Jedna trećina samuraja su bile žene

Sensei

Master
Moderator
Poruka
83.816
1733963314472.png

Kjoto Univerzitet je putem DNK analize ustanovio da je od 105 analiziranih tela iz samurajske bitke Senbon Matsubaru bilo 35 žena.

Onna-musha (女武者) je termin koji se odnosi na žene ratnice u premodernom Japanu, koje su bile članice buši (ratničke) klase.

One su bile obučene u upotrebi oružja da zaštite svoje domaćinstvo, porodicu i čast u vremenima rata; mnoge od njih su se borili u borbi zajedno sa samurajskim muškarcima.

Poznate i kao onna bugeisha, ovi borci „pronalaze svog najranijeg prethodnika u carici Jingu, koja je 200. godine n.e. predvodila invaziju na Koreju nakon što je njen muž, car Chuai, četrnaesti car Japana, poginuo u borbi. Primer carice Jingu je ostao. Godine 1881. postala je prva žena na japanskoj valuti.

1733973647823.png

Etika onna bugeishe je navodno bila jednako beskompromisna kao i samurajska, i to se vidi na ovim žestokim portretima iz 1800-ih. Iako mnoge priče o istaknutom onna bugeishi potiču iz 12.-13. veka, jedna poznata figura, Nakano Takeko, živela je u 19. veku, i umrla je prilično ratničkom smrću:

Dok je vodila juriš protiv trupa carske japanske vojske, pogođena je u grudi. Znajući da joj je preostalo vreme na zemlji kratko, Takeko je zamolila svoju sestru Juko da joj odseče glavu i zakopa je radije nego da dozvoli neprijatelju da je uzme kao trofej. Odneta je u hram Hokai i zakopana ispod bora.
1733973940197.png
Nakano Takeko​

To sto su otkrili da su trecina tela u grobnici zene, ne znaci automatski da su one bile i ratnice. Jos manji je dokaz da su trecina samuraja bile zene. Citao sam dosta o tome. Mozda (kao primer) je u pitanju bitka koju ratnici gube i gde ce zene koje su sa njima uzeti oruzje da se brane kako i koliko mogu, ali to ih ne cini ratnicima jos manje samurajima. Pogotovu u to vreme kada predaja mozda nije ni bila opcija. Moja poenta je da jos uvek ne postoje nikakavi dokazi da su ove zene bile samuraji, niti da su zene cinile trecinu samuraja. Ovo sve potice vecinom od Stiva Turnbula, pisca i istoricara iz Engleske koji je navodno "specijalista" za japansku vojnu istoriju. On je prvi izneo tu tvrdnju o trecini samuraja kao zene. Meni on vise lici na teoreticara zavere. Sve ovo mi i izgleda kao najnovija video igra "Assassin`s Creed" cija se radnja dogadja u srednjovekovnom Japanu a gde je glavni samuraj u igri predstavljen kao......crnac. Ubisoft kompanija koja je napravila igru, a koja je poznata po svom "woke" narativu i gde HR vodi komapaniju a ne developeri, su dobili zestoke kritike od javnosti pa cak i od zvanicne vlade Japana zbog toga. Cak postoji i peticija u Japanu da se igra bojkotoje.
"Numazi" grobnica, koja se tako nekako zove, je mesto odakle je oko 35 zenskih lobanja iskopano, zajedno sa muskim lobanjama, tokom bitke negde oko 1550-te godine ako se dobro secam. Oni su jos tada otkrili da su lobanje pripadale zenama na osnovu oblika i karakteristika lobanje a ne DNA. Ovo za DNA je novo za mene i nisam znao do sada, ali oni jesu i pre ovih DNA testova znali da su lobanje pripadale zenama.
Bez razlike, jos uvek nema dokaza da su bile ratnice ili samuraji, niti postoje cvrsti dokazi da su trecina samuraja bile zene.

