Jedna kašika sadrži

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
71.004

Našim majkama i bakama nisu trebale vage: Evo koliko grama ima kašika soli, a koliko šećera​


Bez kuhinjske vage teško je izmeriti 10 grama soli ili 125 grama brašna, na primer. Međutim, problem možete rešiti uz pomoć saveta majke i bake
brašno

ShutterstockPitate se koliko grama ima kašika soli? U sledećim redovima saznajte kako da merite sastojke u kuhinji, čak i ako nemate vagu.

Bez kuhinjske vage teško je izmeriti 10 grama soli ili 125 grama brašna, na primer. Međutim, problem možete rešiti uz pomoć saveta majke i bake. Uz pomoć tradicionalnih mernih jedinica, kao što su kašika ili šolja, možete pripremiti mnoge kulinarske i slastičarske recepte bez vaganja sastojaka. Evo koliko grama kašičica soli, šećera, mlevenih orašastih plodova i drugo.

Koliko grama ima kašika soli? Šta je sa šećerom?
Kašika soli ima, u zavisnosti od veličine, 25-30 grama. Dakle, da biste koristili tačno 100 grama soli, na primer, kako se zahteva u receptu, potrebno je da stavite tri ili četiri kašike soli. S druge strane, ako želite da koristite kašičicu, morate se malo više potruditi, jer kašičica soli teži oko 10 grama.

kašika šećera je 15-25 grama (šećer u prahu 1-2 grama više),

kašika vode, sirćeta, ulja ili vina je 15 grama, kašika mleka je 20 grama, kašika kajmaka je teška 25 grama, kašika meda je 20 grama,
kašika čorbe je 20 grama, kašika pirinča je 15-25 grama (uzimajući u obzir uputstva u receptu),
kašika brašna je 15-25 grama
kašika griza je 15-20 grama,
kašika prezla je 12-16 grama,
kašika kakaoa je 10-25 grama i
kašika mlevenih oraha ima 20-25 grama.

I pošto postoje recepti koji mere sastojke kašičicom, evo koliko grama kašičica ima:
- kašičica vode, vina, mleka, ulja - 5 grama;
- kašičica sirćeta - 7 grama;


kašičica kreme - 10 grama;

- kašičica meda - 13 grama;kašičica čorbe - 10 grama;

- kašičica pirinča - 10 grama;

- kašičica brašna ili šećera - 4-6 grama (šećer u prahu - 4-8 grama);

- kašičica griza - 4-6 grama;

- kašičica prezle - 3-6 grama;


- kašičica kakao - 3-6 grama;

- kašičica mlevenih oraha - 5-8 grama;

- kašičica rendane soli - 10 grama.Veoma je važno znati razliku između ravne kašike i pune kašike, ako želite da kuvate ukusna jela. Na primer, ako koristite papriku u hrani, treba da znate da je ravna kašika ekvivalentna 10 grama proizvoda, a sa vrhom je, zapravo, skoro duplo veća od 24 grama.

Po pravilu, svi recepti u kojima se navodi da na vrh proizvoda treba dodati supenu kašiku pretpostavljaju da možete pogrešiti za gram ili dva. Zato je potrebno paziti da kada treba da stavite kašiku brašna, želatina, griza ili margarina, količina treba da bude ekvivalentna ili nešto veća od ravne kašike. Na taj način, ako je kašika brašna teška 12 grama, kašika brašna će biti teška 25 grama.

https://najzena.alo.rs/dom-i-saveti...ko-grama-ima-kasika-soli-a-koliko-secera/vest
 
jel dobro ili ne valja :fdlan:
Zezam se ja malo...

...merenje je moja oblast. Precizno merenje. Problem je što kašika soli može biti i 10 grama i 40 grama, zavisi kolika kašika i koliko je napunjena.

Naravno, ima recepata gde to nije toliko bitno, ali od srca preporučujem svima ovu kašiku, koja je jeftina a mnogo bolja od obične kašike jer izbegava ovakve greške. Mislim da u Lidlu košta reda 1000 din i ekstra je precizna, do u 0.1 gram.

download.jpg
 
Zezam se ja malo...

...merenje je moja oblast. Precizno merenje. Problem je što kašika soli može biti i 10 grama i 40 grama, zavisi kolika kašika i koliko je napunjena.

Naravno, ima recepata gde to nije toliko bitno, ali od srca preporučujem svima ovu kašiku, koja je jeftina a mnogo bolja od obične kašike jer izbegava ovakve greške. Mislim da u Lidlu košta reda 1000 din i ekstra je precizna, do u 0.1 gram.

Pogledajte prilog 1535842
Staviću na spisak "Kada me neko pita šta želim za rođendan".
 
Prepoznaćete lako kada dosegnete crni pojas u kulinarstvu - krenućete da koristite recepte koji ne sadrže ni grame ni kašike ni palčeve - nego procente.

Recmo, neko prosečno testo za pizzu ima

100% brašna
60% vode
2% soli
2% maslinovog ulja
0.5% suvog kvasca

I kako ti da odmeriš 2% maslinovog ulja šakom? :lol:
 

Back
Top