Jedna Srbija (vazi za sve zemlje bivse SFRJ) - dva sistema...jos uvek nije kasno !?

Da se vi pitate,izabrali bi ste...?

  • Socijalizam

  • Kapitalizam

  • Jedna zemlja-dva sistema


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

MuskoSamBre

Iskusan
Poruka
5.530
Kada se osvrnemo iza sebe i pogledamo malo u proslost (bar mi koji smo rodjeni pre sedamdesetih godina proslog veka) videcemo da socijalizam kao drustveni sistem i nije bio toliko los za pojedinca ! Ako pogledamo oko sebe videcemo da kapitalizam ima neke svoje prednosti ali da je daleko od dobrog sistema za siroke narodne mase !
Ujedno smo i svedoci ekonomske ekspanzije Kine posle uvodjenja dvosistemskog drustvenog uredjenja !

JEDNA ZEMLJA-DVA SISTEMA je dokaz da se socijalizam i kapitalizam mogu pomiriti u svojim ideoloskim razlikama za dobrobit i naroda i drzave !

Sta mislite da li bi to moglo da funkcionise i na ovim nasim prostorima,da li je sada vec kasno za razmisljanje u tom pravcu ili jos uvek postoje mogucnosti da se tako nesto sprovede ?

Koje su po vama najvece prednosti i mane socijalizma a koje kapitalizma ?

P.S. ovo nema veze sa demokratijom - socijalizam (neka prilagodjena varijanta) bi mogao da funkcionise i u visestranackom drustvu !
 
Ako kapitalizam ima elemente socijalizma (npr. pored privatne i društvenu svojinu) onda je to socijalizam...Ne možemo govoriti o dva sistema...U Sloveniji je kapitalizam (zbog čega i jesu u EU) ali imaju dosta para za socijalne programe tako da je kapitalizam lakše progutati nego u Srbiji...

Mozda gresim ali mislim da u Sloveniji nisu sve fabrike privatizovane i da neke rade uspesno i ako su u vlasnistvu drzave !
 

Back
Top