BB1nYluC.jpg

To sto su otkrili da su trecina tela u grobnici zene, ne znaci automatski da su one bile i ratnice. Jos manji je dokaz da su trecina samuraja bile zene. Citao sam dosta o tome. Mozda (kao primer) je u pitanju bitka koju ratnici gube i gde ce zene koje su sa njima uzeti oruzje da se brane kako i koliko mogu, ali to ih ne cini ratnicima jos manje samurajima. Pogotovu u to vreme kada predaja mozda nije ni bila opcija. Moja poenta je da jos uvek ne postoje nikakavi dokazi da su ove zene bile samuraji, niti da su zene cinile trecinu samuraja. Ovo sve potice vecinom od Stiva Turnbula, pisca i istoricara iz Engleske koji je navodno "specijalista" za japansku vojnu istoriju. On je prvi izneo tu tvrdnju o trecini samuraja kao zene. Meni on vise lici na teoreticara zavere. Sve ovo mi i izgleda kao najnovija video igra "Assassin`s Creed" cija se radnja dogadja u srednjovekovnom Japanu a gde je glavni samuraj u igri predstavljen kao......crnac. Ubisoft kompanija koja je napravila igru, a koja je poznata po svom "woke" narativu i gde HR vodi komapaniju a ne developeri, su dobili zestoke kritike od javnosti pa cak i od zvanicne vlade Japana zbog toga. Cak postoji i peticija u Japanu da se igra bojkotoje.
"Numazi" grobnica, koja se tako nekako zove, je mesto odakle je oko 35 zenskih lobanja iskopano, zajedno sa muskim lobanjama, tokom bitke negde oko 1550-te godine ako se dobro secam. Oni su jos tada otkrili da su lobanje pripadale zenama na osnovu oblika i karakteristika lobanje a ne DNA. Ovo za DNA je novo za mene i nisam znao do sada, ali oni jesu i pre ovih DNA testova znali da su lobanje pripadale zenama.
Bez razlike, jos uvek nema dokaza da su bile ratnice ili samuraji, niti postoje cvrsti dokazi da su trecina samuraja bile zene.

Pogledajte prilog 1657740
Naslov je bombast ali opet, dokumentovano je da su postojale žene ratnici, kao što sam gore naveo

To sto su otkrili da su trecina tela u grobnici zene, ne znaci automatski da su one bile i ratnice. Jos manji je dokaz da su trecina samuraja bile zene. Citao sam dosta o tome. Mozda (kao primer) je u pitanju bitka koju ratnici gube i gde ce zene koje su sa njima uzeti oruzje da se brane kako i koliko mogu, ali..

Pogledajte prilog 1657740
ako uzmu oružje u ruke, zar nisu dostojne da ih se zove ženama - ratnicama.
A postoje i neki delovi odeće koji i kad osoba bude sahranjena, nikada ne trunu. Delovi od metala npr. Ne vidim tu Teoriju zavere. Niko se sa ovim nebi igrao. Pogotovo ne Wikipedia.

Poslednja izmena:
ako uzmu oružje u ruke, zar nisu dostojne da ih se zove ženama - ratnicama.
Zamisli ovaj IZMISLJENI scenario KAO PRIMER. Staljingrad 1942-43, Nemci napreduju, zena u kuci ostaje sama, nema gde da se skloni. Ruska vojska se povukla. Uzima pusku mrtvog vojnika jer nema sta da izgubi, i puca iz puske ali nije trenirana i ne zna da treba da promeni polozaj nakon pucnja. Nemci je naravno vide i ubiju. Da li ova zena po tome sada vojnik koja se borila sa Crvenom Armijom?
To sto si napisala je po mome misljenju otvoreno za licnu interpertaciju. Za nekoga je ona ratnik, za nekoga nije. Ali u celoj toj prici iz Japana, te zene zasluzuju postovanje i divljenje bez razlike na koji nacin i kako su nastradale. Postoji ogroman deo te price koji nikada necemo sa sigurnoscu saznati. Ali sama cinjenica da su sahranjene zajedno sa muskim ratnicima, i da postoji mogucnost da mozda jesu ratovale sa njima i da su poginule casno i sa hrabroscu, je ono sto je mene impresioniralo na prvom mestu i zasto sam trazio da citam vise o tome. Licno, ja ih smatram ratnicama i voleo bih da to dokazu. Ali i ako ne dokazu, moja fascinacija njima nece biti nista manja.

A postoje i neki delovi odeće koji i kad osoba bude sahranjena, nikada ne trunu. Delovi od metala npr. Ne vidim tu Teoriju zavere. Niko se sa ovim nebi igrao. Pogotovo ne Wikipedia.
Da, ali ako je masovna grobnica kako znaju sta pripada zenama a sta muskarcima. Oprema i katane na njima, sa gornjih slika se ne razlikuju ni po cemu od opreme koju nose muskarci..

Poslednja izmena:

Back