Jedan od najopasnijih puteva na svetu dug 84 km?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
326.905
Tuseti-u-Gruziji_406025728.jpg


Zateknete li se u Gruziji, verovatno će vam kad-tad neko preporučiti da posetite regiju Tušeti. Smeštena na istoku zemlje, na severnim obroncima Kavkaz, ova regija je poznata po predivnim tradicionalnim selima kao što je Dartlo. Izgrađen od tamnog kamena i drveta, savršen je kontrast među okolnim zelenim brdima.

Stanovnici su simpatični i gostoljubivi stočari koji će vas rado ponuditi domaćim sirom, a poznati su i njihovi kvalitetni proizvodi od vune koji su nekada davno pronalazili svoj put ka Evropi i Rusiji. Celo područje je zaštićeno kao nacionalni park u kom vladaju priroda i običaji predaka iz doba kada tehnologije nije bilo ni na vidiku.

Tušeti se ionako smatra nepristupačnom regijom, a Gruzijci su na glasu kao "laki" za volanom. Ali put koji vodi do Tušetija ima najgoru reputaciju, smatra se jednim od najopasnijih na svetu! Nimalo ne pomaže ni prizor nadgrobnih spomenika postavljenih na pojedina mesta uz cestu.

62640841-tusheti.jpg


Makadamski put nalazi se na nadmorskoj visini od oko 3.000 metara, a dugačak je oko 84 kilometra. Zahteva terensko vozilo i vozača otpornog na oštre krivine i prizore od kojih se vrti u glavi. Bilo bi poželjno da ima čvrste živce i dobru koncentraciju na put isppred sebe barem četiri sata, a putovanje može potrajati i 12 sati.
Naravno, mnogi radije prepuste taj posao lokalnom vozaču. Jedan od njih upozorava: "Ovde morate biti jako pažljivi i koncentrisani. Planine ne vole glupost!"

Sada, kad su neki možda odustali od te ideje, podsećamo da oni koji su se odvažili na ovu avanturu poručuju: isplatila se svaka sekunda putovanja koje može potrajati i ceo dan! Na najvišoj tački puta, nalazi se i besplatan Wi-Fi za putnike. Tako se možete povezati s "onima dole", ali i pohvaliti podvigom.

Zbog svega navedenog, ali i nemilosrdne planinske klime celo područje dostupno je uglavnom samo pet meseci tokom godine. Ovo znači da nema gužve, iako broj turista iz godine u godinu raste.

tuseti_766140019.jpg

link
 

Back
Top