Jedna divna tema...

Za zene, muskarce, mame, tate, babe, dede, tetke... za sve... :)

Kako ste deci odgovarali na pitanja:”Odakle dolaze bebe?”

Kako je beba usla u stomak?
Kako beba izlazi iz stomaka?
Kako zna kad treba da izadje?
Jel boli?
Itd...
Itd...

Kako su vama objasnili?
Kako vi objasnjavate deci(vasoj ili tudjoj... muskoj ili zenskoj)?
I sa koliko godina?

Hvala :)

- - - - - - - - - -

Prosle nedelje, deca(6 i 4 godine)sede u kuhinji, gule mandarine, ja kuvam...
Ne znam kako smo dosli do teme bebe... ali pocinju pitanja da se nizu...
On je spreman za odgovore ali ona nije.
Objasnjavam i izvlacim se na carski rez, kad je u pitanju izlazak.
Ali ulazak je ostao neresen :malav:

Znam da ce krenuti pitanja... hvala bogu... i ocekujem ih...
Kako cu se snaci ne znam... svakako ce biti zanimljivo :lol:

Zanimaju me vasa iskustva i saveti.

To pitanje još nije razradila, nešto je sama povezala kad puno jedeš radte stomak, eto i bebe onda, da treba da se udaš prvo kao u bajkama i tu čekam da sklopi kockice i uvidi nelogičnosti, ali za smrt to je već bolno pitanje.

Konačno je sklopila da ljudi umiru i da ih onda više nema i milion pitanja gde je glavno da li ću ja jednog dana umreti. Pokušala na sto načina da prikažem to kao jednu prirodnu stvar, čak potegla i pitanje života posle smrti iako sam se klela da to neću činiti dok je tako mala i nijednim odgovorom nije bila zadovoljna. Plakala je kao kiša čim joj to padne na pamet tako da sam joj obećala da neću umreti i da ćemo pitati lekare da nam pomognu da to rešimo. :( Ostavila sam to pitanje za kasnije. Okidač je u stvari bio što je kad je postavljala pitanje ko je čija mama, na pitanje ko je bakina mama, dobila odgovor da je to bila Jana. I gde je Jana? Umrla je.
Svejedno, otplače svačiju smrt u bajkama i pričama i izgleda da je trebalo da se držim strogo smernica koje su knjige za njen uzrast. :(

A za bebe, nadala sam se da ću ovde pročitati nešto... upotrebljivo. :lol: Evo, ja pojma nemam kako da joj objasnim, kojim to jezikom, a da ne lažem opet ili da joj opet ne kažem previše.
Ovo o semenu mi se svidelo, ali tačno znam da će uslediti još milion potpitanja, pa ćemo doći i do konkretnih stvari.

Meni ta pitanja nisu bila problem, više me je brinulo kako ih naučiti da se odbrane od odraslih osoba koje imaju loše namere, da nauče da prepoznaju takve.A opet da ih ne uplašim i ne kažem previše.

Meni ta pitanja nisu bila problem, više me je brinulo kako ih naučiti da se odbrane od odraslih osoba koje imaju loše namere, da nauče da prepoznaju takve.A opet da ih ne uplašim i ne kažem previše.

Secam se da sam ja decu upozorila da mi prijave svako pipkanje od strane stranih ljudi,ali i komsija,rodjaka,deda....moje sestre su cutale za komsiju koji je koristio svaku priliku da ih pipne,a bio je vrlo cenjen u njihovoj kuci,a ja sam precutala o dedi mog brata od tetke.a takve stvari ne smeju da se precutkuju

Secam se da sam ja decu upozorila da mi prijave svako pipkanje od strane stranih ljudi,ali i komsija,rodjaka,deda....moje sestre su cutale za komsiju koji je koristio svaku priliku da ih pipne,a bio je vrlo cenjen u njihovoj kuci,a ja sam precutala o dedi mog brata od tetke.a takve stvari ne smeju da se precutkuju

O tome i ne mislim.
Ucim ih da ne komuniciraju sa zemljanima sem obaveznog kulturnog minimuma.
Sin nije maza i nece nikome dati da ga dira.
A cerku ucim da se brani i malo ostrije. Takoreci da bude malo divlja na majku :malav:

Da, i to.
Za sad je previše obazriva, osetljiva, sva je pipava. Oseti intonaciju i ton kojim se priča. Nekad nemam ni ja strpljenja za njenu prirodu i hoću da bude drugačija, jednostavnija, iako znam da je prosto takva.

- - - - - - - - - -

Užas... To je pametno upozorenje, eto, ne bi mi palo na pamet.

sokantno je koliko ima incesta.il se kaze incesa?
sta moze da zna dete od tri godine ili pet svejedno,ako pocne nedolicno da ga pipa najblizi rod u koji ima puno poverenja?
spada li pedofilja u bolest?

sokantno je koliko ima incesta.il se kaze incesa?
sta moze da zna dete od tri godine ili pet svejedno,ako pocne nedolicno da ga pipa najblizi rod u koji ima puno poverenja?
spada li pedofilja u bolest?

Ne znam u sta spada teoretski, ali prakticno bi trebala da spada u najstrozu kaznu.
A incesta ima jaaako puno. Citala sam knjigu sa istoimenim naslovom. To je jedina knjiga, uz "Dete zvano To" od koje me je doslovno bolelo telo, upala misica kao da sam radila najtezi fizicki posao. I kako je pisac dosta istrazivao o tome, ispostavilo sa da ih je najvise u Engleskoj, neki zapanjujuci procenat ali nisam zapamtila tacno.
Nikada ne znas ko krije nastranost u sebi. Cesto oni na koje ne posumnjas ni u najludjim snovima. Pa tako mocni a bolesni najvise koriste decu iz domova, bez adekvatne zastite. Ne zna se da li je gore to ili kada ti najblizi naudi.
A sa druge strane, zbog takvih trpe normalni. Kao, uostalom, i za sve. Pa dolazimo u situaciju da cim se nasmesimo detetu postanemo sumnjivi sto je suludo, a li obzirom na sve opravdano. Zbog idiota uvek ispastaju zdravi. Dokle!?

Počela sam uopšteno a vremenom prosirivala detaljnije
Nisam izmisljala rode i slične besposlice
Takođe sam joj rano kupila knjigu za svaku devojčicu koja mi je olakšala posao
Takođe sam joj kupovala štivo da uči iz knjiga i kapira
Pričala sam otvoreno na pitanja
Seks nije tabu tema
I sa mnom može otvoreno da priča o tome
Sve ženske teme pretrebimo naširoko i nadugacko

Back