Jedina srpska prašuma

Luda Srpska Druzina

Veoma poznat
Poruka
13.895
Prašuma Vinatovača – mesto gde je priroda prepuštena samoj sebi, a ljudska ruka ovde se nije umešala duže od tri veka!

zlatibor-1.jpgDa bajke postoje, a sa njima i začarane prašume neopisive lepote, verovaćete nakon što pročitate ovaj tekst.
Naime, ispod Kučujskog neba, na 37 hektara, krije se prava oaza netaknutog mira i strogi rezervat prirode pod zaštitom države.
Reč je o jedinoj srpskoj prašumi u kojoj vladaju samo jedna pravila – ona koja je priroda propisala.
Njih tri veka, a možda i duže, ljudi nisu prekršili. Rezultat je, naravno, očaravajući!
Zaštitini znak ovog prirodnog blaga istočne Srbije predstavljaju stoletna stabla bukve koja ovde rastu duže od 350 godina. Impresivnom visinom koja dostiže i do 45 metara i raskošnim zelenim krošnjama, ova stabla Vinatovači daju poseban šarm i lepotu.

vinatovaca-zoran-jevtic111-e1460720843132-768x432.jpgPored fascinatnog zelenila “koje odmara oči”, u jedinoj prašumi u Srbiji naići ćete i na raznoliko biljno rastinje i divljač. Ne smemo da zaboravimo ni umirujuće zvuke leve pritoke reke Resave – potok Vinatovac. Njegovo žuborenje i savršeno čist vazduh odvešće vas u neku drugu dimenziju, onu u kojoj je priroda prepuštena samoj sebi.
Prašuma Vinatovača je pod strogim režimom zaštite – zabranjena je seča stabala, a nije dozvoljeno čak ni branje bilja. Za ulazak u ovaj rezervat neophodna dozvola Zavoda za zaštitu prirode.
Ono što je, takođe, karakteristično za ovaj nestvarni raj na zemlji jeste da ovde ne samo da nije posečeno nijedno stablo, već ni odneto ili pomereno. Jednostavno, kad neko drvo padne pod uticajem snega, vetra ili od starosti, ostaje u prašumi, ne dira se. A to znači: potpuno očuvana priroda, bez i najmanje ljudske intervencije.
Specifičan prirodni rezervat mračne bukove šume nalazi se na nadmorskoj visini od 640 do 800 metara i još uvek predstavlja skriveni dragulj koji nije poznat široj javnosti. Zbog toga je jedinstveno iskustvo i neponovljiva avantura šetati područjem netaknute prirode uz veliku napomenu – da ne uništavamo i čuvamo naša prirodna bogatstva!

Jedina srpska prašuma: Mesto gde stabla umiru prirodnom smrću, a svakom čoveku potrebna je dozvola kako bi kročio na njeno tlo!
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.