Jedna opasna tema

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
187.562

Ateljei na Petrovaradinskoj tvrđavi kao privatni plen, samo osam legalnih korisnika​

Samo osmoro umetnika koji borave u ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi ima zaključene ugovore o zakupu - svi ostali borave bez ugovora, ne plaćaju zakup, a ima onih koji na ateljeima i zarađuju.
Poslednjih godina se na internetu mogu pronaći oglasi o iznajmljivanju ateljea za različite svrhe, organizovane su i proslave, a sve to u prostoru koji je dodeljen umetnicima da bi stvarali i prezentovali Novi Sad i Petrovaradinsku tvrđavu u najboljem svetlu.
Istraživanje 021.rs pokazuje da su mnogi od ovih ateljea nepristupačni, rekonstruisani u druge svrhe, ali i preneti "s kolena na koleno" kao nasledstvo, iako nisu ničija lična imovina.
Osim jedinih osmoro umetnika koji imaju ugovore o zakupu ateljea, njih ukupno 39 je u postupku regulisanja odnosa, navodi se u odgovoru Gradske uprave za imovinu našoj redakciji od 19. decembra. Svi ostali koji borave u 25 ateljea koji su u evidenciji faktički nemaju nikakvo pokriće, a među njima su i neki poznati novosadski umetnici.

"Za preostali broj ateljea u toku je utvrđivanje korisnika i osnova po kojem se nalaze u ateljeima, kao i regulisanje odnosa sa njima", navode u Upravi u odgovoru na zahtev za pristup informacija od javnog značaja.
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...ivatni-plen-samo-osam-legalnih-korisnika.html

Ima još zanimljivih detalja u podužem tekstu čiji sam manji deo preneo. E sad, zašto je sve to i za koga opasno?
 

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
187.562

Pretnje novinarki 021.rs Gorici Nikolin zbog teksta o ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi​


Novinarki portala 021.rs i Radija 021 Gorici Nikolin sinoć su na Instagramu upućene pretnje i uvrede zbog teksta o ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi. Poruke su upućene u večernjim satima, a da je izveštavanje novinarke direktan povod za pretnju i uvrede govori to što je korisnik Instagrama poslao link ka tekstu u kom je Gorica Nikolin pisala o tome da je korišćenje najvećeg broja ateljea na Petrovaradinskoj tvrđavi pravno neregulisano.
Korisnik Instagrama "kjuo958" poslao je poruke na nalog Radija 021 na ovoj društvenoj mreži. On je Gorici Nikolin poručio da će "na*ebati", da je "zna sa klase", uz vulgarnu pretnju da će "pišati po njoj", što je sve propraćeno nasilnim jezikom i dodatnim diskvalifikacijama.

Nakon poruka, sa istog naloga pokušan je i video poziv.
Novinarka Gorica Nikolin kaže da se zbog čitave situacije osetila nebezbedno i poniženo, zbog čega je sa svog privatnog naloga blokirala ovaj nalog kako bi bio u nemogućnosti da nastavi sa uvredama i pretnjama, što bi nju izložilo dodatnom stresu.

Redakcija 021 ovaj slučaj je prijavila policiji, kontakt tački u tužilaštvu, kao i novinarskim udruženjima.

U međuvremenu, korisnik Instagrama sa čijeg naloga su stigle uvrede i pretnja je obrisao poruke, ali je i dalje ostao trag u vidu pokušanog video poziva.
gorica_nikolin_pretnje.jpg


https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...o-ateljeima-na-Petrovaradinskoj-tvrdjavi.html

Hm ... nikad nisam mislio da se oko tih umetnika vrte neki veći novci. Valjda je to zato što oni koje znam se nikako ne mogu nazvati imućnim. U čemu je kvaka da je nekom životno stalo da sve bude sakriveno od očiju javnosti?
 

Top