedinstvenu valutu na celom prostoru Srbije, rusku Rublju. To ce biti prvi korak ka uspostavljanju toliko dugo zeljene Rusko - Srpske Imperije! :kez:

_nobody_

Nije bitno.
I tako se sve računa u €
a isplata je u valuti u kojoj se dogovore.

Što se tiče stabilnosti dinara,
ja sam srbijanski penzioner.
Dinare prebace u € pa mi šalju poštom.
Posle 5 godina primam 60€ manje mesečno.
270 => 210 €
Ovo je jedina ispravna matematika.

I još treba da pišem pisma zahvalnosti
ako povećaju penzuju za 10€

Poslednja izmena:
како није битно, ваљда је важнији доручак од грчке реке еuros тј бугарске марице. а има и она: доручак поједи сам ручак подели с пријатељем а вечеру дај непријатељу

Pa poprilicno je stabilan zadnjih par godina, ne vidim da bi fiksiranje nesto ohrabrilo investitore.

Zato što smo zvanično u režimu kontrolisanog fluktuirajućeg kursa.
Što znači, da je sve stvar diskrecionog prava NBS da odluči da li da kurs pusti niz vodu ili ga ojača.
Nema izvesnost niti predvidivost.
U režimu fiksnog kursa, uloga NBS svela bi se samo na čišćenje viškova ili nadoknađivanje manjkova dinara u odnosu na devize.

Kurs je držan stabilnim poslednje vreme radi smanjivanja troškova otplate inokredita, plus imali smo i jače prilive na kapitalnom delu platnog bilansa.
Ali, imaj u vidu da već 2 godine raste pritisak u bilansu spoljnotrgovinske razmene, uvoz raste značajno više od izvoza, trend se preokrenuo i to je izvor odliva.
I domaća tražnja raste više od rasta GDP.
To već počinje da liči na model koji je vladao do 2008. godine i koji ima svoje limite.
Kao što bi model iz pre 2008. godine u Srbiji pukao sve i da nije bilo svetske krize (svetska kriza je dobrodošla kao izgovor za nas), tako će i ovaj doći do svojih granica.
Kapitalni prilivi po osnovu kredita i stranih direktnih investicija su izuzetno osetljivi na konjukturu. I njihov iznos nije stabilan niti sasvim kontrolabilan.
Čim se u svetu dogode potresi, te stvari presuše, a ostane nam deficit u tekućem delu platnog bilansa.
I eto ti pritisak na slabljenje dinara, pa se pokaže koliko je to dinar zapravo jak. Kao što je pokazao od jeseni 2008

Dinare prebace u € pa mi šalju poštom.
Posle 5 godina primam 60€ manje mesečno.
270 => 210 €
Ovo je jedina ispravna matematika.

I još treba da pišem pisma zahvalnosti
ako povećaju penzuju za 10€

To ti je SNSovska matematika, ciji je tvorac Vucic. Povecao ti je peMziju, po njegovom zakrivljenom prostoru racunanja. 210 € > 270 €. Ko ti kriv sto si ucio u skoli pogresan klasican starogrcki kalkulus. :zelenko2:

_nobody_

Kurs je držan stabilnim poslednje vreme radi smanjivanja troškova otplate inokredita, plus imali smo i jače prilive na kapitalnom delu platnog bilansa.

How yes no! Industrija gudre i sintetike svakom godinom raste po stopi od minimum 10% do 20%. Uveli smo oba kraka, i Avganistanski krak gudravoda, pa i Kolumbijski krak (doduse, ovaj ide tankerima preko okeana). Jaci priliv... Yes. YES! :whistling:

_nobody_

How yes no! Industrija gudre i sintetike svakom godinom raste po stopi od minimum 10% do 20%. Uveli smo oba kraka, i Avganistanski krak gudravoda, pa i Kolumbijski krak (doduse, ovaj ide tankerima preko okeana). Jaci priliv... Yes. YES! :whistling:

_nobody_

Дарко Шарић је по речима Ивице Дачића био највећи Инвеститор у Србији у периоду од пуне 2 године.
Он своју лову није гурао преко него је остајала у Земљи.

Дарко Шарић је већи Патриота него било који Политичар у Србији у последњих 20 година.

Bugarska ima fiksni kurs sa valutnim odborom već 20 godina.
Danska takođe ima fiksni kurs

Neka ideja sa plivajućim kursom jeste da on bude na nivou blago podstiče izvoz.
Nama naš kurs radi upravo suprotno

Danci se pripremaju za ulazak u eurozonu. To funkcionise dok ne postoji ozbiljan pritisak, BOE je pukla pokusavajuci da odrzi taj mehanizam.
Ne znam sta motivise Bugare, ali nisam siguran da im pomaze, ali i oni su deo istog trzista, kao i Danska.

NBS ne moze da brani kurs koji nema barem neku osnovu.

Mislim da priliv novca od gastosa pomaze u stabilizaciji kursa.

Око 2 ЕУР милијарде годишње

- - - - - - - - - -

Danci se pripremaju za ulazak u eurozonu. To funkcionise dok ne postoji ozbiljan pritisak, BOE je pukla pokusavajuci da odrzi taj mehanizam.
Ne znam sta motivise Bugare, ali nisam siguran da im pomaze, ali i oni su deo istog trzista, kao i Danska.

Kad je BOE pegovala GBP za EUR?

Четници одавно користе Мерички долар
а Комуњаре имају мали проблем - уваљен овај евро са геј иконографијом а таман се навикосмо на фрау Клару Шуман

- - - - - - - - - -

И сад како објаснити децама да нас ови нападају и рокају а ми трчимо по обе валуте?
Онда се неко паметан сетио да од Турака, сем говорног језика, не користимо лире па ајд њих да пљујемо.

Back